OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 09.07.2025, 11:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 208 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 23.02.2025, 13:09 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 2552 times
Been thanked: 1118 times
Děkuji. Ani převaděče z D80 na TAP si s tím neporadí, resp. exportovaná TAPka má chybu.
Je to z balíku disket TMFOS, na který jsem se nedávno ptal,
něco z těch 5 disket mělo skončit na vyšetření u Tebe... asi se nepovedlo je poléčit?
viewtopic.php?f=37&t=9851&p=168657#p122857
Disketu č. 1 asi nikdo moc nezkoumal.

eZX.MB03+ /archiv ZXFILES /ZX-TAR /prog. pro divSD
Obrázek .:. Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

PříspěvekNapsal: 23.02.2025, 14:49 
Kecálek

Has thanked: 32 times
Been thanked: 271 times
SCjoe píše:
Děkuji. Ani převaděče z D80 na TAP si s tím neporadí, resp. exportovaná TAPka má chybu.

neklam ;] uz tyzden to nie je pravda ;]

--- 8< ---
d802tap: when direntry and clusterchain file lengths do not match use
clusterchain one

By ub880d on 02/16/2025 05:18 (https://sourceforge.net/p/zxspectrumutils/code/79/)
--- >8 ---

PříspěvekNapsal: 23.02.2025, 15:01 
Pan Štábní

Has thanked: 500 times
Been thanked: 672 times
No, ke mě se nic nedostalo. Resp. možná teda že to ještě bude ve zbývajících dvou krabičkách od Dexe (hotová je zatím jen jedna s BS-DOSem), ale od Ládi jsem žádnou sérii TMFOSu nedostal :shrug: V Dexovo disketách chci pokračovat zas v březnu až budu mít nějaký úpravy ve svojí aplikaci - takže je s další krabičkou hned otestuju.

Na těch disketách TMFOSu jedině hrubou silou nějak otestovat všechny zbývající sektory a koukat (třeba přes náhled "Screen$", Ctrl+4), jestli se mi poskládal didaktikovej font ("Screen$" začne fungovat až bude oficiální délka ≤ alokovaná délka). Ale pokud ten sektor byl pak něčím přepsanej, tak s tím už se nic nenadělá. Koukal jsem, že u fontů chybí často jen jeden sektor, zatímco u "Tmfns FNS" jich chybí 11 (slovy jedenáct). Podobný nesrovnalosti mají i všechny ostatní soubory, kterým svítí délka růžově (resp. světle červeně).

Soubor "abcdefghi" s nulovou délkou je ve FATce zanesenej taky špatně, ale jiným způsobem - ten jedinej sektor by měl ve FATce být označenej jako "Reserved", ale už je označenej jako "Occupied". Těžko říct, jak tadle disketa vlastně vznikla...

FAT browser bude holt ještě třeba dotáhnout do konce.

S d802tap bohužel nemám zkušenost a omlouvám se - ale při takhle rozkopaný disketě tomu nejspíš nepomůže jinak než náhradou správných délek (ale třeba zrovna o to ti hlavně jde). Dal bych si ale pozor na soubory "abcdefghi" a "nemec" - druhý zmíněný se při své délce 1024 bajtů rozprostírá na třech sektorech ze dvou (což ale vídám dost často u souborů, který jsou přesně násobek velikosti sektoru; oficiální délka pak napoví, že z těch 1536 bajtů je validních jenom prvních 1024).

PříspěvekNapsal: 23.02.2025, 16:16 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 2552 times
Been thanked: 1118 times
ub880d píše:
SCjoe píše:

neklam ;] uz tyzden to nie je pravda ;]

:like: :god2: ke mne minuly tyden zadna zkompilovana binarka nedorazila :lol:

tomascz píše:
Na těch disketách TMFOSu jedině hrubou silou nějak otestovat...

Dekuji Ti za vysvetleni, zkusim to. A jelikoz jsem byl kazetopaskovy ZX pouze do r. 1990 a d40/80 mne zcela minul, tak pak uz spoleham jen na Ladu.
Sbirka vseho esx-mozneho pro TM uz je zverejnena, ale uplny FOS tam asi neni... https://zxart.ee/eng/software/prikladno ... or-esxdos/

eZX.MB03+ /archiv ZXFILES /ZX-TAR /prog. pro divSD
Obrázek .:. Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

PříspěvekNapsal: 24.06.2025, 15:10 
Radil

Has thanked: 1419 times
Been thanked: 95 times
Jak správně nastavit RIDE pro spolupráci s Greaseweazle?
:speccy:

////MB03+Ultimate; RetroTheSpectrum; eLeMeNt_v1; ZX Nucleon512_v2A; ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; SDI-1; Sparrow 48K; Didaktik D80; D80min; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; Aritma 517; ZX Diskface Plus B; BDI; NewBetaDisk-css; DigitalTapeRecorder_v2; ZX-VGA-JOY; ///A500mini;

PříspěvekNapsal: 24.06.2025, 18:50 
Pan Štábní

Edit hned zkraje: Tam není co nastavovat, na Win Vista a výš prostě připojíš a ono to bez dalšího nastavování funguje ihned (tohle není KryoFlux) :-)

(1) Jakou verzi Windows používáš?

(2) Před pár dny jsem vydal verzi 1.7.9, chová se na tvé straně stejně jako předchozí verze, se kterými máš podle dotazu problém?

(3) Píše to nějakou chybu? (stačí to číslo)

(4) Jak vypadá tvůj "Flux device access" dialog? (níže pro ilustraci co tím myslím)
- rozpozná se Greaseweazle?
- rozpozná se vložená disketa? 2DD/HD, 300rpm/360rpm

Obrázek

PříspěvekNapsal: 25.06.2025, 08:55 
Radil

Ahojky, takže takhle.
add1) .. Windows 11
add2) .. Ano v.1.7.9
add3) .. nic nepíše
add4) .. zařízení pozná ale nenačte diskety
viz:
Obrázek
Vždy skončí takto:
Obrázek

////MB03+Ultimate; RetroTheSpectrum; eLeMeNt_v1; ZX Nucleon512_v2A; ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; SDI-1; Sparrow 48K; Didaktik D80; D80min; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; Aritma 517; ZX Diskface Plus B; BDI; NewBetaDisk-css; DigitalTapeRecorder_v2; ZX-VGA-JOY; ///A500mini;

PříspěvekNapsal: 25.06.2025, 09:05 
Pan Štábní

Ok, závažnost stoupá, protože na podobnej problém si nedávno stěžoval i jiný uživatel, který zjistil, že tam někde nedetekuju index puls. Psal jsem Keiru Fraserovi aby mi poradil, ale ten se zatím neozval (a v jeho softwaru jsem nevypozoroval, že by se index puls nějak explicitně detekoval).

Podívám se na to večer znova - jestli máš tu možnost a chceš, prosím zkus, jestli při aktuálním zapojení ti to funguje s Keirovo Pythonovským softwarem. Moc díky.

PříspěvekNapsal: 25.06.2025, 10:45 
Radil

Ahojky
Tak s FluxEngine to funguje:
Obrázek

PříspěvekNapsal: 26.06.2025, 08:28 
Radil

tomascz píše:
Ok, závažnost stoupá, protože na podobnej problém si nedávno stěžoval i jiný uživatel, který zjistil, že tam někde nedetekuju index puls. Psal jsem Keiru Fraserovi aby mi poradil, ale ten se zatím neozval (a v jeho softwaru jsem nevypozoroval, že by se index puls nějak explicitně detekoval).

Podívám se na to večer znova - jestli máš tu možnost a chceš, prosím zkus, jestli při aktuálním zapojení ti to funguje s Keirovo Pythonovským softwarem. Moc díky.

Přesně jak píše " guy426 " to mi taky dělá.

PříspěvekNapsal: 26.06.2025, 09:43 
Pan Štábní

Možná tedy, jestli máš možnost jiný mechaniky, tak zkus tu jinou mechaniku - protože na mých mechanikách se to neděje. Případně, jestli by tě to neobtěžovalo, si je můžeme příští týden dočasně vyměnit - budu jedině rád, pokud budu mít nějakou, na které se to spolehlivě děje než abych to opravoval "na blind" :-)

PříspěvekNapsal: 27.06.2025, 12:35 
Radil

Je to velmi podivné.
Teď mi disketu MDOS našla ta samá mechanika.
Načetla jí správně, nicméně jí uložila větší: 819 200.
FUSE jí pochopitelně odmítne.
Když v RISE udělám prázdný disk : 727 280,
tak ten FUSE načte.
Aby to nebylo tak jednoduché, tak vložím-li MSDOSovou
disketu, tak jí nepozná.
A vložím-li po ní zpět MDOSovou disketu, tak jí taky nepozná.
Musím kompletně odpojit GreaseWeazle, pak jí načte.
Přestože MDOSovou načte, při ukládání mi neustále vnucuje
82 stop.
Asi sedím na blbý židli :roll:

PříspěvekNapsal: 27.06.2025, 18:25 
Pan Štábní

Trelix píše:
Je to velmi podivné.
Teď mi disketu MDOS našla ta samá mechanika.
Načetla jí správně, nicméně jí uložila větší: 819 200.
Trelix píše:
Přestože MDOSovou načte, při ukládání mi neustále vnucuje 82 stop.

Tak je to ale správně :-)
Je na tobě/uživateli, aby jsi nastavil dialog Dump to destination lépe než jaké jsou defaultní hodnoty. Mezi defaultními hodnotami je i 82 cylindrů, poněvadž to je maximum co běžná 3.5" mechanika zvládne (resp. 42 cylindrů pro 5.25" mechaniky). Důvodem těchle defaultních hodnot je možnost rychle dialog odklepnout když člověk vytváří archivační zálohu disku - pokryjou se tím i případné tajné cylindry v závěru diskety. Pokud se zjistí nekonzistence s informacemi z DOSu, tak před opuštěním dialogu Dump to destination ti je nabídnut další dialog (pojistka před bezmyšlenkovým odklepáváním dialogu Dump to destination), kde nekonzistenci můžeš opravit:

Obrázek

Trelix píše:
FUSE jí pochopitelně odmítne.
Když v RISE udělám prázdný disk : 727 280,
tak ten FUSE načte.

Tak to bohužel je i ve FUSE, který bezpečně umí formáty 80x9 a 40*9 - pravděpodobně umí i 80x10 a 40x10, ale to jsem snad nikdy nezkoušel. Co ale umí je formát DSK, kde můžeš mít i jiné než běžné struktury disku (hodilo se třeba na rozchození ZX603, která má tajné sektory jako protipirátskou ochranu).
Naopak Real Spectrum umí bezpečně jen formáty {40,80}x{9,10} a všechno ostatní odmítne.
Problém také bývá se čtyřiceti-stopými 3.5" disketami.
Trelix píše:
Aby to nebylo tak jednoduché, tak vložím-li MSDOSovou disketu, tak jí nepozná.
A vložím-li po ní zpět MDOSovou disketu, tak jí taky nepozná.
Musím kompletně odpojit GreaseWeazle, pak jí načte.

Čili pokud tomu rozumím správně (a za předpokladu že disketa je dobře čitelná), ty (1) přistoupíš k disketě přes Greaseweazle, (2) třeba ji dumpneš do image *.D80, (3) regulérně zavřeš přístup přes příkaz Disk → Close, (4) pořád v té samé instanci RIDE znovu přistoupíš k té samé disketě přes Greaseweazle a (5) dialog Flux device access rozpozná zařízení Greaseweazle, ale o disketě hlásí že "Not inserted".
Je to tak správně?

Zkus si naformátovat nějakou disketu (jedno jakou a jedno v jakém DOSu, důležité je, že formátováním ověříš povrch diskety) a zkus ji otevřít stejným způsobem dvakrát za sebou.

Trelix píše:
Asi sedím na blbý židli :roll:

To vítej v klubu, já to mám stejně poslední týdny v práci... :|

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 208 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]