zxcygnus píše:
Vridek píše:
Menší aktualizace
https://www.youtube.com/watch?v=RxAr81F-4B0Cena bude příznivější ale hlavně, děláme na projektu Pixel x86 VGA, což bude miniPCIe VGA s chipem SM750, která bude mít v základu 16MB. Tento produkt v budoucnu nahradí kompletní řadu DX.
Zkouknul jsem video a je to moc pěkné. Jako čistě herní hračka velice lákavé. Ale
- Jak je řešené připojení SD karty? Přes SD -> IDE konvertor v podobě malého MCU, které to zařídí, nebo to dělá ten Vex-Som modul, takže se to z pohledu softwaru tváří jako IDE?
Přemýšlím o tom, jak bude uživatel přenášet data z moderních PC. S SD kartou v roli IDE HDD to znamená mini PC vypnout, kartu vložit do čtečky, zapsat, přenést zpět, zapnout a znovu nabootovat.
Dělali jsme to tak u ZX Spectrum s ESXDOSem před vznikem programu, který dovoluje snadno přenášet soubory přes RS232. To s Pixel x86 nebude tak snadné, protože větší soubory a přenos přes RS232 by byl otravně zdlouhavý. Ale přesto by bylo fajn, kdyby při přenášení souborů nebylo nutné PC rebootovat. Ne vždy totiž přenášíme celé hry, ale občas je potřeba přenést něco malého do aplikace na mini PC běžící a reboot je ošklivá komplikace.
Teoreticky se nabízí použít USB Flash disk, ale podpora v DOSu je, nebo ještě nedávno byla, spíš hodně špatná. Existuje taková možnost? Já jsem to naposledy zkoušel někdy předloni na PC s Pentiem a USB kartou s čipem NEC... a nepodařilo se mi to zprovoznit vůbec. U některých YouTuberů to dopadlo lépe, tuším že Adrian Black zkoušel nějakou USB kartu na PC XT do ISA sběrnice a snad mu to i fungovalo?
A ano, já vím, že se USB dá používat ve W98, ale opět, ne vždy bootujeme do Windows. Tu a tam by se hodilo pracovat jen v samotném MS DOSu / FreeDOSu. Možná příležitost pošťouchnout vylepšení ovladače USB ve FreeDOSu?
- co se týče ovladačů pro W95 / W98 - je hardware kompatibilní s něčím dobovým? Zvukový čip je jasný, ale grafika? A čipset? Jak vlastně vypadá instalace W98 a co všechno je potřeba následně doinstalovat?
- A takový zanedbatelný mini detail - přišlo by mi rozumné k beeperu dát jumper a header, aby se dal volitelně připojit i větší 0.25W reproduktorek s papírovou membránou, jako bývaly v 286/386/486 strojích před příchodem těch malých pípáků s membránou plechovou. Má to jiný zvuk / rozsah frekvencí a víc to odpovídá době.
Nebo je beeper vyveden a přimíchán k výstupu ze zvukové karty? Některé desky to taky uměly.
- Je nějaká šance vyvést RS232 nebo LPT? Alespoň jako header na desce. Existují programy kvůli kterým držíme stará PC, jako třeba programátory různých čipů, které potřebují např. LPT a běží jen v DOSu. Ale to asi zabíhám daleko od původního účelu -> tj. hraní her na něčem malém, že?
VEX-SOM / EX-128-SOM mají SD kartu vyřešenou přímo v SOM. Funguje to skvěle, ale výrobce doporučuje maximálně 32GB SDHC Class 10. Mnoho lidí tuto specifikaci nedodržuje, a přesto to funguje. Ve Windows 98 se karta tváří jako IDE s možností zapnutí MDA (rychlost je kolem 20 MB/s).
Přenášení dat provádím pomocí USB flash disku ve Windows 98 a pak se přepínám do DOSu. Pokud vezmete SD kartu, na které je již nainstalován Windows 98, nelze do ní v novém operačním systému zapisovat – systém kontroluje přístupová práva. V macOS to však nevadí.
Podpora USB flash disku v DOSu je stále problematická. Existuje pár možností, ale na můj vkus je to zbytečně komplikované.
Instalace Windows 98 je u řady DX možná přes USB CD-ROM, zatímco u řady EX je nutné si připravit SD kartu. Formátujte SD kartu na FAT32 a nahrajte na ni instalační soubory Windows 98. Připravte si bootovací flash disk, přes který se dostanete na C: a můžete spustit instalaci Windows 98. Instalace probíhá bez problémů a je velmi rychlá. Jediné, co je nutné doinstalovat, jsou ovladače pro Ethernet a Crystal čip.
Pro grafickou kartu (MINIPCIE-9160 – 4 MB Pseudo SRAM), kterou aktuálně používáme, neexistují ovladače, takže používáme VBE pro Windows 9x. Funguje to dobře, a dokonce i hry běží bez potíží – Quake 2 dosahuje kolem 20 FPS, což je na hraně. Jakmile použijeme SM750, budeme mít v základu 16 MB, a Quake 2 už nebude problém. Windows 98 musí mít nainstalované ovladače TBPlus.
Citace:
A takový zanedbatelný mini detail – přišlo by mi rozumné k beeperu přidat jumper a header, aby se dal volitelně připojit i větší 0,25W reproduktorek s papírovou membránou, jako bývaly v 286/386/486 strojích před příchodem těch malých pípáků s plechovou membránou. Má to jiný zvukový rozsah a lépe to odpovídá době.
Zajímavý nápad
, píšu si.
RS232 by neměl být problém, ale jsem omezený na 80 pinů u SOM. RS232 a LPT máme na papíře, a určitě to rozšíři možnosti počítače.