OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 29.11.2021, 10:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04.06.2021, 13:29 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 309
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 33 times
Nešlo by řešení vyhodit původní ROM a nechat prázdné, použít větší socket ROM nějaké ISA karty (XT-IDE, HD FDD) a namapovat to do prostoru BIOSu a použít 128kB BIOS co se strká do třeba NU-XT?

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.06.2021, 11:56 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 4103
Has thanked: 188 times
Been thanked: 323 times
Ono vetsinou patice na mainboardu bejvaji nekam namapovane a staci pouzit BIOS, ktery hleda ROMky az do konce 1MB, a muzes do tech patic dat neco zajimaveho. Pak ti zustane jeste dost mista v ostatnich segmentech treba na UMB.
Na XT mainbordech delanych podle IBM je dekoder v GALu, tak tam se to da osefovat ruznejma zpusobama a da se s tim dost kouzlit :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.11.2021, 21:28 
Offline
Stydlín

Registrován: 26.01.2018, 14:29
Příspěvky: 8
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Zdravim,

Mam tento board Juko XT ST ale bouhzel po zapnuti udela jen kratky pipnuti pak nekonecny ton a to je vse.
Board je cisty nezoxidovany a neponiceny. Mam pocit ze pred par lety fungoval. Netusite v cem by mohl byt problem ?
Zkousel jsem vytahnout bios a bez biosu nepipa vubec. To stejne bez cpu.

Diky.


Přílohy:
mainboard2.jpg
mainboard2.jpg [ 163.4 KiB | Zobrazeno 89 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.11.2021, 23:58 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 4103
Has thanked: 188 times
Been thanked: 323 times
No v zasade BIOS nebo pameti. Zkus vsechno, co je v patici, opatrne povytahnout a zatlacit zpatky. Pokud to nepomuze, tak mozna zkusit prehodit ty dve rady pameti - pokud je vadna jedna v dolni pulce, tak treba jeji kamaradka v horni bude fungovat :)
Predpokladam, ze to zkousis s overenou XT klavesnici a kompatibilni grafikou...

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz