OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Prijdte se bavit!

Právě je 28.09.2021, 15:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SBC6120 - DEC PDP-8 jako jednodeskáč
PříspěvekNapsal: 25.04.2021, 21:59 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2080
Bydliště: Praha
Has thanked: 335 times
Been thanked: 462 times
Pustil jsem se do téhle už notně letité konstrukce, samozřejmě v její poslední inkarnaci, tedy RBC Edition
Stránka projektu je tu: https://www.retrobrewcomputers.org/doku.php?id=boards:sbc:sbc6120-rbc-edition:start
Desku jsem osadil
Příloha:
IMG_20210424_191532~2.jpg
IMG_20210424_191532~2.jpg [ 116.2 KiB | Zobrazeno 1703 krát ]

a nebýt toho že jsem zapomněl zapájet jednu stranu IOT2 galu, běhalo by to na první dobrou. Takže holt až na druhý pokus :)
V manuálu je důrazné varování, že 8255 má být CMOS a 5 MHz verze, nicméně teslácká NMOS funguje...
Příloha:
sbc6120_1.jpg
sbc6120_1.jpg [ 105.83 KiB | Zobrazeno 1703 krát ]

Jako uložiště se v OS/8 používá CF karta. Image jsou ke stažení na stránce projektu, jednak "sbc6120_firstrun_25sept2016.img", kde je OS/8 V3T a taky Colossal Cave Adventure. Ta jde v pohodě spustit, tak jak je to popsané:
".R FRTS " - spustí runtime fortranu
*ADVENT <ESC> - spustí samotnou hru
Co mi ale s tímhle diskem nechodí, je Basic. Program jde napsat, uložit, načíst i vylistovat, ale pokus o spuštění skončí chybou. Na to abych s tím něco dělal fakt znalosti nemám - koukám na to jak koza do náklaďáku, takže nebývá než zkusit druhou možnost - "sbc6120-disk-images-2017-12-28.zip"
Will Sowerbutts připravil image, který po nabootování OS/8 obsahuje rovnou čtyři disky - SYS, IDA1, IDA2 a IDA3.
Kromě systému máme opět k dispozici Colossal Cave Adventure, a taky funkční Basic. K němu je i pár dalších her, třeba BlackJack, nebo klasický Startrek.
Další co jsem rychle zkusil byl Fortran. Napsal jsem krátký prográmek a pomocí EXE ho není problém spustit:
Příloha:
sbc6120_2.jpg
sbc6120_2.jpg [ 75.76 KiB | Zobrazeno 1703 krát ]

Hlouběji do tajů kompilátoru jsem zatím neproniknul, vytvořit soubor .LD , který by měl jít spustit z runtimu, jako Adventure, se mi nepovedlo. Nicméně manuál je k dispozici - http://bitsavers.informatik.uni-stuttgart.de/pdf/dec/pdp8/os8/AA-H609A-TA_OS8_Language_Reference_Manual_Mar79.pdf

Kdyby někdo z majitelů měl tipy, co dalšího zkusit, budu rád. Tohle je pro mě fakt úplně nový svět, jediné co se tomu blíží a co jsem kdysi potkal je OpenVMS.

(A kdyby někdo chtěl desku, tak ještě tři mám - http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=85&t=9966)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2021, 00:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1136
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 251 times
S jakou chybou?
ME znamená "missing end".


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2021, 01:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2080
Bydliště: Praha
Has thanked: 335 times
Been thanked: 462 times
Že to bez endu nechodí jsem odhalil.
Při spuštění to spadne do monitoru. Dělá to jen s tím "firstrun" obrazem, na ostatních to je v pořádku. Možná je to jen nějaká blbost v nastavení, nebo mu něco chybí...
Příloha:
sbc6120_3.jpg
sbc6120_3.jpg [ 49.54 KiB | Zobrazeno 1672 krát ]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2021, 02:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1136
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 251 times
Líp mi to fungovalo přes .R BASIC než přes .BASIC, to mi při LIST nebo RUN tuhlo.

(Ale může to být i tím image, jestli to s jinými chodí normálně.)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2021, 04:08 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2080
Bydliště: Praha
Has thanked: 335 times
Been thanked: 462 times
.R BASIC ještě zkusím, ale spíš bude něco špatně v tom obraze...
Jinak drobný pokrok s Fortranem, Fortran 4 mi hlásil IO error, protože jsem zapisoval na I/O unit 1, což je děrná páska. Terminál je 4.
V zásobě mám třeba tenhle výpočet PI, už odladěný pod microsoftím F80:
Kód:
        DOUBLE PRECISION PILOW,SLNGTH,PIUP,FACT
        DOUBLE PRECISION K,SIDES,SUM,SSQ,TERM,TEMP
        WRITE(4,198)
198     FORMAT(/1X,'BOUNDS ON PI - DOUBLE PRECISION BINOMINAL THEOREM VER
     1SION'//'   N     SIDES     SIDE LENGHT     PI - LOWER BOUND    PI-
     2 UPPER BOUND')
        SIDES=4.0
        SUM=2.0
        N=3
1       SIDES=2.0*SIDES
        SSQ=SUM
        SUM=0.0
        TERM=.25*SSQ
        K=1
2       TEMP=TERM+SUM
        IF(TEMP.LE.SUM) GOTO 4
        SUM=TEMP
        FACT=(2.0*K-1.00)/(K+1.0)
        TERM=FACT*SSQ*TERM/8.0
        K=K+1.0
        GOTO 2
4       SLNGTH=DSQRT(SUM)
        PILOW=0.5*SIDES*SLNGTH
        PIUP=SIDES*SLNGTH/(2.0-SLNGTH)
        WRITE(4,200) N,SIDES,SLNGTH,PILOW,PIUP
        IF(N.EQ.22) STOP
        N=N+1
        GOTO 1
200     FORMAT(1X,I3,F9.0,F15.6,2F19.12)
        END

Pokud je to uložené v PI.FT tak se spustí:
.R F4
*PI/G <esc>
Zanadává si tedy, že "CAUTION - NO DP" protože nemáme FPP-12, ale program se spustí.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2021, 07:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1136
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 251 times
Pomocí BCOMP jdou tahkle "kompilovat" i programy v Basicu, pro spuštění ale musí být přítomen runtime (soubory BRTS.SV, BASIC.AF, BASIC.SF a BASIC.FF).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.04.2021, 20:19 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2080
Bydliště: Praha
Has thanked: 335 times
Been thanked: 462 times
S jídlem roste chuť :) Začínám pokukovat po IOB6120 https://www.jkearney.com/sbc6120/iob6120.htm
Deska je čtyřvrstvá, ale to snad nebude problém, u JLC se to dá nechat udělat celkem levně (do 50$ za pět kousků). Trochu horší je dostupnost toho Spartanu, asi jedině u číňanů... Na ebajy pár nabídek je.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.04.2021, 20:38 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2324
Has thanked: 111 times
Been thanked: 291 times
Vanthomas jestli je to tento cip
https://www.digikey.com/en/products/det ... AAWKe1p0gA
kompatibilni, tak se to da sehnat u provereneho dodavatele. Podle toho "G" byt to hadal na Green. To by nemuselo vadit. Chce to ale overit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.04.2021, 21:00 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2080
Bydliště: Praha
Has thanked: 335 times
Been thanked: 462 times
Prozkoumám datašíty, ale mohlo by to být ono...
Jinak ještě koukám na čelní panel - http://www.sparetimegizmos.com/Hardware/SBC6120_Front_Panel.htm
Schéma a obsah galů je k dispozici a dají se najít docela kvalitní skeny PCB. Asi to zkusím hodit do Kicadu. Deska je to tedy pěkně velká...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.04.2021, 00:27 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2080
Bydliště: Praha
Has thanked: 335 times
Been thanked: 462 times
A teď něco, co uživatele PDP-8 posouvá z larválního stádia pojídače koláčů směrem k opravdovému muži :twisted: - zadáme si program z předního panelu. Třeba jednoduché echo, které zopakuje co přijde z terminálu.
Kód:
0200     6040  TFL       /set TX flag initially
0201     6032  KCC       /clear RX flag and AC
0202     6031  KSF       /skip on RX flag
0203     5202  JMP       /check flag
0204     6036  KRB       /RX=>AC 4-11, clear RX flag
0205     6041  TSF       /skip on TX flag
0206     5205  JMP       /check flag
0207     6046  TLS       /AC4-11=>TX, clear TX flag, AC
0210     5202  JMP       /get next char at locn 0202

Skvělý plán, má jen jednu malou chybu, nemáme ten přední panel :)
Takže holt z monitoru:
Paměť se mění příkazem "D", obsah se zobrazí pomocí "E" a "ST" program, od zadané adresy, spustí.
Příloha:
6120_echo.jpg
6120_echo.jpg [ 82.44 KiB | Zobrazeno 1455 krát ]

Všechno samozřejmě oktalově, jak se na dvanáctibitový počítač sluší :)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.04.2021, 05:28 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 4057
Has thanked: 182 times
Been thanked: 318 times
vanthomas píše:
z larválního stádia pojídače koláčů směrem k opravdovému muži

VUT Brno?

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.04.2021, 07:16 
Offline
Prvnička

Registrován: 21.05.2013, 08:22
Příspěvky: 24
Has thanked: 0 time
Been thanked: 4 times
mám doma celkem hodně XC2S100E, klidně věnuji


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.04.2021, 07:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1136
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 251 times
IOB by se mi líbilo, ale nejsem si jist sháněním součástek a letováním těch SMD.

Tip na program je dobrý, zkusím udělat video aspoň s PiDP.
(Své SBC mám u Martina, neb mi chyběly nějaké součástky, doma zůstalo jen SBC 6120 RC, které nemá dodělaný právě panel).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.04.2021, 09:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1410
Bydliště: Kurim
Has thanked: 646 times
Been thanked: 448 times
Safra, to mi připomíná další restík. Sorry :-( Mám možná doma i nějaké zbylé IOB desky a součástky, o víkendu mrknu. Jinak klidně poskytnu Gerbery nebo Eagle zdroje, vím, že jsem tam něco drobně upravoval.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.04.2021, 14:53 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2080
Bydliště: Praha
Has thanked: 335 times
Been thanked: 462 times
Pokud najdeš, bylo by to bezva - vlastně jsem ti chtěl napsat, našel jsem na RBC vlákno z roku 2017, kde nabízíš.
Gerbery by se kdyžtak taky hodily, sice se mi je povedlo ve free Eaglu vygenerovat a vypadají v pohodě, ale kdyby byly ověřené, bylo by to samozřejmě lepší.

U toho předního panelu uvažuju o variantě spáchat to jako kompromis mezi původní a RC verzí. Tedy nechat rozměry a konektory pro SBC a IOB, ale použít nějaké levnější a dostupné přepínače. Vzhledově by se to dalo doladit 3D tiskem...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz