OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 12.05.2021, 10:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 28.04.2021, 13:38 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2151
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 331 times
Been thanked: 351 times
Fotku Juka nemám, ale 1024kB tam mám osazeno. Jinak obrázek stejného jsem našel
Obrázek
, ale je dost mázlý. Ovladač na 384kB EMS by měl být v tomhle vláknu https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=60077 na vogonech. Zkoušet to budu řekněme do měsíce. Samo na řadič nespěchám, začátkem léta to bude stačit.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.04.2021, 13:42 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 150
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Maximálně by se daly osadit paritní čipy a zapnout kontrolu parity na DIPu.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.04.2021, 14:17 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3988
Has thanked: 177 times
Been thanked: 299 times
Dik! Ten muj board vypada dost podobne, takze zustanu v kontaktu a budu s napetim ocekavat dalsi vyvoj :)
Az to nekdy budes davat dohromady, tak to prosim pekne odfot, abych pripadne vedel, kde mam co doosadit. V mem pripade tam neni vubec osazena polovina patic, takze tam mozna bude chybet i sem tam nejaky ten odpor apod.
Ale vubec to nespecha, nemyslim si, ze se k tomu dostanu jeste letos :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.05.2021, 08:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2151
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 331 times
Been thanked: 351 times
O víkendu jsem tedy nafotil oba boardy. Na nálepce není JUKO zmíněno, nicméně board vypadá zcela identicky.

Nicméně narazil jsem na problém. Od začátku své PC kariéry jsem se XTéčkům nikdy nijak zvlášť nevěnoval, takže je to možná banalita. Nicméně na V20 boardu když nastavím jakýkoliv COM port na COM3 a vyšší, tak ho DOS nevidí. Portíkové katičky jsem zkoušel na 386 a tam mi normálně BIOS ukáže správné adresy COM3 nebo COM4 a zběžný test zapojením myši a nahráním ovladače ukáže port jako funkční. Na XT skončí hláškou, že tam port prostě není a finýto. Na tom 8088 jsem to zatím nezkoušel.


Přílohy:
image3.jpeg
image3.jpeg [ 1.28 MiB | Zobrazeno 254 krát ]
image2.jpeg
image2.jpeg [ 997.58 KiB | Zobrazeno 254 krát ]

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.05.2021, 09:36 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3988
Has thanked: 177 times
Been thanked: 299 times
Dik! Ten spodni vypada velice podobne jako ten muj, akorat teda muj ma na chipsetu NEC.
Příloha:
xt.jpg
xt.jpg [ 259.57 KiB | Zobrazeno 246 krát ]

S tema portama to muze bejt BIOSem - zkousel jsi nejaky jiny?

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.05.2021, 11:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2151
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 331 times
Been thanked: 351 times
Kubik píše:
S tema portama to muze bejt BIOSem - zkousel jsi nejaky jiny?

Zatím ne, ale napadlo mně to taky. Na netu je jich víc verzí, předpokládám, že origo JUKO bude chodit. A tenhle dumpnu, je v nějaký EPROM nebo EEPROM 8kB.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.05.2021, 13:16 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 150
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Setkal jsem se tím, že HW a BIOS neuměly sdílet přerušení. Pokud bylo použité něčím jiným tak to zlobilo. Třeba pokud COM1 má IRQ4 nic jiného už IRQ4 mít nemůže. Takže COM3 musí umět IRQ 5 (pokud tam není MFM řadič), ale zase tam nemůžeš mít zvukovku a tak podobně.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.05.2021, 13:20 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 150
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Může to být i tak, že to IRQ drží nějaká karta svým signálem. Když použiješ karty jiného výrobce, může to jít.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.05.2021, 13:35 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 150
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Nebo nedávat IRQ vůbec a najít software co to řeší poolingem.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.05.2021, 13:37 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 150
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Taky mám jednu verzi JUKO, ale namám tam pod procesorem ten tranzistor co řeší přepnutí na 12MHz tak mi to umí jen 4,77 nebo 9,54.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.05.2021, 13:58 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2151
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 331 times
Been thanked: 351 times
Tenhle je 4,77 a 12. Ten větší (foto nahoře) je 4,88 a 8.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.05.2021, 16:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1913
Bydliště: Praha
Has thanked: 304 times
Been thanked: 413 times
Tu větší (ESL) mám taky. Prodávaly to tady začátkem devadesátek Kancelářské stroje. Kdybys chtěl mám do ní rozchozený basic - najít správné pořadí chtělo chvilku experimentovat :)
Příloha:
DSC_0696.jpg
DSC_0696.jpg [ 128.05 KiB | Zobrazeno 164 krát ]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz