OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 08.02.2023, 19:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 22.01.2023, 19:29 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13.04.2018, 16:59
Příspěvky: 172
Bydliště: Pragl
Has thanked: 52 times
Been thanked: 30 times
Zdravim,
zakoupil jsem na aukru Am386/40Mhz cpu s deskou a 4MB ram, chova se velice podivne. Nekolikrat za sebou nabootuje, pak odmita bootovat. Vytahal jsem vsechny karty, nechal jen VGA a stejne chovani, prohazel sloty na VGA a stejne ... obcas nabehne, obcas zustane viset ve stavu, kdy neprobehne ani bios s vizualem VGA bisou ... proste tma.
Zakoupil jsem tester a otestoval ISA sloty, vse sviti jak ma, napajeni ISA slotu je ok. Obcas ale vubec neprojde inicializace a tester zobrazi jen - - - - i nekolik minut, pak to vzdam a pc vypnu. Opakuje se nekolikrat a pak se zase chytne. Vsechny ostatni porty jsou vytahane, jen RAM, CPU a napajeni.
Nemate tuseni ??
Dik
f.

_________________
STbrigáda
Atari Mega 1/4Mb ram, STE 1040/1M, STF 1040/1M, ST 520/1M, 130XE
Didaktik M, Gumak issue2 a 4, ZX Spectrum +3, Sparrow, Amiga 500, 1200, 2000, Commodore 64c, Thomson MO5
HP C8000 (PA-RISC 2.0), IBM Power Systems 520 Express (IBM Power6), SunFire v210 (UltraSparc IIIi), Mac Mini G4 1,25Mhz, SGI Indigo 2, Indy
Sun Ultra 20m2, AMD K6-2 266Mhz/200MB, AMD K6 200Mhz/64 SIM ram, Am486x66Mhz/48MB ram, 386sx20Mhz/8 MB ram


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 22.01.2023, 22:39 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 705
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Může být problém v časování desky, CPU, RAM. Nebo vadná některá RAM. Nebo signál Power Good z desky případně jeho zpracování ve zdroji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 22.01.2023, 22:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2216
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 377 times
Been thanked: 412 times
Zkus tenhle memtest https://www.overclock.net/attachments/5502

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 22.01.2023, 23:14 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13.04.2018, 16:59
Příspěvky: 172
Bydliště: Pragl
Has thanked: 52 times
Been thanked: 30 times
Speaker mam zapojenej, nepipne ... vse vypada dobre. Pameti jsem vyndal i z dalsi 386tky co mam a stejne chovani. Zdroj je novy ATX 1.3, pred ATX-AT redukci, zkousena, piskana ...
Zkusim memtest ... uvidime, zareportuju. On se nerestartuje, pokud uz najede ... jen inicializace desky selhava ...

_________________
STbrigáda
Atari Mega 1/4Mb ram, STE 1040/1M, STF 1040/1M, ST 520/1M, 130XE
Didaktik M, Gumak issue2 a 4, ZX Spectrum +3, Sparrow, Amiga 500, 1200, 2000, Commodore 64c, Thomson MO5
HP C8000 (PA-RISC 2.0), IBM Power Systems 520 Express (IBM Power6), SunFire v210 (UltraSparc IIIi), Mac Mini G4 1,25Mhz, SGI Indigo 2, Indy
Sun Ultra 20m2, AMD K6-2 266Mhz/200MB, AMD K6 200Mhz/64 SIM ram, Am486x66Mhz/48MB ram, 386sx20Mhz/8 MB ram


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 23.01.2023, 12:43 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1770
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 279 times
Raz som mal tiež moc podivný problém. ATX doska fungovala, ale iba do okamžiku než sa dal reset. A bolo jedno či softvérovo alebo hardvérovo. Namiesto resetu PC vypol, a odmietal zapnúť - nereagoval na tlačítko, muselo sa to odpojiť od napájania a počkať až padne 5VSB. Bola to nejaká Pentium 2 doska, a 450W zdroj. Nakoniec som dal iný 350W zdroj a už to fungovalo normálne. Pritom ten 450W zdroj používam na testovanie iných dosiek, a nikdy nebol problém. Záhady sa dejú.

Inokedy iná doska s 486-kou, problém že niekedy nezapla. Nakoniec bol zatečený od elektrolytu jeden jumper (nastavovala sa ním cache) na opačnom konci dosky ako bol akumulátor, po jeho vymenení všetko fungovalo. Ako sa tam dostalo do neho to svinstvo je záhada. Snáď naň niekto niekedy siahol rukou mokrou od čohosi... neviem, všetko okolo čisté suché, jumper z vonka tiež čistý, ale z vnútra zelený až modrý oxid na pozlátených plochách.

Aké z toho plynie ponaučenie?
Za 1. skontrolovať všetky jumpery či niesu zoxidované, a
za 2. skúsiť iný slabší zdroj.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 23.01.2023, 12:57 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 705
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
fmatejic píše:
Speaker mam zapojenej, nepipne ... vse vypada dobre. Pameti jsem vyndal i z dalsi 386tky co mam a stejne chovani. Zdroj je novy ATX 1.3, pred ATX-AT redukci, zkousena, piskana ...
Zkusim memtest ... uvidime, zareportuju. On se nerestartuje, pokud uz najede ... jen inicializace desky selhava ...

Zkus AT zdroj. Možná neprojde signál PG nebo nemá vhodný průběh nebo trvání.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 25.01.2023, 01:40 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13.04.2018, 16:59
Příspěvky: 172
Bydliště: Pragl
Has thanked: 52 times
Been thanked: 30 times
Update ... memtest jsem musel pouzit starsi .. a neukazal chyby na pametech ani na te masine, ani kdyz jsem pameti prendal do jine 386. V obouch boxech prosly memtestem.

ATX zdroj a Power Good je zajimava vec. Netusil jsem implementaci v AT a zatim ... neovereno .. to na to vypada. Zameril jsem se na ramky, ale 2x mi box nenabehl. Vzdy jsem ho vypnu/zapnul ... tentokrat jsem vytahl tuzku a resetoval. Box po resetu nabehl.
Budu pozorovat.

V pripade, ze to bude PG, vznika otazka.
AT zdroj novy dnes uz nikdo nekoupi. Otazkou tedy zustava, zda vadi PowerON+Reset, kdyz to vypada, ze to pak signal PG drzi, a nebo je to spatne ??

_________________
STbrigáda
Atari Mega 1/4Mb ram, STE 1040/1M, STF 1040/1M, ST 520/1M, 130XE
Didaktik M, Gumak issue2 a 4, ZX Spectrum +3, Sparrow, Amiga 500, 1200, 2000, Commodore 64c, Thomson MO5
HP C8000 (PA-RISC 2.0), IBM Power Systems 520 Express (IBM Power6), SunFire v210 (UltraSparc IIIi), Mac Mini G4 1,25Mhz, SGI Indigo 2, Indy
Sun Ultra 20m2, AMD K6-2 266Mhz/200MB, AMD K6 200Mhz/64 SIM ram, Am486x66Mhz/48MB ram, 386sx20Mhz/8 MB ram


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 25.01.2023, 08:10 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 915
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 95 times
Nové ATX mají slabých 5V, nedají proud co je potřeba. Vem si, že 100W na 5V je 20A, protože nové desky jedou hlavně z 3,3V a ne z 5V. Musíš najít zdroj co má silných 5V, 20A je minimální to měly 200W AT zdroje. Takže ATX tak 450W to bude mít, ale ne každá musíš vybírat.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 25.01.2023, 08:56 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 705
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
fmatejic píše:
V pripade, ze to bude PG, vznika otazka.
AT zdroj novy dnes uz nikdo nekoupi. Otazkou tedy zustava, zda vadi PowerON+Reset, kdyz to vypada, ze to pak signal PG drzi, a nebo je to spatne ??

Snad v Praze najdeš někoho, kdo Ti AT zdroj minimálně půjčí. Na vyzkoušení, než jej někde koupíš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 25.01.2023, 08:59 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3257
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Jo zdroje, přitom 386 by neměla žrát zase kdoví kolik. Ale mám taky ATX napájenou desku pro Pentium Pro a tu utáhne jen starý 250W kus co má zatížitelnost 25 nebo 30A na 5V větvi, zatímco nové klidně 800W zdroje jdou do kolen a ani si neškrtnou, protože to mají narvané do 12V větve a 5V větev je slabá jako včerejší čaj. Ovšem jedno Pentium Pro žere kolem 40W, to je spotřebou trochu větší bumbrlíček než 386. Jestli je to blbnutí spojené se zdrojem a těžko predikovatelné tak bych si oměřil napětí v napájecích větvích. Až když by to blbnulo i s originál AT zdrojem tak by se dalo říct, že je to jspíš deskou. A možná i ta redukce AT/ATX může mít například špatné kontakty, masivní zlacené piny a kabely jak ruka jako na začátku devadesátek bych tam nehledal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 25.01.2023, 09:06 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 705
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Tady jsem Ti našel, ale asi rychle. Cena je super.
https://www.sbazar.cz/HanzB2/detail/184 ... w-at-zdroj


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 25.01.2023, 11:57 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13.04.2018, 16:59
Příspěvky: 172
Bydliště: Pragl
Has thanked: 52 times
Been thanked: 30 times
Ja doma nejake mam ... chtel jsem je odstavit, kdyz mam funglovky ATXka s -5V vetvema verze ATX 1.3. Na 5V ma 16A, coz je imho dostatecne na 386.
Nabihani ale muze byt pomalejsi, k tomu se klonim ... vytahnu nejake stare zdroje, oprasim, zkusim juknout. 3 -4 v ruznych stavech by se mi tu mely valet.

_________________
STbrigáda
Atari Mega 1/4Mb ram, STE 1040/1M, STF 1040/1M, ST 520/1M, 130XE
Didaktik M, Gumak issue2 a 4, ZX Spectrum +3, Sparrow, Amiga 500, 1200, 2000, Commodore 64c, Thomson MO5
HP C8000 (PA-RISC 2.0), IBM Power Systems 520 Express (IBM Power6), SunFire v210 (UltraSparc IIIi), Mac Mini G4 1,25Mhz, SGI Indigo 2, Indy
Sun Ultra 20m2, AMD K6-2 266Mhz/200MB, AMD K6 200Mhz/64 SIM ram, Am486x66Mhz/48MB ram, 386sx20Mhz/8 MB ram


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 25.01.2023, 12:28 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 705
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Já se vždy snažím (úspěšně) nemíchat dohromady staré a nové. Totéž pokud jde o sw, i když někdo myslí, že nové je lepší. Minimálně zkouším nejprve funkci s původními komponentami a potom zkouším dál.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 25.01.2023, 12:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1770
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 279 times
Podľa mňa netreba až 20A. Meral som spotrebu jednej 486-ke a mala spotrebu z 230V iba okolo 40 Wattov. Keby bola účinnosť zdroja 100% a použilo by sa iba 5V, tak by to bolo 8A. Nakoľko je ale účinnosť menšia a ešte sa používa 12V pre harddisk a CD-ROMku, tak z 5V to bude ťahať ešte menej. Skôr je pri ATX problém s nerovnomerným zaťažením. ATX zdroj má iba jedno trafo, ktoré dáva 12V a na druhom vinutí 5V a 3,3V v určitom pomere. Pokiaľ sa 5V zaťaží a 12V nie, vyskočí 12V hore nad limit a zdroj začne obmedzovať výkon, takže 5V a 3,3V pôjdu dolu. Pri AT zdrojoch bol ten pomer daný s dôrazom na väčšiu zaťažiteľnosť 5V, pri ATX je to zasa na 12V. Čím silnejší ATX zdroj, tým dáva viac na 12V, a teda menej na 5V. Na skúšku je dobré merať napätia pri zapnutí počítača, a následne meranie zopakovať s pripojenými 4 harddiskami ako sa zmenia. Niekedy stačí iba stlačiť eject na CD-ROMke, a pozorovať ako počas vysúvania alebo zasúvania vozíka cvičí 12V a 5V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Am386 deska - obcas nekorektni boot
PříspěvekNapsal: 25.01.2023, 12:53 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 705
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Asi zde není nad starý AT zdroj. Jen pohledem zkontrolovat elyty, většinou jsou v pořádku. Nejsou ještě miniaturní a tedy se lépe chladí a vydrží.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz