OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 02.07.2022, 18:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 26.04.2022, 11:59 
Offline
Prvnička

Registrován: 08.01.2017, 10:34
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Dobrý den, kolega po více jak deseti letech (asi o hodně víc) vytáhl svůj LC II a po zapnutí zjistil, že počítač běží ale monitor (B/W CRT) je mrtvý. Požádal mě o opravu, což se mi podařilo (vadný síťový zdroj). Po dalším zapnutí mi připadalo, že počítač nějak dlouho startuje, což mě ujistil, že je to normální, že tak to bylo vždy. Po nějakých pěti (!!!) minutách skutečně najela plocha a počítač se jevil jako funkční. Vyzkoušel jsem spustit pár programů, a her, vše fungovalo ale tak nějak pomalu (oproti mé A1200 s 030). Počítač jsem standardně vypnul a ten den ještě několikrát zkusil zapnout, vše fungovalo a už rychleji. Potom ještě chtěl vyzkoušet připojit tiskárnu, ale k tomu jsme se dostali až po několika dnech a to už na stínítku monitoru najela pouze ikonka diskety s otazníkem, HDD byl slyšet že se roztáčí, ale to charakteristické „cvrlikání“ hlaviček se neozvalo. Dnes už se na stínítku neobjeví ani ta ikonka, ale monitor jede – šedá plocha. Přestal fungovat i reset z klávesnice. Mám dotaz jestli když odpojím HDD tak jestli se má zobrazit ta ikonka diskety ( jo disketovka po zapnutí se snaží sáhnout na disketu, ale já žádnou k tomu nemám). Potom se chci zeptat zda lze LC II nastartovat z diskety, která byla naformátována v PC, takže MS DOS (o tom pochybuji). Ještě jeden, takový vím blbý dotaz. Na co bych se měl zaměřit. Napětí ze zdroje jsou v „pořádku“, měřil jsem jen multimetrem, průběhy zatím nevím, jestli tam je nějaké rušení. Děkuji všem za případnou radu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 26.04.2022, 18:00 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9350
Bydliště: Praha
Has thanked: 1648 times
Been thanked: 1260 times
Ano, Mac se dá nastartovat disketou vytvořenou v PC. Ale ne ve FAT formátu :-). Přes rawrite nebo něco podobného zapíšeš IMG na disketu (https://winworldpc.com/product/mac-os-7/70) - funguje i na USB disketovkách (tedy těch mých ano).
Je dost dobře možné, že odešel HDD (tedy na 99%). 50pin disk už budeš dneska shánět těžko. Ale v LCIII úspěšně používám 4,3GB 68pin disk přes redukci. Akorát jsem si ho nějakým způsobem připravoval na PeCku via Basilisk II (najdeš ve vlákně, které jsem tu tvořil, doporučuji projet i moje ostatní vlákna, kde je také dost potřehů - viewtopic.php?f=78&t=9832).

_________________
https://www.icrc.org/en/nuclear-ban-treaty-no-to-nukes


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 26.04.2022, 18:58 
Offline
Prvnička

Registrován: 08.01.2017, 10:34
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Děkuji za odpověď, ale na ten HDD bych úplně nesázel, i když samozřejmě může být vadný. Zkoušel jsem ho odpojit a MAC se chová stejně. Respektive jsem dnes ještě zjistil, že stínitko monitoru nezůstane stále šedé, ale po cca 10ti minutách se zobrazí ukazovátko myši reagující na pohyb myši a zobrazí se i ta ikona diskety s otazníkem a počítač lze potom i restartovat z klávesnice. Ale těch zhruba 10 minut na obrazovce jen šedá plocha a reset z klávesnice nejde. Tak jestli se mi podaří vytvořit startovací disketu, tak uvidím, jak se to bude chovat dál


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 26.04.2022, 22:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9350
Bydliště: Praha
Has thanked: 1648 times
Been thanked: 1260 times
Ano, na ten disk bych sázel. Nějakou dobu se ho "bios" (ano, na Macu nic takového není, resp. se to jmenuje jinak) snaží detekovat. Jak jsem psal - na 99% error disku.

_________________
https://www.icrc.org/en/nuclear-ban-treaty-no-to-nukes


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 27.04.2022, 07:57 
Offline
Prvnička

Registrován: 08.01.2017, 10:34
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Hmmm, to jsi nepotěšil. Vůbec jsem netušil, že může počítač tak dlouho hledat disk, když je fyzicky odpojený. Jinak o tom "biosu" vím, mám nějaké PM G4 tak vím že tam to je Open FW a tady se to asi bude stejně jmenovat a že se tam mimo jiné nastavuje z čeho má mac bootovat a jestli to dobře chápu, tak bych tam měl i vidět zařízení, které vidí Mac. Nikdy jsem v OFW nepotřeboval něco měnit takže ho vlastně neznám a ctím doporučení "Pokud nevíš co děláš, tak to nedělej" . Jinak znovu dík za odpověď. Teď zase pár dnů na to nebudu mít čas a potom zkusím nastartovat z diskety a uvidím, ale pokud HDD se opravdu odporoučel, tak se obávám, že majitel maca asi nebude chtít do něj investovat...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 27.04.2022, 11:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9350
Bydliště: Praha
Has thanked: 1648 times
Been thanked: 1260 times
V tom případě pro něj nějaký místní nadšenec určitě najde využití a nabídne mu bezpečný domov :-) Pokud je známý např. z Phy a okolí, tak bych měl disk na vyzkoušení, aby byla jistota. Že systém tak dlouho hledá zařízení bude nejspíš tím, že mu žádný terminátor nehlásí "konec". Disky na Macu mají terminaci přímo na sobě. Bez ní je SCSI poněkud "zmatené".

_________________
https://www.icrc.org/en/nuclear-ban-treaty-no-to-nukes


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 27.04.2022, 12:16 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3672
Has thanked: 199 times
Been thanked: 364 times
Dobra zprava je, ze klavesnice a mys maji dneska vetsi cenu nez ten Mac, takze na tom znamy jeste muze vydelat, i kdyz by mu samotny Mac nejel :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 27.04.2022, 13:54 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 01.07.2014, 17:05
Příspěvky: 203
Bydliště: Buštěhrad
Has thanked: 18 times
Been thanked: 42 times
Opravoval jsi jen zdroj?
Tenhle Mac opravdu potřebuje recap a pořádně umýt desku od vytekhlého "džusu".

_________________

Obrázek ZX Spectrum: Didaktik M, ZX 48k, Černá Gama, Frankenstein 48k, Harlequin 128k v ZX+, Did Kompakt, ZX81
Obrázek Amiga: Amiga 4000D CyberStorm MKIII, Amiga 1200 + Blizzard 1230IV, Amiga 1200T Infinitiv, A600, A500
Obrázek Ostatní: Atari ST 1040FM, Shrap MZ-821, Apple lle, Commodore 64, SGI Indigo2, Sun Ultra 5
Obrázek Apple: G3 BW, G4 PCI, G4 QS, G4 MDD, iMac G3, iBook G3, iBook G4, LC II, LC III, LC 475, Performa 630, PM7300, PM7200, PM8500, Quadra 650, PB 160, PB G3


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 27.04.2022, 14:52 
Offline
Prvnička

Registrován: 08.01.2017, 10:34
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
themrkocour píše:
Opravoval jsi jen zdroj?
Tenhle Mac opravdu potřebuje recap a pořádně umýt desku od vytekhlého "džusu".


Já opravoval jen zdroj v monitoru, počítač byl dle slov kolegy "funkční" a skutečně jeden den byl. Ten recap (nenávidím tohle slovo), takže výměnů kondíků také zvažuji, dělal jsem ho u svých dvou Amig a nabyl jsem dojmu, že klasické vývodové elyty jsou i po letech v kondici (jak kapacita tak ESR) ty smd jsou na tom o poznání hůř. Ale je to jen můj názor


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 27.04.2022, 15:00 
Offline
Prvnička

Registrován: 08.01.2017, 10:34
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
misticjoe píše:
V tom případě pro něj nějaký místní nadšenec určitě najde využití a nabídne mu bezpečný domov :-) Pokud je známý např. z Phy a okolí, tak bych měl disk na vyzkoušení, aby byla jistota. Že systém tak dlouho hledá zařízení bude nejspíš tím, že mu žádný terminátor nehlásí "konec". Disky na Macu mají terminaci přímo na sobě. Bez ní je SCSI poněkud "zmatené".

Děkuji moc za nabídku disku na vyzkoušení, ale my jsme oba z Orlických hor, takže malinko z ruky. Jinak já už mu říkal aby svoji "soupravičku" nabídl k prodeji v tomhle stavu, myslím, že by to opravdu někdo vzal má to všechno jablíčko včetně jehličkové tiskárny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 27.04.2022, 15:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1203
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 37 times
Been thanked: 287 times
Tiskárna by mne zajímala, pokud je to ImageWriter II.
A protože mám jet za dva týdny přes Pardubice do Žďáru, dalo by se vymyslet i nějaké předání.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 28.04.2022, 10:31 
Offline
Prvnička

Registrován: 08.01.2017, 10:34
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
dex píše:
Tiskárna by mne zajímala, pokud je to ImageWriter II.
A protože mám jet za dva týdny přes Pardubice do Žďáru, dalo by se vymyslet i nějaké předání.


Přiznám se, že nevím co je to za typ (to budu vědět nejdříve 4. května), ale ono to je myslím jedno protože kolega zatím nechce prodávat nic. Já osobně bych bral ten zbytek kvůli nedostatku místa v panelákovém bytě, protože ta tiskárna je opravdu dost velký kus železa, no ale nevím jestli by mě manželka nevyhnala i s LC v batohu :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 05.05.2022, 15:53 
Offline
Prvnička

Registrován: 08.01.2017, 10:34
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak jsem se opět po několika dnech dostal k LCII a Mac tak nějak opět "odumřel" do dalšího levelu, už pouze sáhl na FDD a roztočil a uklidnil HDD a na monitoru nic ani po asi půl hodině. Neměl jsem na něho čas, tak jsem ho vypnul, ještě jsem po několikáté zkusil dát novou baterii na desku a zkusil znovu a nic. Odpoledne jsem ho zkusil znovu zapnout, nic, odešel jsem, když jsem se po asi čtvrt hodině vrátil na monitoru byla disketa s otazníkem a z počítače (z reproduktoru) se ozýval takový písklavý zvuk, resetoval jsem ho a poprvé jsem uslyšel úvodní "znělku" a poté opět pískání. Tak jsem ho vypnul. Dnes jsem kouknul na https://www.youtube.com/watch?v=LlLDN2kn7-0 , byl to ten samý zvuk, takže jdu objednávat kondíky.
- Chtěl bych se ale zeptat zkoušel jste někdo to mytí desky v myčce?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 20.06.2022, 07:20 
Offline
Prvnička

Registrován: 08.01.2017, 10:34
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Dobrý den, konečně jsem vyměnil kondíky na desce, pro jistotu i ve zdroji. Po zapnutí se roztočí HDD a zase usne a po pár vteřinách na obrazovce naskočí ikonka diskety s otazníkem.To si myslím, že by mohlo být relativně v pořádku Když jsem zkusil vložit disketu Disk Tools, tak ji mechanika vyplivla, (po testování diskety na PC jsem zjistil, že je vadná) po vložení diskety Install 1 se disketa načetla, na obrazovce se objevila ikonka maca a pod ní nějaký kód, dál jsem nezkoušel. Takže vše nasvědčuje tomu že HDD je vadný jak píše misticjoe, nebo prostě nějaký problém s HDD Čekal jsem však po zapnutí nějakou znělku, ale nic, tak nevím zda je to normální.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LC II nestartuje
PříspěvekNapsal: 20.06.2022, 08:13 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1203
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 37 times
Been thanked: 287 times
Ten Mac je určitě zamračený. Něco se mu nelíbí.
Kód pod ním je kód chyby, může být i špatná RAM.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz