OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Sokolovna Slavonn

Právě je 20.05.2022, 06:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 18.12.2021, 18:25 
Online
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 4417
Has thanked: 195 times
Been thanked: 361 times
Protoze puvodni disk umrel, zkousim k PowerMacu 7500 pripojit nejaky jiny SCSI disk. Vzpomnel jsem si, ze je na to zapotrebi patchovanej nastroj, a dokonce jsem ho i nasel na disku, nejaky 7.5.3 HDSC. Vim, ze mi fungoval, ale to nejspis bylo na LC II. ALe na 7500 se to o nic nepokusi a rovnou tu disketu vyplivne. Predpokladam, ze to je jen pro 68k.
Docetl jsem se, ze na novejsi Mac je zapotrebi patchovany Drive Setup, ale nenasel jsem. Nasel jsem jen puvodni Drive Setup a navod na patchovani, ale to jaksi predpoklada, ze mam fungujici Mac a umim s nim zachazet :)
Nemate nekdo patchovany Drive Setup na bootovaci diskete, ze byste mi udelali image?

Dik!

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 18.12.2021, 20:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9875
Bydliště: Praha
Has thanked: 1626 times
Been thanked: 1252 times
Tohle jsem nikdy nedělal. Ale s podobným problémem jsem se potýkal. Použil jsem na PC Basilisk II - verze, co ještě umí fyzické disky (nevím, proč novější ne), MacOS8 (tomu je fuk, co za disk mu připojíš) a připravil ho pod ním.

_________________
https://www.icrc.org/en/nuclear-ban-treaty-no-to-nukes


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 19.12.2021, 01:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 20:03
Příspěvky: 1034
Bydliště: Praha
Has thanked: 188 times
Been thanked: 87 times
tyjo... ja mel ppc 9500 a sezral vsechny scsi disky, i 68pin pres redukci... zkousel jsi ten disk normalne pripojit na radic?

_________________
Uz jen PC AT Cyrix M II/266, 256 MB SDRAM... Vse ostatni emulator...
A tri Intel Macy, kazdy s nejakym syndromem nebo vadou :))) Bobánka, Bobáška a Frankesteina :D Bobika a Bob jsou bohužel už pryč :/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 19.12.2021, 12:18 
Online
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 4417
Has thanked: 195 times
Been thanked: 361 times
Me se to naopak stava pomerne casto :) Akorat jsem to zatim resil jen na 680x0, kde funguje patchovana HDSC bootovaci disketa, kterou neni problem stahnout.
Ty jsi bud mel Apple disk, nebo jsi pouzil na inicializaci neco, co tohle nekontroluje, nebo jsi ten disk dostal uz naformatovany.
Disk funguje, na PC pripojeny 50zilovou ksandou jede bez problemu, i kdyz je to SCA-80.

S tim Basiliskem - zkusim, minimalne bych si tim treba dokazal pripravit tu disketu, ale nechce se mi skladat pocitac se SCSI radicem jen kvuli jednomu disku :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 20.12.2021, 09:48 
Offline
Kecka

Registrován: 17.01.2014, 16:18
Příspěvky: 26
Bydliště: Kyjov
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Jak tady píšete, Je rozdíl v bootovatelné disketě pro 68k a PPC stroje. První iniciační utilitou pro PPC, která požere jakýkoliv disk je v OS 7.6 resp 7.6.1. Netřeba ji patchovat. Na stránce macintoshgarden.org je ke stažení ISO obraz 7.6ky. Ten lze vypálit i na PC a bootnout z něj. SCSI CD může být jakékoliv - pokud je při startu vloženo CD, lze z něj instalovat OS. Problémy mohou být až pozdeji - že není podporované.
Pokud by jste chtěl připravit disketu v emulátoru jsou tady nachystané obrazy podle OS, jen připojit k emulátoru: https://macintoshgarden.org/apps/emulat ... ive-images


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 22.12.2021, 01:32 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 01.07.2014, 17:05
Příspěvky: 290
Bydliště: Buštěhrad
Has thanked: 18 times
Been thanked: 40 times
Jen klasický OS nevypálíš na PC. Nebude to bootovat. Jde to pomocí Toast Titanium na klasickem Macu. Jinak disk jak už bylo napsáno pod 7.6 nebo 8 výš naformátuješ bez patche

_________________

Obrázek ZX Spectrum: Didaktik M, ZX 48k, Černá Gama, Frankenstein 48k, Harlequin 128k v ZX+, Did Kompakt, ZX81
Obrázek Amiga: Amiga 4000D CyberStorm MKIII, Amiga 1200 + Blizzard 1230IV, Amiga 1200T Infinitiv, A600, A500
Obrázek Ostatní: Atari ST 1040FM, Shrap MZ-821, Apple lle, Commodore 64, SGI Indigo2, Sun Ultra 5
Obrázek Apple: G3 BW, G4 PCI, G4 QS, G4 MDD, iMac G3, iBook G3, iBook G4, LC II, LC III, LC 475, Performa 630, PM7300, PM7200, PM8500, Quadra 650, PB 160, PB G3


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 22.12.2021, 10:11 
Online
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 4417
Has thanked: 195 times
Been thanked: 361 times
Fajn, dik, stahnul jsem si nejake archivy a jdu v tom hledat.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 22.12.2021, 10:47 
Offline
Kecka

Registrován: 17.01.2014, 16:18
Příspěvky: 26
Bydliště: Kyjov
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
themrkocour píše:
Jen klasický OS nevypálíš na PC. Nebude to bootovat. Jde to pomocí Toast Titanium na klasickem Macu. Jinak disk jak už bylo napsáno pod 7.6 nebo 8 výš naformátuješ bez patche


Děkuji za opravu,

ISO je sice binární obraz media, ale z mně neznámých důvodů (zřejmě něco okolo hlavičky media a ovladače v ní uloženého) to na PC nejde vypálit - i když v diskusích je tvrzení, že ISOburner to umí (neověřoval jsem). Důležité je, že nelze otevírat a zkoušet se hrabat v DMG nebo ISO obraze pod PC nebo pod OSX - pokud je to obraz CLASSIC OS (<=9.2.x). Tedy pokud připojíte do BASILISK II obraz HDD s klasickým OS, nabootujte jej a chcete připojit ISO nebo DMG, nejde to tak snadno. Doporučuje se na to utilita "mounteru". Odkaz ke stažení:

"Never try to extract ancient Mac archives on Windows or any other OS platform (including Mac OS X) It will destroy the classic Mac OS resource fork of the archive and render it FUBAR. lways move the archive into the drive of either the Basilisk emulator or to the actual old Mac BEFORE attempting to extract its contents.

Mounting ISOs on Basilisk II (or actual classic Mac System)? Use the exceptionally excellent freeware named "Virtual DVD-ROM Utility" "

http://macintoshgarden.org/apps/virtual ... cd-utility

BTW: Obsahem CD s 7.6.0 je dvacet obrazů disket k vytvoření instalační sady. Na CD s 7.6.1 to už není.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 22.12.2021, 11:52 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9875
Bydliště: Praha
Has thanked: 1626 times
Been thanked: 1252 times
themrkocour píše:
Jen klasický OS nevypálíš na PC. Nebude to bootovat. Jde to pomocí Toast Titanium na klasickem Macu. Jinak disk jak už bylo napsáno pod 7.6 nebo 8 výš naformátuješ bez patche

Ale to přece není pravda. Stačí si převést .toast na .iso - samozřejmě si už nepamatuji, který program to přesně dělal. Jestli TransMac nebo něco podobného, protože ty image mám takhle předělané ještě z dob XPček. Každopádně i na winworldpc jsou k dispozici ISO soubory, které normálně smahnete na PC (třeba v Neru) a můžete instalovat (7.6, 7.6.1, 8.1, 8.6).

Na OC FTP jsoiu pak v Apple/diskimages/ diskové obrazy nejrůznějších verzí klasického OS v HFV souboru - čili pro emulátory, ale i klasické Macy, pokud ten HFV soubor přímo "vpálíte" na harddisk. V Apple/68k/os/ jsou pak i ty ISO obrazy popsané výše.

_________________
https://www.icrc.org/en/nuclear-ban-treaty-no-to-nukes


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 22.12.2021, 13:31 
Offline
Kecka

Registrován: 17.01.2014, 16:18
Příspěvky: 26
Bydliště: Kyjov
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
misticjoe píše:
themrkocour píše:
Jen klasický OS nevypálíš na PC. Nebude to bootovat. Jde to pomocí Toast Titanium na klasickem Macu. Jinak disk jak už bylo napsáno pod 7.6 nebo 8 výš naformátuješ bez patche

Ale to přece není pravda. Stačí si převést .toast na .iso - samozřejmě si už nepamatuji, který program to přesně dělal. Jestli TransMac nebo něco podobného, protože ty image mám takhle předělané ještě z dob XPček. Každopádně i na winworldpc jsou k dispozici ISO soubory, které normálně smahnete na PC (třeba v Neru) a můžete instalovat (7.6, 7.6.1, 8.1, 8.6).

Na OC FTP jsoiu pak v Apple/diskimages/ diskové obrazy nejrůznějších verzí klasického OS v HFV souboru - čili pro emulátory, ale i klasické Macy, pokud ten HFV soubor přímo "vpálíte" na harddisk. V Apple/68k/os/ jsou pak i ty ISO obrazy popsané výše.


Zdravím,

vyzkoušel jsem, dokopán zvědavostí: PowerISO udělá z ISO souboru bootovatelné CD. Musí to být ale obraz CD připravený na MACu. Pokud někdo udělá DMG mac HDD >>> ISO a to pak zkouší vypálit, tak nebootne.

duško


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 22.12.2021, 16:28 
Online
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 4417
Has thanked: 195 times
Been thanked: 361 times
Tak se vratim k puvodnimu dotazu - pouzil jsem disketu z 8.0. Cvicne vyzkousene s diskem 320MB z nejakeho IBM, ten se da inicializovat, ale ten muj peknej ne. Je to 36GB HP a chtel jsem ho pouzit, protoze je zcela tichej, musite dat ucho primo na nej, abyste slyseli, ze se toci :) No nic, skoda.
V PC ten disk pochopitelne funguje :) Jeste mozna zkusit FWB, ale to si necham na duchod, ted na to nemam cas...

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ne-Apple SCI disk na PowerMac 7500
PříspěvekNapsal: 22.12.2021, 17:50 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 337
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 285 times
Been thanked: 44 times
No nevím jak Ty, ale já v důchodu čas tak nějak nemám. Je to jak řekl klasik tím, že už děláme všechno pomaleji a čas není natahovací.

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz