OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 08.02.2025, 20:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pentium Pro do Slotu 1
PříspěvekNapsal: 27.01.2025, 22:58 
Profík

Has thanked: 1 time
Been thanked: 93 times
Tak mam v planu vyzkouset tuhle legraci
http://rayer.g6.cz/hardware/retropc1.ht ... T1_ADAPTER
jestli se to teda podari rozbehnout. HW je totiz jen jedna cast problemu, je potreba vetsinou i upravit BIOS, protoze ten s PPro obvykle ve slot 1 nepocita, snazi se pak nastavovat nake neexistujici MSR a chcipne to behem POSTu. Teoreticky by to melo jit poresit automaticky pomoci BIOS patcheru, tak uvidime. Mam celkem 7 desek se slot 1, tak treba se to aspon na 1 podari rozjet...

Předmět příspěvku: Re: Pentium Pro do Slotu 1
PříspěvekNapsal: 28.01.2025, 01:10 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 312 times
Been thanked: 503 times
Už jsem si tímto zabavným koutem IT prošel a nebude to zrovna dvakrát jednoduché ale ani nemožné. Bez úpravy BIOSu se neobejdeš určitě, protože Intel ve své neskonalé dobrotě po vydání Pentia II změnil způsob inicializace CPU tak, aby nešlo PPro jen tak dát do Slot 1 desek a běželo. Kde takový BIOS je k dispozici, nemůžeš s ním pro změnu použít žádné Pentium 2. No a aby si to pojistil úplně, tak do svých novějších čipsetů pro PII á la BX+ zabudoval kurvítko, které běh PPro na nich vylučuje zcela BIOS neBIOS. Takže musíš mít desku s ne-Intel chipsetem a modifikovaný BIOS pro běh PPro. Jedna z mála desek co oboje splňuje je Asus P3V 4X z dob středního Pentia 3.

Náhodou mám i 1 MB L2 verzi PPro a to CPU běhá jako nic s FSB až 112 MHz byť ofiko je to 66, takže je asi jasné proč Intel dělal s PPro takové haryky. Novější ale pomalejší Pentium 2 by jednoduše nešlo na odbyt.

Víc informací + BIOSy na další desky zde:https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=69345

PříspěvekNapsal: 29.01.2025, 23:55 
Profík

Czech Human píše:
No a aby si to pojistil úplně, tak do svých novějších čipsetů pro PII á la BX+ zabudoval kurvítko, které běh PPro na nich vylučuje zcela BIOS neBIOS. Takže musíš mít desku s ne-Intel chipsetem a modifikovaný BIOS pro běh PPro.

Tak to asi nebude uplne pravda, protoze to lidi z VOGONS na BX deskach normalne rozbehli. Jediny problem te me redukce je, ze spravne nepodporuje SMP, coz ale stejne nevyuziju. Mam celkem 7 slot 1 desek, 2 s 440LX, nake 440BX a pak este nakou PC chips mrdku a VIA. Pro par desek Asus jsou k dispozici opatchovane BIOSy, ale takovou bohuzel nemam. Mam ale jednu Abitku, kterou ma i Arti9m, takze mi s ni kdyztak pomuze. A nemyslim si, ze by intel do tech BIOSu zamerne cpal kurvitka, jde proste jen o to, ze se zmenily MSR registry a tudiz spusob inicializace CPU, takze pokud nejaky vyrobce desky vylozene nepozadoval kompatabilitu s PPro, tak se s tim asi bezne moc nezabejvali a upravili to pro PII. Dle Arti9ma mohou existovat nejake stare desky, ktere v BIOSu muzou mit nejake pozustatky kodu pro PPro a teoreticky by to nemuselo haltnout. Pocitam ale s tim, ze bez tech uprav to nepujde.

Zajimave ze to PPro zvladne tak vysoke FSB, predpokladam, zes teda snizoval nasobic, protoze 100% OC jadra asi nee...

PříspěvekNapsal: 30.01.2025, 01:02 
Óm Nejvyšší

Pravdu díš. Já se s tím bavil nějaký rok dva dozadu a tohle se mi asi nějak pomotalo v hlavě. Patent na rozum nemám :-). Ofiko to běhalo spolu jen na LX a ještě staré BIOSy, novější chipsety už bez neoficiálních úprav BIOSu PPro oficiálně nerozeběhnou, byť pro to technicky není důvod. Ale výsledek je stejný.

Kde ty kurvítka Intel dával určitě byly levné mobilní chipsety pro cca sandy bridge kde se osazovaly Celerony a Pentia Dualcore. Tam když jsi dal i3/5, tak to sice běželo ale taky se spustil časovač a deska se po 30 minutách na tvrdo vypne. Když ji ale SW zrestartuješ za 29 minut, tak se nevypne a běží pořád dál dalších 30 minut. Tím mi jednou hezky okyselili upgrade takové plečky.

Samotného mě překvapilo že ta FSB běhá tak vysoko, ale myslím si že ta sběrnice je primárně dělaná na 100 MHz a to že Intel používal 66 nebyla ani tak vina CPU resp. sběrnice, ale desek co na tak vysoké frekvenci nebyly schopny běžet. Ostatně pokrok se musí dávkovat po troškách aby se za něj trhlo maximum. Opět (c) intel... Díky tomu že PPro má vše synchronní a tedy kvalitnější, je tu mnohem vyšší šance že to pojede na 100 i 112 MHz, myslím že nemám CPU co by na 100 nejelo. Na druhou stranu výš už mi to neběhalo, to jádro má bohužel příliš nízký pracovní rozsah frekvencí a nejmenší dostupný násobič je 2x. Ideální by bylo 133x1.5 :-).

Pro ověření jsem desku vytáhl a do DOSu najel s násobičem 2,5x100 s jedním povedenějším PPro 512kB L2. Ale dlouhodobě to z mých pozorování stejně funguje do těch cca 224/ 233 MHz. Musím zmínit že používám ECC Reg paměti a ECC režim je zaplý pro L2 i RAM, to zcela jistě napomáhá vyšší spolehlivosti běhu OC sestavy. Zase je sranda mít PPro s rychlými 100MHz SDRAM a AGP :-), oproti EDO je to kosmický taxík ale ta frekvence zůstává celkově moc nízká a dostupný výkon je také jen omezený.

PříspěvekNapsal: 30.01.2025, 21:58 
Óm Nejvyšší

Pro porovnání s tvými případnými výsledky když už mi to leželo na stole s 1 MB L2 verzí Quake běhá 112x2 na 57.3 FPS, 100x2 na 51.1 FPS. Ještě 640x480 to v SW běží 14 FPS, což je hodnota o které si většina 486 může nechat zdát i v 320x200 :-). Rozdíl v propustnosti RAM je 164 MB/s vs 146 MB/s a 129 MB/s u 112,100 a 66 MHz FSB. Nemusí to na první pohled tak vypadat, ale těch 35 MB/s navíc je cca propustnost Socket 7 systému s EDO a poněkud horším čipsetem. Je nutno na to koukat dobovou optikou :-). A L2 cache má rychlost 5 us, zatímco SDRAM 8-10 us :-). I to jsou kosmické hodnoty pohledem CPU z roku 1995 a ukazuje to o kolik výkonově pokročily komponenty za pár let.

PříspěvekNapsal: 31.01.2025, 00:44 
Profík

Tak to ty vysledky v Quake celkem nic moc, kdyz to srovnam s tim mrnavym mobilnim Tillamookem s relativne malou cache a vyrazne mene efektovni L2 cache na desce (MMX zde nehraje roli neb quake nepouziva), tak na 333MHz sem mel nejlepsi vysledek 63,7 / 21,7 FPS (320*200/640*480). Na vogonech nekdo bezel PPro 124*2, pri 133*2 este POSTnul, ale nebylo to stabilni (vyber z vice CPU). Je to mozne ze tu sbernici pripravovali na 100, ale kvuli retardovanym chipsetum se to nevyuzilo.

Ten problm s vypinanim po 30min zcela jiste souvisi s intel ME modulem, ktery kdyz nerozpoznal spravne cpu, tak bezi v nakem safemode, kde se takle vypne. Ted sem zrovna s jednim znamym resil BIOS hack na desku se Z270 chipsetem (core 7.gen) aby fungovala s Coffee lake CPU (8.gen). Klic byl prave ve vymene ME modulu za starsi verzi bez kurvitka. U nekterych desek je este potreba prelepit nake plosky na CPU, ktere zpusobi jinak okamzite vypnuti desky. Proste vymrdany intel, on uz je jednou nohou v pekle...

PříspěvekNapsal: 31.01.2025, 11:04 
Óm Nejvyšší

Quake myslím není tak úplně vhodný komparátor výkonu těchto dvou CPU, byť jsem ho sám použil :-). Jednak je napsaný pro Pentium 1 přímo na tělo a Pentium Pro má s DOSem poněkud smolíka, když není tak úplně 16bit optimalizované. Objektivně řečeno PPro taky není nějaký überprocesor, je to prostě jen první zástupce řady i686, jehož reálné přednosti DOS nikdy nemůže využít. Přijde mi ale že +50% rozdíl frekvence a jen pár FPS navíc coby docela slušný argument naopak ve prospěch výkonu architektury PPro. Vezmi si že když ty CPU pojedou 1:1, to Pentium MMX zákonitě utrpí prohru.

A když přepneme na možnost čtyřnásobného SMP, podpora PAE 64 GB RAM, CMOV apod., tak Pentium zůstane svými možnostmi daleko, předaleko. Zejména Tillamook, kterému Intel zase pro jistotu schopnost dvouprocesorového SMP vzal aby si náhodou někdo nechtěl levně upgradovat starší Socka7 server na 333 MHz. No prostě Intel :-).

PříspěvekNapsal: 03.02.2025, 22:49 
Profík

OK, pravda ze ten rozdil f jadra je teda 50%, ale zejmena u toho vyssiho rozliseni 640x480 bych cekal, ze se vic uplatni rychlejsi a vetsi cache PPro a rychlesji pameti a sbernice. Pomer tech FPS je 1,55...
A nevim co do toho motas DOS a 16-bit, kdyz ten Quake je zkompilovanej GCC pro 32-bit Pmode, vyuziva tak plne moznosti 32-bit CPU, nevidim rozdil jesi takovy kod bezi bare metal nebo pod Windows ci Linuxem, akorat ze se ten Quake zavadi z 16-bit DOSu, ale to pro dalsi beh nema vliv.
Nevim jak moc by Quaku na PPro pomohla optimalizace na 686 s vyuzitim treba toho CMOVu, dalo by se zkusit, ale to asi bude spis neznatelny %...

Vyhody v SMP systemech je zas jina vec, je to proste spis servrovy procak. Teda realne nevim jesi nekde vyuzili to PAE, precejen v te dobe byla este RAMka dost draha a ktery chipset v te dobe realne umel >4GB...

PříspěvekNapsal: 04.02.2025, 08:08 
Óm Nejvyšší

Quake je napsaný pro Pentium na tělo, s tím že se dělá jedna ALU a na pozadí FPU instrukce. Cache to asi tak moc nevytrhne, když CPU spočítá jenom konečný objem dat a nemá k dispozici dvojnásobný počet instrukcí na takt. CMOV by mu asi pomohlo, otázka je jak moc by to moc bylo.

Ještě by se dalo zkusit použít fastvid, ten tu dovedl přičarovat hodně FPS. A všiml jsem si, že třeba propustnost L1 a L2 je na Slotu o desítky MB/s nižší než na Socket 8 Intel FX desce. Ta zase má k dispozici pomalé EDO RAM, kde ten poměr je cca 120:80 MB/s ve prospěch SDRAM. Takže je i otázka jak moc optimalizovaný je ten ohnutý BIOS, když se tu jedná o hack aby to vůbec běželo když o dvě generace starší chipset podává lepší výsledek. Já se s optimalizací chodu taky moc nedrbal a 1MB L2 přinese asi tak 10% výkonu navíc, nejsou to žádné velké násobky. Ty by byly jen u SW co by se do té větší cache vešel celý a hodně moc by z ní četl vs kde by se nevešel. V Linuxu ten rozdíl 512:1024 kB L2 cache byl o poznání svižnější chod systému asi jako o stupeň vyšší model CPU ale jinak to je pořád jen relativně pomalé Pentium Pro.

Myslím že na 4GB limit dosáhlo už Pentium, byť technicky i superpočítače měly v té době osazeny nižší stovky MB RAM na modul. Ale už holt asi začínalo být programům s OS výhledově poněkud těsno tak se to začalo řešit. PAE je taky takový hack ve stylu jak to udělat aby se v HW zase tak moc neměnilo. V domácím prostředí se teprve objemy RAM přehouply z jednotek na nižší desítky MB, ale už se blížily moduly se stovkami MB kapacity a to CPU je spíš serverové než desktopové. Vždyť i první revize Pentia II nepodporovaly 4 GB RAM ale jen 512 MB :-).

PříspěvekNapsal: 04.02.2025, 17:02 
Profík

S tou optimalizaci pentiu na telo maj problem hlavne 386/486, ale PPro by to melo umet vykonavat stejne dobre, je taky superskalar, ma vic exec. jednotek. umi taky provadet soucastne mikroinstrukce ALU a FPU a navic ma jeste nove vykonavani mimo poradi a spekulativni provadeni kodu, takze z toho by melo benefitovat i bez optimalizaci...

Ano, PPro uz melo MTRR a pro optimalni vykon bylo treba nastavit write combining pro VRAM, coz BIOS sam vetsinou neudelal, takze pokud si to neudelal sam nakou utilitou, tak si ten vykon dost degradoval a nemohl za to CPU.

4GB muze naadresovat i 386, ale nevidel sem zadny chipset co by to umel. 440FX/LX/BX urcite konci mene nez 4GB. Je mozne, ze v nakem superpocitaci byl zcela atypicky chipset, kery umel obsluhovat vic pameti, coz dava smysl pokud tam bylo nake velike mnozstvi CPU.

PříspěvekNapsal: 04.02.2025, 23:40 
Profík

BTW redukce uz je skoro osazena, ted mi to visi na tech 0804 SMD odporovych sitich, takle male se bezne v PC srotu nevyskytujou. Musim cekat, az se bude zas delat naky Mouser. Socket 8 se podarilo vypajet bez poskozeni :)

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]