OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 08 pro 2019, 12:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 11:03 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27 srp 2015, 09:12
Příspěvky: 220
Has thanked: 59 times
Been thanked: 62 times
Zkouším dát dohromady jednu Amigu 500 rev 8a a řeším tam problém v zobrazení. Amiga jako taková funguje, až na to zobrazování.

Příloha:
amiga_500_video.jpg
amiga_500_video.jpg [ 114.35 KiB | Zobrazeno 7019 krát ]


Teď jen takové "logické" okénko.
- po zapnutí amigy je vidět (spíš rozeznat) ruka s disketou, disketa je modrá, takže teoreticky ten Hybridní Video modul bude OK, ne?
- pokud se dotknu rukou (prstem) pinů 1-10 (odhadem) na DENISE, tak se obraz začne měnit, dostanu třeba bílou obrazovku, nebo různé modifikace, no, vzhledem k tomu, že obraz je čistý, tak bych taky řekl, že Hybridní Video modul bude OK, co? :-)
- zkoušel jsem měnit DENISE a výsledek je stejný.
- NEzkoušel jsem ještě AGNUS vyndat a dát z5 (čekám na kleště)

Tak a teď čím by to mohlo být. Problém mi připadá podobný na TENTO PROBLÉM,
kde byl vadný Agnus, jenže ten můj je ve verzi 390544-01 8375 a já mám jen 8372A.

Update: Oprava odkazu

_________________
Commodore C64 + 1541-II + datasette + FC III / Amiga 500 KS 2.05 + gary RAM / Amiga 600 KS 3.1 + 4 MB RAM (slot+pcmcia) + CF / Amiga 1200 KS 3.1 + FPU + RTC + 4/8 MB RAM + CF / Amiga 4000T (68040@25) KS 3.1 + Fastline Z3 + Picasso IV + 40 GB IDE / Amiga 2000 KS 1.3/3.1 + 3 MB RAM + 52MB SCSI /2x Raspberry Pi / Raspberry Pi 2 / 3x Antminer S1 / Gramofon Dual 1214 + 1224 + 504 / 486sx@25


Naposledy upravil tkald dne 02 bře 2016, 21:42, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 12:41 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8396
Bydliště: Praha
Has thanked: 1186 times
Been thanked: 1001 times
A to ukazuje takhle přes co? Přes ANT/SCART/Video cinch? Když budeš matlat prstem okolo DENISE při zapnuté Amize, tak je jasné, že se obraz bude měnit :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 13:21 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27 srp 2015, 09:12
Příspěvky: 220
Has thanked: 59 times
Been thanked: 62 times
misticjoe píše:
A to ukazuje takhle přes co? Přes ANT/SCART/Video cinch?

- cinch (čb) i upravený modulátor A520 přes s-video.

misticjoe píše:
Když budeš matlat prstem okolo DENISE při zapnuté Amize, tak je jasné, že se obraz bude měnit :-)

- s tím jsem počítal ;-)

_________________
Commodore C64 + 1541-II + datasette + FC III / Amiga 500 KS 2.05 + gary RAM / Amiga 600 KS 3.1 + 4 MB RAM (slot+pcmcia) + CF / Amiga 1200 KS 3.1 + FPU + RTC + 4/8 MB RAM + CF / Amiga 4000T (68040@25) KS 3.1 + Fastline Z3 + Picasso IV + 40 GB IDE / Amiga 2000 KS 1.3/3.1 + 3 MB RAM + 52MB SCSI /2x Raspberry Pi / Raspberry Pi 2 / 3x Antminer S1 / Gramofon Dual 1214 + 1224 + 504 / 486sx@25


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 13:51 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 2012
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 314 times
Been thanked: 332 times
Agnus, krystal, paměti... Taky proměřit zdroj.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 14:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8396
Bydliště: Praha
Has thanked: 1186 times
Been thanked: 1001 times
Paměti bych otestoval nějakou náročnější hrou. Třeba Hired Guns stačí první disketa. Jestli to nevyhodí Guru, tak ty budou OK.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 14:53 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8396
Bydliště: Praha
Has thanked: 1186 times
Been thanked: 1001 times
Jinak ten Agnus 8372A je fuk. Akorát uvidí jen 512kB Chip, to je jedno.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 15:54 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27 srp 2015, 09:12
Příspěvky: 220
Has thanked: 59 times
Been thanked: 62 times
misticjoe píše:
Jinak ten Agnus 8372A je fuk. Akorát uvidí jen 512kB Chip, to je jedno.


No, díval jsem se na schémata i zapojení a některé piny jsou jinak. Stejné jsem dohledal i na jiném fóru, viz níže, jde o piny od 42 až 58, snad je to vidět.

Kód:
        8375            8372    8372B       8370
        390544-01]     [A3000]
pin#   #desc          #desc   #desc      #desc

01      DRD13      DRD13      DRD13      RD13
02      DRD12      DRD12      DRD12      RD12
03      DRD11      DRD11      DRD11      RD11
04      DRD10      DRD10      DRD10      RD10
05      DRD09      DRD09      DRD09      RD09
06      DRD08      DRD08      DRD08      RD08
07      DRD07      DRD07      DRD07      RD07
08      DRD06      DRD06      DRD06      RD06
09      DRD05      DRD05      DRD05      RD05
10      DRD04      DRD04      DRD04      RD04
11      DRD03      DRD03      DRD03      RD03
12      DRD02      DRD02      DRD02      RD02
13      DRD01      DRD01      DRD01      RD01
14      DRD00      DRD00      DRD00      RD00
15               +5V         VCC         VCC
16      _RESET      _RESET      _RESET      _RESET
17      _INTR      _INTR      _INTR      _INT3
18      DMAL      _DMAL      _DMAL      _DMAL
19      _BLISS      _BLISS      _BLS      _BLS
20      _BLIT      _BLIT      _BLIT      _DBR
21      _WE         _WE         _WE         _RRW
22      _RW         _RW         _RW         _PRW
23      _REGEN      _REGEN      _REGEN      _RGEN
24      _AS         _AS         _AS         _AS
25      _RAMEN      _RAMEN      _RAMEN      _RAMEN
26      RGA8      RGA8      RGA8      RGA8
27      RGA7      RGA7      RGA7      RGA7
28      RGA6      RGA6      RGA6      RGA6
29      RGA5      RGA5      RGA5      RGA5
30      RGA4      RGA4      RGA4      RGA4
31      RGA3      RGA3      RGA3      RGA3
32      RGA2      RGA2      RGA2      RGA2
33      RGA1      RGA1      RGA1      RGA1
34      28MHZ      28MHZ      28MHZ      28MHZ
35      A20         A20         A20         _XCLK (,A20)
36      _CDAC      _XCLKEN      NC         _XCLKEN
37      7MHZ      _CDAC      _CDAC      _CDAC
38      CCKQ      _7MHZ      _7MHZ      _7MHZ
39      CCK         _CCKQ      _CCKQ      _CCKQ
40      14MHZ      CCK         _CCK      _CCK
41               TEST      PAL/NTSC   TEST   
42      CRA0      VSS1      VSS         VSS
43      CRA1      DRA0      DRA0      MA0
44      CRA2      DRA1      DRA1      MA1
45      CRA3      DRA2      DRA2      MA2
46      CRA4      DRA3      DRA3      MA3
47      CRA5      DRA4      DRA4      MA4
48      CRA6      DRA5      DRA5      MA5
49      CRA7      DRA6      DRA6      MA6
50      CRA8      DRA7      DRA7      MA7
51      _LDS      DRA8      DRA8      MA8
52      _UDS      _LDS      _LDS      _LDS
53      _CASL      _UDS      _UDS      _UDS
54      _CASU      _CASL      _CASL      _CASL
55      CRA9      _CASU      _CASU      _CASU
56               DRA9      DRA9      _RAS1
57      _RAS0      _RAS      _RAS      _RAS0
58      _RAS1      VSS2      VSS         VSS
59      A19      A19      A19      A19
60      A01      A01      A01      A01
61      A02      A02      A02      A02
62      A03      A03      A03      A03
63      A04      A04      A04      A04
64      A05      A05      A05      A05
65      A06      A06      A06      A06
66      A07      A07      A07      A07
67      A08      A08      A08      A08
68      A09      A09      A09      A09
69      A10      A10      A10      A10
70      A11      A11      A11      A11
71      A12      A12      A12      A12
72      A13      A13      A13      A13
73      A14      A14      A14      A14
74      A15      A15      A15      A15
75      A16      A16      A16      A16
76      A17      A17      A17      A17
77      A18      A18      A18      A18
78      _LPEN      _LPEN      _LPEN      _LP
79      _VSYNC      _VSYNC      _VSYNC      _VSY
80      _CSYNC      _CSYNC      _CSYNC      _CSY
81      _HSYNC      _HSYNC      _HSYNC      _HSY
82               VSS         VSS         VSS
83      DRD15      DRD15      DRD15      DRD15
84      DRD14      DRD14      DRD14      DRD14


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 17:46 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8396
Bydliště: Praha
Has thanked: 1186 times
Been thanked: 1001 times
ECS Agnus which can address up to 1 MB of Chip RAM

8372 - no data*
8372A - Amiga 500 from Rev 6 (NTSC/PAL); Amiga 2000 model B from Rev 6.0 to Rev 6.3 (NTSC/PAL); Commodore CDTV

To, co tam máš teď, je SuperAgnus (2MB Chip), prostě tam dej ten FatAgnus. Nic tím nezmršíš.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 21:16 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27 srp 2015, 09:12
Příspěvky: 220
Has thanked: 59 times
Been thanked: 62 times
misticjoe píše:
Jinak ten Agnus 8372A je fuk. Akorát uvidí jen 512kB Chip, to je jedno.


Tak výměna nepomohla, respektive ani jedna amiga nenajela po vzájemné výměně 8372A za 8375. (A500 ta vadná vs A2000).

Další poznatek je, že u funkční amigy patlání prstama po kontaktech DENISE nemá na nic vliv a obraz je pořád OK.


Porovnání 8372 vs 8375, podle všeho zaměnitelné nejsou.
Příloha:
agnus.gif
agnus.gif [ 13.75 KiB | Zobrazeno 6871 krát ]


Naposledy upravil tkald dne 02 bře 2016, 23:39, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 21:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1561
Bydliště: Praha
Has thanked: 227 times
Been thanked: 306 times
A budeš taky něco měřit a nebo jen zatím ošahávat Denisu ? ;)
Co třeba hodiny CCx, CDx...
Zítra juknu co mám za volné brouky, třeba se ti budou hodit. "Za odvoz".

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 bře 2016, 23:32 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27 srp 2015, 09:12
Příspěvky: 220
Has thanked: 59 times
Been thanked: 62 times
rEVERz píše:
A budeš taky něco měřit a nebo jen zatím ošahávat Denisu ? ;)

Pěkné :-) K tomu taky došlo, přišlo mi divné, že dotyk způsobí rapidní změnu v obrazu a jen na pinu 10. Tak jsem proměřil spojení proti PAULA a AGNUS a nic, přitom PAULA a AGNUS spojení mají (RGA8). Tak, co víc dělat s multimetrem z tržnice, nebo zeleniny, už nevím přesně ...
OK. Tak přišlo testovací spojení, za chodu :-)
Příloha:
Poznámka: Testovací spojení
IMG_20160302_220923.jpg
IMG_20160302_220923.jpg [ 219.29 KiB | Zobrazeno 6899 krát ]

No a hle...
Příloha:
Poznámka: WB
IMG_20160302_220901.jpg
IMG_20160302_220901.jpg [ 190.4 KiB | Zobrazeno 6899 krát ]

A sysinfo...
Příloha:
Poznámka: SysInfo
IMG_20160302_221953.jpg
IMG_20160302_221953.jpg [ 156.2 KiB | Zobrazeno 6899 krát ]


Další testy zítra :-)

_________________
Commodore C64 + 1541-II + datasette + FC III / Amiga 500 KS 2.05 + gary RAM / Amiga 600 KS 3.1 + 4 MB RAM (slot+pcmcia) + CF / Amiga 1200 KS 3.1 + FPU + RTC + 4/8 MB RAM + CF / Amiga 4000T (68040@25) KS 3.1 + Fastline Z3 + Picasso IV + 40 GB IDE / Amiga 2000 KS 1.3/3.1 + 3 MB RAM + 52MB SCSI /2x Raspberry Pi / Raspberry Pi 2 / 3x Antminer S1 / Gramofon Dual 1214 + 1224 + 504 / 486sx@25


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 bře 2016, 08:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1561
Bydliště: Praha
Has thanked: 227 times
Been thanked: 306 times
Kdyby jsi, či někdo jiný, potřeboval tak vše na foto je volné ;-)
Příloha:
DSC00458.JPG
DSC00458.JPG [ 324.24 KiB | Zobrazeno 6858 krát ]

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 bře 2016, 11:37 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27 srp 2015, 09:12
Příspěvky: 220
Has thanked: 59 times
Been thanked: 62 times
Tak teď už vím, že nefunguje na klávesnici CTRL :bang:, takže nejde dát soft reset. Ostatní klávesy fungují všechny. Soft reset by šel asi obejít jiným dodatečným tlačítkem, to zjistím. Nechce se mi úplně kvůli tomu rozdělávat celou klávesnici :roll:

Přemýšlím, že když už je to víceméně "pokusná" amiga a budu opravovat ten jeden propoj, tak udělám svůj první recap :-)

_________________
Commodore C64 + 1541-II + datasette + FC III / Amiga 500 KS 2.05 + gary RAM / Amiga 600 KS 3.1 + 4 MB RAM (slot+pcmcia) + CF / Amiga 1200 KS 3.1 + FPU + RTC + 4/8 MB RAM + CF / Amiga 4000T (68040@25) KS 3.1 + Fastline Z3 + Picasso IV + 40 GB IDE / Amiga 2000 KS 1.3/3.1 + 3 MB RAM + 52MB SCSI /2x Raspberry Pi / Raspberry Pi 2 / 3x Antminer S1 / Gramofon Dual 1214 + 1224 + 504 / 486sx@25


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 bře 2016, 11:49 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8396
Bydliště: Praha
Has thanked: 1186 times
Been thanked: 1001 times
No nefunguje, protože, přestože máš už 500+ revizi desky (a tím jsem předpokládal, že budeš mít full ECS chipset) tam máš OCS Denise. Kdybys tam dal 8373r4, tak ti to fungovat musí. Evidentně na té desce už někdo některé čipy měnil. (a nebo si to už blbě pamatuju a i na "pluskovou" A500 stále cpali OCS Denise?)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 bře 2016, 12:39 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27 srp 2015, 09:12
Příspěvky: 220
Has thanked: 59 times
Been thanked: 62 times
Ano, revize desky je A500+ a osazená je "jako" A500 (512 RAM, bez hodin, ale je ECS a jediné co z toho dělá A500 je KS 1.3 a text na plastu).

DENISE je tam 390433-02 8373 R4 PD - což je HIRES ECS Super Denise, používaný v A500+
AGNUS je tam 390544-01 8375 - což je ECS FAT AGNUS, který by měl umět 2MB a je používaný v A500+ a A600

Jak jsem psal prvně, na vyzkoušení (prohození) jsem měl jen AGNUS 8372A, což je sice taky ECS, ale pro A500 a A2000. Existuje ještě jedna revize té 8375 pro A500 a A2000, která by ASI šla zaměnit, ale to nebyl můj případ. Obecně bez úprav 8375 za 8372A zaměnit nelze, i když jsou ECS.

Deska odpovídá i čipsetem této http://amiga.resource.cx/photos/a500,8 jen je tam KS1.3 (na fotu je KS 2.05).

_________________
Commodore C64 + 1541-II + datasette + FC III / Amiga 500 KS 2.05 + gary RAM / Amiga 600 KS 3.1 + 4 MB RAM (slot+pcmcia) + CF / Amiga 1200 KS 3.1 + FPU + RTC + 4/8 MB RAM + CF / Amiga 4000T (68040@25) KS 3.1 + Fastline Z3 + Picasso IV + 40 GB IDE / Amiga 2000 KS 1.3/3.1 + 3 MB RAM + 52MB SCSI /2x Raspberry Pi / Raspberry Pi 2 / 3x Antminer S1 / Gramofon Dual 1214 + 1224 + 504 / 486sx@25


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz