OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 23.02.2020, 19:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 74 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 05.11.2019, 19:25 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 558
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 152 times
Been thanked: 50 times
pokračování


Přílohy:
BIOS.jpg
BIOS.jpg [ 320.98 KiB | Zobrazeno 1146 krát ]
N1.jpg
N1.jpg [ 392.62 KiB | Zobrazeno 1146 krát ]
N2.jpg
N2.jpg [ 490.45 KiB | Zobrazeno 1146 krát ]

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 05.11.2019, 19:26 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 558
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 152 times
Been thanked: 50 times
pokračování


Přílohy:
DMB.jpg
DMB.jpg [ 230.63 KiB | Zobrazeno 1146 krát ]
QKB.jpg
QKB.jpg [ 507 KiB | Zobrazeno 1146 krát ]
3DB.jpg
3DB.jpg [ 205.89 KiB | Zobrazeno 1146 krát ]

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 05.11.2019, 21:59 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 692
Has thanked: 28 times
Been thanked: 59 times
Pěkné, a to se podařilo najít výjimečně schopnou Am386 DX 40 nebo je v desce něco á la Ti486SL? Ve výpisu vidím Am386 ale do výpisu se může vypsat leccos. 50 MHz CPU s FPU a 32MB RAM už by si zasloužilo nějaký ten Lunix IX ee tedy Linux ;-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 06.11.2019, 01:25 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8597
Bydliště: Praha
Has thanked: 1224 times
Been thanked: 1027 times
Po poslední zkušenosti si myslím, že Macino zase nějak fejkuje. Nebo ne? Kdo ví. Každopádně se nikdy žádné AMD386/50 nevyrábělo.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 06.11.2019, 07:18 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 692
Has thanked: 28 times
Been thanked: 59 times
Jo, 386 končily na 40 MHz a šlo by o 20% přetakt. S mimořádně povedeným kouskem a dobrým chlazením by to teoreticky fungovat mohlo ale AMD na rozdíl od Intelu neumí asynchronní běh FPU takže i to musí frčet na 50 MHz a tam žádný chladič není a musela by být opravdu pořádná haluz aby to celé fungovalo. Vzhledem k předchozímu "tunění" hodin RTC bych taky spíš věřil že to je zase nějaký žertíček i když mimořádná kombinace CPU+FPU+desky se nedá úplně vyloučit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 06.11.2019, 08:55 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 558
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 152 times
Been thanked: 50 times
Ne, ne, teď není apríl. Navíc Mistic obdržel vidčo, kde je v M602 vidět, jak plyne reálný čas a že sekunda je opravdu sekunda a je tam opravdu 100 MHz oscík. Procesor je am386DX40, kdyby to bylo dlcčko, tak se taky tak ohlásí v NSSI. Jedná se spíše o výjimečnou desku. Kdo si pozorně prohlídne fotky zjistí, že jde o stejnou desku jako zde:

https://www.vogons.org/viewtopic.php?f=25&t=37910

Co se týče fpu, tak je jasně vidět, že taky na těch 50 MHz frčí a jelikož jsem zjistil, že v zátěži ani moc nehřeje (Quake), tak jsem u něj chlazení neřešil. Navíc bez funkčního fpu ani Quake nejde spustit.

Na závěr nabídka. Je libo nějaké další vidčo? Nadiktujte si klidně, co byste chtěli vidět .... ;-)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 06.11.2019, 09:05 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2048
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 314 times
Been thanked: 336 times
No vida, takže je to jen o desce.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 06.11.2019, 09:53 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 692
Has thanked: 28 times
Been thanked: 59 times
Já bych řekl deska, RAM a cache - přeci jen to běží na 50 MHz což jsou hodnoty typické spíš pro 72pin EDO Simmy a 486ky a i tam už 50MHz FSB často dělalo čurbes, skoro se to hodí teprve na Pentia. Natož u 386 s osmibitovými RAM, ty končily na 33/40MHz. Běží tam i ty ISA karty synchronně nebo je tam nějaká dělička do ISA co to drží na rozumných hodnotách pro ISA (hádal bych že nic takového ještě taková deska nemá)?

A to FPU to OC dává v pohodě i bez chlazení že je stabilní a nehází chyby? To by byl taky opravdu hodně povedený kousek. Mě FPU vždycky docela topily i na default frekvenci ale to byly Cyrixy a Intely. Mám dva 387SX co jsou značené na 25 MHz a jeden na 33MHz neběží ale druhý téměř ano (padá ale ne hned) takže nějaký přetakt s povedeným kusem proč ne, už tehdy tam byly individuální rezervy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 06.11.2019, 12:43 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 558
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 152 times
Been thanked: 50 times
O RAM a CACHE to není. 15 ns cache se naprosto běžně používala u 486, nic vzácného. Co se týče ram, tak tam je to o WS, prostě 50 MHz u 386 při 3 WS cca odpovídá zrovna 60 ns, takže paměti také nejsou kdovíjak namáhané, takže to také nejsou zrovna držáky, které jedou na 55 ns nebo 50 ns, prostě jedou na konstrukční rychlost. Stejně tak se dají na 60 ns využít i na pomalejších taktech s méně WS. U 40 MHz jsou to 2 WS na cca 60 ns.

Na ISA busu je samo dělička, koukni na foto!!!!! CPUCLK/5. takže 10 MHz, grafika chodí i na clk/3 (16,5) a clk/4 (12,5), ale tam už kravne datové úložiště (disk C sektor nenalezen).

Ten fpu je zajímavý (je to vlastně Cyrix vyráběný v jiné fabrice), když se po něm nic nechce, má pokojovku a když maká je jen teplý. Osobně jsem zatím sledoval, že ostatní fpu se hřejou jen proto, že do nich teče napětí a při zátěži je problém na nich udržet prst. Co se týká přetaktování, tak mám jeden i387/25 (na starších foto v první desce) co v pohodě maká na 33 MHz, ale prostě fakt topí. Pak mám ještě jeden Ulsi 387/40 a ten jsem taktovat pochopitelně nezkoušel, neb je v 386/40.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 06.11.2019, 13:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 692
Has thanked: 28 times
Been thanked: 59 times
Hm na desce jsem viděl jen cache popisky a nepopsané jumpery - možnost osadit až 256 kB to už je na 386 hodně ;-). Já to kdovíjak pečlivě netestoval. Tam bys ještě výměnou za větší nahrabal nějaké body v benchmarcích. Ale 64kB na kus už se asi blbě shání. A je tam dost volných dalších patic, někdy se dalo u 486tek přidáním další SRAM udělat z tehdy už L2 cache write back cache.

To máš štěstí na FPU, já mám dva kousky 25MHz 387SX a ani jeden neběží spolehlivě na 33 MHz :-(. Jeden vůbec nenaběhne a jeden ještě tak nějak naběhne že ho systém vidí ale toť vše, při pokusu o přístup už to zamrzne. A protože na desce je AMD CPU tak nejspíš nebudu moct běžet 33/25 ale jen synchronně 33 nebo 25 MHz oba čipy. Kopr je Intel takže minimálně ten asynchronní běh umí. Pokusím se to vyřešit doplněním druhého krystalu v 25 MHz verzi na desku, je tam prázdná pozice a natvrdo přeletovaný jumper k FPU. Případně když to nebude fungovat, tak poslední řešení synchronní běh. Je to blbé, přijde se tak o hodně výkonu ale na současné provozování s FPU a CPU spolehlivé. Nebo sehnat 33MHz 387SX FPU, což je dnes už poměrně výzva.

Edit: No tak peklo zamrzlo a na ebay kam jsem navnaděn tímto tématem juknul se objevily za rozumnou cenu dostupné 387SX33MHz tak hned dva poputují za mnou :-). Teď už jen aby to nebyly nějaké přeznačené fejkovky Indel Inzide. Donedávna se na celém ebay nevyskytoval ani jeden, všechno do 25 MHz. Ty fungovat, tak by mi to docela vytrhlo trn z paty s mou 386SX a dalo by se z toho udělat pěkný 16 MB stroj.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 13.11.2019, 00:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8597
Bydliště: Praha
Has thanked: 1224 times
Been thanked: 1027 times
https://youtu.be/R_Jsdsu7LrY

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 13.11.2019, 10:15 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 692
Has thanked: 28 times
Been thanked: 59 times
Pěkné video, ale evidentně na DOOM ani 50 MHz 386 s FPU není dost :-). I 25MHz 486SX je schopná ho rozběhnout obdobně, ne-li lépe, plynuleji. Ale pořád to vyšťaví nejvíce FPS z generace 386, ve své době by to byla velmi zajímavá sestava - o hodně levnější než 486 a přitom téměř tak rychlá jako nejpomalejší 486, na práci by to společně s FPU už 486SX výkonově deklasovalo :-).

https://www.youtube.com/watch?v=3fcPxAO1FeU


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 13.11.2019, 10:54 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 558
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 152 times
Been thanked: 50 times
A tak takto bych to neporovnával (fpu je zde ze hry - nepoužívá se), ono na DOOMa není dost ani Pentium 233 MMX s ISA VGA. Zde to je hlavně o grafice. Mám vyzkoušeno, že DOOM běhá pěkně na 486SX 25 MHZ s VLB VGA. Dokonce i Duke3d jde ve 320x200 použitelně na zmiňovaném SXku s VLB VGA. Chci tím říct, že kdyby na této 386 bylo možno použít třeba EISA grafiku, DOOM by byl úplně někde jinde.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 13.11.2019, 14:45 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8597
Bydliště: Praha
Has thanked: 1224 times
Been thanked: 1027 times
IMHO do nějaké 486DX/40Mhz je pro DOOMa hlavní bottleneck stále CPU. Až pak má smysl uvažovat o použití VLB grafiky, protože to přinese víc jak 2FPS navíc.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 74 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz