OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 21.01.2022, 03:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 01.09.2021, 14:39 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 298
Has thanked: 0 time
Been thanked: 37 times
Tyjo, tak sem zistil takovou neprijemnost, ze ani s 8MB kartou nejsem schopen ve WinNT4 a XP nastavit pozadovany rezim 1600x1200/24bpp. Proste jde vybrat jen 1600x1200/16bpp nebo 1280x1024/24bpp ci 32bpp. V seznamu vsech podporovanych modu to taky nevidim. Velikost videopameti to samozrejme v ovladaci pise spravne 8MB. Ovladac mam posledni verze od Matroxu, ale zkousel sem i ten, co je primo v XPckach. Tak nevim jesi windows potrebuji nutne double buffer nebo to jde nejak hacknout. Ma nekde zkusenosti s 8MB Millenniem ci jinou 8MB grafikou jak se to v tomle pripade chova?

Ale pritom ve Windows 3.x kdyz nainstaluju Matroxi ovladac, tak tam muzu rezim 1600x1200/24bpp normalne vybrat a bezi to na nem, tak jako WTF?

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.12.2021, 19:53 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 298
Has thanked: 0 time
Been thanked: 37 times
Tak mi prisly novy plosnaky z JLCPCB, osadil sem novou revizi 4MB pametoveho modulu a funguje :)
http://rayer.g6.cz/hardware/retropc1.htm#MGANEWMDL_OK
Mam este 4 neosazene desticky...


Přílohy:
mga.jpg
mga.jpg [ 166.99 KiB | Zobrazeno 411 krát ]

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.01.2022, 08:45 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 298
Has thanked: 0 time
Been thanked: 37 times
Takse mi konecne povedlo rozchodit ten videomod 1600x1200/32bpp ve WinXP hackem registru
http://rayer.g6.cz/hardware/retropc1.ht ... COLOR_HACK

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.01.2022, 11:24 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2147
Bydliště: Brno
Has thanked: 669 times
Been thanked: 196 times
Klobouk dolů,

ještě by mne tedy zajímalo, jestli ten režim 1600x1200/24bpp šlape i s původními 4 MB RAM. Tipuji že by to mělo jít dle toho problému s registrem a ne s hardvérem.

_________________
Amiga - PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.01.2022, 13:25 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2615
Has thanked: 168 times
Been thanked: 276 times
No jasně že ne, když 1600x1200 v 32 bitech zabere 7680 kB :-). RayeR je borec, udělat si vlastní RAM modul :-). Taky někde takovou 4/8MB Matroxku mám jen tedy bez modulu...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2022, 22:35 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 298
Has thanked: 0 time
Been thanked: 37 times
Toz kdyz si budes chtit udelat modul, tak PCBcka este mam, pameti si holt budes muset sehnat z jiny karty, ja sem koupil levne AGPckovou verzi a vypajel z ni, coz vyslo asi levneji nez cina s dopravou...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2022, 22:55 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2615
Has thanked: 168 times
Been thanked: 276 times
Díky za důvěru, ale pájet SMD paměti je nad mé síly. Nemám na to vybavení ani jsem to nikdy nedělal, spíš bych zničil první kartu a následně i druhou :lol:. A hlavně by mi to moc k čemu nebylo, mám třeba 32 MB TNT2 v PCI verzi nebo 64MB Radeon 7000 co má i DVI výstup a asi úplně poslední PCI Radeon 7350 s HDMI/Display portem čili mám z čeho brát a výkonem to je všechno nad Milleniem :-).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2022, 23:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 1566
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 467 times
Been thanked: 482 times
Czech Human píše:
...ale pájet SMD paměti je nad mé síly....
Viděl jsem teď jednoduchý návod na pájení SMD - plošňák potřít pájecí pastou, položit pinzetou součástky na místa a zahřát celou desku na ploše žehličky, součástky se zataví.

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2022, 23:44 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2172
Bydliště: Praha
Has thanked: 352 times
Been thanked: 478 times
Potřít celý plošňák nevím, měl bych strach, že se to slije. Ale u oblíbených číňanů jde k desce za lehký příplatek nechat udělat šablona pro nanášení pasty. Pak už to určitě jde jak píšeš.
Zatím jsem to nezkoušel a nevím jestli na to kdy dojde, mikropájkou mi to nepřijde nijak těžké...

Tuším že v posledním ročníku PE o to bylo několik článků. Autor tam popisoval to zapájení žehličkou (nebo ho alespoň zmiňoval) a podrobný návod byl na dávkovač pájecí pasty, dokonce s procesorem :)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.01.2022, 01:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 1566
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 467 times
Been thanked: 482 times
Tak ne, oprava, dívám se znovu a je to složité. Teplotu žehličky přesně regulují (nevím jestli je to fakt nutné takhle složitě?), pastu nanášejí buď přes masku nebo injekční stříkačkou a ještě to shora ofukují horkovzduchem.
https://www.youtube.com/watch?v=J7aw6smzqPM
https://www.youtube.com/watch?v=39ij7f1OWtc

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.01.2022, 04:45 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 298
Has thanked: 0 time
Been thanked: 37 times
>Panda38
Kdybych toho chtel delat vic, tak JLCPCB dnes umi za par dolaru k plosnaku dodat i nerezovou sablonu pro nanaseni pasty. Zatim jsem to nedelal, ale kolega si tento postup chvali. Na zapeceni staci i obycejna trouba nebo halogenky, lepsi je neco s regulaci T-profilu. Ale jelikoz sem delal jen 1 prototyp pro sebe, tak mi to prislo zbytecny, takovyhle smeti pajim naprosto bezne...

>Czech Human
TNT2 v PCI nemusi byt spatna pro novejsi systemy, ja mam do PCI nejnovejsi akorat Matrox G200, moc takovych novych PCI karet sem nepotkal. Jenze tyhle novy karty zas nemaji ovladace pro stary OSy a SW. V tom je pro me to Millennium zajimavy, ze chodi ve starych CADech a OSech (napr. Win3.x, NT3.5, OS/2 Warp). Digi vystup holt nema, ale teoreticky si dokazu predstavit, ze by se ten RAMDAC cip nahradil nakym FPGA, ktere by to serializovalo do DVI/HDMI, ale to uz je zas jinej level...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.01.2022, 09:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3436
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 26 times
Been thanked: 213 times
Malá trouba je nejlepší, nebo jsem používal 250W infra žárovku do slepičárny.
Nejdražší byl ten podstavec :lol:
https://de.beta-layout.com/elektronik-s ... teraktion/


Přílohy:
slepicarna.JPG
slepicarna.JPG [ 291.25 KiB | Zobrazeno 112 krát ]

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz