OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 19.07.2024, 19:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 10.07.2024, 07:16 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 687
Has thanked: 1 time
Been thanked: 80 times
Dostal sem od kamose ze Strahova hrst ruznych PC mrtvol, tak se tim postupne probiram...
Probral jsem grafiky, vetsina mrtva nebo artefakty, nic az tak zajimaveho krome Rendition Verite V2200 AGP (funkcni) a tehlete Riva TNT2 M64 do PCI s 32MB SDRAM, ostatni ruzne AGP TNT-GF4.
Zkusil jsem napred reflow horkovzduchem, ale bez uspechu...
U tehle TNT2 po reflow aspon naskocil obraz, ale jen jakesi barevne rozbite pruhy, nic co by vzdalene pripominalo textovy rezim. Jelikoz od nvidie nic do PCI nemam, tak jsem se rozhodl kartu zachranit, tedy udelat poctivy reball. Je to este stare BGA s velkyma koulema a rozteci, takze se to dalo celkem dobre. Az na fotce sem si vsiml, ze sem 1 kulicku nejak zapomnel, ale zda se, ze tomu nechybi - aspon podle pinoutu Riva128 by to mohl byt VDD pin, kterych je tam spousta...
Karta nasledne obzivla a uspesne prosla VMT. Takze jak je videt, tak pouhe reflow moc nema sanci, kdyz uz ten crackly spoj lety radne zoxiduje, tak se to proste jentak nespoji. Nevim jestli uz v tehle ere pouzivali ROHS, ja mam kazdopadne pocivy olovnaty koule od cinana :)


Přílohy:
nv3.jpg
nv3.jpg [ 115.28 KiB | Zobrazeno 1469 krát ]
nv2.jpg
nv2.jpg [ 42.14 KiB | Zobrazeno 1469 krát ]
nv1.jpg
nv1.jpg [ 133.96 KiB | Zobrazeno 1469 krát ]

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Naposledy upravil RayeR dne 10.07.2024, 07:20, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 10.07.2024, 07:19 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 687
Has thanked: 1 time
Been thanked: 80 times
zapajeno...


Přílohy:
nv4.jpg
nv4.jpg [ 131.9 KiB | Zobrazeno 1467 krát ]

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 10.07.2024, 12:15 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10203
Bydliště: Praha
Has thanked: 1978 times
Been thanked: 1533 times
Hézký! Trhačů do PCI není nikdy dost!

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 10.07.2024, 21:23 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 687
Has thanked: 1 time
Been thanked: 80 times
Este sem udal testik ruznych VGA v Doomu, docela me udivil ten rozdil. Ale to asi jde na vrub tomu, ze Doom pouziva planarni mode Y, to jsem ani nevedel, myslel sem ze jede v klasickym mode 13h...
http://www.rayer.g6.cz/hardware/tillamo ... _DOOM_TEST

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 11.07.2024, 08:59 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:23
Příspěvky: 516
Bydliště: Plzeň
Has thanked: 20 times
Been thanked: 293 times
Škoda, že jsem nevěděl dřív, že je někdo tak šikovný. Měl jsem několik 3Dfx PCI na reball, ale už jsem se jich zbavil.

_________________
www.bytefest.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 11.07.2024, 14:35 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10203
Bydliště: Praha
Has thanked: 1978 times
Been thanked: 1533 times
Já tu mám někde Voodoo2, co by to taky potřebovala. Ale než ji najdu (musel bych testovat, bo těch V2 mám víc), tak bude zima...

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 12.07.2024, 04:23 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 687
Has thanked: 1 time
Been thanked: 80 times
Pokud vim, tak V1 i V2 jsou vsecko nozickovy cipy (V2 teda osobne nemam, v BGA byla snad az V3)...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 12.07.2024, 16:52 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2654
Bydliště: Praha
Has thanked: 522 times
Been thanked: 631 times
Mám Banshee AGP a je určitě BGA.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 15.07.2024, 17:35 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 687
Has thanked: 1 time
Been thanked: 80 times
>Czech Human
Neni to Manli (znam jako shit), ale Inno3D, coz teda je asi podobny rank. Nakych par MHz taktu bych tady moc neresil. Pameti jsou nozickove, muzu kouknout na rychlost a teoreticky by sly vymenit za rychlejsi (z tech dalsich mrtvych VGA sem sundal spoustu ruznych pameti), ale to myslim fakt nema cenu. Zas je tu nadstandardne 32MB, vetsina TNT2 mela jen 16MB. Jinak TNT2 a M64 by se mely lisit jen uzsi ext. pametovou sbernici, pocty ruznych jednotek v cipu by mely byt stejne, takze v nizsim rozliseni ten vykon bude dost podobny. Muzu pak nekdy srovnat vykon s Matrox G450 PCI (tam mam aspon DVI), az na tom nainstaluju naky widle... Co sem cet u tech nvidii je lepsi instalovat spis starsi ovladace - lepsi vykon...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 15.07.2024, 18:36 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3928
Has thanked: 288 times
Been thanked: 471 times
Mistic: Asi mám moc volného času :-). No tak jo, je to Voodoo2, když na tom trváš :twisted: .

RayeR: Je to tak, TNT2M64 je omezená primárně jen propustností RAM, takže v 16bitech a menších rozlišeních se vcelku blíží "plnotučné" verzi ale její tragika začíná se vzrůstajícím rozlišením a zejména při použití 32bitové hloubky barev, tam se bez potíží dostane na sotva polovinu neořezané TNT2. Že 32bit hloubka byla ta zásadní wow feature výrobce u TNT2 (oproti třeba 3dfx) tak to byl docela zásadní háček.

Vyměnit pomalé RAM za nějaké mega rychlé by asi mohlo do jisté míry dávat smysl, protože by se zvýšenou frekvencí dalo trochu nahradit to 64bit datové rozhraní ale když už, tak bych to udělal na normální 128bitové TNT2 aby to mělo více viditelný dopad. Ono když musíš mít 2x vyšší frekvenci na teoreticky stejný výkon to je lepší mít rovnou 2x takový výkon :-).

Standardně to má mít 125 MHz ale někteří výrobci ještě trochu stahovali frekvence, třeba mám 111 MHz GPU/RAM pasivně chlazenou PCI verzi Powercolor ale zase když jsem jí dopřál pasiv na mosfeta a lepší chlazení, tak bez potíží běhala na "standardních" taktech i na PCI 37 MHz, kdy se už myslím dostala někam za referenční takty. Dokonce přežila i PCI na 43 MHz ale to už nepřežila zvukovka takže na 3D Mark fajn ale jinak na nic :-). A výkonově to bylo opravdu hodně poznat, byť samozřejmě ve finále se jednalo jen o TNT2M64 a pomalé CPU. Tuším Flanker 2.0 mi na Pentiu MMX 225 MHz (75x3) běhal lépe než spolužákovi na Celeronu 400 + AGP Vanta značky Manli, která tedy byla asi to nejhorší co jsem kdy z TNT2 viděl co se výkonu týkalo :-).

Ty ovladače musíš použít z doby před GeForce, pak už TNT2 neměla prioritu, obrazně řečeno. Takže nějaké hoodně staré Detonátory. Plnotučná TNT2 ale nebyla tak špatná, s pořádným CPU aby utáhlo 3D výpočty při absenci T&L to taky celkem šlo. Ale hrozně rychle přišla GeForce a pak už s TNT2 byl konec. To se dneska už často nestane aby grafika stará půl roku nerozjela nové hry :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 15.07.2024, 18:48 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3764
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 285 times
Na rebal jedině volovo !

Nemaje masky, dělám rebal ručně na reflux pastu a ohřívám to IR lampou pro slepice.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 16.07.2024, 19:22 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 687
Has thanked: 1 time
Been thanked: 80 times
danhard píše:
Na rebal jedině volovo !

Nemaje masky, dělám rebal ručně na reflux pastu a ohřívám to IR lampou pro slepice.


To tam ty kulicky dobes po 1 pinzetou? Jako taky se to da u mensich cipu, ale rek bych ze na Aliku se da koupit za par desetikorun sablona snad na libovolny BGA cip, vcetne treba celkem novych nVidia GPU, ktere nemaji pravouhlou matici atd...
Ja mam zas jako spodni predehrev plotynku varice ze sklokeram. desky s triakovou regulaci. IR zarovku na naky ohrev jidla nebo co to bylo tu mam nekde taky, to sem este nezkousel...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 16.07.2024, 19:36 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 687
Has thanked: 1 time
Been thanked: 80 times
>Czech Human
Tu vymenu pameti sem myslel spis teoreticky, poustet se do toho asi nebudu.
Mrknu pak nakym tweakerem nebo Nibitorem jake tam ma videiobios defaultni frekvence, jesi by to neslo treba pri lepsim chlazeni popohnat vys. Puvodne ta karta mela dost maly pasiv: https://wiki.preterhuman.net/Inno3D_Tor ... rnado1.png
ja uz sem ji dostal s odlouplym chladicem, to byl mozna duvod, proc ty BGA spoje praskly, kdyz se nekdo snazil urvat to lepidlo...
Jelikoz je to nativne AGP cip, tak si myslim, ze by to s vysokyma f PCI nemelo mit problem.
Mel sem kdysi TNT2 Diamon Viper AGP, na Celeronu 300 sem s tim hral v poho Unreala v 1024x768. To od Tillamooku necekam, ale melo by to byt lepsi jak 3Dfx V1 nebo to Rendition Verite. Opticky rozdil mezi 16bpp a 24bpp mi zas pri hrani neprijde nijak zasadni, kor s nakym ditheringem, proti 8bpp je vsechno radove hezci. Ve sbirce ovladacu mam i hodne stare detonatory, nake verze 2.x tusim, chapu ze po nastupu GF byla optimalizace pro TNT2 uz pase, max. pridali novejsi GL extensions ci naka oprava bugu...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 16.07.2024, 21:21 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3928
Has thanked: 288 times
Been thanked: 471 times
V mini rozlišení to asi jakž takž pojede i s Tilamookem, i když 686 na alespoň 500 MHz (a ne, není myšlen Cyrix MII :lol: ) je ideální volba aby tohle GPU taky něco dělalo. Jen u Socket 7 má s UT99 opravdu zásadní dopad typ a rychlost použité RAM. Ideální je cachovaná CL2 SDRAM, protože EDO neřkuli FP mají díky malé propustnosti obrovský propad FPS vůči rychlé SDRAM že hra je dobře hratelná nebo prakticky nehratelná.

TNT2 ale dodá vysoké 2D rozlišení plochy a slušnou barevnou hloubku proti předchozím generacím :-). Čip sice běží vysoko, ale máš tam převodníky AGP/PCI a tady už může být zakopaný pes. Má zkušenost s frekvencí byla ta, že se na té mojí kartě odvíjela od frekvence PCI, takže její přetaktování zároveň přetaktovalo i kartu. Skoro bych řekl ze na rychlou PCI je lepší kartě mírně ubrat a ona si to pak nataktuje do bezpečného rozsahu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava nVidia Riva TNT2 M64 PCI
PříspěvekNapsal: 17.07.2024, 01:59 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 687
Has thanked: 1 time
Been thanked: 80 times
Hm, to je zvlastni, ze by se takt GPU odvijel od fPCI? Podle me by to melo bezet z krystaloveho oscilatoru na karte pres interni PLL. Co sem nasel, bezne takty M64 jsou 125/143MHz (GPU/VRAM). Ty moje S7 desky se smejckymi chipsety bohuzel maji rychlost SDRAM velmi bidnou, jen nepatrne lepsi proti SIMM. Zas si rikam, ze takovejhle akcelerator by mel mit mensi zavislost na propustnosti, jelikoz textury, FB, ZB jsou na karte, tak neni treba pro kazdy frame prenaset tolik dat jako pri SW renderingu...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX970, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Shony a 54 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz