OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 23.04.2024, 01:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 237 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 06.02.2024, 13:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 17:02
Příspěvky: 88
Has thanked: 157 times
Been thanked: 15 times
WladeK píše:
ja som si chcel len skúsiť nainštalovať win1.04 alebo 2.11, kvôli čomu inštalujem dos3.31(vytvoril som autoexec.bat a config.sys a nakonfiguroval som ovládače len pri spustení to sekne, ale nevadi cd-rom na dos5.00a mi to už ide). stále si neviem rady s win1.04a2.11 buď mi nejde spustiť inštalácia alebo pri kopírovani vypíše chybu alebo mi nechce zobrať daľšiu disketu. nenašiel by sa niekto kto má funkčné .img súbory win(286)1.04a2.11?a mohol by to niekde uploadnuť?


A tie z WinWorld si skúšal?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 06.02.2024, 14:09 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 177
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
áno, s tadeto : https://winworldpc.com/download/70cc3f6 ... 163e9022f0 mi nechce zobrať druhu disketu, aj som skúšal použiť build disketu z iného archívu a nepomohlo.

a win2.11: https://winworldpc.com/download/e1a4f3c ... 163e9022f0 buď mi nešla spustiť inštalácia alebo to zlyhalo kopírovanie súborov.
večer možno skúsim ešte v. 2.10


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 06.02.2024, 15:10 
Offline
Pan Generální

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 2093
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 18 times
Been thanked: 327 times
A čo tu? https://www.osdos.net/
Podľa toho čo píšu v popise, tak MSDOS v3.2 vie iba maximálne 720 kB diskety, a až v3.3 vie 1.44 MB diskety. Staršie MSDOSy budú mať tú podporu zrejme ešte slabšiu. Či tam nebude ten problém.

_________________
Oznamy o novom príspevku mi na mail chodia iba sporadicky, takže keď sa nehlásim v diskusii, tak je to tým. V 80% nepríde mail vôbec.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 06.02.2024, 17:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 177
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
áno, ďakujem funguje aj win1.04 aj win2.11. len na win1 mi trochu vadí že tam není ovládač VGA. mám to čiernobiele použil som asi nejaký IBM.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 06.02.2024, 18:14 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2590
Bydliště: Praha
Has thanked: 511 times
Been thanked: 620 times
Nějaké možnosti jsou, ale nezkoušel jsem to...
https://www.seasip.info/DOS/Win1/vga.html

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 23.02.2024, 17:12 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 177
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
zdravím, chcem pripojiť na základnú dosku external baterku, síce som ju už pripojil len sa chcem spýtať čí to mám dobre?
na manuály je to takto že: 1pin=anóda externej batérie ( + ), 2,3pin=Short if internal battery (3.6V is used) 4pin=GND.
ja som dal + na pin1 a - na GND, nemohlo byť + aj na 2,3pine, keď tam není interná baterka. a aké napätie má mať extr. baterka?
ja som použil ni-cd 3,6V. tu je aj manuál k zákdnej doske https://theretroweb.com/motherboard/man ... 166861.pdf


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 23.02.2024, 20:49 
Offline
Pan Generální

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 2093
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 18 times
Been thanked: 327 times
Vždy som zapájal iba pin 1 a 4 a nebol problém. V púzdre som pripojil 3x AA 1,5V, takže 4,5V. Externá batéria sa nenabíja.

_________________
Oznamy o novom príspevku mi na mail chodia iba sporadicky, takže keď sa nehlásim v diskusii, tak je to tým. V 80% nepríde mail vôbec.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 24.02.2024, 10:43 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 177
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
tak to bude lepšie keď nenabíja asi ako interná. ešte sa spýtam procesor 386 asi nemusí mať chladič?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 24.02.2024, 12:22 
Offline
Pan Generální

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 2093
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 18 times
Been thanked: 327 times
386 s chladičom som ešte nevidel. Chladiče bez vetráku začínajú na 486-66 MHz.

Inak ten 4-pin má na niektorých doskách pin aj pre nabíjaciu batériu, ale ten nieje na kraji. Po tom som ale nikdy moc nepátral, lebo ono sa to nemá kedy nabiť keď je to viac v skrini ako zapnuté. Poriadne AA batérie vydržia 10 rokov, tak načo riešiť nabíjacie, ktoré sa samovybíjaním vybijú skôr. Alkalické batérie časom vytekajú, lepšie je použiť zinkové. Tiež existujú drahé lítiové AA batérie s vraj neuveriteľnou životnosťou, ale tam treba dať iba dve, lebo jedna má 1,7V. Pri dvoch je to 3,4V čo je v pohode, ale tri by boli 5,1V, a to už sa mi zdá moc.
Ono pre tú zanedbateľnú spotrebu stačia aj AAA, ale AA aj s držiakmi som mal viac po ruke. Čo šuplík dá, to sa použije.

_________________
Oznamy o novom príspevku mi na mail chodia iba sporadicky, takže keď sa nehlásim v diskusii, tak je to tým. V 80% nepríde mail vôbec.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 24.02.2024, 14:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 1628
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 28 times
Been thanked: 247 times
WladeK píše:
ja som použil ni-cd 3,6V.

Ni-Cd bych přiletoval drátky místo půvoní. Bez nabíjení bude dost degradovat.
Já používám dvě 1,5V tužkový alkalický, vydrží déle be vytečení a nedobíjí se. 3V mi vždy stačilo.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 30.03.2024, 18:02 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 177
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
zdravím, mám doma tuto základnú dosku https://theretroweb.com/motherboard/man ... 286091.pdf
a chybajú mi na nej zaslepky ide hlávne o vývody game portu a zvukovej karty. nevedel by niekto kde zapojiť reproduktory?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 30.03.2024, 18:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 177
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
už som zistil tu: https://pccables.com/Products/SOUND-POR ... Slot-Cover


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 237 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz