OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 12 pro 2019, 18:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 11 říj 2019, 11:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1527
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 190 times
Diky tematu o radici Dataputer jsem v jednom z tam zminovanych archivu nasel konecne CP/M pro Mikrobazovy Betadisk a tak jsem to chtel vyzkouset, trochu si s tim zablbnout a dat dohromady pripadne par veci. Kdysi velmi davno mi nekdo ten Betadisk dal a pri jeho oprave jsem zjistil, ze to neni Mikrobazova verze, coz jsem si puvodne myslel. Desky jsou vyrobene "ve fabrice" tehdejsi technologii a prokovene. Puvod me az tak moc nezajima, ale kdyby tonekdo poznaval, tak me to asi potesi.

Deska DOSu (ROM) ma hodne odlisne rozloseni soucastek, ale tady neni zadna zahada.

Co me zajima je deska radice. Ta je velmi podobna Mikrobazove, velmi, ale neni stejna. Na fotce vidite, ze tam ale nejsou prakticky zadne pull-up reristory. Jediny z tech pull-up mam R13, ktery je ve schematu naopak skrtnuty, protoze je paralelne k R3.

Ten radic funguje, asi i spolehlive a tak nevim, jestli to mam doplnovat.


Přílohy:
mb.jpg
mb.jpg [ 164.58 KiB | Zobrazeno 762 krát ]
ROM.jpg
ROM.jpg [ 190.26 KiB | Zobrazeno 762 krát ]
radic.jpg
radic.jpg [ 120.86 KiB | Zobrazeno 762 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 12 říj 2019, 10:52 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 278
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 27 times
Been thanked: 30 times
Rarita. Vypadá to, jako by si to někdo navrhnul sám podle schématu. Za socialismu měla často větší fabrika na výrobu elektroniky i vlastní výrobnu plošných spojů. Možná někdo, kdo k tomu měl přístup, si nechal udělat vlastní plošňáky. Asi se mu nelíbilo, že se napětí +9V ze vstupního konektoru táhne přes celou desku na opačnou stranu a pak zpátky +5V. Ten malý chladič to zvládá uchladit?


Naposledy upravil pcmaker dne 12 říj 2019, 11:58, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 12 říj 2019, 11:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1983
Has thanked: 86 times
Been thanked: 235 times
Doda osobne bych tam dal R10-R12. Neco jako 1K2 ale je uplne jedno co tam prijde. Minimalni odpor by bych dal 150R a i 120R by to zvladlo ale to dela zbytecny proud a ruseni do jinych vodicu. Pri pouziti bezne male 3,5" mechaniky a s rozumnou delkou kabelu 1K nebo 1K2 je idelani. Kdyz ted tam nic nemas, tak nahradni schmema 74LS367 rika ze tam mas 20K. To uz je docela dost. Ber to tak ze proud do /RD je 100 vetsi, nez do ted jinych trech vstupu. Zase je nutno rici ze pri realnem cteni dat se tyto tri signaly nemeni a tak jen velke ruseni je schopno zmenit stav a dat tam log0.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 12 říj 2019, 16:26 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 14:08
Příspěvky: 801
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 81 times
Been thanked: 238 times
Až taká rarita to nebude. Mám niekde odložené filmy, konkrétne tohto radiča. Aj Mikrobázovú verziu mám. Len kde? Určite som to nevyhodil.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 12 říj 2019, 16:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1527
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 190 times
Rarita to asi vazne nebude, ale to neni dulezite. Chladic hreje dost, ale funguje to. Ostatne na presne tenhle jsem se ptal pred par dny v jinem vlakne. Nejak vsichni predpokladali ze se ptam na gumaka, ale byl to tenhle radic. Dokonce to puvodne bylo uplne bez chladice a tak to ten kamos pouzival.

Rezistory asi doplnim podle Mikrobaze, ale docela by me zajimalo, proc si to zjednodusili. I v Mikrobazi byly pozdeji zverejne ruzne zmeny, kazdy se proste ucil, nebo ma jiny nazor na reseni veci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 12 říj 2019, 17:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 14:08
Příspěvky: 801
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 81 times
Been thanked: 238 times
Podľa mňa si to nezjednodušili. Čo si pamätám keď som to kedysi dávno skúmal, tak je to klon jednej zo skorších verzií radiča 5.0x. Mikrobázová verzia prišla až potom.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 12 říj 2019, 18:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1527
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 190 times
Plosny spoj radice (vicemene totozny s Mimrobazi) s tim pocita, jen to neni osazene, takze to spis je az nejake pozdejsi rozhodnuti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 12 říj 2019, 18:31 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 278
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 27 times
Been thanked: 30 times
R10-12 mají v originále hodnotu 220R, ale co mně více zajímá, je ta dioda D3. Co tam dělá? Očekává se tam nějaké přepětí z mechaniky? V originále je dioda D3 zapojená anodou také na vývod 6 IO6, ale katoda je vedená na vývod 23 HLT WD1793. Nevíte někdo co je správně?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 18:11 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1983
Has thanked: 86 times
Been thanked: 235 times
pcmaker píše:
R10-12 mají v originále hodnotu 220R, ale co mně více zajímá, je ta dioda D3. Co tam dělá? Očekává se tam nějaké přepětí z mechaniky? V originále je dioda D3 zapojená anodou také na vývod 6 IO6, ale katoda je vedená na vývod 23 HLT WD1793. Nevíte někdo co je správně?


Na tu D3 jsem se v jinem projektu take dotazoval. Nikdo neodpovedel. Podle mne je to tam samzrejme uplne k nicemu, protoze napeti na sbernici se dostava pres R12 a zadne prepeti tam nemuze byt.

Muzes poslat schema toho originalu? Rad se na to podivam.

Jinak i v tomto zapojeni je videt za autor nevidel datasheet k WD179x. Nastavovat HLT ze strany pocitace je nesmysl. Je to signal ze strany FDD ze je hlavicka prilozena na medium a muze zacit cteni/zapis. Ma reagovat na vystup HLD. Nutno dodat ze opravdu jen hodne stara mechanika ma mechanicke prikladani hlavicky k mediu. U novych mechanik spravne ma byt HLT pripojeno primo na HLD.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 19:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1527
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 190 times
To schema puvodniho Betadisku bych take rad videl. Nejake jsem nasel, ale tam ta D3 neni vubec.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 13:03 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 278
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 27 times
Been thanked: 30 times
Dioda D3 je ve schématu i na PCB.


Přílohy:
Poznámka: Horní deska.
BDI-Upper-pcb.pdf [48.88 KiB]
21 krát
Poznámka: Schéma
BDI-Upper-sch.pdf [28.15 KiB]
19 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 14:23 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1983
Has thanked: 86 times
Been thanked: 235 times
Cele je to spatne udelane. U D4/15 pri log0 a pri Index=Z, coz je po vetsinu doby kdy se mechanika toci je vystupni proud 3x vetsi nez co zvlada D4. Odpor R12 bych dal vetsi nez 600R, pak to alespon bude v norme. Ale proc autor privadi signal Index do vyvodu HLT je otazka? Co se tim ma zajistovat? Zda chce index impulsy cist pres tento bit v radici neco co?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 20:24 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 278
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 27 times
Been thanked: 30 times
V mechanice je výstup s otevřeným kolektorem, takže proud diodou je dán jen odporem R12, což by mělo být kolem 20mA. To by měla zvládnout. Zajímavé je, že ta dioda, takto zapojená, je i v některých ruských Betadiscích. Odpory tam mají 1k.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 20:48 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1983
Has thanked: 86 times
Been thanked: 235 times
Ne, 74ls174 to nezvladne, ma maximalni proud 8mA. S tim 1k odporem to ale v pohode zvladne. Ted je potreba zjistit proc je to takto divne zapojene, co tim basnik chtel rici.

Co mne napada je, ze chtel zacatek stopy posunout dale od "mechanickeho" indexu. Jinak receno, prvni sektor by byl na diskete pozdeji prave o sirku mechanickeho indexu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Betadisk 128, jina CR verze
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 21:02 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 278
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 27 times
Been thanked: 30 times
Aha. Bude pak disketa čitelná na Betadiscích s diodou i bez ní, nebo se záznam stane nečitelný pro jiné zapojení řadiče?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz