OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 29.06.2022, 15:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Nahradili byste fakecache na funkcni desce?
1. Ne, je to historicke barbarstvi, takovych dochovanych desek je uz malo 67%  67%  [ 4 ]
2. Ano, je to prece blbost, dobrovolne se ochudit o vykon. 0%  0%  [ 0 ]
3. Ano a vypajene fakecache svaby bych na aukru prodal jako zachovali, RARYTA!!!!, podivej fotky! 33%  33%  [ 2 ]
Celkem hlasů : 6
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 09:18 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9343
Bydliště: Praha
Has thanked: 1647 times
Been thanked: 1256 times
Zvláštní, že ti to ten test program detekuje jako 486SX. Testovals, jestli BIOS "vidí" FPU? Ne, že by to mělo vliv na rychlost cache pamětí. Spíš mě to zajímá.

_________________
https://www.icrc.org/en/nuclear-ban-treaty-no-to-nukes


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 09:30 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 641
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 64 times
U 486 DX znamená Koprocesor (jak správně píšeš) a ten tam není proto to detekuje jako SX. Vidíš přeci volnou patici na NPU. To je 386 deska ve které je 486DLC. To je optický klam, vidíš 486 tak nedáváš pozor.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 11:21 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2918
Has thanked: 188 times
Been thanked: 345 times
Tak tak, 486DLC je technicky vzato lehce ošudlaná 486SX, pokud se nejedná o tu poslední L1 8KB verzi. Zase je jednodušší z ní udělat "DX" to u skutečné 486SX fyzicky není možné, tam je případný upgrade pojmenovaný "487" vevnitř pouze přejmenovaná normální 486DX, která to SX prachsprostě vypne :-).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 11:25 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9343
Bydliště: Praha
Has thanked: 1647 times
Been thanked: 1256 times
Aha, tak já doteď žil v tom, že DLC=kopr, SLC=bez kopru...hm.

_________________
https://www.icrc.org/en/nuclear-ban-treaty-no-to-nukes


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.06.2022, 11:42 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2918
Has thanked: 188 times
Been thanked: 345 times
Tohle je trochu zamotanější. Existovalo několik jader různých výrobců co se jmenovalo stejně ale vevnitř byly jiné, nějaká verze byla jen kompatibilní s instrukcemi i486, něco bylo přímo licencované jádro i486SX... Ale všechny mají společnou jednu vlastnost - nemají FPU, to na 386 bylo jen v samostatné patici.

486SLC je z nich tuším nejstarší, to je výrobce Cyrix, má 1 kB L1 cache a navenek je kompatibilní s instrukcemi Intel 486SX i když jádro je jiné. Pak bylo 486DLC, stále s 1 kB L1 a potom přišla vylepšená verze od Texas Instruments TI486SXLC s celými 8 kB L2 cache (+/- jako 486SX) a pak nejrychlejší varianta vnitřně s násobičem 2x 486SLC2, co běhala na dvojnásobku FSB. To je nejrychlejší běžně dostupné CPU co lze do 386 desky dát, maximum je tuším 66 MHz což má proti staré 386 už velký výkonový převis.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.06.2022, 16:54 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 397
Has thanked: 0 time
Been thanked: 50 times
Czech Human píše:
Když tam vidím neosazenou 16k x 4, neměl jsi chuť vyzkoušet write back? To ještě špetku výkonu vydoluje.

Sem myslel, ze ta patice je tam na tu tag SRAM, ze tam prijde bud vetsi nebo mensi pamet, ale ne obe zaroven.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.06.2022, 18:24 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2918
Has thanked: 188 times
Been thanked: 345 times
No 16k x 4 mi zní jako write back čip, těm stačí menší kapacita. Ale záleží na desce a manuálu k ní, může to samozřejmě být i jen běžný 8 KB cache tag pro maličkou cache. Na mojí 386 desce s 486 DLC ovšem přesně takový čip má funkci právě pro write back :-).


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz