OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 27.04.2025, 16:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 150 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ASUS VL/I-486SV2G(X4)
PříspěvekNapsal: 01.04.2025, 06:49 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 320 times
Been thanked: 509 times
Mohu plně doporučit Gotek s vyměněným firmwarem. Spousta dobových disket je dostupná jako .img soubory se kterými se velmi pohodlně pracuje. Hlavně spolehlivost je úplně jinde než u disket a můžeš vyzkoušet i různé exotiky jako 2.88 MB "média" což je fajn.

K té redukci by se hodilo Pentium II Overdrive :-). V páru by utáhly i lecjaké avičko. Taky jeden z CPU snů :-).

PříspěvekNapsal: 01.04.2025, 07:51 
Kecálek

Has thanked: 0 time
Been thanked: 39 times
RayeR píše:
BTW mam problem s tou Trio64 VLB kartou, pod Win 3.11 mi nejdou nainstalovat ty ovladace od PowerGraphu, setup proste napise, ze fejlnul due to an unrecoverable error a konec, nezkopiruje to jediny soubor. Kdyztak to nekdo zkuste. Snad to nevyzaduje, ze se ten setup musi spoustet z diskety?!

Neslo by dany adresar na disku premapovat jako samostatny disk prikazem:
Kód:
SUBST A: C:/install/Trio64

Disk se pak odstrani:
Kód:
SUBST A: /D

PříspěvekNapsal: 01.04.2025, 15:58 
Profík

Has thanked: 1 time
Been thanked: 94 times
Tak jsem to zkousel z realne diskety a porad ta stejna chyba
https://www.vogons.org/download/file.ph ... &mode=view

Ale jak jsem zistil, tak ten setup instaluje pouze nejakou pomocnou ovladaci utilitu, ktera neni nezbytne potreba. Uz sem kapanek pozapomnel jak se instaluji display drivery ve win3.x (nj uz je to skoro 30 let), takze sem pustil z dosu setup.exe a nasmeroval ho na cestu k oemsetup.inf normalne na disku a nainstalovalo ho to. Takze dobra zprava je, ze ovladac uz bezi, blba je, ze nefungujou rezimy 1600x1200 - jen cerna obrazovka (windows pod tim normalne bezi, jdou ukoncit ALT+F4), nizsi rezimy zda se funguji OK, vcetne Truecolor 800x600...

PříspěvekNapsal: 01.04.2025, 18:05 
Óm Nejvyšší

To je škoda, 1600x1200 by bylo fajn. Asi to nedává RAMDAC... Ta karta opravdu podporuje takové na DOS i Win3.11 doslova obří rozlišení?

Mě se dneska ozval Jan Steunebrink, zaujal ho ten můj 486 hybrid Fujitsu Siemens tak uvidíme co z toho vznikne. Award verzi 3.2 patrně není často vidět, alespoň to tak napsal. Zkusí tam dostat L2 WB režim, ale deska má čipset Opti 498 ke kterému není datasheet tak se uvidí. Kdyby se mu to povedlo, třeba by tam šla i poslední 5V P24D 486 s WriteBack L1 ve verzi DX2 66 MHz.

PříspěvekNapsal: 01.04.2025, 21:13 
Profík

Hm, popravde si ted uz nevzpominam, jestli jsem zkousel 1600x1200 v DOSu - VESA, s S3VBE ho to normalne nabizi
#29 = 120h - 1600x1200/8
a neni duvod aby nesel, do 2MB se to akorat vejde a RAMDAC to musi taky dat aspon na 60Hz. Jeste muzu zkusit pustit S3VBE pred startem Win3.11 jestli to nahodou neposolicha nake registry...

To je fajn, ze se tomu J.S. jeste venuje, kdysi jsme si psali. Ale bez datasheetu k chipsetu se toho asi moc vymyslet neda, k tomu memu taky neni. Tehda to este bylo vsechno na papire, do PDF to obcas nekdo naskenoval, bohuzel tyhle informace ze sveta nenavratne mizi...

PříspěvekNapsal: 01.04.2025, 21:39 
Óm Nejvyšší

Jestli tam máš S3 Trio 64V+, tak to má sice RAMDAC 135 MHz ale tak velké rozlišení neumí bez prokládání. Maximum neprokládaně je 1280x1024@75Hz, výš už jedine IL. Což je asi ten důvod že monitor zhasnul a počítač běžel - musel bys mít CRT abys něco viděl... Viz. https://vgamuseum.info/images/doc/s3/s3_trio64.pdf 1600x1200 "pořádně" uměly až grafické čipy o generaci novější od S3 Trio 3D výš co měly už 8 MB RAM. Pro tyhle počítače je i 1280X1024 obrovské rozlišení někde na úrovni dnešního 4k :-).

PříspěvekNapsal: 01.04.2025, 23:48 
Profík

Aha, na tom by neco mohlo byt. Ve specifikacich meho LCD2190UXp jsem.toho ohledne interlaced modu moc nenasel, byla tam jedina zminka ze pokud vidite garbled text zmente rozliseni na.NI. Ten Nec zpracuje docela dost modu, ktere i treba levne LCD nedavaji, ale holt CRT je CRT. Tak treba Vision 968 je myslim.starsi cip a 1600 by mel davat NI, tam teda zalezelo na tom ext. RAMDACu, ktery byl asi bezne 170MHz mozna i 220...

PříspěvekNapsal: 02.04.2025, 06:58 
Óm Nejvyšší

Já bych řekl že potíž nebude v čipu, ale v RAM. Jsou na takové čoro moro prostě asi ještě moc pomalé. V 800x600 a 24bitech a 85 Hz potřebuješ 86,4 MB/s ale při 1600x1200x8 a 60 Hz už 115 MB/s. A když to IL stáhne na 43 Hz, už se dostaneš zase na snesitelných 82,56 MB/s. Obdobný problém měly i integrované grafiky z té doby že trochu lepší rozlišení vyžadovalo mít rychlejší RAM na desce aby to stíhalo, ideálně SDRAM. IL režim je ale hnusný i na CRT a děsně blikáa namáhá oči, dobrovolně ho používat bych nechtěl.

PříspěvekNapsal: 02.04.2025, 16:45 
Profík

VRAM to nebude, na tech Vision968 jsou bezne 60ns pameti, na novejsich Trio64V+ treba 50ns, oboje na 64-bitove sbernici...

Ale je to omezeni toho Trio64V+ cipu s kterym holt asi nic neudelame. Zkousel jsem to jeste v DOSu ve VESATESTu a taky to neslo. Na monitoru na zlomek vteriny problikne hlaska out of sync s nakou nesmyslne vysokou f a hned to zcerna. Mozna snad kdyby se nejak poeditoval rucne timing v tom vbisou, kdyby to slo donutit na tech 1600x1200 @43Hz NI, ale nevim, kde ma presne to LCDcko dolni mezni f. Teoreticky by to LCD monitorum vadit nemelo, jsou moderni freesync monitory, ktere umi i pod 60Hz, proste kresli synchronne s tim, jak jim VGA stiha renderovat obrazky, coz mi prijde rozumne a nevidim duvod u LCD, co neblika, lpet na nake fixni frekvenci, ale holt z dob CRT se za tim tahne rada legacy nesmyslu.

Pred nakym casem jsem zkousel udelat pasivni redukci s EGA na VGA, teoreticky by to melo fungovat, ale LCD se na me taky vykaslal s out of sync...
U CRT je asi prilis nizka f problem, pac by se mohlo presytit trafo/civky...

PříspěvekNapsal: 07.04.2025, 17:50 
Profík

Tak jeste par poznatku kolem 486DLC, HX a MP3...

1) vyzkousel jsem utility Cyrix DMA test a pripojenou FDD a test prosel. CPU je nastaven tak, ze ma aktivni FLUSH a vypnuty BARB, takze predpokladam, ze to na te desce zadratovali spravne a chipset to podporuje, takze vse bezi jak ma. Akorat ta Cyrix utilita mi u L1 pise rezim write through, ale nejpsis Tx486DLC ani WB neumi. Utilita wbon.com se zasekne pri zpetnem zapisu do CR0, takze to asi na tomhle CPU nejde a je to urcene pro naky novejsi SLcosi nebo plnokrevnou Cx486...

2) Vyzkousel jsem novy HX DOS extender 2.22 https://github.com/Baron-von-Riedesel/HX/releases v DOSu a porad to nefunguje, kdyz zkusim spustit jakoukoliv win32 app, klidne ty z adresare GUITEST co jsou soucasti balicku, tak dostanu error "DPMILD32: Invalid module handle 0001". Muzes to zkusit na te sve 486SXL?

3) Vyzkousel jsem ten tureckej TRDOS 2.0. Vzal jsem nejaky bootable image diskety, nahral do nej mp3play0.prg a kousek mp3 a nabootoval to z DOSu pres GRUB. Rozpozna to FAT12/16 oddily na disku, ale neumi to spoustet DOSove COM/EXE programy, ma to vlastni format PRG. Nastal problem s AWE64, jelikoz se mi ji nedari zprovoznit v cistem DOSu. Vzdy musim napred spustit Win95, ktere provedou Plug & Play konfiguraci a pak restartovat do DOSu, kde spustim DOSovy driver nebo Unisound a pak karta funguje. Ale jakmile PC vypnu a zapnu, tak se konfigurace ztrati a utilita SB nenajde. Problem je, ze kdyz spustim TRDOS po te, co takle bezely Windows, tak po prvnim stisku klavesy dostanu nejakej exception v kernelu a spadne to. A kdyz to pustim po zapnuti (aniz by bezely windows), tak zas AWE64 neni nastavena a TRDOS ji nenajde. Tak sem se na to pak vyprt a dal tam narychlo PicoGUS s FW pro SB 2.0. Ten neni PnP, takze v DOSu vse fungovalo krasne pouze s nastavenou promennou BLASTER. TRDOS zvukovku taky nasel, ale nehral, vzdy se to zaseklo a neprehralo ani n^. Takze sem akorat mohl vyzkouset ten mp3play v rezimu test. Bez snizeni kvality mu trvalo dekodovani 16s vzorku asi 19,5s a 20,5s s prepinacem /fast (paradoxne dele), takze to je sice o neco rychlejsi nez kdyz to pustim ve Win95, ale stejne to nestaci na realtime playback a musim pouzit /mono nebo /half. Takze jedina vyhoda by bylo, ze ten TRDOS kernel ma jen asi 96kB proti 70MB Win95 :)

PříspěvekNapsal: 08.04.2025, 20:04 
Óm Nejvyšší

Pokud ti funguje ten DMA test, tak to HW "splachování" musí fungovat korektně. Mě to vždycky selže, ale jinak ta alexandrova deska s 486DLC funguje normálně, nestalo se mi že by se zakousla. Četl jsem si názor že ta 1 kB L1 cache je tak malá, že se do ní vleze jen minimum dat spolu s instrukcemi, takže cache coherency je relativně dobře dosažitelná. 486DLC L1 bohužel neumožňuje režim WB, umí pouze WT. WB cache umí nejdřív DX4 a 486DX2 modernizovaného jádra, Cyrix a AMD asi obdobně. 486SXL včetně socketu 168 pin je v podstatě jen jádro 486DLC s 8 kB L1, takže bych laicky odhadnul že výsledek na ní bude stejný jako u 486DLC. Plnotučná Cx486 už má jádro odlišné, tam bych už očekával funkčnost.

Už se mi ozval i Alexandru Groza, tak tě pozdravuje :-). Musím ten obvod taky doplnit co to bude dělat, jen na to mít kdy.

486SXL bohužel má socket se 168 piny ale na desce pro "běžnou" 486 nefunguje, používá komunikační protokol 386, který je s "plnotučnou" 486 nekompatibilní. Takže dokud nebudu mít redukční pcb na socket 132, nemohu sloužit a vlastně ani zjistit zda to CPU je vůbec živé. Až bude redukce, tak by měl fungovat v Alexandrově desce.

PříspěvekNapsal: 09.04.2025, 17:03 
Profík

Jasny, nech si vyrobit v JLCPCB tu redukci z vogonu, pokud zadavas pouze 1 PCB design do 5x5cm, tak je postovne velmi levne. Jeste budes potrebovat nake pinove listy na nozicky, daji se vzit bud z GM nebo Aliku...
A s tou cache ti to funguje (DMA) aspon v tom rezimu BARB? Alex teda do nake nove verze implementuje ten flush obvod?
Nekde sem na Vogonech cet ze u te L1 WB/WT makes barely difference, tak to nejak nehrotim...

Zkousel jsem si hrat s debuggerem debugxv od Japheta, je tam moznost nastaveni breakpointu na pristupy k IO portum. Chci zkusit na te Tx486DLC rozbehnout Speedsys tim, ze bych preskocil ty zapisy na IO porty, ktere pouziva Cyrix CPU a ktere na te desce zpusobi zatuhnuti. Zkousel jsem i psat mejla autorovi Speedsysu, ale po dni se mi to vratilo nedorucene a kdo vi jeste, jestli vubec zije, no skoda ze k tomu nejsou srcy a jeste to necim zaobfuskoval, ze to nejde normalne patchnout...

PříspěvekNapsal: 09.04.2025, 20:45 
Óm Nejvyšší

Nožičky navic nemám a budu muset sehnat, ještě štěstí že jich je u 386 míň :-D. DMA nějak funguje, tedy zvukovka hraje a floppina čte data aniž by PC zamrzlo. Bez toho by nečetla a zvukovka nehrála a okamžitě se to i zakousne. Ale myslím si a Alexander to nijak nerozporoval - neřešil to - že tam frčí SW barb, HW podpora není. V budoucí upravené revizi zvažuje ten flush obvod přidat, tak uvidíme.

Díky tomu že deska podporuje hidden refresh nedochází naštěstí k synchronizaci L1 s každým čtením do RAM ale můj tip je, že hw řešení co češe L1 vždy jen když je to opravdu potřeba, by dosáhlo o něco lepší výsledek. A to zejména protože 386DX má o hodně větší propustnost do L2 i RAM - odpadají totiž ty koherenční zápisy a ta L2 běží v režimu WB. U 1 kB CPU to ještě nebude tak zlé, je málo přenosů, ale u 8 kB verze kam už se vleze na tuto kategorii relativně hodně dat by to asi mělo o dost větší dopady na výkonnost.

Trvale změny hned zapisující WT je u těchto pleček prakticky nerozlišitelné od "až při vhodné příležitosti" zapisující WB nejspíš proto, že WB dostává smysl teprve od určité velikosti celé cache. Čím víc dat se do ní vleze a omezí se tak maximálně oproti WT čtením navíc drahé cache missy, pak teprve WB je rychlejší. Navíc 486DLC neumí cachovat všechny části RAM z důvodu kompatibility a omezení sběrnice 386, která s takovými haryky jednoduše nepočítá. Už jen použití 386 signálu ERR pro 486DLC jako cache signál KEN názorně ukazuje v jaké nouzi vlastně lidi z Cyrixu na Socketu 132 asi byli. Pravá 486 na to má separé signály, pro WT i WB, a ještě odlišný způsob komunikace po sběrnici (což je i důvod proč 486SXL stále s 386 komunikací na žádné 486 desce neběhá pokud ta neumí přepnout do režimu 386). A protože je to výkonově slabé CPU a překopat nastavení sběrnice určitě není jen tak a kdoví kolik chipsetů to vůbec umí, tak se k tomu výrobci zrovna dvakrát neměli, ty CPU byly doména embedded desek a pak asi ještě tak oserů typu PChips s fejkovými L2 cache čipy...

Mě třeba Speedsys běží úplně v pohodě. Četl jsem si že v těchto registrech je fyzicky rozdíl mezi skutečným Cyrix 486DLC, který je fyzicky má, a potom Ti486DLC, který je nemá. Já mám asi pozdější revizi Ti486DLC/E a záleží co v tom rozsahu má deska. Když nic tak to takříkajíc nemá co přepsat, když ano, tak máš smůlu...

PříspěvekNapsal: 14.04.2025, 06:34 
Profík

RayeR píše:
2) Vyzkousel jsem novy HX DOS extender 2.22 https://github.com/Baron-von-Riedesel/HX/releases v DOSu a porad to nefunguje, kdyz zkusim spustit jakoukoliv win32 app, klidne ty z adresare GUITEST co jsou soucasti balicku, tak dostanu error "DPMILD32: Invalid module handle 0001".

Twle tak nakonec jsem zjistil, ze tahle chyba byla zpusobena prehratym CPU. Ta 486DLC se po chvili docela roztopi, ale zas ne tak ze by na ni neslo udrzet ruku. V DOSu v realmode programech vse funguje, ale jakmile se spusti neco narocnejsiho v pmode, tak to zacne delat takovydle brykule. Jakmile sem na CPU posadil poradnej Al pasiv, tak behem par vterin chyba zmizela a HX bezi korektne. Blbe je, ze tyhle desky a sokety s zadnym uchycenim chladice nepocitaly a lepit neco primo na CPU nechci. No nicmene mp3play pod tim HX ten emulovany zvuk zas trochu preskakoval a na /quarter i prehraval blbou rychlosti, takze to proste nenahradi Win95 s hladkym chodem...

PříspěvekNapsal: 15.04.2025, 16:29 
Profík

Tak se mi povedlo opravit chybu v Speedsysu na 486DLC, tak uz mam konecne taky vysledky benchmarku...
http://rayer.g6.cz/hardware/retropc2.htm#SPEEDSYS

L2 WT:
Obrázek

L2 WB:
Obrázek
Prestoze je propustnost podle grafu s WB o neco horsi, tak to programum trosku pomuze, ale sou to jen %...

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 150 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]