OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 10.12.2022, 00:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 05.11.2022, 12:39 
Offline
Radil

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 265
Has thanked: 0 time
Been thanked: 102 times
Jistou logiku to má. Ale na druhou stranu je spousta obvodů (a dost jich dělala i Tesla), které "něco dělají" na náběžnou hranu hodin. Většinou jsou to déčka 7474/174/374/574. Posuvný registry 7496/164/165, nebo čítače 74163/193 a jejich varianty.

A paměti RAM sice k zápisu používají signál /WE, ale de facto zapisují data na jeho vzestupnou hranu.

Taky u té řady 3000 to není stejné. Řadič 3001 vykonává hlavní činnost na vzestupnou a operační jednotky 3002 na sestupnou.

Mě to označení týlová/čelní spíše přijde jako takové to "násilné" počešťování. Jako když se kdysi bolševici snažili prosadit název magnetoskop, později byl tolerován videomagnetofon, aby se z toho nakonec stalo video. Nebo označení číslicová technika a číslicové obvody. Dnešní mladí se tomu musí smát, protože ty věci znají už jen pod názvem logické, nebo spíše digitální :) A určitě bychom dali dohromady spoustu dalších ryze českých technických názvů, které se nakonec neujaly a upadly v zapomnění. Ale bylo to i naopak, viz slavné slovo robot :)

Musím říct, že mě to označení týlová/čelní zpočátku hodně mátlo. Ale nejen to. Třeba označování registru AC (v 3002) jako akumulátoru. S akumulátorem (reg. A), jak jej známe z procesorů Intelu, to nemá mnoho společného a takto se použít nedá. Nebo příznakový registr Z v 3001. Sice by jako Z-flag použít šel, ale s nějakým přídavným hardwarem. Při klasickém katalogovém zapojení 3001+3002 to není Z, ale NZ (Not Zero), viz. mikroinstrukce TZA u 3002.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 05.11.2022, 16:34 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2516
Has thanked: 178 times
Been thanked: 498 times
Magnetoskop není český název: Magnétoscope. Navíc velmi dobře popisuje co to zařízení provádí, je to výborný protějšek slova magnetofon. Naopak ten videomagnetofon je z jazykového hlediska úplná blbost. Asi proto se to chytlo...

Akumulátor se česky nazývá střadač, kterýžto název je hrubě starší než elektronické počítače, pochází z mechanických kalkulátorů. Ty pokročilejší obsahovaly střadač a čítač (usnadňující násobení a dělení), primitivnější pouze střadač.

Ono to české názvosloví je často starší než sto let, a dá se velmi dobře používat i dnes, on ten logický součet, součin nebo doplněk fungují úplně stejně jako tenkrát. Takže je dobré ho znát.

Kdysi v nějaké diskuzi nějaký dnešní ajťák tvrdil, že staré knihy o počítačích jsou k ničemu. Tak jsem se ho zeptal, co z Wienerovy Kybernetiky už neplatí.
Neodpověděl, nejspíš jí vůbec neznal :-D

_________________
Kolik mikroprocesorů bylo vyrobeno v EU za posledních deset let?
Zaokrouhleně na miliardy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 05.11.2022, 23:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3425
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 250 times
Nostalcomp píše:
Třeba označování registru AC (v 3002) jako akumulátoru. S akumulátorem (reg. A), jak jej známe z procesorů Intelu, to nemá mnoho společného a takto se použít nedá.

Registr A taky není u 8080 akumulátor, ale pracovní registr, do kterého se obsah akumulátoru ukládá.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 07.11.2022, 09:04 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 695
Has thanked: 27 times
Been thanked: 148 times
faraon píše:
Akumulátor se česky nazývá střadač

Ale východne od rieky Moravy nemáme ekvivalent slova střadač. Nám stačí akumulátor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 07.11.2022, 09:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 1656
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 619 times
Been thanked: 546 times
Martin1 píše:
faraon píše:
Akumulátor se česky nazývá střadač

Ale východne od rieky Moravy nemáme ekvivalent slova střadač. Nám stačí akumulátor.
zberač, zberateľ? :D

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 07.11.2022, 19:46 
Offline
Radil

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 265
Has thanked: 0 time
Been thanked: 102 times
Tak jsem se nějak "zacyklil". Začal jsem moc přemýšlet nad vylepšením stávajícího hotového (a jsem přesvědčen, že funkčního) návrhu Claudie-3000 a postihlo mě to, co sám u jiných kritizuju. Dostal jsem se do nekonečného cyklu a v každé iteraci mě napadá jedno "maličké" vylepšení :) Rozšíření adresace na full 16 bit, jednoúrovňové přerušení, a když tak sleduju to hejno nevyužitých a v polystyrenu smutně sedících 3214, tak i víceúrovňové přerušení, stránkování microcode ROM, by se tam toho vešlo víc, paramterická adresace registrů v 3002 pomocí PR výstupů (to jsem původně taky nechtěl), využití sběrnice I... Už chybí snad jen podmíněné časování a bude to komplet :)
A to nemluvím o tom, že už po očku pokukuju pro řezech Am2900, že by se s tím taky mělo něco udělat.

Budu do toho cyklu muset hodit BREAK :)

Tak zatím jsem sepsal ověřovací testy a hrátky s 3001, 3002 a 3003. Zejména ten základní test 3002 doporučuji vyzkoušet. Hezky to bliká a světýlka já rád :) http://www.nostalcomp.cz/cl3000_index.php


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 08.11.2022, 09:43 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3425
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 250 times
Demonstrační počítadlo si zaslouží pěkný ovládací panel, ADT4700 mělo takový.
A další "zázraky" :D
https://images.computerhistory.org/revo ... .jpg?w=600
https://images1.ynet.co.il/PicServer4/2 ... 0634no.jpg
https://live.staticflickr.com/5171/5430 ... 743d_b.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 0118152344


Přílohy:
ADT4700pp.png
ADT4700pp.png [ 143.21 KiB | Zobrazeno 1195 krát ]

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 09.11.2022, 10:16 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 695
Has thanked: 27 times
Been thanked: 148 times
Panda38 píše:
Martin1 píše:
Ale východne od rieky Moravy nemáme ekvivalent slova střadač. Nám stačí akumulátor.
zberač, zberateľ? :D

Opisne hej (uchovávač, odkladač...), ale priame slovo na preklad nie je. Rovnako ako napr. rejdař nemá SK verziu, alebo naopak v ČR nie je ekvivalent slova pahreba.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 09.11.2022, 11:18 
Offline
Radil

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 265
Has thanked: 0 time
Been thanked: 102 times
Danhard: pěkná sbírka panýlků :) Mě bude muset stačit tohle:

Příloha:
cl3000_terminal.jpg
cl3000_terminal.jpg [ 89.07 KiB | Zobrazeno 1075 krát ]


Tak jsem nakonec udělal ten BREAK ve vývojovém cyklu, ale bohužel už mi tam zůstala ta 16-bitová adresace a jednoúrovňové přerušení. Takže zase předělávám zapojení. Největší problém je myslet neustále na to, že spoustu věcí můžu dělat (mikro)softwarově a nemusím všude cpát pomocná hradla a klopáky, jako jsem to dělal u čistě TTL 74xx CPU. Na 3214 naštěstí nedojde. To už by se bez stránkování ROM mikrokódu fakt nedalo. Už takhle bude ta paměť našlapaná k prasknutí a kdoví, jestli se mi tam vůbec vejde vše, co bych tam chtěl mít.

V tabulce u testu 3003 byla chyba v posledním řádku (díky CTRL+C/V). Už je to opravené.

PS: vím, že ty LED bargrafy nejsou úplně retro. Pokud by se k tomu někdy dělala deska, tak by tam určitě měly být kulaté diskrétní LEDky. A kdyby se někdo ptal, kde beru ty 8-násobné bargrafy, tak jsou to původně klasické 10-místné, "na prasáka" zkrácené.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 09.11.2022, 19:20 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2516
Has thanked: 178 times
Been thanked: 498 times
To nevypadá až tak špatně, je to takové PMIčkovské.

Martin1 píše:
v ČR nie je ekvivalent slova pahreba.
Nevím jestli je to úplně ekvivalent, ale tady se tomu říká žhavota. A fakt neexistuje něco jako rejdár? No, řekl bych že minimálně západní půlka Slovenska by i toho rejdaře pochopila, stejně jako většinu jiných českých slov. V opačném směru by to po třiceti letech od rozbití Československa asi bylo o dost horší... :oops:

_________________
Kolik mikroprocesorů bylo vyrobeno v EU za posledních deset let?
Zaokrouhleně na miliardy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 09.11.2022, 19:22 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3425
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 250 times
Vtip je v tom, že se nepoužívají přepínače, ale tlačítka a S registr je vstupně/výstupní periferie.
Tlačitkem se mění externě stav bitu.
Při 16-ti bitovém registru tam přibyl ještě clear a zapisovaly se pak jen bity, které bylo potřeba.
HP1000 tam měla takové kolébky, dva spínače set/reset a obsluha byla mnohem pracnější.
Obrázek

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 10.11.2022, 12:51 
Offline
Radil

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 265
Has thanked: 0 time
Been thanked: 102 times
Faraon: co je na tom pmičkovského? Dyť to s PMI-80 nemá principiálně nic společného :) Myslím tím, že to není multiplexně řízený 7-seg. diplej ani maticová klávesnice, ale poctivé přepínače a staticky řízené diskrétní LEDky :)

Danhrad: tenhle princip znám. Pár těch ryzích "tlačítkáčů" jsem studoval. Ale zůstanu u jednoduššího "přepínačáku" :)
Koneckonců, cílem je funkční řezový procesor dle vlastního návrhu a ten terminál je jen takový přívažek, aby se s tím CPU dalo nějak rozumně komunikovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 10.11.2022, 17:08 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2516
Has thanked: 178 times
Been thanked: 498 times
Je to holá deska a na ní nabastlené co dům dal. Tak mi ho to prostě připomnělo.

_________________
Kolik mikroprocesorů bylo vyrobeno v EU za posledních deset let?
Zaokrouhleně na miliardy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 14.11.2022, 11:10 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3425
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 250 times
Tak my jsme dělali ten SW panel ještě poctivě z hradel, myslím že tam byla jedna 7403 na bit, ale kdyby se to udělalo z 74175, 74LS175, 74ALS175, tak by to bylo celkem efektivní.
2x 74LS175 a 74LS244 a máš pěkně ošetřený 8-mi bitový vstupně-výstupni registr, stav zobrazuješ ledkama a obsah měníš i nuluješ tlačítky.
ps. s 74HCT175 to nejde, jelikož klopáky jsou na výstupu bufferované :)

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA-3000
PříspěvekNapsal: 30.11.2022, 20:02 
Offline
Radil

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 265
Has thanked: 0 time
Been thanked: 102 times
Tak jsem právě dokončil testování uživatelského terminálu s pamětmi pro Claudii-3000. Vše OK.
Na základě zdejší mikroankety jsou na budiče a porty použity obvody Tesla MHB828x. Jako adresové dekodéry používám stylově MH3205. Milovníky obvodů Tesla jistě potěší, že kromě pamětí, jsou použity pouze obvody tohoto výrobce. Paměti jsou RAM 6264 a EEPROM 2864 (v budoucnu bude nahrazena EPROM 2764). Jako hostitelský procesor pro testování slouží (jak jinak) 8051, konkrétně AT89LP51ED2 se sériovým bootloaderem.
Příloha:
terminal3000_test.jpg
terminal3000_test.jpg [ 108.46 KiB | Zobrazeno 237 krát ]



Pomalu se přesouvám ke stavbě vlastního řezového procesoru. Jelikož jsem v dokumentaci objevil další nejasnosti a chyby, narychlo jsem zbastlil jednoúčelové přípravky jak pro 3002, tak pro 3001 a úplně každou mikrofunkci musím ověřovat prakticky:
Příloha:
3001_3002_test.jpg
3001_3002_test.jpg [ 55.86 KiB | Zobrazeno 237 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz