OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 21.01.2022, 04:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 160 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 28.09.2015, 08:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1515
Has thanked: 26 times
Been thanked: 299 times
suksoft píše:
To DISINT bych doporucil vyradit a nechat to nevyuzite. Ale desku bych kvuli tomu nemenil.

Souhlasim udelat DMAM1 = M1 * RESET. Velesofte udelas novy JED soubor?

Jinak urcite bude pekne vyuzivat toho ENABLE_DMA_INT. S tim bude urcite zabava. Jeste poradne precist ten 140 strankovy navod.

Jen radeji jeste jednou upozornuji ze na Sharpovi nikdy nezapojujte jumper do ENABLE_DMA_INT, jinak pujde do kolize ten 74LS08 na pozici 5D.


Klidne JED udelam. Misto jumperu ENABLE_DMA_INT by slo dat nastalo nejaky odpor. Jinde by to fungovalo a sharp by to potlacil.
Ja tam jumper nechal hlavne proto, aby bylo mozne kablikem preruseni od dma vyvest u sam coupe treba na MSEINT pin, na zkousku.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 28.09.2015, 10:16 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2393
Has thanked: 116 times
Been thanked: 294 times
Velesofte ja bych to nechal tak jak je to ted udelane. Pro Sama je to ok a na Sharpovi to prozeneme nejakym hradlem nebo Galem (ci CPLD) asi s funkci AND. Libi se mi ze jsi na desce pripravil RDY signal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 08.10.2015, 22:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1515
Has thanked: 26 times
Been thanked: 299 times
Prave si delam na papire navrh zprehazeni adres tak, aby DMA mohlo vykreslovat 16 radek vysoke sprajty o libovolne sirce s presnosti na 2 pixely a zaroven by fungoval scroll obrazovky nebo jejich casti (bloky vysoke 16 pixelu) vlevo ci vpravo s presnosti opet na 2 pixely. V tomto zapojeni by DMA vykreslovalo sprajty nasledovne - prvnich 16 bajtu sprajtu se kresli od shora dolu, pekne bajty pod sebou a az kdyz se vykresli svisla cara(sloupec), zacne se vpravo vedle nej vykreslovat dalsi sloupec shora dolu (dalsich 16 bajtu). A tak dale az do ukonceni delky prenaseneho bloku dat. Svisle je to pevne dane na 16 pixelu a vodorovne sirka vykreslovaneho bloku muze byt jakakoli. Napriklad 16(pocet radek ve sprajtu) x 128(pocet bajtu na sirku/pocet sloupcu) vykresli sprajt 16x256 pixelu pres celou sirku obrazovky. Je tu ale jedna zvlastnost (zamerne) - pokud sprajt presahne pravy okraj obrazovky, bude jeho vykreslovani pokracovat v jine videoram umistene v opacne 32kB polovine adresoveho prostoru. DMA tedy vidi jednu velkou videoramku, ktera je ve skutecnosti tvorena slepenim dvou klasickych videoramek na sirku vedle sebe. DMA tak pracuje s rozlisenim 512(sirka)x256(vyska) pixelu, ale na obrazovce sama uvidime jen vyrez 256x192. Dosud jsem mluvil o grafickem modu 4. V modu 3 je pak rozliseni 1024(sirka) x 256(vyska) a viditelny je jen vyrez 512x192. V modu 3 je sirka sprajtu vzdy nasobkem 4 pixelu. Vyhodou je, ze kdekoli v ramce sam coupe muzeme mit graficke predlohy pro dma v klasickem screen formatu, tedy s normalnim rozlozenim pameti jako ma obrazek v modu 4 nebo 3. Netreba zadny graficky program na ukladani sprajtu s jinym usporadanim dat.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 03.01.2022, 16:35 
Offline
Radil

Registrován: 18.10.2014, 23:10
Příspěvky: 297
Has thanked: 20 times
Been thanked: 84 times
Ja som DMA na SamCoupe tak nejak hneď zavrhol, lenže pred nejakou dobou som robil pokusy so zmenou palety a CPU s ExtMem zvládne 24 zmien za riadok, čo je pekné, ale len 8 zmien sa stihne v borderi mimo obrazovky a ďaľších 16 zmien je už počas zobrazovania obrazovky. Vyšší level by mohol byť DMA s ExtMem, čo zvládne 48 zmien za riadok, ale hlavne 16 zmien v borderi, čo je celá paleta.
Lenže to by bolo moc jednoduché a tak aby to fungovalo, musí sa prerobiť adresovanie portu na spôsob inštrukcií OUTI/OTIR alebo OUTD/OTDR.
Pre zmenu palety treba inkrementovať, alebo dekrementovať vyšší bajt adresy (a8-a11) a nemeniť nižší bajt, čo DMA nevie.
Dalo by sa také niečo urobiť ?
Najprv ma napadlo pri adresácii portu jednoducho vymeniť vyšší a nižší bajt adresy, ale to by bolo len na prenesenie maximálne 256 bajtov.
Ja by som chcel ale preniesť až 9216 (48*192) bajtov, takže by sa musel nižší bajt adresy pevne zafixovať na &F8.
Aby sa ale mohol DMA použiť aj na niečo iné ako paleta farieb, muselo by sa použiť adresovanie bez inkrementácie/dekrementácie a vyšší bajt adresy si generovať niekde bokom. Najvýhodnejšie by to bolo od 255 do 0 a znova pre border=0.

Inšpirácia: Spectrum512


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 03.01.2022, 18:02 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1515
Has thanked: 26 times
Been thanked: 299 times
Jednoduse by slo pri iorq aktivite prohodit A0-A7 s A8-A15 smerem do SAMa. Ale muselo by to byt vypinatelne. No ale popravde, kolik lidi to muze vyuzit, kdyz takovy hardware neexistuje ?

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 03.01.2022, 21:02 
Offline
Radil

Registrován: 18.10.2014, 23:10
Příspěvky: 297
Has thanked: 20 times
Been thanked: 84 times
VELESOFT píše:
No ale popravde, kolik lidi to muze vyuzit, kdyz takovy hardware neexistuje ?
No veď toto.

Ale ak by to niekto zrealizoval, tak verím, že v krátkej dobe by sa našlo takých možno aj 10 záujemcov. :) :(
Ide o to, že by to bolo len na hranie pre programátorov, ale bežný retrogamesník si to asi nekúpi len aby si mohol pozrieť pár obrázkov s trochu viac farbami. A bez externej pamäte to bude len 16+16 farieb na riadok. No ak by to bolo na rozširujúci konektor, tak sa nejakí zvedavci snáď nájdu.


Naposledy upravil Antony/DTA dne 03.01.2022, 22:12, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 03.01.2022, 21:27 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2147
Bydliště: Brno
Has thanked: 669 times
Been thanked: 196 times
Taky si myslím, že by se někdo našel. Navíc, tenhle komp není zrovna nejlevnější, tak ta investice již nebude nějak výrazná.

_________________
Amiga - PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 03.01.2022, 23:53 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2443
Has thanked: 1768 times
Been thanked: 575 times
Lisiak4 píše:
Taky si myslím, že by se někdo našel. Navíc, tenhle komp není zrovna nejlevnější, tak ta investice již nebude nějak výrazná.

mozny problem tu je, ze idealne by tohle mohl byt interni multiinterface se 4 MB RAM, multiSRAM misto ROM a s DMA
nasaditelny pres patici CPU

externi IF neuvazuju, protoze na sbernici samika je narvano,
zatim zadna invence, v tehle rozsirenich je samik o generaci pozadu a Piggot stale chrli nove velke externi desky, vesmes s klasickymi soucastkami

spousta lidi samika jen oprasuje jako sberatelskou ceninu
to co je bezne u jinych kompu, vypajet CPU z desky a nasadit patici, na to radeji ani nepomysli :roll:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 04.01.2022, 08:35 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 921
Has thanked: 231 times
Been thanked: 240 times
SCjoe píše:
spousta lidi samika jen oprasuje jako sberatelskou ceninu
to co je bezne u jinych kompu, vypajet CPU z desky a nasadit patici, na to radeji ani nepomysli :roll:

No, ja si taky samika cenim a 'oprasuji' ho jako ceninu. A presto jsem z neho CPU vyndal, abych tam nasadil patici a mohl si vyzkouset rozsireni o DMA interface ;-)

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DMA interface pro SAM COUPE
PříspěvekNapsal: 04.01.2022, 08:46 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2147
Bydliště: Brno
Has thanked: 669 times
Been thanked: 196 times
Pardon za tak trochu OT, ale naskýtá se mi dotaz, jestli tady ještě někdo z programátorů pro Sama a z těch co dělají na HW, kromě Antony a Mikes je. I když Solaris je spíše uživatel, myšleno v tom dobrém, asi bych jej taky do skupiny zařadil, pokud se Sama nezbavil a to si nemyslím.

_________________
Amiga - PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 160 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz