OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 04.12.2021, 15:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Klonování/zálohy CF karty
PříspěvekNapsal: 07.03.2021, 23:21 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.05.2013, 15:52
Příspěvky: 163
Has thanked: 6 times
Been thanked: 36 times
Občas se mi stane, že svojí nastavenou a vypilovanou kartu nějak zničim, třeba jako když po nepovedený instalaci AmiTCP chce po mě Amiga po startu heslo který neznám. Napadlo mě to řešit stejně jako to dělá Malina nebo Lego Mindstorms kdy se OS šíří jako otisk karty. Hledal jsem, jestli lze něco podobnýho použít pro Amigu. Prostě systém co dokáže ve W10 naklonovat exotickej souborovej systém do .img souboru a zase ho otisknout na kartu. Běžný klonovací nástroje amigáckou CF kartu ignorujou. Z těch co to zvládnou je většina komerčních, ale existuje free Win32 Disk Imager často používanej pro malinu. Znám ho dlouho akorát jsem nevěděl, že kromě zápisu umí i vytvářet obrazy. Vyzkoušel jsem a světe div se funguje. Úspěšně jsem přenes obraz CF karty z Kingston 4GB na SanDisk 4GB. Před zápisem vyskočilo nějaký varování, že je SD menší než velikost obrazu. Ale zápis proběhnul v pořádku a všechno zdá se funguje. Je to nádhera, když mám během minuty CF kartu připravenou k použití kompleně s OS, všema knihovnama a nejdůležitějšíma aplikacema.

PS: původně jsem to dával na FB, ale snad to pomůže i někomu tady

Win32 Disk Imager
https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/

imageUSB - funguje stejně jako W32 a je taky zdarma
https://www.osforensics.com/tools/write-usb-images.html


Přílohy:
Win32Diskimg.jpg
Win32Diskimg.jpg [ 40.51 KiB | Zobrazeno 1436 krát ]

_________________
Amiga 1200 HD, Blizzard 1260/50, 64MB RAM, Atari 1040 STfm, Sinclair ZX Spectrum 128K +2B, 2GB CF-Ide
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Klonování/zálohy CF karty
PříspěvekNapsal: 07.03.2021, 23:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1844
Bydliště: Praha
Has thanked: 80 times
Been thanked: 212 times
Par lidi na to FB, vcetne me, ti psalo, ze staci ve WinUAE zkopirovat soubory, ze je to lepsi zpusob, ale chce to nejake znalosti.

Ne ze by diskovy image nefungoval, v mnoha pripadech je to jasny a osvedceny zpusob, ale moc pruzna metoda to neni a nejsem si jisty, jak moc rozumne je ji prezentovat pro ostatni. Moznost to je, ale spis takova hodne zakladni s nekolika problemy, jako je velikost media.

Navic pises, ze se ti ten image nevesel, ale ze to funguje, coz je dost zdanlive. Tabulky filesystemu totiz zrejme odkazuji i nekam na konec disku, kde uz nemas zadne zaznamove medium a nastane pripad, kdy dojde k nejake katastrofe.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování/zálohy CF karty
PříspěvekNapsal: 08.03.2021, 00:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.05.2013, 15:52
Příspěvky: 163
Has thanked: 6 times
Been thanked: 36 times
Nadhodil jsem to jako možnost k diskuzi. Ve WinUAE to údajně (nějak) jde, ale nepřišel jsem na to jak. Tohle je jednoduchá a rychlá metoda. Pro zálohu a obnovu jedný a tý samý karty ideální.

_________________
Amiga 1200 HD, Blizzard 1260/50, 64MB RAM, Atari 1040 STfm, Sinclair ZX Spectrum 128K +2B, 2GB CF-Ide


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování/zálohy CF karty
PříspěvekNapsal: 08.03.2021, 13:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9545
Bydliště: Praha
Has thanked: 1540 times
Been thanked: 1198 times
Jako už jsem dlouho WinUAE nezapl, ale mám tu spoustu HDF souborů se zálohama disků z Amig. Řekl bych, že to je nejlepší cesta. A CloneZilla by to měla umět taky.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování/zálohy CF karty
PříspěvekNapsal: 16.03.2021, 17:44 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 01.07.2014, 17:05
Příspěvky: 276
Bydliště: Buštěhrad
Has thanked: 18 times
Been thanked: 39 times
Proč to vůbec dělat na PCčku a vyndavat disk? Stačí lha nebo Diavolo Backup a pak si to dát na CF kartu nebo přes FTP odsypat jinam :-) V případě havárie jen nabootuju z diskety a udělám obnovení přímo na Amize :-)

_________________

Obrázek ZX Spectrum: Didaktik M, ZX 48k, Černá Gama, Frankenstein 48k, Harlequin 128k v ZX+, Did Kompakt, ZX81
Obrázek Amiga: Amiga 4000D CyberStorm MKIII, Amiga 1200 + Blizzard 1230IV, Amiga 1200T Infinitiv, A600, A500
Obrázek Ostatní: Atari ST 1040FM, Shrap MZ-821, Apple lle, Commodore 64, SGI Indigo2, Sun Ultra 5
Obrázek Apple: G3 BW, G4 PCI, G4 QS, G4 MDD, iMac G3, iBook G3, iBook G4, LC II, LC III, LC 475, Performa 630, PM7300, PM7200, PM8500, Quadra 650, PB 160, PB G3


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování/zálohy CF karty
PříspěvekNapsal: 16.03.2021, 17:45 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 01.07.2014, 17:05
Příspěvky: 276
Bydliště: Buštěhrad
Has thanked: 18 times
Been thanked: 39 times
A záloha má pak pár MB a ne 4 GB

_________________

Obrázek ZX Spectrum: Didaktik M, ZX 48k, Černá Gama, Frankenstein 48k, Harlequin 128k v ZX+, Did Kompakt, ZX81
Obrázek Amiga: Amiga 4000D CyberStorm MKIII, Amiga 1200 + Blizzard 1230IV, Amiga 1200T Infinitiv, A600, A500
Obrázek Ostatní: Atari ST 1040FM, Shrap MZ-821, Apple lle, Commodore 64, SGI Indigo2, Sun Ultra 5
Obrázek Apple: G3 BW, G4 PCI, G4 QS, G4 MDD, iMac G3, iBook G3, iBook G4, LC II, LC III, LC 475, Performa 630, PM7300, PM7200, PM8500, Quadra 650, PB 160, PB G3


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování/zálohy CF karty
PříspěvekNapsal: 13.04.2021, 12:32 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.05.2013, 15:52
Příspěvky: 163
Has thanked: 6 times
Been thanked: 36 times
To je spíš pro lidi, co všechno pro Amigu radši připravujou na PC. Když se záloha zazipuje, tak její velikost odpovídá skutečný velikosti dat na disku.

_________________
Amiga 1200 HD, Blizzard 1260/50, 64MB RAM, Atari 1040 STfm, Sinclair ZX Spectrum 128K +2B, 2GB CF-Ide


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování/zálohy CF karty
PříspěvekNapsal: 13.04.2021, 13:15 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:34
Příspěvky: 524
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 366 times
Been thanked: 118 times
Ja to take pouzivam. Uz jen proto, ze to ma vyuziti i pro dalsi veci, pro ktere je k dispozici img pro SD kartu (ruzne boot OS, HTPC sw a pod.). Clovek se nemusi ucit nic jineho a je to na par kliknuti.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz