OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 19.07.2024, 21:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 02.06.2024, 02:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1657
Has thanked: 33 times
Been thanked: 364 times
tady je foto sramky. A zde datasheet:
https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/91215/SAMSUNG/K6X8016C3B.html


Přílohy:
IMG_5429.jpeg
IMG_5429.jpeg [ 417.13 KiB | Zobrazeno 1684 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 02.06.2024, 02:24 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2765
Has thanked: 148 times
Been thanked: 425 times
Souhlasim ze je to 5V obvod. Asi mi neco jineho vyjelo kdyz jsem tam daval C38 misto C3B. Zverejnis casem desku?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 02.06.2024, 09:55 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3764
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 285 times
Proč jsou tam THT bloky ?
Proč je tam 74HCT139 a ne 74HCT138 ?
S 74LV138 by to bylo trochu rychlejší :D

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 02.06.2024, 11:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1657
Has thanked: 33 times
Been thanked: 364 times
danhard píše:
Proč jsou tam THT bloky ?
Proč je tam 74HCT139 a ne 74HCT138 ?
S 74LV138 by to bylo trochu rychlejší :D


Příloha:
schema_lb_ub.png
schema_lb_ub.png [ 3.63 KiB | Zobrazeno 1648 krát ]


Prvnim blokem xxx139 vybiram 1MB sramky a druhy blok prepina mezi spodni a horni datovkou.
Deska je ctyrvrstva.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 02.06.2024, 14:37 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3764
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 285 times
To by šlo, má to lepší spotřebu, když se řídí /CS.
Na dvouvrstvě by to nešlo, byla by strašně gumová zem.
To by šlo maximálně se dvěma RAMkama.
Co ty bloky, 0603 moc místa nezaberou :D

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 02.06.2024, 16:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1657
Has thanked: 33 times
Been thanked: 364 times
danhard píše:
Co ty bloky, 0603 moc místa nezaberou :D


0603 zaberou nejake misto a nemuzu je pajet mezi pinama jako to mam. Navic kolem okraje vedou signaly nekde i ve vsech 4 vrstvach.

Příloha:
schema_4mb.png
schema_4mb.png [ 21.63 KiB | Zobrazeno 1604 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 04.06.2024, 22:34 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3764
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 285 times
To jsou samolibé výmluvy :D
Pochybuji, že by 0,1uF v 0603 zabíralo více místa a taky na připojení Ti stačí mnohem meší VIAs, nebo i dvě.
Obrázek

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 05.06.2024, 19:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1657
Has thanked: 33 times
Been thanked: 364 times
danhard píše:
To jsou samolibé výmluvy :D
Pochybuji, že by 0,1uF v 0603 zabíralo více místa a taky na připojení Ti stačí mnohem meší VIAs, nebo i dvě.


No dobrá. Nakonec jsem THT kondíky vysunul více do stran a současně jsem mezi prokovy dal ještě kontakty pro možnost osazení SMD 0603. Desky jsou už ve výrobě.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 06.06.2024, 14:05 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3764
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 285 times
Aspň tak, místo tam bylo, když to máš tak široký :lol:

Používám taky 0603 s vývody podélně, ale to se sem nehodí.
Dobře se to ale hodí k TQ144, když je GND a VCC vedle sebe.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 06.06.2024, 17:58 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1657
Has thanked: 33 times
Been thanked: 364 times
Příloha:
4mbpcb.jpg
4mbpcb.jpg [ 140.24 KiB | Zobrazeno 1270 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 24.06.2024, 16:56 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1657
Has thanked: 33 times
Been thanked: 364 times
Příloha:
IMG_5538.jpeg
IMG_5538.jpeg [ 412.92 KiB | Zobrazeno 781 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 04.07.2024, 15:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1657
Has thanked: 33 times
Been thanked: 364 times
Dnes dorazily nove opravene desky, tak snad uz to bude slapat jak ma.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 04.07.2024, 16:47 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3764
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 285 times
Jaká chybička se vloudila ?

Jak máš velký díry na piny ?

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 04.07.2024, 18:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1657
Has thanked: 33 times
Been thanked: 364 times
danhard píše:
Jaká chybička se vloudila ?

Jak máš velký díry na piny ?


Chip select byl zkratovany s 5V.

Jinak diry na piny jsou dost velke na standartni pinovou listu, takze pohoda.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Megabajtový modul
PříspěvekNapsal: 06.07.2024, 11:14 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3764
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 285 times
Myslel jsem použít piny z lišty s roztečí 1,27 ty mají 0,4x0,4 a stačí na ně díra 0,7mm.

Taky by se daly letovat zahnutý na plocho smd, aby pady nepřekážely designu na horní straně.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 33 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz