OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 23 bře 2019, 11:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 12 led 2019, 20:40 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7857
Bydliště: Praha
Has thanked: 1037 times
Been thanked: 937 times
Tak jsem bohužel došel k závěru, že můj globalyst je nějakým způsobem nemocný. Dneska to začalo tím, že najednou Win95 hodily modrou a 4GB disk už se nechytil. BIOS ho prostě nenašel. Samozřejmě jsem chytil panickou, ale v jiném PC normálně naběhl. Tak jsem ho v globalystu zkusil ještě asi 10x, ale nic. Místo něj jsem tedy dal jiný, prastarý 210MB (mimochodem pamatujete, jak jsem odepsal ten 1,2GB disk, co v globalystu byl originálně? ten je cajk také v jiném compu), který je snad nesmrtelný a přežil tolik compů, jako nikdo jiný. BIOS našel (musel jsem ho dát natvrdo), ale po nějaké době opět začal vyhazovat chyby. Takže bych to hádal na něco, co má na starosti IO. Možná to i vysvětluje echt pomalou práci s PARPC USB, ostatně i chybové přejnosy po seriáku.
ps. ano - datových kabelů mám dost a proházel jsem
ano - zdroj jsem proměřil a dává všude, co by měl, to dává
ano - i pouhý pokus o zabalení vícera dat hází CRC chybu...
Smutné, smutné.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 12 led 2019, 21:13 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 460
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times
Procesor? Voltage Converter?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 12:40 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 460
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times
misticjoe : Máš SZ!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 14:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7857
Bydliště: Praha
Has thanked: 1037 times
Been thanked: 937 times
JJ, musíš počkat, až se vzbudím :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 14 led 2019, 08:01 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1869
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 297 times
Been thanked: 288 times
misticjoe píše:
Chyby při IO přes porty
ano - zdroj jsem proměřil a dává všude, co by měl, to dává
ano - i pouhý pokus o zabalení vícera dat hází CRC chybu...
Smutné, smutné.

Tohle u PeCek dělávala i vadná paměť, nebo taková co moc nesedí systému (někde třeba chodily EDO, ikdyž nebyly ofiko podporovaný a podobně). Chybu to při testu nehodí a pak to hází náhodný errory. I ta detekce disku využívá paměť... (a tuplem pokud je BIOS v shadow RAM)

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 14 led 2019, 10:02 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:34
Příspěvky: 384
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 194 times
Been thanked: 73 times
Take mi pri zabaleni vice souboru nektere hazely vadny CRC a delala to pamet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 14 led 2019, 13:47 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 460
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times
uunek píše:
Take mi pri zabaleni vice souboru nektere hazely vadny CRC a delala to pamet.

Jak jsi to tedy řešil?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 14 led 2019, 16:35 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:34
Příspěvky: 384
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 194 times
Been thanked: 73 times
Vyndal jsem jeden SIMM a jedu jen s jednim. Staci mi to.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 14 led 2019, 17:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7857
Bydliště: Praha
Has thanked: 1037 times
Been thanked: 937 times
Přesně tak. Nakonec jsem zjistil, že to je pamětí - i když ne tak docela. Je to slotem na paměť. Slot 2/3, pokud je obsazen RAM, tak PeC náhodně zlobí. Zajímavé je, že memtestu to nevadilo. Jakmile použiju pouze sloty 0 a 1, tak je vše dlouhodobě OK.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 14 led 2019, 17:43 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 18:17
Příspěvky: 238
Has thanked: 19 times
Been thanked: 35 times
Máš nějaký krátký jednoduchý postup, kde se ta chyba projeví vždy? Že bych to taky zkusil, pokud tedy v záplavě EDO modulů najdu aspoň jeden FPM. Třeba je to "vlastnost" modelu, pokud ano, bylo by fajn to vědět :)

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 14 led 2019, 18:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7857
Bydliště: Praha
Has thanked: 1037 times
Been thanked: 937 times
Hele, nakonec jsem přišel na to, že když balím větší množství dat do ZIPu (100MB a víc), tak s obsazeným 2/3 slotem se buď objevilo "nemohu přečíst soubor" a nebo pak při CRC kontrole dat vyhlásil chybu a archiv smazal. Když ten 2/3 slot neobsadím, tak klidně můžu balit 400MB dat a vše je v pořádku.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 15 led 2019, 08:48 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:34
Příspěvky: 384
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 194 times
Been thanked: 73 times
Ja jsem na to prisel take diky kompresi velkeho mnozstvi malych souboru a naslednemu testu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 15 led 2019, 08:50 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 460
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times
uunek píše:
Vyndal jsem jeden SIMM a jedu jen s jednim. Staci mi to.

Jaký SIMM tam máš? A jaký OS máš nainstalovaný? DOS nebo Win?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 15 led 2019, 09:47 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7857
Bydliště: Praha
Has thanked: 1037 times
Been thanked: 937 times
Mne neustále vrtá hlavou, že jsou tam jen tři sloty a ten poslední je jakoby sdílený pro BANK 2/3 (což bylo v tehdejších dobách dost nestandardní). Dle toho, co jsem na netu našel, vyplývá, že 32MB SIMM se dává až do 2/3. 64MB je pak 0-16 1-16 2/3-32. Teď budu trochu vařit z vody, ale známe to - kdysi psali výrobci desek kdejaké nesmysle o MAX RAM, protože jim bylo jasné, že víc jak 32MB (2x16MB) tam osadí promile kupujících. Čili si říkám, že že ten 16MB modul v slotu 2/3 se může pro systém tvářit jako 2x8MB, což může v důsledku dělat potíže a ne každý modul si s tím asi poradí.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Globalyst 510
PříspěvekNapsal: 15 led 2019, 10:49 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1869
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 297 times
Been thanked: 288 times
Dalo by se to poznat, když vrazíš do posledního slotu 4MB, podle toho, co to bude vyvádět za brikule.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz