OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 17.06.2025, 15:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: linux wine64-stable windows 7
PříspěvekNapsal: 16.05.2025, 19:56 
Kecálek

Has thanked: 0 time
Been thanked: 16 times
pokouším se do linuxu nainstalovat wine64-stable do distra slax verze debian 12 bookworm. Wine64-stable mám. Nainstaloval jsem do počítače zvlášť windows 7. Chci přetahat soubory z originálního Windows 7 do složky .wine64 tak abych doplnil chybějící dll soubory aj. abych tím zlepšil funkcionalitu wine64-stable v linuxu jako takového a s výsledným zlepšeným wine64 rozjel např něco co mi běžne ve wine nefungovalo. Třeba nějakou hru pro windows nebo nějaké nástroje. Cílem by mohl být linux slax na usb zařízení který bootoje do RAM a poskytne wine64 s přidanými částmi z originálního windows 7 , mohl bych např přidat nějaké diagnostické nástroje pro windows s těmi pak pracovat s počítači na úrovni dnes již umírajících počítačů s windows 7. Samotný počítač na kterém jsem instaloval se mi pod rukama zničil. Nefunguje jeden port USB, přestal se detekovat harddisk, nefunguje síťová karta, klávesnice píše stále písmeno g dokud nepřepojím tam zpět usb myš atd.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

ve složce najdete následující soubory (asi za 2 hodiny se upload dokončí)

01 soubory z Instalace Windows 7 64bit Home Premium No-OEM, v tomto balíčku zip je harddisk C z nainstalovaného Windows. Použil jsem počítač ASUS který byl takříkajíc před smrtí. Podařilo se mi nainstalovat do něj Windows original s originálním seriovým číslem. Bohužel nefungoval internet takže neproběhla aktivace, také jsem neprovedl žádné aktualizace. Nabootoval jsem do Debianu Live a překopíroval všechny soubory z harddisku C. Také skryté soubory a co se dalo.

01-base.zip - v tomto souboru je adresář /root/.wine64 tak jak se mi dal zabalit s čerstvě nainstalovaným wine do linuxu. Tento adresář obsahuje wine s lahví s windows 7 , ve složce Install najdete directx.exe, visualc++_redist.exe a netframework45.exe které by měly do wine být přidané také dodatečně.

05-Wine.sb toto je můj první pokus o složky .wine a .wine64 , bohužel nefunguje v tom nic speciálně lépe nebo jsem nerozjel nic dalšího nového. Spíš se to chová tak že to dělá více chyb než předtím.

pokusím se ještě nějak kombinovat co do složky .wine64 přidat do základu 01-base z originálu Windows 7 souborů a co tam spíš nepatří. Moc však nevím. Asi nějaké dll, pak ovladače, o windows toho tolik zase nevím spíš o linuxu.

rád bych vám to ukázal

postup co s tím pro Vás :

01 vemte si slax distro linuxu verzi debian nebo verzi slackware jak chcete

02 trochu si rozviňte systém linux samotný aby se vám líbil a aby poskytl nějaký základ kde wine může na něčem stavět

03 teď když máte systém linux slax, přidejte wine a wine64-stable jak umíte nebo jak myslíte

04 přikročte k nějaké flešce kde si vemte soubory Windows 7 64bit Home Premium No-OEM co jsem vám tu poskytnul

05 zavádějte do wine samotného doplňující části knihovny, directx a další věci co myslíte že tam patří co zlepší funkcionalitu wine

06 až to budete mít a něco se rozjede , zvažte na co wine vlastně teď je ? zda spíš diagnostické nástroje pro opravování vrakových počítačů s windows 7 nebo zda spíš nějakou hru třeba StarCraft nebo Resident Evil to si můžete najít bezpočet takových win her

07 poslední krok je medium DVD bluray nebo fleška která nabíhá spolehlivě celá do RAM a na ploše po nabootování poskytne Windows 7 na základě wine a třeba ikony vašich programů pro windows

** pokud hledáte nějaké hry pro windows které by měly být dobře připravené na spuštění podívejte se na můj google disk sem :

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

soubory nzb stáhnete službou newshosting , pro více informací hledejte na arcadepunks.com (jejich původ) je potřebná placená verze providera newshostingu (asi 15 dolarů měsíčně) pak downloader program např nzbdsab nebo nzbget a mít nzb soubory (jejich velká databáze je pak např nzbking ) her a software je tak množství pozor může tam být virus nebo warez

Předmět příspěvku: Re: linux wine64-stable windows 7
PříspěvekNapsal: 17.05.2025, 07:10 
Kecálek

Has thanked: 25 times
Been thanked: 35 times
Už před léty jsem se dostal do stavu 2 - nainstaloval a rozvinul Linux, abych s ním byl spokojený - a zjistil, že wine v podstatě vlastně nepotřebuju vůbec, natož abych tam ještě cpal po částech windowsy :)

PříspěvekNapsal: 17.05.2025, 12:18 
Kecálek

Has thanked: 0 time
Been thanked: 16 times
s linuxem jsem experimentoval už asi v roce 2008 a od té doby ho mám celý čas jako hlavní operační systém. Až přejde deistro od debian 9 na debian 10 pak přejde od debian 10 na 12 atd, zjistíš že chceš i něco víc ještě android postavený na výšku u PC jako doplněk (tablet) a propojit to třeba s bankovním programem a pak i nějakou věc z windows, mám dále zájem o DOS a další platformy. repozitáře linuxu brzy vyčerpáš je tam toho málo

PříspěvekNapsal: 17.05.2025, 17:15 
Kecálek

Has thanked: 25 times
Been thanked: 35 times
Já linux začal používat už v minulém miléniu a mám ho jako hlavní systém, ale dosud jsem jeho repozitáře nevyčerpal a v tomto životě to ani nestihnu.
V KiCadu si kreslím vlastní plošné spoje, které pak osadím a provozuju - viz třeba Expanduino
Navrhuju si vlastní 8bitový počítač okolo 6309
Píšu si vlastní stránky (nikola, pelican, ... a napsal jsem si vlastní engine založený na make a doctools, když jsem došel k tomu, co vlastně od toho chci)
Navrhul jsem si pár 3D tisků, které mi vytisknul kamarád s tiskárnou (OpenScad)
Hraju jak gamesy jako Oolite, tak i retrogamesy v DOSboxu
Programuju v několika různých jazycích
Hraju pravidelně online RPGčka s kamarády (konference)
Dělám si různé Arduino a AVR projekty
Teď si píšu (avr-gcc, make) vlastní memxFORTH https://github.com/githubgilhad/NanoHomeFORTH a už mi to dělá zajímavé věci
Chtěl bys se naučit líp malovat s Kritou a Gimpem, ale nestíhám, tak je používám aspoň jak umím
...
V linuxových repozitářích toho rozhorně není málo, jen to neumí každý pořádně využít :neener:

PříspěvekNapsal: 17.05.2025, 19:00 
Pan Generální

Has thanked: 268 times
Been thanked: 671 times
K těm repozitářům, říká se že co není v Debianu, to nepotřebuješ ;-)

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]