OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 19.08.2022, 15:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Atari 400 - interní zdroj
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 09:23 
Offline
Kecka

Registrován: 22.01.2019, 17:53
Příspěvky: 61
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Ahoj,
pře lety jsem koupil Atari 400, které prodejce inzeroval jako nefunkční. Předpokládám, že to zkusil zapnout, ale počítač nefungoval.

Teď jsem ho vytáhnul a začal zkoumat zda jsem schopen to opravit. Počítač jsem rozebral a testuji samostatně zdroj. Tady jsem hned narazil na "problém". Na konektoru má být +12V, +5V a -5V. Napětí +12V a -5V vypadají dobře, ale na pinech, kde má být +5V naměřím +12V. To vypadá špatně.

Přiložil jsem obrázek ze sevisního manuálu k Atari 400 - na výstupu z napěťového regulátoru naměřím 12V, což odpovídá jeho specifikaci. A od něj vede cesta přímo na pin.

Příloha:
Screenshot 2022-06-23 090656.png
Screenshot 2022-06-23 090656.png [ 159.29 KiB | Zobrazeno 858 krát ]


V elktrických věcech jsem i přes pokročilý věk úplný začátečník. Může těch 12V na pinu pro 5V být způsobeno tím, že je to bez zátěže? Co by mohlo být špatně?

_________________
ZX-80, ZX-81, ZX Spectrum, +, 128k, QL, Z88 | Timex 1000, 1500, 2040, 2068 | Commodore C116, plus/4, C64, C64C, C128 | Amiga 500, 600, 1200 | Atari 400, 800XL, 260ST, 1040ST | Macintosh SE | Oric-1, Atmos | SHARP MZ-731 | PMI-80, BBC Micro, Dragon 32, Sord M5, Acorn Electron, Memotech MTX-512, Toshiba HX-10, CPC464, Schneider EuroPC, TowerAT | TI-57, 58, 58C, 59, 99/4A | Minstrel 2,3,4th, MiniPET


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 400 - interní zdroj
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 10:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1892
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 760 times
Been thanked: 577 times
No tak to je velky spatny, jestli tam je 12V, tak predpokladej, ze toho v Atarku moc funkcniho nezustalo. Asi je prorazenej ten stabilizator.

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 400 - interní zdroj
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 10:24 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 118
Bydliště: Beroun
Has thanked: 27 times
Been thanked: 8 times
Musis to merit s patricnym zatizenim Ten 5V regulator je tam zapojenej zvlastne, protoze ma mezi vstupnim a vystupnim pinem resistor 33R. Bez zateze proud tece jenom pres ten resistor. Nekde jsem cetl, ze to byl levny hack, jak zvysit vykon toho regulatoru (ci co). Taky me to nedavno zaskocilo, ale kdyz jsem to pripojil na zkusebni zatez, tak to zacalo regulovat spravne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 400 - interní zdroj
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 11:24 
Offline
Kecka

Registrován: 22.01.2019, 17:53
Příspěvky: 61
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
krupkaj píše:
No tak to je velky spatny, jestli tam je 12V, tak predpokladej, ze toho v Atarku moc funkcniho nezustalo. Asi je prorazenej ten stabilizator.


Je mi jasný, že je to asi konečná. Těch 12V na 5V větvi asi uvařilo kde co.

_________________
ZX-80, ZX-81, ZX Spectrum, +, 128k, QL, Z88 | Timex 1000, 1500, 2040, 2068 | Commodore C116, plus/4, C64, C64C, C128 | Amiga 500, 600, 1200 | Atari 400, 800XL, 260ST, 1040ST | Macintosh SE | Oric-1, Atmos | SHARP MZ-731 | PMI-80, BBC Micro, Dragon 32, Sord M5, Acorn Electron, Memotech MTX-512, Toshiba HX-10, CPC464, Schneider EuroPC, TowerAT | TI-57, 58, 58C, 59, 99/4A | Minstrel 2,3,4th, MiniPET


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 400 - interní zdroj
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 11:30 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 118
Bydliště: Beroun
Has thanked: 27 times
Been thanked: 8 times
mikek píše:
krupkaj píše:
No tak to je velky spatny, jestli tam je 12V, tak predpokladej, ze toho v Atarku moc funkcniho nezustalo. Asi je prorazenej ten stabilizator.


Je mi jasný, že je to asi konečná. Těch 12V na 5V větvi asi uvařilo kde co.


Hele, fakt to zkus zmerit s tou zatezi. Pokud ti doopravdy neodesel ten regulator (coz je taky mozny), tak se to chova dle ocekavani (viz moje odpoved vyse).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 400 - interní zdroj
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 12:32 
Offline
Kecka

Registrován: 22.01.2019, 17:53
Příspěvky: 61
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Jakub píše:
Musis to merit s patricnym zatizenim Ten 5V regulator je tam zapojenej zvlastne, protoze ma mezi vstupnim a vystupnim pinem resistor 33R. Bez zateze proud tece jenom pres ten resistor. Nekde jsem cetl, ze to byl levny hack, jak zvysit vykon toho regulatoru (ci co). Taky me to nedavno zaskocilo, ale kdyz jsem to pripojil na zkusebni zatez, tak to zacalo regulovat spravne.


Tak už jsem na to asi přišel. Původně jsem hledal co je ten regulátor zač a našel tohle:
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Tex ... 3N7Q%3D%3D

Jenomže na něm je to uvedeno takto:
LM340T
5

Takže tohle je 5V regulátor - tím pádem dává to schéma smysl. Bohužel má tenhle regulátor na výstupu 12V.

Přemýšlím, jestli má vůbec smysl se pokoušet to opravit.

_________________
ZX-80, ZX-81, ZX Spectrum, +, 128k, QL, Z88 | Timex 1000, 1500, 2040, 2068 | Commodore C116, plus/4, C64, C64C, C128 | Amiga 500, 600, 1200 | Atari 400, 800XL, 260ST, 1040ST | Macintosh SE | Oric-1, Atmos | SHARP MZ-731 | PMI-80, BBC Micro, Dragon 32, Sord M5, Acorn Electron, Memotech MTX-512, Toshiba HX-10, CPC464, Schneider EuroPC, TowerAT | TI-57, 58, 58C, 59, 99/4A | Minstrel 2,3,4th, MiniPET


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 400 - interní zdroj
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 13:15 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 118
Bydliště: Beroun
Has thanked: 27 times
Been thanked: 8 times
mikek píše:
Jakub píše:
Musis to merit s patricnym zatizenim Ten 5V regulator je tam zapojenej zvlastne, protoze ma mezi vstupnim a vystupnim pinem resistor 33R. Bez zateze proud tece jenom pres ten resistor. Nekde jsem cetl, ze to byl levny hack, jak zvysit vykon toho regulatoru (ci co). Taky me to nedavno zaskocilo, ale kdyz jsem to pripojil na zkusebni zatez, tak to zacalo regulovat spravne.


Tak už jsem na to asi přišel. Původně jsem hledal co je ten regulátor zač a našel tohle:
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Tex ... 3N7Q%3D%3D

Jenomže na něm je to uvedeno takto:
LM340T
5

Takže tohle je 5V regulátor - tím pádem dává to schéma smysl. Bohužel má tenhle regulátor na výstupu 12V.

Přemýšlím, jestli má vůbec smysl se pokoušet to opravit.


A tech 12V jsi zmeril, kdyz byl regulator normalne zapojen v obvodu bez zateze, nebo jsi ho vyndal a zmeril, jak reguluje, pripadne zmeril se zatezi?

V prvnim pripade se tak pri nizke zatezi chova plne funkcni zdroj a neni na nem co opravovat. Obvodem ale musi tect dostatecne velky proud, aby to zacalo regulovat spravne.

V druhych dvou pripadech je to fakt problem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 400 - interní zdroj
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 14:02 
Offline
Kecka

Registrován: 22.01.2019, 17:53
Příspěvky: 61
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Citace:
A tech 12V jsi zmeril, kdyz byl regulator normalne zapojen v obvodu bez zateze, nebo jsi ho vyndal a zmeril, jak reguluje, pripadne zmeril se zatezi?

V prvnim pripade se tak pri nizke zatezi chova plne funkcni zdroj a neni na nem co opravovat. Obvodem ale musi tect dostatecne velky proud, aby to zacalo regulovat spravne.

V druhych dvou pripadech je to fakt problem.


Bylo to měřeno bez zátěže.

Zkusil jsem tedy proměřit odpor na napěťových linkách a zjistil jsem, že 5V jde do zkratu. Eliminační metodou jsem zjistil, že je to deska s pamětí. Po vyjmutí desky jsem to zkusil zapnout - na výtupu je teď opravdu těch správných 5V. Takže napájení funguje, něco na desce s pamětí jde do zkratu a pokud vím, tak bez paměti to ani neškytne.

Naštěstí je na desce paměti vše v paticích, tak to zkusím vytahat a zjistit, co je příčinou zkratu.

_________________
ZX-80, ZX-81, ZX Spectrum, +, 128k, QL, Z88 | Timex 1000, 1500, 2040, 2068 | Commodore C116, plus/4, C64, C64C, C128 | Amiga 500, 600, 1200 | Atari 400, 800XL, 260ST, 1040ST | Macintosh SE | Oric-1, Atmos | SHARP MZ-731 | PMI-80, BBC Micro, Dragon 32, Sord M5, Acorn Electron, Memotech MTX-512, Toshiba HX-10, CPC464, Schneider EuroPC, TowerAT | TI-57, 58, 58C, 59, 99/4A | Minstrel 2,3,4th, MiniPET


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 400 - interní zdroj
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 14:45 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 118
Bydliště: Beroun
Has thanked: 27 times
Been thanked: 8 times
No vidis :-) Ja jsem zatez pred samotnym zapnutim celeho pocitace simuloval cca 10 ohm odporem. To ale bylo az potom, co jsem zbytecne vymenil ten regulator, abych zjistil, ze byl vlastne ok :-)

Jinak jsem premyslel o tom designu s tim 33R resistorem na regulatoru. Jestli to chapu dobre, tak jeho ukolem je vyzarit teplo, ktere by jinak musel vyzarit ten regulator. Jeho pritomnost ale podle mne negativne ovlivni sance 400/800 na preziti v pripade poruchy toho regulatoru. Regulator muze selhat bud tak, ze se zkratuje, nebo naopak uplne rozpoji. Kdyby tam ten resistor nebyl, tak fatalni je jenom ta prvni moznost. Bohuzel s tim resistorem je blba i ta druha: usmazi se to ve 100% pripadu :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 400 - interní zdroj
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 15:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 694
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 69 times
Souhlasím, bez zátěže bude 7805 uzavřená a přes odpor 33R tam bude na výstupu 12V. Teprve při zátěži větší jak 212mA bude úbytek na odporu 7V a začne stabec fungovat to je zátěž asi 22ohm.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz