OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 13.06.2021, 08:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 302 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 01.05.2021, 16:23 
Offline
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 481
Has thanked: 6 times
Been thanked: 197 times
Mimochodem: trojka vznikala v době, kdy už na to každý asi kašlal. Na tom mém nově zakoupeném kusu jsem zjistil nezapájené odpory, některé vstupy hradel a klopných obvodů visí ve vzduchu bez pull-up odporů (návrhová chyba, viz i schémata EC1045), drátové odvody z konektorů na hranici zkratu, upilované konektory FRB pro připojení klávesnice, které už snad všichni považujeme za standard. Co je proti tomu chod počítače na hranici hazardního stavu. Těch pár zlobivých kusů se vyřeší pověšením kondenzátoru na nějaký ten vytipovaný signál.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 01.05.2021, 16:26 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 107
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times
Pridám tiež pár svojich poznatkov :)
1. V PMD ver.1/2 je vidieť RC člen, ktorý je zapojený do signálu /RAS, to už by mohlo napovedať istý delay, vo ver.2A/3 toto už chýba.
2. Vo ver. 1/2/2A je spomínaný delay z troch invertorov, zapojených do signálu /CAS pre DRAM, vo ver.3 ale chýbajú, kto vie prečo, lebo ja netuším.
3. Vo ver. 1/2/2A sú v obvode snímkovej synchronizácie použité aj signály R8, R9. Vo ver.3 už niesu, ale ostali tam iba R10 a R11. Podľa toho som už dávnejšie zapojil aj moje PMD-2A a obraz mám celý, žiadne riadky nechýbajú, tak ako aj na mojom PMD-3. Testoval som to na LCD TV Samsung aj LG.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 01.05.2021, 16:37 
Offline
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 481
Has thanked: 6 times
Been thanked: 197 times
Když tak člověk prochází zapojení jednotlivých variant a čte i zkušeností jiných, začal by skoro ztrácet naději, že něco může spolehlivě fungovat. Ale na druhou stranu, pokud vyjdu z funkčního kusu PMD 85 a kapacitně mu výrazně nezatížím řídicí signály pro DRAM, tak na tom lze stavět. Jen je třeba stavět opatrně a bezpečně. Prozatím já osobně naději neztrácím.

Jen ještě k poznámce Joeyho k vynechání R8/R9 u snímkové synchronizace. Předpokládám, že se tím rozšíří synchronizační impuls. Možná, že to je z hlediska ztrátového výkonu koncových tranzistorů rozkladových stupňů bezvýznamné a bezpečné, já bych ovšem volil raději cestu správného dekódování pozice toho pulsu, než jeho rozšíření a spolehnutí se na to, že jeho střední hodnota se posune a s ní i obraz. Pak mají ty moderní televize akceptovat takový nenormovaný signál...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 01.05.2021, 17:02 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 454
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times
K té snímkové synchronizaci. Důležitá je jen jedna hrana a ta je v obou případech na stejném místě. To nezapojení ostatních signálu jen prodlouží délku pulzu což analogovým TVP vůbec nevadí, aneb reagují jen na tu první hranu. To že si to moderní počitačama přecpaná placka neumí přebrat je věc druhá. Ona ta délka pulzu není splněna ani v jednom případě ale v tom úplnějším je podstatně blíže normě.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 01.05.2021, 17:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 107
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times
Tie R8 a R9 chýbajú aj v Zbrojovačiku a v Didaktiku Beta. Každopádne, neprítomnosť týchto signálov si nevšímajú ani moje LCD, takže to nieje také hrozné. Skúsil som vypojiť aj R10 a ono to bežalo ďalej :) ale samozrejme, radšej som to nechal zapojené, pre istotu.
V nejakej dokumentácii som videl aj zámenu R2 s R3 v riadkovej sync., údajne išlo o voľbu TV alebo monitora.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 01.05.2021, 20:33 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 559
Has thanked: 12 times
Been thanked: 83 times
Libor L.A. píše:
Ale jo, ono to většinou zřejmě funguje, já jen na osciloskopu viděl, že zároveň s týlovou hranou /RAS se měnil signál VIDEO.

Ale principiálne tam musí byť predstih, lebo inak nebude žiadny obraz.... a preto by som VIDEO bez váhania použil.
M1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 01.05.2021, 22:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 107
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times
V princípe je logické použiť Video a Amux, lebo ich log.1 volí negovaný signál R6 pre prídavné DRAM, ale nakoľko Libor potrebuje využiť už existujúce signály DRAM (/WE a /RAS), z toho pohľadu nieje vhodné pridávať ďalšie. Otázka ale je, ktoré signály sa v praxi na to hodia viac.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 02.05.2021, 08:58 
Offline
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 481
Has thanked: 6 times
Been thanked: 197 times
Čekání na další várku součástek a plošných spojů jsem si zkrátil tím, že jsem modul Colorace64 rev. 1.3 (ten poslední a vadný) předrátoval na rev. 1.4 (ten, na který brzy přijdou plošné spoje - nová verze). A jede na PMD 85-3 naprosto čistě. Jede. Nic víc, nic míň. Protože je úprava realizována stylem "mimotělní oběh", nelze to jednoduše vyzkoušet na PMD 85-2A, ovšem tam nepředpokládám problémy. To budu zkoušet později. A možná, že pro verze 2A nechám rev. 1.3. Tam problém není.

Na plošném spoji té nové verze 1.4 je ale malý "překlep". Pro zpoždění signálu /RAS jsem použil volné hradlo EXOR, přičemž jsem omylem místo uzemnění jednoho vstupu zapojil oba vstupy na /RAS. Práce kvapná, málo platná.

Nový modul tedy při prvním pre-testu obstál. Jakmile osadím ten skutečný modul rev. 1.4 bez těch propojů na nepájivé pole, abych neriskoval opět zkrat a vyčištění dalšího zdroje PMD-10, proměřím i časové rezervy v signálech.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 02.05.2021, 11:02 
Offline
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 481
Has thanked: 6 times
Been thanked: 197 times
Nakonec jsem na riziko zkratu rezignoval a proměřil to i s tím senem na nepájivém poli. Už jen ten fakt, že několik drátů délky cca 15cm prodlužuje sběrnici, může samotný průběh signálů mírně pozměnit, ale nic lepšího nemám, tak jsem to změřil tak jak to mám fyzicky zapojeno.

No je to ještě horší, než jsem čekal. Tedy - neměřil jsem Colorace:) Měřil jsem vzájemnou polohu /RAS a VIDEO. Signál VIDEO se začíná měnit 10ns před! pádem /RAS. Ovšem díky skutečnosti, že /RAS "padá" do nuly se zhruba třetinovou rychlostí, tak mezitím signál VIDEO "předběhne" /RAS, ustálí se, a odhadem po 20-30? nanosekundách jej /RAS navzorkuje. Tak to funguje na mém stroji, který mám tedy pár dní, a nevím, jak se bude chovat v dlouhodobém provozu. Ale vypadá to na originál. Začínám si myslet svoje...

Signál AMUX (který jsem nahradil na modulu zpožděným signálem /RAS) předbíhá samotný /RAS o jeden krok OSC (tedy cca 50ns) a je tedy z obliga. Tak to může být bez rizika hazardního stavu.

Když bych měl shrnout, co to pro budoucnost modulu Colorace na PMD 85-3 znamená, řekl bych to asi takto. Bude to loterie. Ale můžeme ji posunout 5cm pod koberec a tvářit se, že neexistuje a na 90% strojů by to snad mohlo jet. Tím, že je signál OSC na trojkových verzích mírně zpožděn, nemůže dojít ke skokovému zpoždění přebíhání všech signálů vůči PHI2TTL o dalších 50ns (jeden krok OSC), naopak mohou ty signály hromadně probíhat o 50ns dříve později (měřeno vůči PHI2TTL) a tím by se situace naopak stabilizovala, protože by se systém dostal do stavu, kde se nalézá PMD 85-2A. Tolik má dnešní pozorování a z nich odvozené předběžné úvahy.


Naposledy upravil Libor L.A. dne 02.05.2021, 11:25, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 02.05.2021, 11:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 1983
Bydliště: Brno
Has thanked: 568 times
Been thanked: 174 times
Pokud by to tedy mělo jít na 90 procent u všech verzí. Teď nevím, to zpoždění hradlem i když není přesné, to u nějaké verze PMD pomohlo ale u jiné verze PMD to přestalo být stabilní? Pokud ano, nešlo by to, jestli má to hradlo být zapojeno nebo nemá být zapojeno udělat přes nějaký jumper?

Další varianta je mít 2 verze ColorAce a použila by se ta pro model PMD vhodnější. I tak se ten modul do toho PMD dá většinou jednorázově a hotovo... .

Když jsem něco špatně napsal z mé nevědomosti tak pardon :)

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 02.05.2021, 11:34 
Offline
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 481
Has thanked: 6 times
Been thanked: 197 times
Systémové řešení beze změny časování na základní desce asi nebude existovat. Já až osadím ten nový modul bez toho sena (které může mít vliv na posun některých signálů), tak změřím přesah adresy za /RAS. To je klíčový parametr, kolem kterého se vše točí. Předběžně mi vychází, jak už jsem psal, že se s tím přesahem dostaneme garantovaných 5ns do bezpečné oblasti. Ale to jsou takové teoretické úvahy.

Jednoznačná odpověď na Tvou otázku zní: každopádně bude jedna verze Colorace pro modely PMD 85-2A a PMD 85-3 bez nějaké JUMPERové volby. Ta nebude nutná. Ovšem může se stát, že vlivem tolerancí některé trojky nepojedou. Tento stav nepředpokládám, nicméně teoreticky jej nevylučuji a v tom případě na něj bude jedině specifický lék typu "zpozdi to dalším hradlem nebo kondem". Systémově to řešit bude možné jedině dekódováním nového signálu na výstupech 74164 na základní desce. Ale opět je to jen teoretická předpověď. Už jsem se několikrát zmýlil ve svém úsudku a předpokladech.

...bohužel pro další a další zpoždění hradly už nejsou na modulu volná hradla...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 02.05.2021, 20:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 107
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times
Mal by som ešte jeden návrh pre ColorAce ver.1.3. Multiplexer 74251 vymeniť za obyčajné XOR hradlo 7486 s použitím troch diód a pull-upu ako náhradu hradla AND. Výhodou je, že to nevyžaduje žiadny iný obvod, iba jedno XOR hradlo a ostatné tri sa môžu použiť ako delay signálov podľa potreby.


Přílohy:
A6 mem.png
A6 mem.png [ 7.39 KiB | Zobrazeno 622 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 02.05.2021, 21:25 
Offline
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 481
Has thanked: 6 times
Been thanked: 197 times
Prozatím nevím proč tomu tak je, ale když signál /MW trochu zpozdím, čekal bych, že zlepším jeho přesah přes pádovou hranu /RAS a vzdálím se tak od hazardního stavu. Jenže ono je tomu naopak. Takže sice mi poslední verze funguje i na PMD 85-3, ovšem je tam jeden mechanismus, který prozatím nechápu. A tím se oklikou dostávám k variantě diodového člene WIRED-AND, jak jej navrhuje Joey78. Na jednu stranu by to mohlo být o nižší jednotky nanosekund rychlejší než to dekódovat hradly, na druhou stranu je to sázka na jednu kartu. A ona tam navíc volná hradla pro součin VIDEO x AMUX x ACE jsou v jednom obvodu 74HCT51. Jinak by zůstala nevyužita. Určitě budu chtít modul Colorace64 rev. 1.5 připravit a vyladit tak, abych maximálně zužitkoval zkušenosti a postřehy, které se doteď nasbíraly. Každé dílčí řešení, které doteď fungovalo, je nutné vytěžit na maximum. Moc se mi nechce riskovat tím, že začnu novou cestu, třeba jen dílčí. Jakmile detailně proměřím verzi 1.4 a zjistím, kde má rezervy a kde je silná, asi až potom budu případně hledat jiná řešení.

Nicméně díky za námět, člověk nikdy neví, kdy jej využije. Možná na něj dojde řada, pokud něco selže u té připravované varianty.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 02.05.2021, 23:13 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 107
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times
Áno, v ColorAce 1.4 je to jasná voľba, na súčin Video+Amux+Ace využiť nepoužité hradlá v 7451.
Ja som skôr myslel ColorAce 1.3, kde sú ešte hradlá 2x7402 a multiplexer 74251. A ten vymeniť za jedno XOR 7486 s diódovým wired-AND členom. Ostatné XOR ako prípadný delay.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 06.05.2021, 19:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 107
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times
Tak mi napadá, jestli ten delay XOR v PMD-3 nemal byť radšej na signále RAS, než na OSC. Veď aj v PMD-1,2 je RC člen na RAS, ktorý slúži ako delay, a dokonca v MAŤO-vi je aj použitý XOR pre RAS:


Přílohy:
Maťo RAS delay.jpg
Maťo RAS delay.jpg [ 82.33 KiB | Zobrazeno 497 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 302 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz