OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 08.02.2023, 18:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Nahradili byste fakecache na funkcni desce?
1. Ne, je to historicke barbarstvi, takovych dochovanych desek je uz malo 56%  56%  [ 5 ]
2. Ano, je to prece blbost, dobrovolne se ochudit o vykon. 0%  0%  [ 0 ]
3. Ano a vypajene fakecache svaby bych na aukru prodal jako zachovali, RARYTA!!!!, podivej fotky! 44%  44%  [ 4 ]
Celkem hlasů : 9
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 08.09.2022, 19:58 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 469
Has thanked: 1 time
Been thanked: 55 times
Czech Human píše:
Kdyby >=64MB tak už bys měl "server" a mohl by sis hrát i s moderním linuxem ;)

A cemu rikas "moderni linux" ? Ten uz 386 dropnul docela davno a vyzadoval aspon 686, ted uz se chteji na x86 vysrat uplne a bude podporovano jen x64...
A na naky historicky Monkey Linux s kernelem 2.2 tusim tak stacilo jako minimum 4MB RAM, na nakych 16MB uz by bezel dost slusne.

Misto stareho himem.sys zkusit himemx.exe, tam asi bude taky nake nastaveni testovat/netestovat.

BTW dostal sem dalsi podobnou desku s pripajenym Am386DX a neosazenou PGA patici, je u ni napsano ze tez podporuje 486DLC, ale nema zadne cache patice ani cipy :(. Chipset je naky MX505/506, ted presne nevim. Deska mela vyblitou baterku, tak sem ji odpajel a ocistil, maska prozrana nebyla, takze snad bez trvalych nasledku, ale stejne vubec nepostuje. Meril sem 80MHz oscilator a ten tika, BIOS z EPROMky sem precetl bez problemu, tak nevim co je tam blbe, zbeznym pohledem nevidim zadny utrzeny pin ci zkrat...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.09.2022, 21:10 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3257
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Z hlediska 386 už vykostěný kernel 2.4 je docela výzva ale distra na něm založená už bych se nebál označit jako user friendly. Možná ještě 2.6, ten přinesl hodně novinek i když 386 z nich asi moc benefitovat nebude. 64 MB RAM už by umožnilo běh konzole aniž by swap s pláčem utekl. Ale bylo by to samozřejmě opravdu hodně zabržděné, ideální by bylo na míru kompilované jádro jen s moduly a částmi co v tom počítači by byly. A samozřejmě FPU, tady by to byladocela must have věc. I výrazně rychlejší 486DLC není zrovna žádný svižník co se výkonu týká, zatímco i Socket 3 Pentium Overdrive dává 2x frekvence BOGO MIPS DLC jich na 40 MHz vyprodukovala 11...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.09.2022, 02:32 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2248
Bydliště: Praha
Has thanked: 410 times
Been thanked: 522 times
Asi bych to nepřeháněl :) Maximum bych viděl na něco jako Slackware 8 s jádrem 2.2 To by na pohrání si mohlo stačit... I na nějaké to FVWM by to mohlo stačit.
Nakonec i původní Windows 95 by na 386 s nesmyslem paměti mohly běhat docela hezky.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.09.2022, 07:34 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 915
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 95 times
S win95 mám na 386 zkušenost. Dá se na nich pracovat jen dlouho startují.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.09.2022, 08:27 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3257
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Tak jako psací stroj to je i 386 pořád dobrý, když na tom honíte word 6 a jednoduché dokumenty. Pro většinu lidí by na ty jejich dokumenty imho stačil i nějaký lepší 8bit. Na druhou stranu je to pro 95ky minimální konfigurace, něco jako Win XP na Pentiu MMX 233 MHz. Běží to, ale "rozvážně" a hlavní tam bude objem RAM a slušný disk, ideálně 32MB+.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.09.2022, 19:57 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 469
Has thanked: 1 time
Been thanked: 55 times
No, mozna bych mohl zkusit Win9x na 386 na SSD, na HDD je to nepouzitelny peklo, ale SSD dela zazraky, i kdyz prenosovka bude stale bidnych par MB/s. Sehnal sem tuhle Transcend 32GB IDE 44-pin, redukci na 40-pin mam. Ta 386 pochopitelne neumi LBA, takze by se to nak omezilo na 1. oddil do 512MB. Takle sem tam provozoval i 10GB HDD, ze z nej videl aspon kus 2GB Ccka...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.12.2022, 22:46 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 469
Has thanked: 1 time
Been thanked: 55 times
Toz SSD a Win95 sem uz poresil (viz vlanko vedle viewtopic.php?f=58&t=10791&p=146498 )
Tak sem jeste vystrachal tu SRAM 16k x 4-bit a dodelal tam na ni patici a zapnul Write Back. V benchmarku se to nijak neprojevilo (sysinfo, checkit), u Doomu timedemo jsem dosahl asi o 0,3FPS vic. V CC386 ale klesla rychlost prenosu velkych bloku, ktere se nevejdou do cache z 192 na 153 bodu, takze to jeste zvysilo overhead celeho pametoveho systemu. Asi pak zalezi na aplikaci, s jak velkejma datama pracuje a zrejme by se nasly pripady, kdy to zapnuti WB pusobi kontraproduktivne...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.01.2023, 20:52 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3257
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Docela slušný pokles. Ale není se co divit, s WB se totiž z RAM čte o jeden cyklus déle - padne do toho ještě miss-cyklus Write back cache a každý cyklus navíc tu má význam. Četl jsem si že WB má specifické přínosy k výkonu a aplikace s ním ideálně musí pracovat aby se to projevilo jinak to nepomůže a evidentně to tak je. Taky je ale otázka jak BIOS desky s fake cache takové WB dovede efektivně využít.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.01.2023, 20:42 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 469
Has thanked: 1 time
Been thanked: 55 times
BIOS s tim podle me nema co delat, jen pri POSTu nastavi nake registry chipsetu/CPU ze tam WB je nebo neni, trejne tak programy se nekompilujou na podporu cache ale na nakou instrukcni sadu. Proste tady na te 386 je to o nicom, proto to tam skoro nikdo neosazoval...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz