OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 08.02.2023, 20:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 81 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 27.07.2022, 20:04 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 108
Has thanked: 8 times
Been thanked: 2 times
keď sme už pritom bootovaný, zaujímalo by ma čí je môžne nainštalovať windows 7 na starší počítač. podľa minimálnych požiadavkách windowsu 7, čo som našiel na internete by to mohlo isť. skúšal som bootovať z USB ale bez úspechu. Na vytvorenie bootovacieho usb som skušal viacero programov a rozličnými nastaveniamy. ide o počítač s procesorm A/462 1850 MHz, 2GB RAM, 512 MB grafická karta.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 28.07.2022, 10:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9451
Bydliště: Praha
Has thanked: 1708 times
Been thanked: 1321 times
Na Athlonu by to mělo běžet, ale bude to kujva očistec. Na USB bootovačku bohatě stačí utilita od mrkvosoftu. Ale musíš se ujistit, že máš k dispozici nenakopnuté bootovatelné instalační ISO. Taky ten comp musí umět samo bootovat z USB. Pak, pokud je i zbytek HW toho stroje kompatibilní, tak to musí projít. (ještě jestli máš v BIOSu povolené AHCI, tak tuším pro instalaci se musí vypnout a dodatečně povolit za pomoci návodů, které jsou všude na netu).

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 28.07.2022, 13:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1770
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 279 times
misticjoe píše:
ještě jestli máš v BIOSu povolené AHCI, tak tuším pro instalaci se musí vypnout a dodatečně povolit za pomoci návodů, které jsou všude na netu.

To platilo pre Windows XP, on inštaluje Windows 7.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 29.07.2022, 00:02 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9451
Bydliště: Praha
Has thanked: 1708 times
Been thanked: 1321 times
Budeš se divit, ale já to řeším na jednom chatovém compu i na Win7. Co mám origo instalačku, tak musím vyhodit během instalace AHCI. Pak, až se postahují všechny aktualizace, ho zase přes registr povolit a následně povolit v BIOSu. Jinak mi to jede legacy/compatible. Nebo je to SATA "enhaced" mode? Ty wogo, teď nevim... Prostě tam něco ohledně řadiče je, že se mi to nenainstalí a pak to musím dodatečně povolit.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 29.07.2022, 00:32 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1770
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 279 times
Enhanced = SATA (AHCI), Compatible = tvári sa to ako IDE. Pri XP sa to rieši buď rovno zapnuté a s F6 disketou, alebo sa to prepne na Compatible a po nainšalovaní Windóz sa doinštaluje SATA AHCI driver a prepne sa to v BIOSe na AHCI (môžem dodať aj driver, aj návod ako na to).

Že to Win7 nepozná ma udivuje. Asi nejaká novšia verzia hardvéru ktorá v dobe vzniku Win7 ešte nebola.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 08.08.2022, 20:47 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 108
Has thanked: 8 times
Been thanked: 2 times
Zdravím, konečne sa mi podarilo spustiť inštalaciu windowsu 7 pomocou Boot Manager (PBM6) lenže len cez 3.5" disketu. Potreboval by som vytvoriť to isté ale na CD, skušal som napaliť .iso súbor čo je archíve: 1_native/cdrom/pbm6.iso čo nefungovalo? nevedel by niekdo ako vyriešiť tento problem?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 08.08.2022, 21:46 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1770
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 279 times
Však cez NERO. Vytvoriť bootovacie CD, ako boot vybrať disketovú mechaniku s disketou v mechanike, potom emulácia FDD. Prečíta to disketu a urobí z nej boot na CD. Inštalačné súbory pridáš ručne. Snáď to bude fungovať.

Teda vlastne najprv vybrať hore DVD, potom bootovacie DVD... ono Windows 7 na CD zrejme nevojde.


Přílohy:
Schránka01.png
Schránka01.png [ 28.21 KiB | Zobrazeno 1946 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 24.09.2022, 16:39 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 108
Has thanked: 8 times
Been thanked: 2 times
Nazdar, vedel by mi niekdo poradiť či je možne mať na počítači operačný systém MS-DOS 6.22 a zároveň aj windows2000. Moja predstava je keď zapnem počítač nabehne MS-DOS cez ktorý by som vedel spustiť podľa potreby windows2000. Napríklad na menšom disku(C) tak do 2 GB by bol MS-DOS a na disku(D) tak do 80 GB by bol windows2000. Dalo by sa to takto spraviť a dokaže MS-DOS 6.22 pracovať vôbec z večšími diskami ako 80 GB?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 25.09.2022, 23:21 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3257
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Nainstaluj DOS na 2 GB particii a pak win2k do zbytku disku, ony ho zaregistrují a přidají do svého boot manažeru. Tam pak nastavíš prioritní spuštění DOSu a ne windows. Z DOSu už w2k nespustíš a stejně tak i DOS, budeš vždy muset restartovat počítač.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 28.09.2022, 18:53 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2216
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 377 times
Been thanked: 412 times
Ja osobne v dnesni dobe preferuju 2 partice na jednom disku a https://xosl.horky.net/home.html .

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 10.01.2023, 18:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 108
Has thanked: 8 times
Been thanked: 2 times
dobrý deň, nevie niekto na čo je karta na fotkách do PCI slotu? Zo zadu je niečo napísane, v prekladači preložené že:(Neodstraňujte tento modul, pokiaľ nie je nainštalovaná karta PCI.) mal by som ju vybrať keď budem zapájať do základnej dosky nejaku pci kartu?

Příloha:
f1.jpg
f1.jpg [ 622.93 KiB | Zobrazeno 750 krát ]


Příloha:
f2.jpg
f2.jpg [ 795.56 KiB | Zobrazeno 750 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 10.01.2023, 18:52 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1317
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 39 times
Been thanked: 326 times
Je to HP5064-0289.
Terminátor PCI sběrnice.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 10.01.2023, 18:58 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 108
Has thanked: 8 times
Been thanked: 2 times
No a je lepšie ho mať? alebo mám ho vybrať? zaujímalo by ma čí ho tam môžem mať aj z ostatnými kartami napr. s Grafikou?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 10.01.2023, 20:10 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3257
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Pokud nemáš žádnou PCI kartu v desce, tak ho tam nech. Pokud instaluješ alespoň jednu, můžeš ho vyndat. Případná AGP grafika se do toho samozřejmě nepočítá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 02.02.2023, 12:01 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 108
Has thanked: 8 times
Been thanked: 2 times
dobrý deň, kúpil som si tento počítač https://www.phc.sk/p/34127/zalman-z1-pc ... hdd-dvd-rw.
Keď som ho zapojil a spustil tak počítač sa zapol ale nenabehol obraz ani žiadne pípanie reproduktora vôbec žiadna odozva. skúšal som odpojiť grafiku a RAM a znova zapojiť, čo nepomohlo stále to iste počítač vôbec na nič nereaguje. chcem sa spýtať čí by nepomohlo vymazanie CMOS? alebo čo by som mohol ešte skúsiť?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 81 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz