OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 27.09.2020, 07:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 107 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 03.03.2019, 00:00 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9076
Bydliště: Praha
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1073 times
Dnes jsem projížděl pouet.net a hledal zajímavá MS-DOS dema, která bych si pustil na svém 486/100Mhz Globalystu s 32MB RAM a SB16 kompatibilní zvukovkou. A protože jich ze 40 zůstala téměř polovina, která skutečně na takové konfiguraci funguje (často jsou na pouetu dema zařazena jako MS-DOS, i když jsou Win), udělal jsem jejich balíček, protože MY, Elita, Vlastníci Globalystu musíme držet při sobě. Přihodil jsem tam i jedno demo, které je fakt hnusné. Nechal jsem ho tam proto, že mě pobavilo, jak někteří trapáčci z novodobé Amiga demo scény mají potřebu portovat to na PC a tvrdit, že ta jejich 32 barevná dema musíte spouštět v Hi-Color režimech a mít minimálně P2 na 233Mhz. Tak ať se můžete zasmát též. Tady je balíček:
https://uloz.to/!NGZyoLEG47E7/glodemos-zip

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 03.03.2019, 10:12 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 650
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 41 times
misticjoe píše:
... .protože MY, Elita, Vlastníci Globalystu musíme držet při sobě....


Najdou se ještě zájemci o GL-510, mám sehnat ještě nějaké další kusy?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 03.03.2019, 16:23 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 876
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 182 times
Ale tak jo, ukecali jste mě.
Jeden si vezmu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 09.03.2019, 23:06 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9076
Bydliště: Praha
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1073 times
Takže tu mám další poznatek pro hráče. Konkrétně jak rozchodit pěkne Redneck Rampage. Koho to nezajímá, nemusí tedy číst dál. Docela mě překvapilo, že Duke Nukem 3D a Rodneck Rampage pracují s grafickou kartou jinak, byť by to měl být jeden a ten samý Build engine. Ale protože se autoři Redneck Rampage snažili Buildu vnutit i rozlišení jako 1600x1200, možná při jeho úpravě něco nakopli.
Možná přeskočte nyní až na EDIT :-)
Jak všichni víme, tak v Globalystu 510 máme Cirrus Logic GD-5429, které má VBE 1.2 a mizernou podporu nejrůznějších rozlišení. S UniVBE 5.1 získáme VBE 2.0, hezká rozlišení a je to celkem cajk. Na LCD nahodíme v Duke3D pěkné rozlišení 360x400, které vypadá hezky a hra není tak dýchavičná, jako v 640x480. Prostě na 100Mhz DX4 se to hraje krásně.
U Rednecku jsem ale krapet narazil (krom toho, že dvě verze stažené z netu nefungovaly vůbec). S VBE1.2 jsem rozchodil logicky jen 320x200 (na to se nedá koukat) a s VBE2.0 mi buď zčernala obrazovka a nebo jsem viděl out of range i v těch 320x200. No po nějakém tom hodinovém laborování jsem objevil utilitu z roku 2002, kterou vyvinul přímo autor Buildu (mimochodem, víte že loni vydal Build2?) a jmenuje se NOLFB. Je to malý COM soubor, který spustíte před samotnou hrou a už si zase můžete užívat 360x400 i v Rednecku. Na FTP najdete už NOLFB v samotném balíčku se hrou.
ps.: ano, ani D3D, ani RR toto rozlišení v SETUPu nenabízí. Musíte ho ručně napsat do CFG souboru. Čili ScreenMode=1, ScreenWidth=360, ScreenHeight=400.

EDIT: nebudu to horní škrtat, protože...no nevím. :-) Teď jsem udělal dvě změny v systému. Za prvé jsem se dočetl, že UniVBE nemá moc rád QEMM a je nutné do řádku ke QEMMu dopsat EXCLUDE=C000-C1FF (pozor - to jsem se dočetl v readme skoro na konci jedné staré verze z roku 93). A pak jsem DOS4GW v adresáři RR nahradil DOS/32a. A najednou nemusím spouštět NOLFB a vše šlape, jak má. Ten retrocomputing je fakt dneska spíš o pátrání, než paření :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 09.03.2019, 23:36 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9076
Bydliště: Praha
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1073 times
A ještě k těm benchmarkům. Našel jsem toto: http://www.vgamuseum.info/index.php/benchmarks
Na konci stránky najdete testy dělané na 486DX4/100Mhz. Podle výsledků můžete zjistit, že si náš GD5429 vede fakt dobře (pozor, 3D bench není ten, co je v testovacím balíčku odkazovaném na předchozí stránce). Dokonce velice, velice dobře. A také je zajímavé sledovat rozdíly ve "výkonu", který nastává při použití VL-BUS nebo PCI karet. Především v 3D benchi jsou veškeré PCI karty totálně převálcovány VL-BUSem. A pak je udivující, jak některými vzývaná ATI Mach32 ve své ISA variantě prohrává na plné čáře naprosto ve všech testech.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 10.03.2019, 00:20 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 650
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 41 times
dex píše:
Ale tak jo, ukecali jste mě.
Jeden si vezmu.

Jeden DX2/66 jsem ještě složil z toho, co mám doma.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 10.03.2019, 21:16 
Offline
Profík

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 553
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 92 times
Tak ešte jeden by som zobral aj ja.
Keď bude Atariáda v Olomouci mohol by som si ho prísť vyzdvihnúť osobne.
Stačí DX2/66.
Pošli mi SS,SZ.
Vďaka, Igi.

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 10.03.2019, 22:44 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 650
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 41 times
Není problém, nevím ale, kdy bude v Olomouci Atariáda. Abych jej stihl dovézt a repasovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 12.03.2019, 10:26 
Offline
Profík

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 553
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 92 times
Dohodnuté cez SZ.

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 12.04.2019, 15:36 
Offline
Profík

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 553
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 92 times
Tak som si ho bol vyzdvihnúť osobne. Pekná mašinka !

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 12.04.2019, 15:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9076
Bydliště: Praha
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1073 times
Vítej mezi elitou!

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 23.11.2019, 00:35 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9076
Bydliště: Praha
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1073 times
Nemá přecijen Globalyst 510 "někde síťovku"? Možná je to chyba HWiNFO 3.05 od Martina Malíka, ale v SLOTS/ISA, VLB and BIOS info mi ukazuje, že na portu 0330 mám 3Com EtherLink II Adapter. Můžete to checknout někdo další z majitelů?

edit: tak i podle DIAGu v4.61 na portu 330 něco visí...hmmmmm....
edit2: jsem hrubě zmaten - i Windows 95 mi ve správci zařízení ukazuje, že mám nějaký síťový adaptér...

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 23.11.2019, 09:54 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 650
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 41 times
To asi bude jiný problém. GL-510 byly v jistém podniku na Ostravsku v počtu několika set kusů v podnikové síti, kterou instalovalo a servisovalo přímo NCR. Ve všech PC byl osazen samostatný síťový adapter.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 23.11.2019, 10:11 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9076
Bydliště: Praha
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1073 times
Dobřé, ale já v tom jediném ISA mám zvukovku a že by mi zůstaly nějaké pozůstatky softu na disku také nehrozí, když tam mám vlastní disk. Každopádně jsem si stáhl ovladače EtherLinku II pro DOS a nic nenajdou.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 23.11.2019, 12:31 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3723
Has thanked: 172 times
Been thanked: 285 times
Na 300 nebo 330 bejva MIDI nebo tak neco. Sice se divim, ze by to zadny diag. soft nepoznal jako MIDI, ale neco tam bejt muze, a protoze 330 je adresa pouzivana spis pro sit...

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 107 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz