OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 14 lis 2019, 10:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 101 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 16 říj 2019, 00:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8317
Bydliště: Praha
Has thanked: 1172 times
Been thanked: 991 times
Pozor, starší Mozilla tohle nedělala. To přišlo až s verzí, která se snaží každé okno otevřít na vlastním jádřinci procáku. Nevim, kterej debil to vymyslel, protože je to ještě votuněný tím, že co jádřinec, to vlastní oblast v paměti. Prostě totál srágal. Takže se pak stane, že na 4jádru otevřete 4 okna a CPU neví, co dřív a i s 4GB paměti swapujete jak na PII s 128MB.
https://www.google.com/search?client=fi ... lti+thread

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 16 říj 2019, 14:16 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Jo, limitace RAM je obcas problem no, na oblibenem chipsetu intel 440BX to bylo 1GB RAM, ale vetsina vyrobcu desek osazovala jen 3 DIMMy, u ZX pak 512MB. Stejne tak vetsina notaku mela jen 2 SO-DIMM sloty. Pred casem sem sehnal za babku tenhle maly notacek http://rayer.g6.cz/hardware/evon400c.htm, tak sem ho trochu vyboostoval. To SSDcko opravdu hodne pomohlo, i kdyz zdaleka nevytezi sve limity. XP na tom docela litaj. Jako browser tam mam starsi Mozilla Seamonkey 1.x, pameti nebere tolik, ale nektere weby uz vykresluje blbe, no....

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 19 říj 2019, 19:27 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 561
Has thanked: 12 times
Been thanked: 20 times
Ještě k tomu mazání ala SSD: Všiml jsem, že když nechám ze zvukového souboru odstranit obrázek alba a pak ten samý tam znovu zapsat, tak SSD tuto operaci provede v podstatě okamžitě. A mění se datum a čas změny souboru. Mám tušení, i když možná špatné, že SSD opravdu nějak inteligentně s těmi zapsanými daty pracuje, a pokud zjistí že tam chci zapsat "to samé" co už tam bylo, tak to má asi někde odložené a jen na tu původní kopii odkáže a natvrdo to znova nezapisuje... anebo že by to dělaly Windows 10? Jen moje teorie... (Samsung QVO mimochodem)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 19 říj 2019, 20:37 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 632
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 99 times
Disk má nejakú cache na zápis, a pokiaľ chceš znova zapísať niečo zapísané, porovná to zrejme s tým v cache a pokiaľ je to rovnaké, tak to znova nezapisuje.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 19 říj 2019, 20:45 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 561
Has thanked: 12 times
Been thanked: 20 times
Jo určitě tam je cache, ale nevím jak velká. Je to QVO s těmi novými 4-bitovými flash buňkami a velmi malou část by měl používat jako SLC aby zápis byl jakože rychlý - to se ale podle mě netýká mého případu. Nicméně je to "boot drive" takže žádné velké terno se zápisem se tam nekoná. Padá to na hubu po pár sekundách, zřejmě je cache furt nakrmená ze systému. A právě ale třebas celé album o velikosti 500 MB je "zapsáno" ihned, což mě právě udivilo... Evidentně se nic fyzicky opětovně nezapisuje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 19 říj 2019, 22:07 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8317
Bydliště: Praha
Has thanked: 1172 times
Been thanked: 991 times
tommik píše:
Ještě k tomu mazání ala SSD: Všiml jsem, že když nechám ze zvukového souboru odstranit obrázek alba a pak ten samý tam znovu zapsat, tak SSD tuto operaci provede v podstatě okamžitě. A mění se datum a čas změny souboru. Mám tušení, i když možná špatné, že SSD opravdu nějak inteligentně s těmi zapsanými daty pracuje, a pokud zjistí že tam chci zapsat "to samé" co už tam bylo, tak to má asi někde odložené a jen na tu původní kopii odkáže a natvrdo to znova nezapisuje... anebo že by to dělaly Windows 10? Jen moje teorie... (Samsung QVO mimochodem)

Tohle není problém SSD, ale Windows. Jejich cache je poněkud dementní. Protože dělám s grafikou, tak jsem už několikrát zažil, že při drobné změně souboru, kterému ale nechám stejné jméno, si můžu být jistý, že nějaký program změnu nezaznamená - ne snad proto, že by program byl debil, ale prostě proto, že spoléhá na data, který mu Winy nacpou.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 19 říj 2019, 23:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 561
Has thanked: 12 times
Been thanked: 20 times
Jak nezaznamena? Ja mam 2 oddelene operace v davkovem souboru (prikazovy radek). Prvni odstranuje vlozene obaly ze zvukovych souboru, druha vklada obal do souboru. Vse probiha jak ma. Akorat v pripade nulove zmeny je cas zapisu "nulovy", ale soubory jsou "aktualizovane".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 21 říj 2019, 15:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 169
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 9 times
Been thanked: 18 times
Ad XP+SSD:
Mám ntb Lenovo X220 + SSD Kingston UV500 mSATA. Keď z neho kopírujem 1GB súbor do RAM-disku tak je rýchlosť čítania cca 120MB/s. V teste AIDA64 (na XP) je rýchlosť čítania vyše 250 MB/s (Linear/Buffered/Random, 4MB Block Size). Ako možno XP vytuniť aby čítalo rýchlejšie?

Edit: Busy, Mam AHCI rezim


Přílohy:
2019-10-21_154840.png
2019-10-21_154840.png [ 1.35 KiB | Zobrazeno 369 krát ]

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128 | ZX Diskface Quick A | BetaDisk 128C Interface | D40 & D80 | divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker | D80mini

"Kvalita a stabilita Windows XP se Microsoftu nevyplatila, stal se takovou temnou připomínkou toho, co se stane, když odvedete svou práci moc dobře."


Naposledy upravil iwosh dne 21 říj 2019, 15:51, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 21 říj 2019, 15:33 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2321
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 257 times
Been thanked: 443 times
iwosh píše:
Ako možno XP vytuniť aby čítalo rýchlejšie?
Napadlo ma ci to nebude konfiguraciou portov na pripojenie HDD. Normalne standartne XP podporuje iba IDE (PATA) a SATA porty su prepnute do kompatibilneho (a tym padom pravdepodobne aj pomalsieho) rezimu. Ak sa prepnu do nativneho (tusim AHCI) a nainstaluju prislusne drivery do XP, tak by mohli bezat rychlejsie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 26 říj 2019, 14:58 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 561
Has thanked: 12 times
Been thanked: 20 times
Jeste jsem se zamyslel nad tim mazanim souboru v SSD. Asi to bude nejak tak, ze kdyz ten SSD nevi o tom ze FS neco oznacil jako smazane, tak se to zkratka bude povazovat za validni dokud tam prislusny FS neprovede natvrdo novy zapis... Pak se ty bloky konecne "odstrani".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP
PříspěvekNapsal: 09 lis 2019, 18:28 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Samotny IDE compatible rezim neni problem, dosahoval sem v XP na SSD 400MB/s cteni (na SATA3 portu, deska naky Gigabyte 8x chipset), po prepnuti do AHCI se to zvysilo jen nepatrne.

Ano, SSD ta data smazana OSem nemuze brat jako smazana, pokud mu to sam nerekne, takze tamta data jsou porad a teprv, kdyz se tam ulozi nova data, tak je prepise, coz znamena napred smazat a to trva dele nez zapis uz do smazaneho bloku, proto se rychlost zpomali a proto je prave ten TRIM dulezity, aby byl pripraveny dostatek smazanych bloku pro nove zapisy...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 101 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz