OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 15.08.2022, 12:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Nahradili byste fakecache na funkcni desce?
1. Ne, je to historicke barbarstvi, takovych dochovanych desek je uz malo 63%  63%  [ 5 ]
2. Ano, je to prece blbost, dobrovolne se ochudit o vykon. 0%  0%  [ 0 ]
3. Ano a vypajene fakecache svaby bych na aukru prodal jako zachovali, RARYTA!!!!, podivej fotky! 38%  38%  [ 3 ]
Celkem hlasů : 8
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 26.05.2022, 15:54 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 410
Has thanked: 0 time
Been thanked: 52 times
BUS LOCK# je vystup CPU, mel by to byt pin FLT# (ma vnitrni pull-up), na SMD pouzdru 54 a vedle na 55 je GND. Jen je potreba zistit, jesi ten FLT neni spojeny s PGA, protoze pak by byly odpojene oba :) Tam by to chtelo dat ten jumper...
PGA patice mam, tak jen odsat cin ze vsech padu na desce...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.05.2022, 08:13 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 19:31
Příspěvky: 694
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 738 times
Been thanked: 53 times
RayeR píše:
BUS LOCK# je vystup CPU, mel by to byt pin FLT# (ma vnitrni pull-up), na SMD pouzdru 54 a vedle na 55 je GND. Jen je potreba zistit, jesi ten FLT neni spojeny s PGA, protoze pak by byly odpojene oba :) Tam by to chtelo dat ten jumper...
PGA patice mam, tak jen odsat cin ze vsech padu na desce...
Tak to mi zajímá, já bych chtěl taky jednu svoji oblíbenou desku s paticí na PGA procesory, jen jsem netušil, že se musí deaktivovat ten naletovaný procesor.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.05.2022, 08:16 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3035
Has thanked: 190 times
Been thanked: 352 times
Musí nemusí. Mám jednu desku a tam to funguje v pořádku a integrované CPU se vypne samo. Jenže mám i druhou desku a tam dokud jsem to nepřejel pájkou to zaboha nešlo. A byl nějaký zkrat na sběrnici protože to naletované CPU se skutečně extrémně rychle zahřívalo do kšá. Ale přeletované CPU už nezlobí ani se netahá o sběrnici takže ta deska s CPU v socketu už běhá. Bude záležet na BIOSu a jak je ta deska udělaná. Nejlíp mít jumper ale ani na jedné žádný není...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.05.2022, 09:13 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 19:31
Příspěvky: 694
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 738 times
Been thanked: 53 times
Je to deska asi Soyo SY-019I https://www.ultimateretro.net/en/motherboards/4656#downloads. SY-019H má podle obrázku patici a nemá naletovaný procesor, takže by to mělo nějakým způsobem fungovat. Na desce ale jumpery kromě nastavování cache nejsou.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.05.2022, 06:16 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 410
Has thanked: 0 time
Been thanked: 52 times
Tak to zalezi, jak to navrhar nadratoval. Predpokladam, ze vetsinou slo jen o to, ze se osadi CPU, ktery bude zrovna k dispozici, takze tam chybi logika pro prepnuti a je to nadratovane 1:1. To chce holt propipat multimetrem, kam-jestli ten FLT# pin vede, u te sve desky to budu teprv zkoumat, napred tam napasuju ten soket...
EDIT: tak tady sem nasel fotku desky s patici bez SMD CPU, jak je videt, FLT# pin je nezapojeny, takze tam nekam zkusim pridelat jumper a dovest dratek.
http://www.amoretro.de/wp-content/uploa ... _m1419.jpg
Taky sem se docet, ze pin FLT# maji az Am386DX revize C a novejsi.

Jinak sem otestoval cache na te PC-Chips 386 a neni fake.


Přílohy:
MB 386DX-40 PC-Chips M321-CCT386.jpg
MB 386DX-40 PC-Chips M321-CCT386.jpg [ 195.96 KiB | Zobrazeno 645 krát ]

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.05.2022, 09:36 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 19:31
Příspěvky: 694
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 738 times
Been thanked: 53 times
RayeR píše:
http://www.amoretro.de/wp-content/uploads/kmc_a419-8_386_cache_motherboard_ali_m1419.jpg

Jé, tuhle desku mám taky. Je to ta deska, co se mi sekne na 0D 0C a po chvíli jen na 0D a rád bych jí zkusil oživit nově nahraným BIOSem. Kdyby se mi to povedlo, moc by mi zajímalo, kam si co napájel, aby uměla jet i z patice.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.05.2022, 17:05 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 410
Has thanked: 0 time
Been thanked: 52 times
No pokud ho chces vyradit trvale, tak by melo stacit spojit kapkou cinu nozicky FLT# - 54 a GND - 55 hned vedle sebe. Ja tam chci mit moznost onboard CPU vypinat jumperem, tak jen najit vhodne misto pro jeho umisteni a dotahnout tenky dratek z FLT# pinu. Nake foto pak hodim.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.05.2022, 05:34 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 410
Has thanked: 0 time
Been thanked: 52 times
Tak sem to modnul. Cin z prokovu jsem odsal a pripajel PGA patici. Pin FLT# jsem tenkym dratkem dotahl na jumper, jehoz druhy konec sem zapajel do GND pinu footprintu neosazeho U21, cimz se mechanicky ukotvil. Pin FLT# ma vnitrni pull-up na VCC cca 100k, vzhledem ke kratke delce spoje sem externi pull-up nepridaval (dal by se dotahnout z VCC pinu U21). Po zasunuti jumperu se onboard CPU deaktivoval a zkusil jsem tam nacpat 486DLC, kdyz uz ho BIOS desky podporuje. Take jsem rozsiril cache na 256kB - bylo treba vymenit tag RAM z 8kB na 32kB, doplnit 4x32kB a prepnout JP5: 1-2, JP6: on, on, on. Prekvapive v CCT386 ta ext. cache mela mene bodu nez v pripade 386DX a vyrovnala se teprve u 1kB L1 CPU cache, zrejme zretezeni L1 a L2 cache prineslo urcity overhead...


Přílohy:
MB 386DX-40 KMC-A419-8 ALI-CCT386-486-256kB.jpg
MB 386DX-40 KMC-A419-8 ALI-CCT386-486-256kB.jpg [ 193.35 KiB | Zobrazeno 580 krát ]
386d.jpg
386d.jpg [ 328.59 KiB | Zobrazeno 580 krát ]
386a.jpg
386a.jpg [ 337.37 KiB | Zobrazeno 580 krát ]

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.05.2022, 10:38 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 19:31
Příspěvky: 694
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 738 times
Been thanked: 53 times
Hezké! A kde je ten jumper připojený do desky? Šlo by to vyfotit nějak lépe? A jak šel vysát ten cín z prokovů? Na kolik °C si nastavoval pájku? Já to asi ale stejně vyzkouším na dárcovské desce.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.05.2022, 10:49 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3035
Has thanked: 190 times
Been thanked: 352 times
Na fotce je to vidět - ta neosazená patice za TAGem kde je vlevo pin v GND a drátek vede doleva ke CPU a kondíku. U své podobné desky jsem ty piny slepil pájkou na prasáka na CPU když jsem ho stejně nepočítal používat. Bohužel nějak blbla cache 256 kB tak jsem ji zase rychle dal do šuplíku když mám desku druhou funkční...

Teď už jen nějaký 387 a bude to našláplá sestava snů malých gemblerů z první poloviny 90. let :-).

U té cache se moc nedivím že to dělá čurbes, 386 s vícestupňovou vůbec nepočítá a záleží jakým způsobem se ty cache "porovnají" mezi sebou, nějaký režim v rámci zachování cache coherency pořád tu L1 flushuje což má neblahý vliv na výkon a existuje víc režimů. Tady záleží jak to výrobce implementoval, čím pozdější deska tím obvykle lépe.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.05.2022, 12:27 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 19:31
Příspěvky: 694
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 738 times
Been thanked: 53 times
Takže na druhý pin toho jumperu stačí najít libovolný gnd na desce? Mně se ta možnost jumperu moc líbí. Nejrychlejší 86 na desce už je, a když by člověk chtěl 486, tak jí vypne a osadí 486.
Ještě by bylo moc hezké, kdy si člověk mohl pomocí přepínače vybírat, jestli chce onboard, nebo paticový procesor, ale to už je asi složitá úprava, že?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.05.2022, 13:09 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3035
Has thanked: 190 times
Been thanked: 352 times
Ano, libovolný GND. Na procesoru je ten vedlejší pin taky GND. S tím přepínáním CPU bych byl opatrný protože ta moje šílená deska v případě osazení obou CPU dělá dryje - naletovaná 386 se silně přehřívá. Takže na vypnutí integrovaného CPU dobré ale na přepínání mezi paticí a integrovaným CPU bych byl opatrný aby něco neodešlo, ty CPU nejsou dělané na společný běh na sběrnici.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.05.2022, 21:25 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 410
Has thanked: 0 time
Been thanked: 52 times
Aby to slo prepinat, musel by mit i ten PGA procesor svuj FLT# pin, coz nektere nemaji, takze na to nelze spolehat! I v tomto pripade je potreba si vzdy dat pozor, jestli je jumper pri vlozenem CPU zasunuty. Cin sem odsal v praci vyhrivanou odsavackou (duty kuzelovy hrot), ale melo by to jit i licnou a dobrym tavidlem. Foto sem naplacal v noci mobilem, casem to nafotim lepe a dam na web...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 03:29 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 410
Has thanked: 0 time
Been thanked: 52 times
Tak lepsi foto a popis zde:
http://rayer.g6.cz/hardware/sunta286.htm#386DX_PGA_MOD

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 06:47 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3035
Has thanked: 190 times
Been thanked: 352 times
Když tam vidím neosazenou 16k x 4, neměl jsi chuť vyzkoušet write back? To ještě špetku výkonu vydoluje.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz