OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 04.12.2021, 16:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: A600 - Can't allocate ShadowMem
PříspěvekNapsal: 22.04.2021, 22:13 
Offline
Kecka

Registrován: 22.01.2019, 17:53
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Jsem Amiga začátečník, to jen pro vysvětlení mého zoufalého dotazu. Mám Amigu 600 s CF a Workbench 2.1.

V titulní liště mi to hlásí 800,000 Chip RAM 0 Fast RAM, Když se pokouším spustit nějaký program hlásí mi to Can't allocate ShadowMem.

V čem je problém? Je normální, že A600 má 0 Fast RAM?

_________________
ZX-80, ZX-81, ZX Spectrum, +, 128k, QL, Z88 | Timex 1000, 1500, 2040, 2068 | Commodore C116, plus/4, C64, C64C | Amiga 500, 600, 1200 | Atari 400, 800XL, 260ST, 1040ST | Macintosh SE | Oric-1, Atmos | SHARP MZ-731 | PMI-80, BBC Micro, Dragon 32, Sord M5, Acorn Electron, Memotech MTX-512, Toshiba HX-10, CPC464, Schneider EuroPC, TowerAT | TI-57, 58, 58C, 59, 99/4A


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A600 - Can't allocate ShadowMem
PříspěvekNapsal: 22.04.2021, 22:30 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9545
Bydliště: Praha
Has thanked: 1540 times
Been thanked: 1198 times
Ano, A600 standardně nemá Fast Ram. Musíš pořídit nějaké to rozšíření. Ideálně i na 2MB Chip. Program prostě nemá dostatek paměti. A také bych stávající chip ram otestoval, protože není nikde řečeno, že je zdravá.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A600 - Can't allocate ShadowMem
PříspěvekNapsal: 23.04.2021, 11:23 
Offline
Kecka

Registrován: 11.01.2021, 11:47
Příspěvky: 33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 30 times
mikek píše:
Jsem Amiga začátečník, to jen pro vysvětlení mého zoufalého dotazu. Mám Amigu 600 s CF a Workbench 2.1.

V titulní liště mi to hlásí 800,000 Chip RAM 0 Fast RAM, Když se pokouším spustit nějaký program hlásí mi to Can't allocate ShadowMem.

V čem je problém? Je normální, že A600 má 0 Fast RAM?

Je to chybová zpráva WHDLoadu. Tedy nic systémového. Prostě zavaděč původně disketových her nemá dostatek paměti. Musí emulovat disketovou jednotku (načítání z disket) a k tomu potřebuje více paměti. Doporučuji si Amigu rozšířit o nějakou fast ram. Výrazně se ti její provoz zrychlí a zpohodlní. Na A600 je možno rozšířit i chip ram z 1MB na 2MB. Ale nevím, jestli to nějak výrazně OCS/ECS hry využívaly.

Preview by Thumbshots.com
Preview by Thumbshots.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A600 - Can't allocate ShadowMem
PříspěvekNapsal: 23.04.2021, 11:54 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9545
Bydliště: Praha
Has thanked: 1540 times
Been thanked: 1198 times
Nějaké ECS hry, které těží z více chip ram určitě jsou. Z hlavy si vybavím třeba HiredGuns.
Ono nejde jen o to přednačítání imagů disket (to se dá ostatně vypnout parametrem v "ikoně", nastavit PRELOAD na nula - tuším). Hodně her z A500 bude mít také součástí spouštění načtení KickStartu 1.3. To sice sežere jen 256K (plus-mínus), ale i tak potom zůstane z 800K mrazivé minimum. Šel bych cestou:
V early-startup zakázat DF0 (případně další foppky, pokud jsou připojené) - i od ní buffery sežerou tuším 15K. Workbench dát do klasických 640x256x4 barvy, aby obrazovka sama o sobě moc nevyžírala pamět a bootovat bez startup-sequence (opět v early-startup zvolit a pak na příkazové řádce napsat LOADWB a ENDCLI). Můžeš stáhnout buffery i harddisku, ale to moc nedoporučuju. Taky pamatuj, že každé otevřené okno s ikonami žere Chipku. Takže cesta vede i tak, že pozavíráš okna, kterými si do adresáře se hrou "proskákal" a po spuštění hry rychle zavřeš i tohle poslední.
Každopádně je hodně her z dávných dob, které ti půjdou nainstalovat i bez WHDload (a tím zvýšit možnost, že si nebudou zoufat ohledně nedostatku RAM). Třeba Settlers, různé simulátory, F1GP, adventury (speciálně od sierry nebo lucasarts), atp. Sice i k nim existují WHDload verze, ale nejsou potřeba.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A600 - Can't allocate ShadowMem
PříspěvekNapsal: 23.04.2021, 12:01 
Offline
Kecka

Registrován: 22.01.2019, 17:53
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Děkuji za rady. Objednal jsem rozšíření Fast RAM o 4MB, už je to na cestě :-)

_________________
ZX-80, ZX-81, ZX Spectrum, +, 128k, QL, Z88 | Timex 1000, 1500, 2040, 2068 | Commodore C116, plus/4, C64, C64C | Amiga 500, 600, 1200 | Atari 400, 800XL, 260ST, 1040ST | Macintosh SE | Oric-1, Atmos | SHARP MZ-731 | PMI-80, BBC Micro, Dragon 32, Sord M5, Acorn Electron, Memotech MTX-512, Toshiba HX-10, CPC464, Schneider EuroPC, TowerAT | TI-57, 58, 58C, 59, 99/4A


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A600 - Can't allocate ShadowMem
PříspěvekNapsal: 26.04.2021, 17:30 
Offline
Kecka

Registrován: 22.01.2019, 17:53
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Rozšíření Fast RAM přišlo. Nasadit to na procesor není snadné, ale teď už se mi podařilo spustit všechno, co jsem zatím zkoušel.

_________________
ZX-80, ZX-81, ZX Spectrum, +, 128k, QL, Z88 | Timex 1000, 1500, 2040, 2068 | Commodore C116, plus/4, C64, C64C | Amiga 500, 600, 1200 | Atari 400, 800XL, 260ST, 1040ST | Macintosh SE | Oric-1, Atmos | SHARP MZ-731 | PMI-80, BBC Micro, Dragon 32, Sord M5, Acorn Electron, Memotech MTX-512, Toshiba HX-10, CPC464, Schneider EuroPC, TowerAT | TI-57, 58, 58C, 59, 99/4A


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz