OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 27.07.2021, 14:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 13:00 
Offline
Radil

Registrován: 11.12.2013, 17:35
Příspěvky: 324
Has thanked: 31 times
Been thanked: 25 times
Přátelé,

v rámci zásobování své A1200 kvalitním softwarem jsem narazil na několik požadavků vytáhnout peníze z kapsy. A protože se taková věc nedělá bez zralé úvahy, prosím o vaše rady a postřehy.

1) WHDLoad. Tam je to asi předem jasné, je to živoucí projekt, čili registrace by měla dávat smysl.

2) MagicWB naopak vypadá dost opuštěně. Webovky sice pořád fungujou, ale datum poslední aktualizace je 1998. Asi mě tedy nemusí tížit svědomí, že používám neregistrovanou verzi, ale to vyskakovací okno a nápisy "Unregistered" v ikonách mě štvou. Má smysl pídit se po tom, nebo raději vyhledat nějakou alternativu?

3) Dále pošilhávám po Workbenchi 3.5. Pokud je mi známo, je to plně komerční SW, viděl jsem ho na zahraničních e-shopech. Kupoval ho někdo z vás? Stojí za to? Vyžaduje přímo připojenou CD mechaniku, nebo se dá nějak přenést přes PC?

To je zatím vše, předem díky za rozumy.

_________________
Cesta k osvícení: Commodore 64 / Atari 800XE / Atari XEGS / Amiga 500 / Amiga 1200 / PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 13:18 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 22:45
Příspěvky: 355
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
1) Určitě
2) Nemá smysl pokud chceš provozovat AmigaOS3.5 nebo 3.9.
3) 3.5 a 3.9 jsou distribuovány na CD. Oba vyžadují KickStart3.1. Obsah CD lze nakopírovat na CF (třeba na PC) a lze pak instalovat z CF.

EDIT: AmigaOS3.9 se dá koupit tady: http://www.vesalia.de/e_os39.htm

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Naposledy upravil jack-3d dne 24.06.2015, 13:32, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 13:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1781
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 206 times
1) Jasna vec, je to mozna nejlepsi existujici projekt vubec a je skoro povinnost ho podporit.

2) O tom jsem nikdy neuvazoval, asi proto, ze to nepouzivam. Na zmenu ikon existuje spousta free projektu a nastroju.

3) Wokrbenche jsou komercni vsechny verze, i 1.2 a posledni verze pro konvencni Amigy je 3.9. Neni to rada, ale znam jen hodne malo lidi, co to maji koupene. Je to trochu seda zona.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 13:55 
Offline
Radil

Registrován: 11.12.2013, 17:35
Příspěvky: 324
Has thanked: 31 times
Been thanked: 25 times
Doda píše:
2) O tom jsem nikdy neuvazoval, asi proto, ze to nepouzivam. Na zmenu ikon existuje spousta free projektu a nastroju.


Já vím, ale to je takové to řešení: "Stáhni si celej Aminet a pak se v tom půl života hrabej." MagicWB pro mě měl to kouzlo, že se celý systém překonfiguroval na nový vzhled jedním installerem, bez starostí a přehrabování se v balících ikon. Existuje tedy něco podobného (pro lenochy)?

Doda píše:
3) Wokrbenche jsou komercni vsechny verze, i 1.2 a posledni verze pro konvencni Amigy je 3.9. Neni to rada, ale znam jen hodne malo lidi, co to maji koupene. Je to trochu seda zona.


Zatím jsem se o to tolik nezajímal, ale podle toho, co píše Vesalia, by mi mohl jít i OS 3.9 (původně jsem myslel, že je jen pro CPU 040). Otázka je, co je vhodnější z hlediska praktické použitelnosti. Mám osazenou ACA 1233/40 MHz s 128 MB RAM a to je vše. Grafiku nemám a ani neplánuju.

_________________
Cesta k osvícení: Commodore 64 / Atari 800XE / Atari XEGS / Amiga 500 / Amiga 1200 / PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 14:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1781
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 206 times
SC1 píše:
Doda píše:
2) O tom jsem nikdy neuvazoval, asi proto, ze to nepouzivam. Na zmenu ikon existuje spousta free projektu a nastroju.


Já vím, ale to je takové to řešení: "Stáhni si celej Aminet a pak se v tom půl života hrabej." MagicWB pro mě měl to kouzlo, že se celý systém překonfiguroval na nový vzhled jedním installerem, bez starostí a přehrabování se v balících ikon. Existuje tedy něco podobného (pro lenochy)?.


Ja ani nevim a je pravda, ze kdysi se mi to take libilo. Uz pred nejakou dobou jsem si oblibil predkonfigurovane baliky ClassicWB.

http://classicwb.abime.net/

Je s tim malo prace a mas tam vsechno vcetne ikon. Jsou tam ruzne verze podle stupne uprav a podle kofigurace. Mozna se ti to bude libit, me to prijde takove privetive. Tedy az na to, ze v nekterych verzich je ScalOS misto Workbenche (takova "vylepsena" nahrada), z toho uplne nadseny nejsem.

SC1 píše:
Doda píše:
3) Wokrbenche jsou komercni vsechny verze, i 1.2 a posledni verze pro konvencni Amigy je 3.9. Neni to rada, ale znam jen hodne malo lidi, co to maji koupene. Je to trochu seda zona.


Zatím jsem se o to tolik nezajímal, ale podle toho, co píše Vesalia, by mi mohl jít i OS 3.9 (původně jsem myslel, že je jen pro CPU 040). Otázka je, co je vhodnější z hlediska praktické použitelnosti. Mám osazenou ACA 1233/40 MHz s 128 MB RAM a to je vše. Grafiku nemám a ani neplánuju.


To ti na A1200 pujde s turbinou v pohode, potrebujete "pouze" dvacitku. Bohuzel velikost ikon je ve 3.9 koncipovana na rozliseni 640x512, kdezto 3.1 na 640x256, takze pro rozumny vzhled potrebujes PAL interlace, grafickou kartu a nebo treba Indivision scandoubler s HiGFX driverem (ten umi 1024x768). Ja to pouzivam na A1200 prave s tim Indivisionem a na A4000.

Nevim jak to presne napsat, ale na "vyzkouseni" to jde sehnat i jinak nez koupit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 14:47 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 22:45
Příspěvky: 355
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
Já si dovolím nesouhlasit, neřekl bych, že OS3.9 je nějak ošklivej na 640x256. Mám ho na všech Amigách i na těch bez grafické karty (A600 s 020 a A1200 s 030) a OS3.9 vypadá dobře. Navíc ikonky si můžeš dát klidně z MagicWB, není proglém přehrát najednou identický *.info soubory.

Naopak když si člověk trochu projde co všechno je naházený v těch ClassicWB, Amikit, Amisys, AIAB, ... tak obyčejný WHDloadař nevyužije ani 90% všech těch věcí co se spustí po startu. Já osobně jsem se v tom naprosto ztrácel, startovačka byla plná nesmyslů a jakmile jsem začal vypínat podle mého naprosto zbytečné věci, jiné v návaznosti na to začaly házet errory. No šlo to z disku ihned!

Na mé A600 s 020 se OS3.9 hýbe dobře, mám například danou novou versi icon.library, která je asi 3x rychlejší na načítání ikon a navíc používá Fast RAM. Namapováním ROMky do Fast RAM si též dost pomůžeš v rychlosti a v neposlední řadě existuje hafo utilitek jako FBlit, BlazeWCP, Copymemquick, ... které ti používání, vykreslování Workbenche zrychlí.

Za mě se svou A1200 s 030 a 128 MB RAM do AmigaOS3.9 určitě jdi a je mi jedno jestli legálně nebo si to někde seženeš. Já ho měl tenkrát taky nelegálně a koupil jsem si originálku až pár roků poté. Je to dobrej OS a rád s ním pracuju.

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 15:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1781
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 206 times
jack-3d píše:
Já si dovolím nesouhlasit, neřekl bych, že OS3.9 je nějak ošklivej na 640x256.


Hlasku "dovolim si nesouhlasit" fakt miluju. Ja jsem nenapsal ze je to osklive nebo ze to nejde pouzit, ale ze je to koncipovane pro jine rozliseni, pouzit to jde.

jack-3d píše:
Na mé A600 s 020 se OS3.9 hýbe dobře, mám například danou novou versi icon.library, která je asi 3x rychlejší na načítání ikon a navíc používá Fast RAM. Namapováním ROMky do Fast RAM si též dost pomůžeš v rychlosti a v neposlední řadě existuje hafo utilitek jako FBlit, BlazeWCP, Copymemquick, ... které ti používání, vykreslování Workbenche zrychlí.


A presne s timhle se nemusis v pripade ClassicWB patlat. To patlani je take druh zabavy, ale bez mnoha let zkusenosti tohle nikdo v kratkem case nezvladne, takze to radit zacatecnikovi nema smysl. Nevim proc je nutne nekoho odrazovat od toho to vyzkouset. Ze to slo u tebe z disku pric neznamena, ze je to spatne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 16:51 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 22:45
Příspěvky: 355
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
Já jsem to myslel spíš tak, že je lepší začít s defaultní instalací OS. Samotnej OS je naprosto dostačující a taky se nemusíš s ničím patlat. Pak třeba časem můžeš začít so poloprázdný startovačky přidávat utilitky, patche, podle chuti, nebo podle rady. Naopak narvat si na disk ClassicWB bastl v tom se pak žádnej nováček ani pokročilý nevyzná.

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 16:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1781
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 206 times
Ja jen rikamze je to moznost a ty jednoznacne prohlasujes, ze "je lepsi" zacit s cistym WB a ClassivWB je spatne. To je ost odvaha. Navic jak sam rikas, mas s podobnymi baliky malo zkusenosti a slo to hned pric. Me se to zda uzitecne a pro zacatecnika jeste vic. Zajmalo by me, jestli SC1 tusi co je to FBlit, BlazeWCP nebo Copymemquick. Proc mu to proste musis rozmlouvat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 17:20 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 22:45
Příspěvky: 355
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
Nikomu nic nerozmlouvám, ale jestli to tak vypadá, omlouvám se.

Přiznávám s ClassicWB a AmigaSYS jsem strávil pár dní. Byl jsem zvědavý, protože to každý používal a tak jsem chtěl vědět co to je zač. Je to AmigaOS3.1 obalený hromadou utilit, je to udělaný, aby se to líbilo. Ale například mně se to absolutně nelíbilo a štvala ta hromada meníček, tlačítek vpravo, dole, customizované věci přesně tak, jak se mi nelíbí apod...

Já osobně mám tedy radši základní OS3.9, který sám o sobě nabídne úplně všechno (správa archivů, asynchronní kopírování, zobrazení new icons, ale i magicWB ikon v jejich paletě, ...). No a na tom se dá lehce stavět. Zpočátku stačí ponastavovat pár věcí v Prefs, pak upravit ikonky a následně člověk dohraje nějaké knihovny, které potřebuje, inspiruje se nějakých patchem, apod... Jednoduše řečeno já osobně preferuji mít OS pod kontrolou, vědět co kde mám...

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 17:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1781
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 206 times
Ja to beru jen jako variantu. Na A4000 jsem si taky nainstaloval vsechno sam, ale na A1200 co si beru na party a jen na ni hraju, jsem se s tim nechtel patlat a pouzil ClassicWB (na zbytku Amig je to taky jak kde). Podle meho to jen stoji za vyzkouseni, smazane to ma pripadne hned.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 18:37 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 22:45
Příspěvky: 355
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
Myslím si, že díky našim příspěvkům už kolega ví, že variant je mnoho a že každý může mít trochu odlišný styl. Pak záleží jenom na něm jestli chce předkonfigurovaný systém, nebo čistý, který si každý může později upravit jak chce.

Amigu (A600 a A1200) na hry na párty mám taky a abych se s ničím nepatlal, tak je tam čistej OS3.9 a nainstalovanej WHDload ;o)

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 19:26 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2187
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 335 times
Been thanked: 358 times
Ja zase ClassicWB casto doporucuju. Treba jen proto, ze ma ruzne verze.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 22:23 
Offline
Radil

Registrován: 11.12.2013, 17:35
Příspěvky: 324
Has thanked: 31 times
Been thanked: 25 times
Doda píše:
Zajmalo by me, jestli SC1 tusi co je to FBlit, BlazeWCP nebo Copymemquick. Proc mu to proste musis rozmlouvat?


Tak to přiznávám, že opravdu netuším.

Ale jinak ke zbytku vlákna jedna věcná. Slovo "začátečník" se mi nelíbí. Když už, tak jsem ochoten přijmout indiánské jméno "ten, kdo zaspal posledních devatenáct let". Kdysi jsem tomu počítači věnoval veškerý čas, jenže nebyl žádný internet, žádné peníze a když člověk dostal pár nahraných disket poštou, měl z toho druhé vánoce. Dneska je toho tolik, že člověk neví co dřív, ale bohužel zase žádný čas na vyzkoušení všeho. Proto se ptám, někdy možná i blbě.

_________________
Cesta k osvícení: Commodore 64 / Atari 800XE / Atari XEGS / Amiga 500 / Amiga 1200 / PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nákup SW k Amize - různé dotazy
PříspěvekNapsal: 24.06.2015, 23:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9290
Bydliště: Praha
Has thanked: 1466 times
Been thanked: 1143 times
Hele, asi takhle. Kdo potřebuje systém "nahodit a jet", tak pro něj je ClassicWB správná volba. Pravověrný Amigista sice bude prskat (já to také nemusím), ale pro začátečníka, který se nechce hned pouštět do odhalování tajů a krás normálního WB, je to imho ideální volba. Ano, sám si udělám mnohem krásnější, votuněnější a vocpoda táhnoucí WB3.9, ale to bude tím, že už o AmigaOS něco vím, jsem autista a mám rád věci na svém místě, nicméně rozhodně nemohu něco podobného chtít po člověkovi, který 19 let Amigu neviděl...tedy můžu to po něm chtít, ale ho tím spíš odradím, než abych ho přivedl zpět na jedinou správnou cestu.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz