OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 28.01.2022, 05:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 28.10.2019, 08:05 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 764
Has thanked: 17 times
Been thanked: 36 times
Máte tip na rychlý, ale ne drahý procesor co zvládne co nejvíc v emulátoru M.A.M.E.? Řekl bych, že zvláště u M.A.M.E. nejde o počet jader, ale o výkon na jedno jádro. Je to tak ne?

Z Intelu se mi celkem zamlouvá to Pentium Gold na 4 GHz. U AMD nemám tucha. Také si uvědomuji, že GHz je jen relativní a záleží na architektuře. A řekl bych, že např. takové Core i3 je předražená zbytečnost (?).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 28.10.2019, 09:16 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2668
Has thanked: 171 times
Been thanked: 280 times
A má to být nové nebo staré za odnos? Hlavně bych tam dal dost RAM, 4GB jsou brány (na windows) jako minimum. Třeba teď bych viděl jako "odnosovky" staré AM3 nebo C2Q sestavy, do nich dáš obvykle 4-8GB RAM, je to DDR2/3 tedy už výběhové modely a cena je často příznivější než u 8bitů :lol: .

Pokud to má být nové, tak takové Pentium Gold je na možnostech ořezané ve všech směrech, horší už je jen derivát Atomů. Teď je lepší nějaký byť levný Ryzen do nové desky, tam ušetříš za GPU co bude pořád galakticky vzdálené tomu co dostaneš od Intela, RAM tam dáš bez problémů mnoho desítek GB a výhledově si můžeš pořídit CPU výrazně silnější.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 28.10.2019, 09:26 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2173
Bydliště: Praha
Has thanked: 352 times
Been thanked: 478 times
Taky záleží co je "co nejvíc" Staré klasiky mi běhaly v pohodě i na notebooku s centrinem 1,6 Ghz. Něco náročnějšího - třeba Time Crisis, už se ale dost cukalo.
Phenom II X4 965 už snad neměl problém s čímkoliv... (pokud tedy takovéhle AM2/3 jsou někde za odnos, tak imho dobrá volba)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 28.10.2019, 09:57 
Offline
Kecka

Registrován: 30.08.2013, 14:12
Příspěvky: 71
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 4 times
Been thanked: 9 times
Pokud se dobře pamatuju tak staré klasiky mi běhaly snad i na 486DX4 100MHz, naposledy ( už to může být 5 let ) jsem to zkoušel na P4 3GHz, 2GB RAM a bylo to v pohodě, ale bude asi záležet co na tom má běžet, novinky jsem nezkoušel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 28.10.2019, 10:03 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2511
Has thanked: 161 times
Been thanked: 478 times
Zkusil bych se zeptat jinak: co ještě nezvládne aktuální Raspberry Pi?

_________________
"Jedna z dezinformací se zaměřuje na spekulace o povinném očkování a očkovacím pasu. Plánované očkování proti covid-19 je vydávané za povinné pro všechny občany ČR pod hrozbou tvrdých trestů, přestože Ministerstvo zdravotnictví ČR plánuje pouze dobrovolné očkování, které bude navíc pro všechny občany zdarma.
V jiné variantě tohoto narativu jsou šířeny dezinformace o takzvaném vakcinačním pasu, podle kterých budou těm, kteří se očkovat nenechají, odebírány základní lidská práva a svobody."


https://koronavirus.mzcr.cz/dezinformace-o-covid-19/ - prosinec 2020


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 28.10.2019, 13:06 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 949
Has thanked: 24 times
Been thanked: 112 times
To je dobrá otázka. Já myslím, že problém budou akorát všelijaké ty relativně novodobé 3D šílenosti s GPUčky a DSP procesory a navrch gigabajty dat. Ale jakákoli 8bit/16bit/32bit "klasika" zcela bez problémů.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 28.10.2019, 13:14 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 949
Has thanked: 24 times
Been thanked: 112 times
Nebo kromě Rbpi bych mohl doporučit všelijaké ty TV krabičky s Amlogic SOC v ceně 20-50$, kde proti PI člověk dostane v (většinou menší) ceně i eMMC (8 až 32GB), DO, zdroj a úhlednou krabičku. Základ je ale zahodit ten android, co tam je z výroby, a nahradit pomocí Libreelec (Coreelec), Lakka, Retroarch nebo něčm takovým. I ty laciné dokáží emulovat bez zaškobrtnutí i N64 a PSX (PS one).

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 28.10.2019, 19:54 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 764
Has thanked: 17 times
Been thanked: 36 times
Takze to Pentium Gold je spatna volba jo? A co AMD? Mi prijde zbytecne davat penize za Core i3 kvuli MAME. Jedine na cem mam moznost emulator zkouset je muj notebook a tam je jen Celeron n2830 (Atom). Napr. Irem m62 tam jede sotva na 70 procent...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 28.10.2019, 20:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2668
Has thanked: 171 times
Been thanked: 280 times
Tak špatná volba... to se nedá takhle říct. Proti Atomu je to hodně silnější CPU, záleží kolik tě bude stát ho pořídit a co od něj čekáš a kolik by tě stály starší "zaodnos" počítače s obdobným výkonem a jaký OS tam budeš mít, lehké a ořezané linuxové distro se spokojí s doslova pár desítkami MB RAM. Jestli to bude čistá jednoúčelovka tak proč ne, kdybys s tím počítačem měl další plány tak bych se poohlédl aby deska uměla i něco rychlejšího, za pár let CPU levně vyměníš za nějaké dnešní i5/7 a budeš mít zase po starostech. Já osobně bych hrál na "velkém" desktopu coby další možnost jeho využití, máš pak jen jednu bednu a výkonově to obvykle stačí s přehledem pokud tedy nemáš jenom ten Atom.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 28.10.2019, 21:03 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 949
Has thanked: 24 times
Been thanked: 112 times
A jak ti na tom jdou jiné věci? ZX, Atari, C64, Amiga, Snes... Nebude problém jinde než v CPU?

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 29.10.2019, 00:02 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9650
Bydliště: Praha
Has thanked: 1571 times
Been thanked: 1215 times
https://aukro.cz/msi-g31tm-p35-ctyrjadr ... 6941659288
Nějaký nenáročný očesaný OS a k tomu dobrou grafiku.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 29.10.2019, 00:58 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 764
Has thanked: 17 times
Been thanked: 36 times
ctirad píše:
A jak ti na tom jdou jiné věci? ZX, Atari, C64, Amiga, Snes... Nebude problém jinde než v CPU?


Jede to vsechno OK. Problem je v narocnosti toho konkretniho driveru v MAME. Ja ale hledam "idealni" desktop CPU pro MAME... A melo by to zvladat i Playstation PSX a idealne i Segu Saturn (neni vsak podminkou).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 29.10.2019, 10:52 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 949
Has thanked: 24 times
Been thanked: 112 times
Jasně. Pokud to není dobře napsané, tak to může dát zabrat i i7 nebo Ryzenu. Ale docela by mě zajímalo, jak by to jel ten Irem na tom laciném Amlogicu, co mi tu leží. O té platformě nevím nic, můžeš mi poslat nějaký link na testovací rom?

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 29.10.2019, 10:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9650
Bydliště: Praha
Has thanked: 1571 times
Been thanked: 1215 times
Tak sháníš "rychlý, ale ne drahý procesor" nebo "ideální"? Se trochu rozcházíš v požadavcích...

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaký procesor na M.A.M.E.
PříspěvekNapsal: 29.10.2019, 11:22 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2013, 19:17
Příspěvky: 318
Has thanked: 21 times
Been thanked: 52 times
MAME podle všeho dokáže bez problému využít i víc než 4 jádra, takže ten XEON, co linkoval misticjoe, vůbec nevypadá blbě (optikou malého rozpočtu). Za tisícovku je to férová nabídka. I když teda tvrzení "Výkon celého systému je srovnatelný s moderními procesory i3 i i5" je hodně odvážně (čti: je to naprostá blbost). Z nový a levných by mohl být zajímavý čtyřjádrový AMD RYZEN 3 1200 (dle cpu.userbenchmark.com je o 61% výkonnější, než ten Xeon).

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** https://www.1701.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz