OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 22.05.2024, 15:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 05.08.2022, 05:00 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 654
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Tak se mi snad povedlo opravit vadny 32MB 72-pin SIMM modul - koupil sem na blesaku Kingston kit 2x32MB a hazel chyby v MemTestu i GoldMemory, ale chovalo se to kapanek podivne.
V jednom MB, kdyz byly osazene tyto 2 moduly, tak se chyby vyskytovaly, ale kdyz jsem jeden modul vymenil za jiny otestovany 32MB modul, tak se chyba neobjevila u zadneho z tech 2 Kingstonu. V druhe desce nastesti jo, takze sem urcil, ktery modul je vadny. Podle hodnot z MemTestu sem pak usoudil, ze chybuje pouze bit 1 a 3, coz pri 4-bitovych pametech znamena 1 cip.
kód:
Kód:
1. pruchod - 1 chyba na adrese 00661310 - 1 bit (bit 3)
    2. pruchod - 2 chyba na adrese 01905830 - 1 bit (bit 1)
    3. pruchod - 2 chyba na adrese 00662310 - 1 bit (bit 3)
    4. pruchod - 1 chyba na adrese 00661310 - 1 bit (bit 3) - podruhe stejna adresa a bit

Mapovani bylo nastesti primocare, ze bit3:0 v MemTestu odpovidaly bit3:0 na SIMM modulu a z toho sem se dopiskal je krajnimu cipu. Nastesni sem mel v supliku jeden nahradni od Panasonicu se stejnou org. (taky EDO 60ns). Napred jsem puvodni cip jen pofoukal horkovzduchem - nemelo to zadny efekt a pak teda vymenil a funguje, zatim par hodin bez chyb...


Přílohy:
simm72.jpg
simm72.jpg [ 74.95 KiB | Zobrazeno 4990 krát ]

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 08.09.2022, 20:01 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 654
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Stejne by me zajimalo, jakym mechanismem se muze pokazit v DRAM jen 1 ci par bunek...

Ted tu mam zas nakou grafiku GeForce 2 MX200 se 4 cipama SDRAM a ve VMT hodi asi 20 chyb, ale tam netusim, jak sou ty cipy mapovany, ktery z nich je vadny, asi nezbyde nez pokus-omyl, ale nemam ted stejne vhodne nahradni cipy, takze jde do supliku...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 08.09.2022, 20:55 
Online
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3868
Has thanked: 285 times
Been thanked: 464 times
Já bych řekl že stačí částečné proražení izolační vrstvy aby se to vybíjelo do zkratu ale ještě nebyly magické dýmy a je hotovo. Nebo fyzika a pnutí, krystalizace... Každopádně gratulace k opravě, 32 MB SIMM už je vcelku použitelný kousek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 08.09.2022, 21:00 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3756
Has thanked: 213 times
Been thanked: 388 times
No ona izolacni vrstva v pametovych bunkach (coz jsou vlastne male kondenzatory) starne a zvysuji se svodove proudy (jak se preklada leagake current?), a jestli treba v nekterych mistech cipu byl nejaky drobny defekt, tak se zacne projevovat.
Kolega mi taky pred casem vysvetloval, ze ESD muze castecne narusit izolacni vrstvu, takze sice primo neprobiji, ale opet se zvysuje svodovy proud. To je docela prusvih, protoze cip se zda, ze funguje, ale zacne selhavat treba pri zvysene teplote nebo kolisani napeti.
EDIT: ale taky to muze bejt neco uplne jinyho. U Commodore PC se mi uz parkrat stalo, ze selhaly jenom pametove cipy pobliz vytekle baterky, prestoze vypadaly uplne neporusene.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 08.09.2022, 22:16 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3691
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 281 times
U nás se to překládá jako leakage current :D

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 09.09.2022, 00:34 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 654
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Svodovy nebo zbytkovy proud je adekvatni preklad, proc vsude cpat eng. termity :)
Zajimave ze u takove EPROM je taky v podstate kondik, akorat s plne izolovanym gate a tam takove selhani bezne nejsou, svod zapusobi az po desitkach let. Taky by v takovem pripade u te RAMky melo pomoct nastavit castejsi refresh nebo jina zmena casovani by na to mela vliv, ale.tady uz byly proste vadne. Jo verim, ze pri sikovne strelenem ESD to muze prolizt nekam do nitra cipu a par bunek odpalit ale zrovna na te grafice je pamet trvale propojena s GPU a tomu nic neni, i kdyz ostry impuls se muze indukcnosti cesty na pcb na druhe strane utlumit..

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 09.09.2022, 05:33 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3691
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 281 times
U DRAM taky záleží na svodu, přeslechu, mezi sousedícími buňkami, což je nejčastější příčina osamocených chyb, způsobená třeba nečistotou, nehomogenitou, v základním materiálu, nebo chybou při difuzi motivu.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 16.11.2022, 05:06 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 654
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Nevyrabel tu nekdo plosnaky na 72pin 36-bit paritni SIMM? Videl sem tu kdysi nake homemade 30-pin moduly. Prip. ma nekdo tip na levne DRAM cipy 4bit nebo 16bit nake vetsi hustoty co by se na to hodily?

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 16.11.2022, 08:29 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3691
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 281 times
To se asi nevyplatí, 32MB s EDO se dá sehnat a je tam 18 brouků.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 16.11.2022, 09:19 
Online
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3868
Has thanked: 285 times
Been thanked: 464 times
Já mám 50 ns čipy Toshiba 8MBx8bit (osm megabajtů) na 128 MB modulech. To bys měl 4 na takovou kapacitu. Jen jsou 3.3V tuším.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 16.11.2022, 19:51 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 654
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Vetsich modulu (32MB+) nemam uplne na zbyt, tak mi je lito je kuchat. Neska uz se to shani blbe, aukraci to prodavaj za nesmysle. Myslel sem nakyho cinana kde by byl nakej lot par desitek cipu za par babek.

A ty Toshibacky cipy jsou 5V tolerantni? To je dalsi vec, co mi uz delsi dobu vrta hlavou, bezne desky napaji SIMMky normalne z 5V a stejne tak signalove urovne. Pak sem videl nake 3V3 SIMMy, kde snad byl naky LDO regulator na modulu, ale nevim jak se signalovyma urovnema, jesi by tam musely bejt level shiftery, tak to by byl voser.

Kdyby tak slo donutit naky SDRAM (DDR) cipy fachat jako stare DRAMy, toho je vsude 3 prd...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 16.11.2022, 21:41 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 872
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 2 times
Been thanked: 93 times
Nějaké 32MB FPM bych našel. A také pár 64MB.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 16.11.2022, 22:23 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3691
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 281 times
Oni se s tím moc nemažou, mám moduly, kde jsou 2 diody v napájení a 3V3 DRAM.
32MB s paritou EDO není problém, ty mám, FPM by se mi hodily do 486 :D

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 16.11.2022, 22:56 
Online
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3868
Has thanked: 285 times
Been thanked: 464 times
Jsou 3.3V only zdá se. Na druhém modulu byly 50 ns Hitachi 5164805AJ5R ale taky 3,3V. Absolutní maximum na jakémkoliv pinu je +4.6V. https://www.ebay.co.uk/itm/152011246937


Přílohy:
ic-cn.com.cn_23202.pdf [504.1 KiB]
101 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 21.11.2022, 04:21 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 654
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Ten modul na ebay tam ma prave naky levelshiftery, takze to je reseny ciste.
Do ty Alphy prave potrebuju taky neEDO, navic 4 stejny moduly...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz