OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Sokolovna Slavonn

Právě je 18.05.2022, 06:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Myš pro SAM Coupé
PříspěvekNapsal: 01.09.2014, 22:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1552
Has thanked: 26 times
Been thanked: 312 times
V příloze je 48kB ZX snapshot(SNA) assembleru prometheus se zdrojákem mouse driveru s podporou kolečka. Rozsah osy X,Y i čítače kolečka je nastavitelný, ale omezený jednobajtovou hodnotou (0-255). Pro vyšší rozlišení by se zdroják musel upravit. Po spuštění SNA stiskněte enter (skočí do monitoru), dál klávesou T odstartujete test driveru a uprostřed obrazovky je od adresy 49365 výpis šesti hodnot. První dvě jsou souřadnice kurzoru X,Y, další dvě jsou dočasné relativní souřadnice při pohybu, další bajt jsou 3 tlačítka (bajt je poskládaný podle zvoru K-MOUSE ze ZX) a poslední bajt je osa kolečka.

Driver je napsán neúsporně a šel by ještě zoptimalizovat i vylepšit (zrychlit čtení,doplnit lepší detekci kolečka a blokovat driver,pokud je stisknutá kurzorová klávesa nebo cntrl). V zipu je i DSK image mého SNAPERu se snapem na disku pro přímé spuštění na Sam Coupé.

Zkoušel jsem rychlost otáčení kolečka. Pokud se driver bude volat 1x za přerušení = 50x za vteřinu, bude rychlostně stíhat až 50 kroků kolečka za vteřinu. Reálně se mi na PS/2 myši podařilo otočit kolečko při hodně velké snaze jen o 14 kroků za vteřinu. Jeden krok kolečka trval asi 3.5 přerušení. Takže úplně s přehledem si driver obslouží kolečko i bez hardwarového čítače (jen s detekcí směru otáčení pro každý krok zvlášť).


Přílohy:
sammouse_driver_wheel.zip [203.77 KiB]
440 krát

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Myš pro SAM Coupé
PříspěvekNapsal: 29.09.2014, 00:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1552
Has thanked: 26 times
Been thanked: 312 times
Opravil jsem popis smeru u mouse konektoru na fotografii zadni strany sam coupe.

http://velesoft.speccy.cz/samcoupe_schematics-cz.htm

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Myš pro SAM Coupé
PříspěvekNapsal: 04.10.2014, 11:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1888
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 434 times
Been thanked: 712 times
Ten špatný popis pinů Left a Right u mouse konektoru na internetu pramení z toho, že v originální příručce k Samovi je to prohozené. Jinak jsem nahrál krátké video s ukázkou Sam Mouse Turbo Interface.
http://youtu.be/rMQY13g0UuI

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Myš pro SAM Coupé
PříspěvekNapsal: 04.10.2014, 12:43 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2483
Has thanked: 120 times
Been thanked: 310 times
Kdyz jsem rozchozoval svoji mys a pritom jsem propojoval vyvody konektoru 7 a 4 nebo 5, tak jsem si rikal proc se to chova presne opacne nez vsechny manualy co jsem nasel na webu. Proto jsem pozadal Velesofta o kontrolu a opravdu se zjistilo ze je to obracene.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Myš pro SAM Coupé
PříspěvekNapsal: 04.10.2014, 21:04 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2483
Has thanked: 120 times
Been thanked: 310 times
Kluci co to stavite, bylo by dobre se vzajemne informovat jak to kdo stavite. Vubec neprosla informace kdo bude jak vyuzivat napr. ledky.

Podle mne jsou mozne tyto varianty:

1) nezapajet je (resit to pozdeji)
2) dat tam pinovou listu a na to pridelat protikus a dva dratky k led. Pro led vyvrtat diru a prilepit to k horni casti. Takto to bude rozebiraci. Toto mi pripada jako nejlepsi variana.
3) zapajet to na desku - ale po zavreni krabicky to nebude videt.

Dalsi vec je zda budeme resit nejak tu RDMOUSE led. Mozna by slo vyuzit te druhe casti 74HCT123 a udelat tam prodlouzeni casu coz by zajistilo sviceni ledky. Stejne to budeme muset resit, protoze nezapojene vstupy v HCT nesmi byt.

Solaris104 ty nebudes pripojovat joystick konektor?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Myš pro SAM Coupé
PříspěvekNapsal: 04.10.2014, 21:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1552
Has thanked: 26 times
Been thanked: 312 times
Ledky je opravdu zbytecne osazovat. Ledka POWER je spatne zapojena na desce, takze stejne nesviti, ale pripadna uprava je jednoducha. Kazdopadne jen signalizuje pritomnost 5V. Led EXTRA je pozustatek ze starsi verze, kde mela byt ledka ovladana pomoci CPLD, ale neni tomu tak, protoze firmware funguje jinak, takze LED EXTRA vynechat. Led RDMOUSE je tusim take omylem otocena, navic sviti jen pokud software cte porty mysi, jenze software to dela tam kratce, ze se ledka vetsinou vubec nerozsviti. Takze zase neosazovat, nebo by si s tim nekdo mohl pohrat a prodlouzit impulz pro ledku treba na pul vteriny (idealni doba) aby vubec byla schopna spolehlive svitit. Casem bych celou mys jeste zjednodusil a udelal miniaturni desku v smd s CPLD+PIC, kde by ledka RDMOUSE uz signalizovala bez blikani, deska by byla znacne mensi a snizil by se pocet soucastek a zaroven i cena. Ja puvodne zamyslel ledky zapajet na delsich nozkach, aby se dotykala horniho krytu krabicky, ktera je trosku prusvitna, takze by nebylo treba vrtat.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Myš pro SAM Coupé
PříspěvekNapsal: 04.10.2014, 23:48 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1552
Has thanked: 26 times
Been thanked: 312 times
suksoft píše:
Velesofte ted koukam na ten 74hct123 a zjistuji ze to funguje jinak nez pises v http://velesoft.speccy.cz/samcoupe/samm ... turbo4.pdf.

Podle pdf http://www.ti.com/lit/ds/symlink/cd74hct423.pdf, ktere je asi pro tento problem nejprehlednejsi dela cip 123 to, ze po ukonceni jakehokoliv cteni nastavi casovac na 40-50us a kdyz do teto doby nedojde k dalsimu cteni tak se mys zresetuje. V pripade ze ale dojde ke cteni, tak se prodlouzi cas o dasich 40us. Podle mne tam neni zadny 100us casovac. To jen to tak vypada na na osciloskopu, ze se to zresetuje po 100us ale realne vycitani trva cca 50us a pak casovac 123 to za dalsich 40us resetuje a proto ja doma na prvnim fukcnim kousku vidim 93us. Jestli je to pravda tak neni zadny problem to pripojit napr. k Sharpovi a z toho mam obrovskou radost. Proste dokud se ctou data z mysi dosti rychle tak nedojde k resetu mysi.

Zkus tuto domenku potvrdit nebo vyvratit. Dekuji.


Mozne to je. Musel bych to ale prozkoumat a zmapovat. Uz si ani nepamatuju, jak to mam v mysi zapojene a popsane ja. Preci jen to je projekt nekdy z roku 2004 nebo tak nejak... Navic mi nekdo psal, ze mam ve schematu spatny pinout. :-(

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Myš pro SAM Coupé
PříspěvekNapsal: 05.10.2014, 10:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1552
Has thanked: 26 times
Been thanked: 312 times
suksoft píše:
Velesofte v dokumentu http://velesoft.speccy.cz/samcoupe/samm ... turbo4.pdf pises "BLOKUJE MYS(prepinac sepnuty v log0.)" ale podle mne je to presne naopak. Prave log.0 na vstupu CPLD aktivuje praci mysi a tak prepinac TURBO musi byt sepnut tak, ze pri jeho stisku ma propojit ty dva vyvody a dat GND na vyvod CPLD. Alespon takto to ctu v Abel dokumentaci a tak mi to funguje.


Ano, signal EN_MOUSE (vstup z prepinace ON/OFF) musi byt v log.0, aby mys byla funkcni. Tedy musi byt sepnuty spinac, tak jak pises. V dokumentaci to bude tedy spatne popsane. Ono se take stavalo, ze jsem po napsani dokumentace jeste provadel dalsi zmeny a uz jsem je nezapsal.

suksoft píše:
Nemyslis ten spatny pinout to jak jsem te informoval ze spravne je zapojen vyvod Q a ne Q\. Vyvod 13 je Q a ne Q\. Nebo je to neco jineho?


Jojo, to bude ono.

Kdo by se chtel mrknout na zdrojak CPLD, v priloze je ABEL. Na webu mam dokumentaci zastaralou a zdrojak je od starsi verze mysi. Nova verze 2014 (ta co ma bilej plosnak) ma uz vylepseny firmware cpld. (stary firmware z webu lze ale take pouzit, je pinove kompatibilni)


Přílohy:
sammouse2014_v2.zip [3.9 KiB]
369 krát

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Myš pro SAM Coupé
PříspěvekNapsal: 09.10.2014, 22:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1552
Has thanked: 26 times
Been thanked: 312 times
Nafotil jsem krabičku na myš. Jen samotné vyměřování otvorů bylo pracné. Na broušení mám naštěstí výbavu, ale i tak to dalo dost práce (několik hodin). Přišel jsem na to, že konektor pro joystick je nakonec trochu utopený v krabičce. Vyřezávat otvor pro konektor PS/2 me docela pracné. Vyměření otvorů pro přišroubování plošňáku ke spodnímu krytu vyžaduje hodně měření a centrování. Nečekal jsem, že to bude tak časově náročné, ale nakonec se zadařilo. Kulaté hmatníky tlačítek bylo nutné upravit - jeden hmatník o kousek ubrousit a prilepit na něj další celý hmatník. Prostě tak, aby tlačítko procházelo horním krytem a dalo se stisknout. Ikdyž byla deska dělaná na míru pro tuto krabičku, myslím si, že by se to do jiných krabiček z GME instalovalo lépe. U krabičky (černá i modrá) mě zklamala povrchová úprava, kde jsem čekal matný povrch. Jenže celý kryt je hodně lesklý, a snadno tam vznikají škrábance. Ledky jsem neřešil, protože po funkční stránce nemají žádnou důležitou funkci.

Pár fotek ze stavby:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Uzpůsobení krabičky je natolik pracné, že bych jako vhodnější alternativu příště zvolil výrobu vlastního krytu. Normálně bych nechal udělat vlastní krabičku ze samostatných stěn, které bych nechal vyrobit jako plošný spoj s nepájisou maskou a potiskem. Desky by byly vyfrézované na míru aby hrany desek do sebe zapadly a zevnitř se to dalo spojit cínem. Sedělo by to přesně, dala by se vybrat barva krabičky podle barvy nepájivé masky, potisk by umožnil umístění loga, grafiky a popisek, otvory pro šroubky by byly už předvrtané. Cena by byla podstatně vyšší než plastová verze, ale zase by to bylo pevné, designově zajímavé (barevná maska může vylňit plochu, nápisy či grafika mohou být zobrazené bez masky jako pocínované/pozlacené a navíc klidně olemované barvou potisku). Krabička by se zhotovila ze 4 stěn, horní deska a spodní kryt. Myslím, že by se s tím dalo dost vyblbnout... Toť jen malá inspirace pro další projekty...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Myš pro SAM Coupé
PříspěvekNapsal: 09.05.2022, 18:52 
Offline
Radil

Registrován: 18.10.2014, 23:10
Příspěvky: 317
Has thanked: 23 times
Been thanked: 90 times
suksoft píše:
Velesofte ted koukam na ten 74hct123 a zjistuji ze to funguje jinak nez pises v http://velesoft.speccy.cz/samcoupe/samm ... turbo4.pdf.

Podle pdf http://www.ti.com/lit/ds/symlink/cd74hct423.pdf, ktere je asi pro tento problem nejprehlednejsi dela cip 123 to, ze po ukonceni jakehokoliv cteni nastavi casovac na 40-50us a kdyz do teto doby nedojde k dalsimu cteni tak se mys zresetuje. V pripade ze ale dojde ke cteni, tak se prodlouzi cas o dasich 40us. Podle mne tam neni zadny 100us casovac. To jen to tak vypada na na osciloskopu, ze se to zresetuje po 100us ale realne vycitani trva cca 50us a pak casovac 123 to za dalsich 40us resetuje a proto ja doma na prvnim fukcnim kousku vidim 93us. Jestli je to pravda tak neni zadny problem to pripojit napr. k Sharpovi a z toho mam obrovskou radost. Proste dokud se ctou data z mysi dosti rychle tak nedojde k resetu mysi.

Zkus tuto domenku potvrdit nebo vyvratit. Dekuji.


Testoval som to v SimCoupe a zistil som, že čítanie z portu &FFFE každých 184T (~30us) normálne číta klávesnicu, až čítanie každých 176T (~29us) a menej aktivuje myš.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz