OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 05.10.2024, 12:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04.06.2024, 12:51 
Pan Generální

Has thanked: 85 times
Been thanked: 264 times
Nedávnou jsem zkoušel pár her vydaných někdy mezi lety 2000-2010 na PC. Nejvíc to bylo nápadné u Return to Castle Wolfenstein a FarCry 1 a 2. Ani jedna z těch her mi nejde hrát na současném PC. Technicky to běží, samozřejmě úžasně rychle, ale po 20ti minutách hraní mi tak třeští hlava, že toho musím nechat. Tedy stává se mi to občas i u moderních her hlavně na XBOXU a PSku na velke TV (třeba u Wolfenstein: The New Order, asi nějaká alergie na Wolfa), ale tohle je extrémní. Spousta jiných her ze stejné doby mi problém nedělá.

Nepomohlo ani starší LCD s 60Hz (dnes jsou běžné stovky Hz a všelijaké vychytávky typu G-Sync, Overdrive a podobně), ani velké nebo malé, zkoušel jsem měnit rozlišení, fiel of view a co šlo, sedět blízko a daleko, ale bez výsledku, ani jednu z těch her nedokážu hrát. Nevím co je příčina, možná vysoké FPS, které to tehdy nedosahovalo, nevím. Vytáhnout na to staré PC se mi zatím nechce, jestli mi to bude dělat i tam, ale to mě nezajímá. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Jak to řešit?

PříspěvekNapsal: 04.06.2024, 12:56 
Pan Štábní

Has thanked: 34 times
Been thanked: 257 times
A ve 3D kině se Ti nedělá špatně, nebo při jízdě autem jako spolujezdec?
Return to Castle Wolfenstein jsem prošel minulý týden a v pohodě.

PříspěvekNapsal: 04.06.2024, 13:38 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 298 times
Been thanked: 495 times
Taky jsem stejným problémem netrpěl když jsem před nějakou dobou dělal opakovací "run" Wolfensteina. Hezky to běhá a nic se neděje. Možná by bylo vhodné navštívit optika, jestli nemáš nějaký problém s očima. Z toho se může špatně dělat.

PříspěvekNapsal: 04.06.2024, 13:57 
Site Admin

Has thanked: 2015 times
Been thanked: 1555 times
"...ale po 20ti minutách hraní mi tak třeští hlava" - a kdypak jsi byl naposledy na očním? Napadá mě, že vysoké FPS spolu s oční vadou může toto na krásně způsobit. Jinak třeba nVidia ovladače umí nastavit FPS limit pro jednotlivé programy. Začal bych tam, pokud tedy nemáš AMD (ale to bude mít určitě někde taky danou volbu).

PříspěvekNapsal: 04.06.2024, 14:23 
Pan Generální

Has thanked: 85 times
Been thanked: 264 times
Nové brýle mám někdy od září, dělá s nimi stejně jako bez nich, moc je vlastně nepoužívám, ale je to rozhodně dobrý nápad k prozkoumání, to mě nenapadlo a nedělal jsem s tím žádné experimenty.

Jinde se mi to nestává a třeba ve VR už vydržím hodiny, což na začátku nešlo. K tomu VR mám teda dobré story. Někdy v zimě jsem odpoledne něco začal hrát a docela jsem u toho vydržel, jenže mezitím se setmělo, což já v tom VR světě nevěděl a když jsem sundal headset, tak byla úplná tma, nic jsem neviděl a přepadl mě na pár vteřin naprosto skutečný strach, že jsem oslepl. Takový den trifidů.

PříspěvekNapsal: 04.06.2024, 15:29 
Pan Generální

Has thanked: 320 times
Been thanked: 671 times
Já míval lehké problémy s Wolfensteinem pro MS DOS, když jsem hrál dejme tomu déle než hodinu. Vypozoroval jsem, že mi vadí určitý druh pohybu - v DOSovém Wolfensteinovi nejsou kroky, pohled postavy se nepohupuje. Svým způsobem jako kinetóza, ale bez toho cestování :)

Pozdější hry byly většinou ok i když jsem hrál delší dobu (hodiny). Enemy Territory (v podstatě totéž jako RTCW) jsme hráli třeba i 8-10 hodin s malými přestávkami, když se poštěstilo a sešlo se nás třeba víc než 12.

Ale poslední dobou není čas a příležitost... VR jsem ještě nezkoušel, 3D kino je pro mě k nesnesení.

PříspěvekNapsal: 04.06.2024, 17:31 
Radil

Has thanked: 24 times
Been thanked: 108 times
Kamarád má tohle vyloženě jen u id soft her, minimálně po prvního Quakea včetně, za pár minut hraní se mu dělá šoufl. U BUILDovek, popř. moderních her, se mu to neděje. Záhada :)

high-voltage.cz - staré hry, hry pro DOS, retrogaming
retropolis.cz - agregátor počítačově-herního retra

1701.cz - retro podložky pod myš, hrnky, podtácky, placky, samolepky

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]