OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest2022

Právě je 01.10.2022, 19:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 15.12.2021, 18:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 1619
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 605 times
Been thanked: 543 times
Spáchal jsem zas novou hračku :D - klon počítače ZX-80 s procesorem ATmega8. (na rozdíl od dřívějšího pokusu nyní již plně funkční a dokončený)

ATX-80 neprovádí emulaci kódu, ale nahrazuje původní počítač vlastním kódem BASIC interpreteru s podobnou funkčností (téměř 100%) v AVR assembleru. Umožňuje výstup obrazu na VGA monitor nebo na PAL/NTSC televizor. BASIC programy lze uchovávat v interní EEPROM, interní Flash nebo externí EEPROM paměti (32 paměťových slotů) a také přenášet mezi PC a pamětí. Předností je snadná konstrukce a malé rozměry. Může sloužit jako malý levný počítač pro výuku základů programování v jazyku BASIC. Součástí 32 ukázkových programů.

Vejde se to do dlaně a je to kompletní počítač s BASICem, VGA/TV výstupem a paměťovou bankou. :-) Příjemně mě potěšilo, jak se s tím dá docela dobře pracovat.

Stránka projektu: http://www.breatharian.eu/hw/atx80/index.html
ATX-80 na GitHub: https://github.com/Panda381/ATX80

Příloha:
atx80_1_m.jpg
atx80_1_m.jpg [ 78.81 KiB | Zobrazeno 6651 krát ]

Příloha:
atx80_8_m.jpg
atx80_8_m.jpg [ 65.71 KiB | Zobrazeno 6651 krát ]

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.12.2021, 21:18 
Offline
Radil

Registrován: 03.07.2018, 23:06
Příspěvky: 343
Has thanked: 190 times
Been thanked: 233 times
Paráda, díky moc! Dal jsem odkaz na Hacker News a chytlo se to (aktuálně) vysoko na první straně: https://news.ycombinator.com/item?id=29569523

_________________
Špóngiu navlhčiť


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.12.2021, 21:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 1619
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 605 times
Been thanked: 543 times
I z těch reakcí tam je vidět, že ZX-80 nebyl ještě tak moc úspěšný jako nástupce ZX-81, což je i celkem pochopitelné vzhledem k jeho slabému vybavení. Ale - někde se začít muselo. :-) ... Já taky musel začít s ATX-80, kvůli pochopení BASIC interpreteru, abych mohl dále pokračovat na ATX-81 jako klon ZX-81. Výhoda ATX-81 bude, že se použije tento stejný hardware, jen vyšší procesor (ATmega168 nebo ATmega328).

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.01.2022, 00:29 
Offline
Prvnička

Registrován: 15.02.2014, 23:49
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Ahoj,
super projekt. Příjemně strávený večer a další nové zkušeností :-).
Moc díky.
Honza


Přílohy:
osazena_dps.jpg
osazena_dps.jpg [ 37.87 KiB | Zobrazeno 6008 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.01.2022, 11:47 
Offline
Prvnička

Registrován: 15.02.2014, 23:49
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Ahoj, ještě jednou ahoj.
Desku jsem si objednal v Číně u JLCPCB a tak jich dostal 5kousků. Požádal jsem autora o souhlas a mohu (děkuji moc), takže:

Mám zde ještě 3 volné. Tak kdyby někdo chtěl, mohu mu jí (je) za náklady přeposlat.
5 desek stojí 2USD + poštovné a DPH to celkem dělá něco přes 7USD. Banka mi strhla 168CZK.
Tedy jedna deska by byla za 34,-CZK + Bublinková obálka + poštovné dle výběru. Bohužel deska v tomto případě je ta nejlevnější položka.

Tak kdyby někdo měl zájem tam mohu poslat.

Upozorňuji na jednu chybku. Při generování Gerberu z .brd souboru mi tam zmizela jedna vrstva sítotisku, tak na deskách není popis kláves - čísla a abeceda. Ale vzhledem k tomu,
že se tam stejně bude dávat ta "folie" s popisem kláves, tak je to asi, snad, jedno. Příště musím být pozornější.

Tak když tak pošlete SZ
Hezký den
Honza


Přílohy:
Desky.jpg
Desky.jpg [ 300.99 KiB | Zobrazeno 5950 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.01.2022, 19:15 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13.04.2018, 16:59
Příspěvky: 142
Bydliště: Pragl
Has thanked: 47 times
Been thanked: 23 times
Prikladam hotove provedeni u me. Diky za prima projekt.
f.


Přílohy:
atx802_c.jpg
atx802_c.jpg [ 220.49 KiB | Zobrazeno 5548 krát ]

_________________
STbrigáda
Atari Mega 1/4Mb ram, STE 1040/1M, STF 1040/1M, ST 520/1M, 130XE
Didaktik M, Gumak issue2 a 4, ZX Spectrum +3, Sparrow, Amiga 500, 1200, 2000, Commodore 64c, Thomson MO5
HP C8000 (PA-RISC 2.0), IBM Power Systems 520 Express (IBM Power6), SunFire v210 (UltraSparc IIIi), Mac Mini G4 1,25Mhz, SGI Indigo 2, Indy
Sun Ultra 20m2, AMD K6-2 266Mhz/200MB, AMD K6 200Mhz/64 SIM ram, Am486x66Mhz/48MB ram, 386sx20Mhz/8 MB ram
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.01.2022, 20:48 
Offline
Prvnička

Registrován: 15.02.2014, 23:49
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Ahoj,
nádhera.
Tu krabičku jsi tiskl nebo je to jiná technologie ?
Klávesnice je udělaná stejně jako od Panda38?
Hezký den
H.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.01.2022, 17:59 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13.04.2018, 16:59
Příspěvky: 142
Bydliště: Pragl
Has thanked: 47 times
Been thanked: 23 times
vackon píše:
Ahoj,
nádhera.
Tu krabičku jsi tiskl nebo je to jiná technologie ?
Klávesnice je udělaná stejně jako od Panda38?
Hezký den
H.


Ahoj, tiskl. Nejdrive jsem stahnul FreeCAD, 10 hodin u neho nadaval (protoze jsem budto starej, nebo blbej, drive to neslo) a udelal model.
Model ma chyby ...
1/ krabicka je na miru, tj. musel jsem obrousit trochu tistak, protoze 100mm tistak se do 100mm diry cpe fakt blbe... priste budu vedet.
2/ krabicka ma v rozich "sloupky 5mm", tj. sedi to na sloupkach v rozich, aby byl 5mm prostor pro spajene konce
3/ krabicka ma posunou o 2mm diru na VGA, coz jsem vyresil sundanim sroubku, viz fotka. (3 mm dle suplery, ale 2mm, okraj - tj. melo to byt posunute o 5mm a ne 3mm).

Klavesnice je udelana stejne s tim, ze jsem zmeril, ze okraj ma klavesnice krabicky ma byt soucet 2mm dno+5mm dira+ 1mm tistak+ velikost spinace ... dohromady je teda telo spinace ve stejne hladine jako okraj.
Popis klavesnice je vytisknuty (dalsi zdroj me frustrace, musel jsem to tisknout pres Word, nenasel jsem tisk na mm v Malovani ve windows), na bezny papir, lepenka zespoda, zezhora, vyrez kolecek skalpelem a nalepeni vterinakem v rozich.

Takhle, k Freecadu me nidko brzo nedostane. Muzu ti poslat STL/FreeCAD soubor, s tim, ze si ho opravis, nebo ti vytisknu stejne blbou krabicku, jako mam ja a vezmes do ruky pilnik :-D
f.

_________________
STbrigáda
Atari Mega 1/4Mb ram, STE 1040/1M, STF 1040/1M, ST 520/1M, 130XE
Didaktik M, Gumak issue2 a 4, ZX Spectrum +3, Sparrow, Amiga 500, 1200, 2000, Commodore 64c, Thomson MO5
HP C8000 (PA-RISC 2.0), IBM Power Systems 520 Express (IBM Power6), SunFire v210 (UltraSparc IIIi), Mac Mini G4 1,25Mhz, SGI Indigo 2, Indy
Sun Ultra 20m2, AMD K6-2 266Mhz/200MB, AMD K6 200Mhz/64 SIM ram, Am486x66Mhz/48MB ram, 386sx20Mhz/8 MB ram


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.01.2022, 18:14 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3296
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 242 times
Mirku, jen TV signál by zvládla ATmega8L v smd ?

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.01.2022, 20:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 1619
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 605 times
Been thanked: 543 times
Ano, v ATpadu (a také v předešlé nedokončené verzi ATX-81) jsem používal i ATmega8L v TQFP. Narazil jsem na výjimečný případ, kdy ATmega8L nekmital na víc než 16 MHz, ale byla to výjimka a jednalo se o starší procesory. Není to zaručené že to na těch 24 MHz pojede, ale je to velmi pravděpodobné. Nemusí to jet kdyby např. bylo nižší napájecí napětí, na napětí je horní kmitočet hodně závislý.

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.01.2022, 22:45 
Offline
Prvnička

Registrován: 15.02.2014, 23:49
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Ahoj,
ty "STL/FreeCAD soubor", kdyby to šlo by byly super.
Díky moc
H.

fmatejic píše:
vackon píše:
Ahoj,
nádhera.
Tu krabičku jsi tiskl nebo je to jiná technologie ?
Klávesnice je udělaná stejně jako od Panda38?
Hezký den
H.


Ahoj, tiskl. Nejdrive jsem stahnul FreeCAD, 10 hodin u neho nadaval (protoze jsem budto starej, nebo blbej, drive to neslo) a udelal model.
Model ma chyby ...
1/ krabicka je na miru, tj. musel jsem obrousit trochu tistak, protoze 100mm tistak se do 100mm diry cpe fakt blbe... priste budu vedet.
2/ krabicka ma v rozich "sloupky 5mm", tj. sedi to na sloupkach v rozich, aby byl 5mm prostor pro spajene konce
3/ krabicka ma posunou o 2mm diru na VGA, coz jsem vyresil sundanim sroubku, viz fotka. (3 mm dle suplery, ale 2mm, okraj - tj. melo to byt posunute o 5mm a ne 3mm).

Klavesnice je udelana stejne s tim, ze jsem zmeril, ze okraj ma klavesnice krabicky ma byt soucet 2mm dno+5mm dira+ 1mm tistak+ velikost spinace ... dohromady je teda telo spinace ve stejne hladine jako okraj.
Popis klavesnice je vytisknuty (dalsi zdroj me frustrace, musel jsem to tisknout pres Word, nenasel jsem tisk na mm v Malovani ve windows), na bezny papir, lepenka zespoda, zezhora, vyrez kolecek skalpelem a nalepeni vterinakem v rozich.

Takhle, k Freecadu me nidko brzo nedostane. Muzu ti poslat STL/FreeCAD soubor, s tim, ze si ho opravis, nebo ti vytisknu stejne blbou krabicku, jako mam ja a vezmes do ruky pilnik :-D
f.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.01.2022, 09:27 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13.04.2018, 16:59
Příspěvky: 142
Bydliště: Pragl
Has thanked: 47 times
Been thanked: 23 times
Jen opakuji, neni to akuratni ... je treba model zvetsit o 1 procento alespon, nebo obrousit desku a na diry vzit pak pilnik


Přílohy:
atx80-cad.zip [335.22 KiB]
52 krát

_________________
STbrigáda
Atari Mega 1/4Mb ram, STE 1040/1M, STF 1040/1M, ST 520/1M, 130XE
Didaktik M, Gumak issue2 a 4, ZX Spectrum +3, Sparrow, Amiga 500, 1200, 2000, Commodore 64c, Thomson MO5
HP C8000 (PA-RISC 2.0), IBM Power Systems 520 Express (IBM Power6), SunFire v210 (UltraSparc IIIi), Mac Mini G4 1,25Mhz, SGI Indigo 2, Indy
Sun Ultra 20m2, AMD K6-2 266Mhz/200MB, AMD K6 200Mhz/64 SIM ram, Am486x66Mhz/48MB ram, 386sx20Mhz/8 MB ram
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.01.2022, 15:37 
Offline
Prvnička

Registrován: 15.02.2014, 23:49
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Díky moc,
v poho já si s tím snad nějak poradím.
Díky moc
Honza

to předám šikovnějšímu a snad mi to on
fmatejic píše:
Jen opakuji, neni to akuratni ... je treba model zvetsit o 1 procento alespon, nebo obrousit desku a na diry vzit pak pilnik


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.01.2022, 15:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1496
Bydliště: Milovice
Has thanked: 10 times
Been thanked: 321 times
Filip, koľko iterácií si vytlačil ?, z mojich skúseností tak 3 aby sa vychytali všetky chyby, ale potom už ti to pôjde lepšie ...

_________________
STbrigáda
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.01.2022, 01:31 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13.04.2018, 16:59
Příspěvky: 142
Bydliště: Pragl
Has thanked: 47 times
Been thanked: 23 times
vackon píše:
to předám šikovnějšímu a snad mi to on

Prekresli, predpokladam ;-) Neboj se to vysharovat opravene zpet ... at to tu ma i krabicku.

Shony :-D Prvni pokus neco nakreslit v CADu a vytisknout dle vlastniho navrhu .. priste budu urco chytrejsi, ale kdyz se i to podarilo do krabicky nacpat, uz se mi to nechce tisknout znovu. Zatim se s tou tiskarnou ucim, Ty uz jsi matador ;-)

_________________
STbrigáda
Atari Mega 1/4Mb ram, STE 1040/1M, STF 1040/1M, ST 520/1M, 130XE
Didaktik M, Gumak issue2 a 4, ZX Spectrum +3, Sparrow, Amiga 500, 1200, 2000, Commodore 64c, Thomson MO5
HP C8000 (PA-RISC 2.0), IBM Power Systems 520 Express (IBM Power6), SunFire v210 (UltraSparc IIIi), Mac Mini G4 1,25Mhz, SGI Indigo 2, Indy
Sun Ultra 20m2, AMD K6-2 266Mhz/200MB, AMD K6 200Mhz/64 SIM ram, Am486x66Mhz/48MB ram, 386sx20Mhz/8 MB ram


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz