OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 24.07.2024, 01:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 282 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 05.07.2024, 18:45 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3940
Has thanked: 289 times
Been thanked: 472 times
Za mě by to bylo asi Pentium 3 kolem 600 MHz, TNT2 chce silné CPU. Jen je škoda že to je M64, budeš se muset držet v 16bitech a malém rozlišení. Zároveň Manli jsou proslavené svým odporným obrazovým výstupem díky né zrovna hi-tech součástkám co se na to sekaly a teď po 24 letech po výrobě možná ještě o něco horším :-). Já bych se porozhlédl po Radeon 7000 PCI, to má DVI + VGA výstup a výkonově je to lepší jak v 2D tak v 3D. Navíc se jich nasekaly hromady tak se to dá sehnat.

Co se CPU týká, doporučil bych buď sehnat Pentium II 450 MHz pro historickou věrnost, nebo Pentium 3 alespoň kolem 550 MHz pro Slot 1 pro výrazně vyšší výkon s novějším SW, co už umí použít SSE. Deska má 100 MHz FSB, tak bys taky mohl kouknout na Celeron 2 co má 100MHz FSB, ty jsou od 800MHz spolu s FCPGA redukcí do Slot 1. BLbé je že to je značková sestava a nenapsal jsi jaký model přesně, tak se obecně musíš víc držet podporovaného HW od výrobce.

A sežeň si maximum RAM co se do desky dá osadit, to bude mít na výkon dobrý vliv jestli je tam 64 MB RAM nebo obdobně malá kapacita. A výměnu plotnového disku za nejlépe industrial CF kartu, to dovede nakopnout tyhle systémy do nebeských výšek, ze kterých je srazí maximálně to stále relativně pomalé CPU :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 05.07.2024, 20:01 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
podľa prepínača na základnej doske je možne nastaviť max. frekvenciu cpu na 500mhz.
mohol by som skúsiť tento cpu?: https://www.phc.sk/p/33655/intel-pentiu ... fsb-slot-1

ramku nebude problém zvýšiť, teraz je tam: 2x64mb=128mb.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 05.07.2024, 20:51 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3940
Has thanked: 289 times
Been thanked: 472 times
Myslím si na 90% že mohl, ale nemůžu zaručit že to CPUID BIOS bude umět a deska se zapne... Staré Slotové desky nemusí podporovat tak vysoké násobiče, slotí Pentium 3 má navíc násobič napevno zadrátovaný a nejde tak jednoduše změnit. Co je nastavené na desce to CPU zase tak moc nezajímá :-). Za 36€ je to imho dost drahý pokus, byť s vysokou šancí na úspěch. Musíš se podívat do manuálu k desce a co HP píše podpoře BIOSu pro CPU, jakou desku přesně tam vlastně máš? Předpokládám 100 MHz čipset Intel BX440.

Já bych dle toho co najdeš v manuálu taky uvažoval o FPGA redukci do Slot 1 a asi do ní pak koupil Pentium III 600 MHz, nebo bych zvažoval i Celeron 800 MHz https://www.phc.sk/c/procesory-chladice-redukcie-pre-cpu/procesory-pre-pc-a-notebooky/socket-370?view_style=table&id=product-list-c2446&view_count=24&price_from=12&price_to=16&view_sort=price&view_in_stock=1&variant_filter=1 co tam mají za 12 €. Redukce se může hodit i jinde. Ale tohle je už vylepšené Coppermine s 256 kB L2 cache, záleží tedy na podpoře Coppermine v BIOSu. Bez ní nebude nic. Na Socket 370 navíc seženeš za odnos i dobré chladiče. Celeron 800 není sice kdovíco, ale na 100 MHz FSB je to určitě zajímavá volba, rychlejší než každý Katmai. Ten 550 MHz Katmai bude cca 1,5x rychlejší než to Pentium II, 600/800 MHz Coppermine bych viděl výkonově zhruba 2x rychlejší.

RAM bych odhadoval že bude mít maximum 2x256=512 MB SDRAM 100 MHz (to by bylo fajn i pro XP) nebo alespoň 2x 128 MB =256 MB což je na starší Windows (98/2000 super, XP tak nějak) ještě decentní velikost. Sháněl bych PC133 moduly, jednak budou mít větší kapacitu a na PC100 poběží nejspíš s rychlejším časováním a nejspíš vyjdou levněji než staré PC100 extrabuřty. Ovšem záleží co deska umí, existují 256 MB dvoustranné 2x128MB nebo jednostranné 1x256 MB moduly (nikoliv nezbytně fyzicky, ale čipy z obou stran budou spíš starší a tedy kompatibilnější provedení), přičemž ty větší jednostranné deska nemusí umět použít celé, nebo vůbec s nimi fungovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 05.07.2024, 21:48 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
presný manuál som nenašiel, ale pridávam foto:

Příloha:
f1.jpg
f1.jpg [ 344.22 KiB | Zobrazeno 1687 krát ]


Příloha:
f3.jpg
f3.jpg [ 491.83 KiB | Zobrazeno 1687 krát ]


Příloha:
f2.jpg
f2.jpg [ 546.16 KiB | Zobrazeno 1687 krát ]


ale radšej by som ostal na pentium2, ako si písal: pro historickou věrnost.
keď budem mať viac peňazí tak možno kúpin do toho cpu(400mhz):

ďakujem za pomoc.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 05.07.2024, 22:41 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3940
Has thanked: 289 times
Been thanked: 472 times
Tak jak na to koukám z fotek máš štěstí - ta deska umí násobič 5,5x. Stačí jen nastavit tu poslední variantu přepínačů pro 5,5x66=366 Mhz :-). Tu je 99% pravděpodobnost že ten Katmai 550 MHz tam bez problémů poběží :-). A ještě koukám že jsou 3 DIMM sloty, tak deska bude umět buď 384 MB (3x128) nebo pravděpodobněji 768 MB (3x256MB) což už je zcela dostatečné i pro XP :-). To slotové Pentium III co se výkonu týká prakticky není odlišné od Pentia II, jedině když se používají SSE ten rozdíl je v jeho prospěch. Technicky vzato je to Deschutes jádro ke kterému Intel přilepil SSE. A tyhle první revize navíc v sobě měly chybu, kterou odstranil až Coppermine, a ta jim tuším dost výrazně zhoršovala právě rychlost chodu SSE oproti dalším revizím. Takže i tak to bude taková zajímavá sestava z dob, kdy Pentium 3 bylo ještě mladé :-).

A bohužel fotka čipsetu není k dispozici, ten první čip je Southbridge co řeší periferie a PCI, Matrox MGA je integrovaná grafika na desce a Northbridge je schovaný nejspíš pod pasivem toho CPU. Bude na něm patrně něco jako Intel LXXX440 s tím že XX je nějaká kombinace znaků a čísel. Viz https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_440BX#/media/File:Intel440BXnorthbridge.jpg

Na tom obchodě mají i Radeon HD2400Pro PCI 256MB, pokud bys měl Win XP tak by mohl fungovat a poskytnul by nevyužitelný výkon a podporu pro multimédia a moderní monitory, ale je ukrutně drahý. Ideální do té sestavy co se vlastností týká by pak dobově byla Geforce 2 MX, ta by utáhla všechny dobové hry k tomu počítači bez problémů a vyrobilo se jich hodně, takže se dá snadněji sehnat. TNT2M64 je proti ní o poznání slabší. Opravdu věčná škoda že ta deska nemá AGP, to by pak nebyl problém. A ten Matrox ti nestačí? Na 2D plochu to bude výborné zobrazovadlo, nejspíš i s vlastní RAM. Kdybys k němu sehnal PCI Voodoo2 mohl bys na počítači hrát staré 3DFx tituly.

Edit: Ještě jsem si všiml že popiska toho CPU 550MHz na shopu míchá dobromady technické informace Katmai (512 kB L2) a Coppermine (Vcore 1.7V a TDP 18W). Jediný spolehlivý údaj kromě sundání chladiče a fyzické kontroly CPU (jsou rozdílné) je vypálený zvrchu na plastovém krytu s hologramem s popisem procesoru stejně jako to má to Pentium II, za předpokladu že ho nikdo nevyměnil. Tam musí být 2.0V což je neklamný příznak Katmai. U 1.7V zase Coppermine. Tak jen abys nedal 36€ za CPU co nebude dobře fungovat kvůli moc vysokému Vcore (nevím zda deska umí méně než 2V).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 06.07.2024, 08:31 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
označenie to čipsetu pod chladičom cpu je: AGPset FW82443BX

Czech Human píše:
A ten Matrox ti nestačí? Na 2D plochu to bude výborné zobrazovadlo, nejspíš i s vlastní RAM.

rozbehla by ta integrovaná grafika hru nfs3? preto sa pýtam čo je lepšie pre ten pc(lebo to neviem posúdiť).
ta integrovaná grafika asi nebude na hry ale zase ta manli riva asi nevyužije celý vykon pri cpu(350-400mhz)

Czech Human píše:
Tak jen abys nedal 36€ za CPU co nebude dobře fungovat kvůli moc vysokému Vcore (nevím zda deska umí méně než 2V).

tak to bude lepšie tam nechať pentium2.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 13.07.2024, 21:53 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
zdravím, chcel by som pozrieť na ebay nejaké procesory(550mhz, pentium3) na slot1 pre moju vectru čo som písal pár prispekov hore.
čo tam musím dodržať aké hodnoty by mal procesor aby to fungovalo bez chýb, alebo nevedel by mi niekto poslať odkaz z ebay na procesor ktorý by tam mohol byť.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 13.07.2024, 22:07 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3940
Has thanked: 289 times
Been thanked: 472 times
Tenhle je jistě Katmai: https://www.ebay.com/itm/204585701026?itmmeta=01J2PV1C2SZV7QKN146ZQZMJWG&hash=item2fa2420ea2:g:DQAAAOSw4lNlgTVI&itmprp=enc%3AAQAJAAAA0OfjnM2fjeIbuox7Z4DtQ%2FO%2B6hW50XksTLM3KoPYIS6EQ8xkl5h%2BFK72KW2pfO2tf6mDRRWhptWfhJQF%2BUxYsJbqQxYF4RPquvUFihsWTSjFm8ijMxOldIlbYiia7CUznApVpcRb%2Bi9oAMRNnyQbm7vQH4UX3xmpMr%2BIkfuUBJGceqSw7fYRhBhg1i1ckiizPgCQR%2B9yfR8ljQWqeKxC5XEhh9IfT6Y2nTqpEilLbe5iX4UkXqw%2Be5CsraNT0J%2BEHR1mEOqFJwzQjI2pEBIaxGw%3D%7Ctkp%3ABk9SR7bBhduVZA Ale je dost drahý. To CPU musí mít 2.0 Vcore a 512 kB L2 cache, pak je to jistě Katmai. A samozřejmě kouknout na revizi steppingu, ten z odkazu je SL3F7, podle ní taky poznáš přesně co to je technologicky pod kapotou. Na ebay podle ní najdeš určitě víc=levnějších nabídek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 13.07.2024, 22:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
a tento by tam nemohol byť:

https://www.ebay.com/itm/256568754151?_ ... 101224.m-1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 13.07.2024, 22:31 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
alebo tento:

https://www.ebay.com/itm/405022505558?_ ... A6TXDV798P


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 13.07.2024, 22:42 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3940
Has thanked: 289 times
Been thanked: 472 times
Ano a ano. Jen pro ten první musíš mít či vyrobit napájecí kablík, ten dražší má pasiv. Ale zase někomu upadl, je to vidět že na jedné straně jsou typicky ohnutá žebra. Z GBR do EU ještě budeš platit clo, z DE ne. Hádám ale jen podle liber co prodávající chce, nestudoval jsem to.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 13.07.2024, 22:48 
Offline
Pan Generální

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 2174
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 18 times
Been thanked: 338 times
Jeden SL3FJ tu mám. Napájací káblik pre vetrák by som tiež niekde vyhrabal. Keby sa ponúkla nejaká cena a vybavila zásielkovňa...

Ten s pasívom nieje že to tak vydrží bez vetráku. To je z bedni kde bol veterný tunel s vetrákom ktorý to ofukoval.

_________________
Oznamy o novom príspevku mi na mail chodia iba sporadicky, takže keď sa nehlásim v diskusii, tak je to tým. V 80% nepríde mail vôbec.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 13.07.2024, 23:00 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3940
Has thanked: 289 times
Been thanked: 472 times
No to bude asi nejsnadnější řešení. Ta sestava je značková a to původní CPU je zde taky pasivně chlazené, tak pasiv je nejlepší volba. Oproti těm malým Intel BOX chladičům se tam navíc dá přidat jakýkoliv větráček, třeba s Molexem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 13.07.2024, 23:03 
Offline
Pan Generální

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 2174
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 18 times
Been thanked: 338 times
Ja mám ten s inteláckym vetrákom, aby nedošlo k nedorozumeniu.

_________________
Oznamy o novom príspevku mi na mail chodia iba sporadicky, takže keď sa nehlásim v diskusii, tak je to tým. V 80% nepríde mail vôbec.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 13.07.2024, 23:10 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3940
Has thanked: 289 times
Been thanked: 472 times
Pokud máš i ten jeho napájecí kablík, je to jedno :-). Záleží teď na WladeK-ovi co si zvolí. S tímto CPU by si už citelně polepšil, co se výkonu týká.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 282 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz