OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 27.07.2021, 14:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PC-Task
PříspěvekNapsal: 26.09.2017, 10:44 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 593
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 174 times
Been thanked: 66 times
Tak mě nějak chytly emulátory na Amize, rozchodil jsem Magic64 a teď zkouším PC-Task, ale nevím, jak dostat do hardfilu data. FDD (mám Gotek) ani CDROM nemám k dispozici. Může někdo prosím poradit? Také bych rád zkusil emu STčka. Jaký je nejlepší? Amtari? Chameleon?

Dík!

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC-Task
PříspěvekNapsal: 26.09.2017, 19:19 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9290
Bydliště: Praha
Has thanked: 1466 times
Been thanked: 1143 times
Třeba pomocí pctcrossmount, pak bys měl vidět tcc: pro hardfile0 a tcd: pro hardfile1. A nebo si vytvoř svůj vlastní mount file, jak je to popsáno hezky na EABu:

I'm also using a mount file in Devs/DOSDrivers. But a hardfile instead of a real disk.
I have some mountfiles created using crossmount and they work fine.
The mountfile should look like this:
Code:
Kód:
/* Mountfile Entry Created: 02-May-;14 15:15:53
 * for a File as a CrossDOS Disk.
 *
 * Disk Size: 80.0 Meg
 * Vendor and drive name:
 */
/* Disk size parameters.*/
  Surfaces = 1
  BlocksPerTrack = 1
  Lowcyl = 0
  Highcyl = 163840
  BufMemType = 0
  Blocksize = 512
/* Device driver parameters.*/
  Device = filedisk.device
  Unit = "System:Emulators/IBM-PC/PC-Task4/hardfile0"
  Flags = 0x00000000
/* File system parameters.*/
  Mask = 0xFFFFFFFE
  Maxtransfer = 0xFFFFFFFF
  Reserved = 2
  Filesystem = L:CrossDOSFileSystem
  Stacksize = 2000
  Priority = 5
  Bootpri = -20
  Globvec = -1
  Buffers = 5
  Dostype = 0x4d534800
  Mount = 1
#

I named it PCC and saved it in sys:devs/dosdrivers.

Now I created a blank file named hardfile0 in sys:Emulators/IBM-PC/PC-Task4.

I did setup hardfile0 as harddisk C: in PCTask and used a floppy image of DOS version 6.2 or so to format the (virtual)disk. (I think I needed crossdos on the Amig side but it was looong ago)

After reboot the Filedisk ws also visible from the Workbench.

I think it works similar with a real disk. But I see no reason why to use one.
The filedisk is still faster than any real Amiga harddisk ever was thanks to UAE.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC-Task
PříspěvekNapsal: 26.09.2017, 19:24 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9290
Bydliště: Praha
Has thanked: 1466 times
Been thanked: 1143 times
Ohledně emulátoru ST. Amtari, pokud se nepletu, potřebuje ke svému chodu i kartici do ZII slotu. Chameleon je svižný, ale nečekej od něj žádné zázraky z pohledu kompatibility s ST softem. Něco funguje, něco ne.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC-Task
PříspěvekNapsal: 02.10.2017, 15:40 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 593
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 174 times
Been thanked: 66 times
Tak jsem se díky Mistikovi o kousek posunul, leč ne o moc. Už mám správně přejmenovaný hardfile a v ramdisku vidím TCC soubor s parametry pro mountlist, ale zde jsem vytuhl, protože potřebuji mít v devs hardfile.device, který nemám a nevím, kde ho sehnat. Ví někdo?

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC-Task
PříspěvekNapsal: 02.10.2017, 15:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9290
Bydliště: Praha
Has thanked: 1466 times
Been thanked: 1143 times
Úplně nechápu ten hardfile.device. Mount soubor (např onen PCC), který bys mě mít uložený v DEVS/DOSdrivers, odkazuje na řádku:
Unit = "System:Emulators/IBM-PC/PC-Task4/hardfile0"
na onen obraz disku a cestu k němu. Můžeš ho mít třeba v adresáři HDDfiles na DH0, pojmenovaný PECKO. Pak bude vypadat:
Unit = "DH0:HDDfiles/PECKO"

Device je filedisk.device, nikolivěk hardfile.device. HighCyl a Blocksize samozřejmě zvolíš dle velikosti svého filedisku, který sis předtím vytvořil.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC-Task
PříspěvekNapsal: 02.10.2017, 15:53 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9290
Bydliště: Praha
Has thanked: 1466 times
Been thanked: 1143 times
A nebo si stáhni moji prastarou verzi:
https://uloz.to/!RjlPABvRxRCl/pctask-zip
PCTCrossmount by měl udělat snad stejnou službu s načtením disků (jestli si to dobře pamatuju).

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC-Task
PříspěvekNapsal: 02.10.2017, 20:39 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 593
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 174 times
Been thanked: 66 times
Já jsem to právě zkoušel přes pctcrossmount. Aby to šlapalo, tak jsem musel přejmenovat hdd soubor na hardfile0, uložit to tak do pcconfigu a pak všechno proběhlo ok. V ramdisku se objevil soubot TCC. Jeho obsah je:

TCC:
Device = hardfile.device
Unit = 0
Flags = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 32
LowCyl = 0
HighCyl = 6398
DosType = 0x4d534400

BufMemType = 1
MaxTransfer = 0xffffffff
Mask = 0xfffffffe

FileSystem = L:CrossDOSFilesystem
Stacksize = 4000
Priority = 5
GlobVec = -1
#


V průběhu spuštění pctcrossmountu se v dialogovém okně i objeví hláška "Assuming PC-Task ´hardfile.device´ is in the devs: directory." Takže jsem pochopil, že to potřebuje k dokončení namountování tento soubor, který v devs nemám. Součástí PC-tasku není. Nejhorší na tom je, že s tím nemám zkušenosti, takže vlastně ani nevím, co dělám, možná to chápu blbě....

V jedné recenzi jsem ještě našel toto:

Na závěr ještě stručný seznam toho, co by mělo být v plné verzi navíc: možnost zápisu na disk, podrobný uživatelský manuál, fungující přístup na paralelní port z emulace (budete moci přímo tisknout z T602), hardfile.device, kterým budete moci namountovat filedisk jako normální zařízení pro AmigaOS, CD-ROM driver pro možnost spolupráce emulátoru s CD-ROM mechanikami připojenými k Amize a pár prográmků pro PC-Task (programy pro MSDOS) jako např. copy mezi Amigou a file-diskem a naopak.

:lamer:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Naposledy upravil macino dne 02.10.2017, 20:40, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC-Task
PříspěvekNapsal: 02.10.2017, 20:39 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 593
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 174 times
Been thanked: 66 times
Za ty hardfily dík, hned je zkusím! ;-)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC-Task
PříspěvekNapsal: 06.10.2017, 14:47 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9290
Bydliště: Praha
Has thanked: 1466 times
Been thanked: 1143 times
Tak se nakonec ukázalo, že hardfile.device je opravdu kruciální. Přikládám pro příští generace.


Přílohy:
HardfileDev.lha [1.26 KiB]
531 krát

_________________
Blue Lives Matter
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz