OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 12 lis 2019, 07:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 101 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 10:59 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 376
Has thanked: 16 times
Been thanked: 39 times
Já se v tom moc nevyznám, ale ten disk má k dispozici i spoustu "služebního" místa, záložní sektory... Prostě si taky udělá poznámku ve formě nějakého bajtu, když má třeba sektor o pevné velikosti s dnes tak populárním zaokrouhlováním na 1000 místo 1024 tak se tu sem, tu tam pár bajtů schová do místa okolo. Jednoduše řečeno třeba každý Xtý bajt sektoru slouží pro uložení metadat o sektoru.

SSD je strukturou i principem funkce úplně odlišný od pevných disků, je to spíš jako velká flashka/RAMka než HDD. Na nějaké fyzické stopy a sektory se na něm moc nehraje, je prakticky jedno ve které části data jsou uložená narozdíl oproti pevným diskům, defakto bez problémů s výkonem skládá adresy buněk z fyzických konců čipů dohromady a data posílá vcelku OS. Ovšem co SSD na rozdíl od HDD zase neumí je přemazat 1 bajt uvnitř řetězce, musí vždycky smazat celou paměťovou buňku od začátku do konce ať tam něco je nebo není. A protože ten počet přepisů je limitovaný, zapisuje raději o buňku vedle, tím se ušetří mazání té původní buňky a nedochází k nadměrnému opotřebení části buněk s velkými počty změn. Je to svého způsobu jako vlna na moři - pohybuje se kupředu a pak znovu. Ten algoritmus bude taky fungovat dobře jen v určitém rozsahu volných/plných buněk, jak se dostaneš mimo limity, bude to mít dopad na výkon, protože bude číst a zapisovat často 2x a více. TRIM ty buňky prochází a maže a označuje je zpět za prázdné běhěm doby kdy s diskem OS či ty jako uživatel nepracuješ, takže když chceš data, je volných buněk připravených dost, ten potřebný čas na operaci se rozkládá do času kdy se disk nepoužívá.

Tedy OS běžně nepřistupuje u SSD fyzicky k hardwaru s daty, spíše přes řadič vidí virtuální disk a posílá mu požadavky co má kam zapsat nebo přečíst tak to dohromady funguje. Ta skutečná vnitřní struktura je mu už neviditelná a je to na řadiči disku. Asi existuje software co firmware donutí číst či zapisovat napřímo ale to nebude pro běžné použití, spíš hluboká analýza/záchrana dat a speciální operace typu update firmwaru, diagnostika apod.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 11:16 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2314
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 257 times
Been thanked: 441 times
tomascz píše:
Můj laický názor byl, že u tak kritických záležitostí jako SSD nemůže existovat nic tak nedeterministickýho jako garbage collector - podobně jako v ovládacích prvcích letadla, jak upozorňuje Stroustrup.
Jenže jsem se brutálně mýlil: Performance of garbage collection algorithms for flash-based solid state drives with hot/cold data :shock: (s překryvem do kategorie Co vás dnes udivilo)
Ale toto nie je klasicky garbage collector, ako ho pozname z roznych programovacich jazykov. To je iba system, ktory optimalizuje mazanie blokov vo FLASH pameti pri nahodnych zapisoch jednotlivych sektorov. Podla mna je ten nazov zvoleny dost nestastne, pretoze nejde o identifikaciu uz nepouzivanych sektorov a oznacovanie ze su volne pre dalsie pouzitie - co by som si aspon ja pod pojmom "garbage collector" predstavoval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 11:29 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 624
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 178 times
Been thanked: 156 times
Mazání - k tomu slouží příkaz TRIM. SSD s NAND používá bloky značně větší než systémový sektor (megabajty). Umí vymazat jen celý blok najednou. Při přepisu sektoru buď najde volný blok nebo musí přepsat existující blok = starý blok zkopíruje jinam se změnou dat a starý blok smaže. Proto se při zaplněném SSD rychlost zápisu snižuje. Systém informuje disk o smazaných sektorech pomocí příkazu TRIM, tím si je SSD uvolní z tabulek a může je (nebo nemusí) smazat a použít jinde.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 12:11 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 627
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 98 times
Celá tá automatika by mohla fungovať jedine tak, že SSD má kopu sektorov naviac, ktoré udržiava prázdne. Pri požiadavke zápisu do konkrétneho sektoru sa tento iba označí ako prázdny pre neskoršie zmazanie, a samotný zápis je už do dopredu zmazaného sektoru. Vo voľnom čase si potom SSD maže sektory, ktoré mali byť prepísané.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 12:17 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Tak tak, FW SSD je sice hodne slozity a chytry, ale informace o smazanych sektorech ktere ma jen OS si z prstu nevycuca. Proto casem dojde k urcitemu zpomaleni zapisu. Kdyby to slo ciste resit jen ve FW SSD, tak by zadny ATA TRIM prikaz nikdo nevymyslel. Ale jak uz sem rikal, je to resitelny i u starsich OS, proste se musi projit FS, posbirat informace o nevyuzivanych blocich a jejich LBA naposilat TRIMem disku aby si je smazal. Jsou na to nastroje pro Win i DOS, Linux na to ma taky offline prikaz, tusim discard...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 12:23 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Btw moc me pobavila poznamka o deterministicnosti disku. Na dnesnim PC bezi tolik nedeterministickych vrstev, jako uz samotny CPU se systemem cache, ruzne skryte FW jako SMI a ME, ze deterministicky uz neni vubec nic, max dobu odezvy lze tezko urcit. Proto se casove kriticky veci resi MCU (ARMy uz taky nemusi byt zrovna deterministicky) a FPGA/CPLD.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 14:49 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 169
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 9 times
Been thanked: 18 times
Existuje nejaky program na mazanie suborov vo WinXP, ktory vyuziva TRIM?

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128 | ZX Diskface Quick A | BetaDisk 128C Interface | D40 & D80 | divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker | D80mini

"Kvalita a stabilita Windows XP se Microsoftu nevyplatila, stal se takovou temnou připomínkou toho, co se stane, když odvedete svou práci moc dobře."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 19:34 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
>iwosh
Nevim o tom, pouze ty tooly vyrobcu jak sem uz zminoval, Samsung Magician a Intel SSD toolbox. Mozna existoval jeste 3. vyrobce, ktery mel takovy tool. Ten kram od intelu ale vyzaduje tusim .NET 2.0, Magician ne.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 09:26 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 559
Has thanked: 12 times
Been thanked: 20 times
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/so ... p-40038153


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 11:10 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 624
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 178 times
Been thanked: 156 times
Nedivím se že neriskují W10. "Varování, před Titanicem byl detekován ... Čekejte, systém provádí aktualizace. Operace může trvat několik hodin." :suicide:

Patlalové novináři papouškují reklamní řeči které slyšeli, přitom ověřený známý systém si mohou zabezpečit spolehlivěji než cosi šité horkou jehlou a závislé na libovůli M$.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 12:03 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2314
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 257 times
Been thanked: 441 times
tommik píše:
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/software/clanek/chlouba-britskeho-namornictva-queen-elizabeth-pouziva-windows-xp-40038153
Citat z tohto clanku:
Citace:
... je riziko nákazy nějakým virem u tohoto systému (WinXP) šestkrát vyšší než v případě novějších Windows 8. U aktuálně nabízených Windows 10 bude tento poměr ještě mnohonásobně vyšší.
To uz davno neplati. Akutalne sirene virusy za poslednych par rokov sa jednak zameriavaju na bezpecnostne diery v najnovsich Win10, a dvak su cim dalej tym viac programovane priamo pre Win10, takze na starsich systemoch su castokrat uz nefunkcne. Typickym prikladom je napr. znamy WannaCrypt z nedavnej minulosti, ktory pri spusteni na XP crashol. Po restarte boli XP zase plne funkcne a virus na nich nezanechal ziadnu skodu :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 13:02 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2493
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 146 times
W98 jsou na netu proti nákaze tzcela imunní :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 13:10 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2493
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 146 times
Potřeboval bych poradit ještě jednu věc.
Když jsem měl na XP jen 512kB paměti, tak se mi často zahltila Mozilla Firefox, nevím proč, ale pořád si to natahuje nenažraně cashe otevřených stránek a když to nemá volnou paměť, žačne to swapovat a je to mrtvola.
Když jsem přidal na 1,5GB, tak je to ok.
Potřebuju ale XP provozovat i na systémech, kde je 512kB maximum.
Dá se to nějak ošetřit ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 14:24 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 376
Has thanked: 16 times
Been thanked: 39 times
Ale jo, nepoužívat Mrazilla Jaksfiň, zejména záložky - prostě pěkně jedna záložka stačí pro všechny, přesně jako u IE6 :-). Tohle je bohužel vlastnost XP a Mozilla už tak nějak předpokládá že bude RAM žrát po gigabajtech když co moderní web to gigabajt kravin a otevře se jich 20. Alternativa je tu ještě striktní adblock a vypnuté skripty a používat SSD, které díky rychlé odezvě takovému systému notně urychlí reakci. Ale moc hezky to vypadat nebude, fungovat to taky kdovíjak nemusí a ani tak to nebude bezpečné, Firefox XP tuším už drahnou dobu nepodporuje bezpečnostními záplatami, takže surfovat na tom je ložená pozvánka pro nějakou havěť nebo krádež dat stylu heslo a přihlašovací jméno. Doporučil bych vzdušnou kapsu a data tam tahat přes USB z počítače s modernějším OS a na internet z těchto strojů nechodit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 15:01 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2493
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 146 times
Na to už jsem taky přišel, že ideální cesta k zablokování byla, nechat si tam vyhledávání Google v obrázkách a jít na dlaší panel :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 101 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz