OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 09.12.2022, 23:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 154 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 30.09.2022, 22:24 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1711
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
Tak som práve odskúšal USB bezdrôtovú myš Logitech M185 na novej inštalácii Windows 98 SE (slovenský), a normálne sa nainštalovala a funguje. Všetky ovládače mal windows. Najprv sa nainštalovalo Zložené zariadenie (prijímač je na dve zariadenia, takže asi má v sebe USB hub), následne HID...


Přílohy:
Logitech M185 na Win98SE.png
Logitech M185 na Win98SE.png [ 10.78 KiB | Zobrazeno 1658 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 04.10.2022, 01:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1711
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
Czech Human píše:
USB musí být kabelové, moderní bezdrátové dongly postrádají ovladač a nefungují i v přítomnosti USB řadiče.

Odskúšal som ešte Microsoft Wireless Mobile Mouse 1850, Windows 98 SE ten prťavý prijímač normálne nainštaloval (ako asi 5 zariadení), myš normálne funguje vrátane kolieska. Nebolo treba žiadne extra ovládače, iba klikať "Ďalej", ono si ich to natiahlo z inštalačného CD Win98.

Problém býva s DOS aplikáciami pod Windowsom, ktoré používajú myš. Neviem ako čo to simuluje myš, ale v DOSe funguje USB myš normálne. Teda kým za pár minút nezamrzne. Lepšie je mať pravú PS/2 alebo Serial myš, USB+DOS moc nejde dokopy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 04.10.2022, 05:59 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3236
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
To je ta potíž - jak poznat že to pojede když jedna myš jede a tři další ne. Na spoustu donglů mi to nechtělo jet protože jsou (a jsem přesvědčený že schválně aby si lidi kupovali nové myši) nastavené odlišně nebo používají jiné id co starší os nepobere. U hromady nových myší je na webu výrobce specificky uvedeno že podpora není a nebude. USB bohužel není tak univerzální jak by se zdálo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 04.10.2022, 12:24 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1711
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
Podporu neuvádzajú lebo to nemajú ako odskúšať, ale štandardy sú prebrané ešte z doby Win98. Takže zariadenie kde píšu Windows 7 a novšie, mi normálne funguje pod Windows XP, alebo aj pod Windows 98. Napríklad externý harddisk, kde písali podporu od Win7 hore, normálne ide pod XP, a s mojim USB ovládačom aj pod 98. Neviem čo by na Mass Storage Device mohli zmeniť.

Pokiaľ zmenili iba identifikáciu hardvéru, dá sa nasilu nainštalovať iný ovládač, len treba vedieť ktorý. Komunikuje to pravdepodobne rovnako. Kedysi som takto riešil grafiku pod Win98 na ktorú už nebol ovládač. Dal som inštalovať ručne a vybral som zo zoznamu najbližší (starší) model, a fungovalo to.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 20.10.2022, 19:53 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 99
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times
Zdravím, mám tu ďalšiu základnú dosku s ktorou by som potreboval pomôcť ako ju nastaviť. Táto má integrovaný procesor AM386SX-40. Na fotke som odfotil tabuľky-nastavenia prepojok(jumperov) na jednej je nastavenie CPU(asi nastavenie frekvencie procesora) s hodnotami 33/44 alebo 25 alebo 20 alebo 16, a na druhej CLK(neviem o čo ide) s hodnotami 50 alebo 66,6 a 80. Aké nastavenie by ste mi odporučili? Chcel by som základnú dosku inštalovať do skrinky na fotke, lenže ešte predtým by som chcel nastaviť vonkajší display pre TURBO tlačitko(ešte neviem na aké hodnoty to bude asi 33Mhz a turbo 40Mhz). vedel by niekto nastaviť prepojky na displeji aby ukazovali správnu hodnotu. Fotky displeja pošlem zajtra.

Příloha:
Poznámka: nastavenie prepojok
3.jpg
3.jpg [ 297.7 KiB | Zobrazeno 1291 krát ]


Příloha:
Poznámka: základná doska
2.jpg
2.jpg [ 402.56 KiB | Zobrazeno 1291 krát ]


Příloha:
Poznámka: skrinka pc
1.jpg
1.jpg [ 139.81 KiB | Zobrazeno 1291 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 20.10.2022, 20:11 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1711
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
CPU by mala byť frekvencia procesora, teda tých 40 ako si písal. To druhé CLK neviem presne, ale tipujem že by to mohla byť hodnota emulovaného kryštálu, takže pre 40 MHz CPU by mala byť 80.

Predný panel som vždy nastavoval počas jeho svietenia metódou pokus-omyl. Jumpery sú zoskupené do štvoríc v tvare ako sú šípky na klávesnici, to sa strieda tak a hore nohami, až to vytvára ten dlhý rad jumperov. No a každá tá štvorica má tri polohy: segment svieti pri H, alebo pri L, alebo pri oboch. Bez jumpera je zhasnutý. A už iba prepájať a prepínať tlačítkom turbo či to svieti ako treba.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 20.10.2022, 20:57 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 99
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times
ďakujem už mám nastavene.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 21.10.2022, 09:56 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 99
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times
ešte mohol by mi niekto poradiť ako zapojiť predný panel aby som mal v tom jasno, pridávam aj fotku. Takže piny na RST_SW je asi reset tlačítko a SPEAKER je reproduktor ktorý sa asi zapája na prvý a štvrtý pin. Potom tam je TUB_SW a TUB LED to bude asi turbo tlačítko na 3 piny a LED na 2 piny, lenže aká je ich polarita aby som ich nedal opačne? ďalej je tam KEY_LOCK na 5 pinov asi pre power led lenže na ktoré piny ich zapojiť? a ešte mi ostalo HDD LED to vôbec netuším kde zapojiť? Mohol by mi to niekto objasniť?

Příloha:
4.jpg
4.jpg [ 218.44 KiB | Zobrazeno 1234 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 21.10.2022, 10:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1711
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
Turbo sú dva vodiče pre LED a dva alebo tri pre tlačítko, ako kde. Keď sú tri, tak podľa mňa sa aj tak používajú iba dva, tretí je nezapojený. Tlačítko spína stredný vodič na jednu alebo druhú stranu na krajný vodič. Podľa jeho zapojenia teda svieti turbo keď je stlačené, alebo keď nieje.

Keylock má piny 1 a 3 pre power LED (1 je +, 2 a 3 sú GND), piny 4 a 5 sú pre spínač na kľúč, ktorý je na prednom paneli.

Polaritu LED som vždy skúšal metódou pokus-omyl, tam sa nemá čo pokaziť. Ak je zapojená opačne, tak akurát nesvieti. Biely káblik je zvyčajne GND, ale už som mal prípady že to bolo opačne. Takže zapojím všetky LED, pozriem či svietia keď majú, a keď nie, prehodím polaritu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 21.10.2022, 10:47 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 99
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times
ja mám turbo tlačítko pre 3 piny, ale asi zapojim len na 2. a kde mám zapojiť HDD LED?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 21.10.2022, 10:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1711
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
Predsa na IDE alebo SCSI radič.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 23.10.2022, 17:39 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 99
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times
Nazdar, počítač už mám takmer poskladaný, všetko funguje dobre, lenže keď si nainštalujem ovládače pre zvukovú kartu(SB16) na MS-DOS aj WIN3.1 tak nastane problém v tom že mi prestane fungovať sériová myš. neviem si s tým radi, asi 20 krát som preinstaloval, skúšal všetko čo ma napadlo ale bez úspechu. aj iné ovládače tam bol problém zase nedostatok pamäťe RAM. Nevedel by niekto v čom je problém? a ešte by som spýtal v čom môže byť problém keď mi nejdu vytvoriť väčšie oddiely disku ako 504 MB?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 23.10.2022, 17:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1711
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
S tou RAM... možno je zaplnená spodná 640 kB RAM. To sa dá riešiť nahrávaním programov do rozšírenej pamäte: v autoexec.bat namiesto MOUSE.EXE použiť LH MOUSE.EXE a podobne, v config.sys namiesto DEVICE=... dať DEVICEHIGH=... (samozrejme až po načítaní himem.sys). Tiež sa dá v config.sys nastaviť dos=high,umb
Príkazom MEM sa zobrazí využitie pamäte a ktorej je koľko voľnej.

Neviem čo by mohla mať sériová myš spoločné so zvukovou kartou, aby nefungovali spolu. Každé používa iné IRQ a iný port. Jedine že by inštalačka zmenila autoexec.bat takže sa ovládač pre myš nenahrá. Alebo pokiaľ sa to všetko chce nahrať do spodnej pamäte, táto už môže byť plná. Čo píše ovládač myši v DOSe keď sa spustí?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 23.10.2022, 18:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 99
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times
nedostatok pamäťe RAM som myslel pre ovládače zvukovej karty, na počítači je len 3,8 MB pamäťe RAM, tak sa ani nečudujem, som rad že tam ide WIN3.1.
ovládače myši sa nahrajú bez problémov, myš sa stane nefunkčná keď nainštalujem tie ovládače ktoré mi ešte idú.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 24.11.2022, 20:09 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 99
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times
dobrý deň, staviam počítač zo základnou doskou PKM-3331Y, najbližšie k nej má tento manuál https://stason.org/TULARC/pc/motherboar ... -1-01.html alebo https://stason.org/TULARC/pc/motherboar ... 5031Y.html. Do počítača som pripojil procesor 486dx2-66, počítač bez problémov nabehne len by som potreboval vedieť na akej frekvencie bude procesor pracovať? alebo keby niekto vedel ako nastaviť procesor aby bežal na tých 66Mhz? pridávam aj fotku.

Příloha:
f1.jpg
f1.jpg [ 225.14 KiB | Zobrazeno 168 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 154 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz