OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 21.06.2024, 10:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 8bitovy cluster - Applecrate 2
PříspěvekNapsal: 04.06.2018, 15:53 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 698
Has thanked: 264 times
Been thanked: 39 times
Celkom zaujimave. 16x Apple2e slave a 1x Apple2e master zosietovane NadaNetom... To uz je solidny 8bitovy system...
http://michaeljmahon.com/AppleCrateII.html

_________________
https://www.8bitbay.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8bitovy cluster - Applecrate 2
PříspěvekNapsal: 06.06.2018, 16:07 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 2009
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 903 times
Been thanked: 716 times
Na co asi tak by se takový paralelní cluster dal využít? Přemýšlím totiž zrovna, že mám kvanta ATmega8 ze starých zařízení, které sice mají jen 16 MHz, ale když jich pojede 500 současně, to je teoreticky jako 8 GHz. Tak přemýšlím jestli by se to dalo na něco využít? Není to až tak závratný výkon, proti např. grafické kartě, ale přece jen, dalo by se s tím něco rozumného podniknout? Např. když by byly živené stejnými hodinami a měly stejnou sběrnici, mohly by fungovat jako 512-bitový mikroprocesor, ve Flash by měly mikrokód. I když asi by bylo těžké takovou sběrnici budit, příliš velká zátěž.

Asi ne, asi to takhle nejde zapojit do jednoho procesoru - teoreticky vlastně by to bylo 512*8 = 4096-bitový procesor, ale např. jednoduché sčítání, nedalo by se udělat najednou, každý procesor by musel čekat na výsledek operace předchůdce a i to předávání výsledků by bylo dost pomalé. Nemohlo by to fungovat současně. Tedy - muselo by to jet jedině jako samostatné procesy, podobně jako v grafické kartě. Ale na to mají ty procesory stejně málo RAM (256 B). Tedy asi to je celkově nepoužitelná hloupost. Je to tak, že?

Např. když bych s tím chtěl řešit hlavolam Eternity, což je 256 políček, kde jednotlivé kostky musí sedět se sousedními kostkami. Každý procesor by řešil své políčko - sledoval by výsledky okolních procesorů (stavy přes porty) a pokud by neseděly, změnil by náhodně svou kostku. A přes společnou RAM sledovat, zda více CPU nepoužívá stejnou kostku. Ale to je asi celkově velmi pomalý systém. PC s 1000x rychlejším procesorem to projede sekvenčně rychleji než tenhle systém paralelně, si myslím.

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8bitovy cluster - Applecrate 2
PříspěvekNapsal: 06.06.2018, 22:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10183
Bydliště: Praha
Has thanked: 1973 times
Been thanked: 1531 times
Ve skutečnosti je to k ničemu. Jde jen o ten pocit, že to jde udělat.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8bitovy cluster - Applecrate 2
PříspěvekNapsal: 06.06.2018, 22:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 1242
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 314 times
Been thanked: 312 times
Z 500 ks atmeg by šel udělat nějaký pěkný dekorační technický obraz, napíchat je jako mozaiku, to by se mi líbilo.

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8bitovy cluster - Applecrate 2
PříspěvekNapsal: 07.06.2018, 21:55 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2826
Has thanked: 236 times
Been thanked: 616 times
Kdysi strašně dávno existoval "superpočítač" ve kterém bylo 256 uzlů s i8080 propojených do hyperkrychle. Mělo to prý výkon srovnatelný se System/360 za desetinu ceny.
Hodí se to sice jenom na některé dobře paralelizovatelné výpočty ... ale kdo z nás by doma nechtěl modelovat celoplanetární počasí nebo termonukleární výbuchy, žejo ;-)

_________________
Plesnivý sýr z Tesca, zatuchlé kuřecí řízky z Albertu, oslizlé hovězí a myší trus z Lidlu.
Nákup potravinářské inspekce v ČR, říjen 2023.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8bitovy cluster - Applecrate 2
PříspěvekNapsal: 07.06.2018, 22:04 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 2009
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 903 times
Been thanked: 716 times
Hyperkrychle, to může být zajímavé. :-) Uspořádat 512 procesorů do prostorové krychle 8x8x8, u každého by byla RGB ledka. Propojené by byly 3D drátovou sítí, X a Y je napájení, Z dráty jsou sériový komunikační signál. Mohly by těžit bitcoiny nebo prolamovat šifry, podle stavu blikat, nebo zobrazovat 3D gafiku. To by byla frajeřinka! :D (hm, nakonec začnu litovat, že jsem jich mezitím už polovinu rozdal :-) ). .... No jo ale jak vyměnit vadný procesor či ledku uprostřed krychle? :shock:

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8bitovy cluster - Applecrate 2
PříspěvekNapsal: 08.06.2018, 16:03 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 698
Has thanked: 264 times
Been thanked: 39 times
No typek pouziva kazdy apple 2e ako jeden kanal pre jeho vlastnu synth rutinu. Cize 16 kanalov a 17ty to ovlada...
Zneje to dobre ako general midi na pcdle... Tak isto si viem predstavit demo. Kazda doska by pocitala 3d resp. aj textury a 17ta by vysledok davala na platno... To sme ale videli pri zaujimavom deme pre niekolko C64... A tych pouziti by bolo asi aj viac.

_________________
https://www.8bitbay.com


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz