OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 12.05.2021, 10:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 163 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 15.06.2018, 22:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 85 times
Been thanked: 96 times
No a hukázalo se, že zastavovaný procesor společně se sníženým taktem způsobuje chybovost při natahování dat z externí klávesnice. Uvidím, jestli bude stačit pouze vypnout VDU během nahrávání, nebo budu muset snížit rychlost dat. Také je v obraze nějaké rušení, budu to muset vystopovat

//tak 1. problém vyřešen, druhý, zatím nevyužitý vypínač bude zastavovat zobrazování během nahrávání. Skutečně tomu vadilo to odstavení procesoru při DMA z VDU. Tak mě napadly zkratky od Mládka: "z MLR do NDR projíždím přes Moravu..." :lol:

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.06.2018, 23:14 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3201
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 197 times
To mi připomíná jeden ranný projekt, kdy jsem chtěl využít zobrazování alá ZX81 na seriový terminál.
Jmenovalo se to Zamalo (jako že za málo), trochu jsem to zjednodušil a s pomalým 2,5MHz Z80 od soudruhů z NDR to umělo grafiku 480x240 bodů na terminál 80znaků x 24 řádků.
Bohužel to zvládalo jen 300Bd, protože to přijímalo znaky jen ve vertikálním zatemňováku.

Úplné odstavení procesoru během zobrazení je velký hedicap.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.06.2018, 23:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 85 times
Been thanked: 96 times
Je to prý jen 6%, ono to zastavuje jen v okamžiku načítání dat, ale i tak je to 16 x za cca 30 us

//asi mám problém s I/O obvodem, protože v VDU manuálu psali, že po resetu má výstupy na "0" ale já tam mám nedefinovaných 1,7V, zkusím na něj něco poslat, jestli to zareaguje.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Naposledy upravil microlan dne 15.06.2018, 23:35, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.06.2018, 23:35 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3201
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 197 times
Tak přidej NOPíky :)

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.06.2018, 23:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 85 times
Been thanked: 96 times
Nebudu to zpomalovat, prostě to ručně vypínačem odkostřím na tom řídícím vstupu a bude. Sice jsem se těšil na load efekt jako ZXspectrum, ale to oželím

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.06.2018, 00:04 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3201
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 197 times
Jako že by jsi tam chtěl ty barevný pruhy na pozadí :lol:

Tak tam udělej autoblocking, ať si to zablokuje ta klávesnice.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.06.2018, 05:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 85 times
Been thanked: 96 times
Spíš zaexperimentuju se zpomalením, přece jen je tam rezerva, když půjdu na poloviční rychlost, tak to bude pořád 3x rychlejší než z magneťáku. Jen vymyslím, jak to přepínat. Asi tam dám "Turbo" tlačítko :lol:

//ne, udělám to jinak, v direkt modu, jsou nevyužita editační tlačítka "up" a "down", můžu rychlost řídit ve větším rozsahu a zobrazit ji na displeji

///a efekty budou! , sice ne ty backgroundový ale 1 textový řádek za fteřinu by to mohlo stíhat

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.06.2018, 09:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1369
Bydliště: Kurim
Has thanked: 601 times
Been thanked: 433 times
Muzes to zablokovat softwarove, ten disable pin je ovladany pres F1. Staci pred poslanim programu z klavesnice ulozit 02 na 0FFF a dat GO a tim zakazes zobrazovani.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.06.2018, 09:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1369
Bydliště: Kurim
Has thanked: 601 times
Been thanked: 433 times
Mimochodem, myslel jsem, ze kazetak budu muset kvuli VDU taky zpomalit a neni to nutne. Je to tak pomale, ze to projde ;-)

Jo a taky jsem zjistil, ze pro moje LCD monitory nemusim menit krystal za 4MHz, je jim to stejne fuk ;-)

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.06.2018, 07:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 85 times
Been thanked: 96 times
Další problém vyřešen, měl jsem rušení v obraze, takové jehly 200 ns s 30% amplitudy. Poněvadž jse věřil, že 8154 má na portech po resetu všude 0, tak jsem nijak neošetřil přepínací vstupy. Jenže jsou asi ve třetím stavu, takže ty vstupy byly vlastně v luftu a invertující XOR hradlo si tam tvořilo jehly. Tak jsem dan odporovou síť nejen přes adresní vstupy, ale celou 8mu, na 9 - 16 pin. Teď musím zjistit, jestli je 8154 KO nebo OK.

//tak je opět jasno, po resetu jsou všechny I/O jako vstupy.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.06.2018, 20:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 85 times
Been thanked: 96 times
Při poloviční rychlosti, to jede v pohodě, t.j. cca 15 B/s. Takže to udělám na 2 rychlosti a bude. Bohužel jsem při úpravách použil tu špatnou 7486 tak je ten obraz takový nestabilní, ale pro představu to snad stačí.

phpBB [video]

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2020, 10:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1369
Bydliště: Kurim
Has thanked: 601 times
Been thanked: 433 times
microlan píše:
Martine máš ještě jeden kus?

Jejda, tenhle dotaz jsem nejak pred 2 lety minul :oops: Jestli i po letech chces, tak mam ;-)

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.04.2021, 21:16 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 297
Has thanked: 137 times
Been thanked: 107 times
Protože jsem se po letech dostal k osazení VDU pro MK14, hlásím že vše funguje, a po dlouhé době hned na první dobrou :)

Ale chci se zeptat, nevidím první vrchní řádek. Je nějaká pomoc jak to posunout? Na monitoru nic nenastavím, při použití kopozitního vstupu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 163 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz