OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 06.10.2024, 19:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 18.09.2024, 18:54 
Kecka

Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
nainstaloval jsem si tento systém linux pro dosbox-x který jsem tu našel

RayeR píše:
Sem objevil zajimavou verzi Dosbox-X, ktera se startuje z DOSu a je zalozena na minimalisticke linuxove distribuci, ktera se nastartuje pres loadlin a behem 1-2s je to nabootovany
http://rayer.g6.cz/os/os.htm#DOSBOX-X

stáhnul jsem si WIN98SECZ.iso a k němu byl serial.txt : https://archive.org/details/win98se_czech
při instalaci jsem se dostal k těmto problémům :
1 -- nezachytává mi to myš , hýbu myší kterou dělá dosbox-x ale myš v instalátoru windows zůstává nehybná (jsou vidět dva kurzory)
2 -- při instalaci pomocí klávesnice se zastavím na chybě : vypněte antivir , restartujte bez antiviru , (o žádném nevím , nemám tam žádný)
dodržoval jsem návod který jsem našel na dosbox-x : https://dosbox-x.com/wiki/Guide%3AInstalling-Windows-98
dosbox-x.conf mám nastavený podle návodu
3 -- na disku C mi vznikla složka WINDOWS.INST která nejde vymazat pod dosboxem , je jen pro čtení
co s tím kdo ví ? utvoříme návod

PříspěvekNapsal: 18.09.2024, 22:58 
Pan Štábní

Has thanked: 68 times
Been thanked: 495 times
K tomu Antiviru - to instalace Windows nahlásí, pokud je BIOS nastaven tak, že blokuje zápis do boot sektoru. A Windows do boot sektoru při instalaci zapsat potřebuje.

PříspěvekNapsal: 19.09.2024, 19:29 
Kecka

tak jsem se dostal dál , mám to
tu je postup :
s uvedeným rayerovým distrem platí že budeme pracovat pod dosboxem
Windows se instalují do harddiskových image souborů , je to nutné
je potřebné si vytvořit příkazem imgmake specifický image na harddisk 2GB (maximální přípustný harddiskový image) je tam na to předvolba která vytvoří přesně takový podle presetu
pak připojujeme pouze harddisk C a iso instalačního media nic dalšího
tím se opatří ta chyba z prvního příspěvku teď už půjde zapisovat
instalace probíhá s využíváním harddisku C , pokud by byla připojená celá struktura disků a složek nainstaluje se to blbě
dál jde o to že se jen zkopírují instalační soubory do imagu , musí však projít bez toho aniž by byly pouze pro čtení s hvězdičkami , dělá se to příkazem copy pod dosboxem z CD iso do harddiskového image
další krok je připravení harddisku jako disku C se zadáním jeho cylindrů sektorů a hlav , čísla jsem opisoval z návodu který jsem našel
instalace proběhne z instalační diskety bootovatelného dosu , ta musí mít upravený autoexec a config aby nezabírala paměť
nastal mi problém že se objevuje chyba že instalace je pouze pro počítače s nejméně 16MB RAM a můj dosbox resp bootovací disketa to nesplňovala
boot příkazem jsem nastartoval v dosboxu z diskety , a připojil harddisk s parametry jako C , už jsem v něm měl zkopírované soubory z iso cd
parametr aby to šlo bez 16MB limit byl příkaz k instalaci windows :::: C:\setup.exe /nm
(NoMachineDetection) tak jsem mohl využít paměť dosboxu , použil jsem dosbox-x
proběhla instalace do harddiskového image
ten se pak bootuje příkazem dosboxu jako boot cosi
tu jsou použité návody a diskuze :
tohle jsem si nastavil v dosboxu-x https://dosbox-x.com/wiki/Guide%3AInstalling-Windows-98
držel jsem se tohoto návodu https://leo3418.github.io/2023/01/03/wi ... osbox.html
měl jsem ještě jeden ale už ho nedokážu najít
na moje notebooku teď mám :
bootloader na partition
part extended přes zbytek
sda5 FREEDOS , bootovací disketa A: image
sda6 ten rayers DOSBOX , dokázal jsem si ve slaxu rozbalovat ten initrd ve kterém je celé distro zakopané
sda7 WINDOWS 98 SE
sda8 můj slax ze SLACKWARE z webu tomáše M (tam mám mesu a dva dosboxy dosbox a dosbox-x , zajímám se o glide a 3DFX)
na part 9 10 11 a 12 mi vyšlo 4x asi 28GB tam mám hry
ty jsou z tohoto zdroje :
https://archive.org/details/retro-dos-games-collection
https://archive.org/details/retro-DOS-cd-games

PříspěvekNapsal: 19.09.2024, 19:38 
Kecka

jako boot manager jsem použil SYSLINUX z distra SLAX Tomáše M ze stránky slax.org verze slackware
ten mám na samostatné partition na začátku sda1
bootoval jsem pak floppy.img dosu a vytvořil extended a rozdělil na logické oddíly (těch je 8)
na těch prvních čtyřech z nich jsou systémy
aby šlo bootovat každý , vložil jsem do každého opět SYSLINUX a už si pak lokálně na oddílu bootuju
měnil jsem obrázky bootlogo.png

PříspěvekNapsal: 21.09.2024, 17:58 
Kecka

V tom distru Rayer's DOSBOX-X distro linuxu mi nejde zvuk. Obsahuje alsa a nehraje mi. Nevím proč.

PříspěvekNapsal: 22.09.2024, 01:41 
Pan Generální

Has thanked: 18 times
Been thanked: 343 times
Neviem načo sa s tým takto zložito babrať. Treba si vytvoriť image harddisku, ten osysnúť napríklad DOSom 6 a z CD skopírovať priečinok WIN98, to je celá inštalačka. Potom už iba nabootovať ten image harddisku a zadať C:\WIN98\setup pre spustenie inštalácie. Viac netreba bootovaciu disketu ani CD, a výhoda je že keď sa bude niečo do Windowsu pridávať, nebude pýtať inštalačné CD ale rovno si to nainštaluje.

PříspěvekNapsal: 22.09.2024, 15:10 
Kecka

jak na distro Rayers DOSBox-X linux>
budeme potřebovat upravovat linux ve kterém budeme pracovat s dosbox-x.sqf což je initrd soubor
použil jsem SLAX který jsem nainstaloval na notebook ThinkPad T430 se zvukovkou intel
udělal jsem si scripty UNPACK a REPACK
na rozbalení podle Rayers návodu a na zpětné zabalení
ve slaxu se právě využívá squashfs , už tam k tomu byly potřebné zabalovací nástroje
zde pak najdete můj patch : https://drive.google.com/file/d/1vawap7 ... sp=sharing
distro slax zabaluje s využíváním složky changes s patchem to je na to lepší
syslinuxem bootuju slax i distro Rayers , loadlin mi selhal
navýšil jsem ramdisk jinak to dělalo kernel panic při plné paměti
podle návodu stačí zvednout volume v alsamixer
není to tak , je potřebný dodatečný zásah nebo zásahy do initrd dosbox-x.sqf
systém mi takhle naběhne a připojí harddisky , spustí i dosboxovou aplikaci
bohužel bez zvuku
zkusil jsem přidávat alsa a udev , ale bylo to jen horší pak nešla alsa vůbec
když to neudělám alsamixer hlásí mixer not found
podle hledání modulu snd-hda-intel se ukázalo že nejsou načtené ani zřejmě žádné moduly
modprobe a insmod mi nepomohlo
udev alsa nebo insmod mi nepomohly , obvykle jen rozhasím distro
další problém je že to není ve fullscreenu ani když měním nastavení dosbox-x.conf jakkoliv
kdo tohle opraví na zvuk a fullscreen si zaslouží titul skutečný odoborník hlavně ohledně linuxu a dosboxu
nechávám ostatním aby to zkusili

jde to zkusit díky slax i na usb flešce

PříspěvekNapsal: 22.09.2024, 15:17 
Kecka

zapoměl jsem dodat:
zabalovací script REPACK mksquashfs squashfs-root dosbox-x.sqf -comp zstd -b 256K -no-recovery -all-root -no-xattrs -not-reproducible -no-exports -all-time $(date +%s) -Xcompression-level 22
nefunguje parametr -all-time a parametr -not-reproducible
proto jsem použil pouze mksquashfs squashfs-root dosbox-x.sqf -comp zstd -b 256K -no-recovery -all-root -no-xattrs -no-exports -Xcompression-level 22

PříspěvekNapsal: 22.09.2024, 16:40 
Kecka

kdyby byl ve skupině cvičenec např karate nebo jiného bojového sportu věřím že takový člověk je obvykle způsobilý velet a obvykle se do této pozice sám vnutí
když však jde např o radio stanici nebo o počítačového odborníka, musí být stanovena speciální osobnost specimen na tuto úlohu radista
v tomto okamžiku vzdávám ten dosbox-x rayers , na stránce rayers je uvedena verze v roce asi 2021 od té doby je již na původní stránce grapeliho uvedeno několik verzí
zkusil jsem je včetně poslední 2022 a nedostal jsem se k funkční ani běžné zvukovce intel a slíbený fullscreen jsem neviděl
navíc problematický unpack a repack dosbox-x.sqf souboru brání rychlé práci
rozhodl jsem se pro distro slax slackware tomáše m
funguje mi v něm windows98 a má zvuk i cron a mc a jiné věci již v sobě přitom není o moc větší
ve windows jde zvuk také po nastavení dosbox-x.conf
takže nechávám distro rayers (grapeliho) jako oříšek pro tweaka který to rozjede
pokud to někdo z vás dokáže dejte to prosím k tomuhle jako reakci že to máte a poďelte se

PříspěvekNapsal: 23.09.2024, 10:35 
Kecka

v tuto chvíli jsem sestavil ten win98 pod dosboxem s linuxovým disterm ve slaxu

Sestavil jsem nový linux. Mám Slackware 15 SLAX. Jeho hlavní funkce je použití na dosbox. Pro instalaci si nachystejte na harddisku dva primary partition oddíly nebo si to udělejte nějak na fleš disku nebo usb hard disku. Budete potřebovat počítač který startuje bez UEFI v legacy modu. Doporučím vám vzít také původní slax z jeho webu pokud chcete start z UEFI (na původním je obsažený.) První oddíl partition by měl být velký 8000M nastevný jako DOS mbr partition bootovací, druhý oddíl pak má být přes zbytek. Formát má být FAT32 první disk a ext4 druhý. Podívejte se do souboru 04-Default na /root/.startup ohledně připojení disků. Při nastavení prvního oddílu partition jako bootinst bootovacího se podívejte do scriptu jestli je tam mbr.bin nebo gptmbr.bin . Použil jsem mbr.bin ale zdá se mi že je v souboru bootinst.sh gptmbr.bin, to patří přepsat na mbr.bin. Pokud nevíte co děláte dejte si pozor abyste si nepokazili počítač. Po startu systému je pro dosbox zvoleno rozlišení 1366x768. Proto se nejdřív podívejte do dosbox.conf. Nahrál jsem do systému pod dosboxem běžící windows98 a soubor harddisku 2000M. Můžete zkusit nějakou Win98 hru. Na závěr přidám co patří na harddiskový oddíl 2 partition 2 :

https://archive.org/details/retro-DOS-cd-games

https://archive.org/details/retro-dos-games-collection

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Použil jsem starší notebook ThinkPadT430 s ssd diskem 128GB

PříspěvekNapsal: 23.09.2024, 15:16 
Pan Štábní

Has thanked: 132 times
Been thanked: 71 times
Chcel by som zhruba to, čo sa tu píše aj vykonať, ale chcem obraz VHD. Vytvorím ho vo Winodws 10 a potom pripájam do DOSBox-x a neberie mi ho. Vie mi niekto poradiť?

PříspěvekNapsal: 23.09.2024, 16:32 
Pan Štábní

Has thanked: 132 times
Been thanked: 71 times
A ako si to vyriešil s tou myšou?

PříspěvekNapsal: 03.10.2024, 21:11 
Kecka

obraz disku jsem vytvořil v dosboxu-x příkazem imgmake (disk Z: nástroje dosboxu-x) zadal jsem jako parametr přednastavený preset pro harddisk -t hd_2gig
více zde https://dosbox-x.com/wiki/Guide%3AManag ... %E2%80%90X
jeho připojování je rozebráno v návodu na stránce , udělej si složku tu si připoj v dosboxu jako harddisk mount d ,,tam budeš mít soubory
pak si připoj soubor img jako harddisk imgmount e ,,v dosboxu , a jedině tak do něj kopíruj soubory ze složky do harddisku
win98se pak s těmito hd image soubory pracuje , najde ho jako disk i se soubory

tu jsou novinky mojeho slackware 15
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
systém restartuje každých 10 minut kvůli pádům dosboxu nebo prohlížení stránek
používám ho jako náhon na traffic na své stránky na vedlejším počítači
občas to nějak zamrzne na turecké webovce tak je nutný častý restart a automatické skripty
pokud chcete systém trochu přetvořit , vypněte crond ,,, killall crond
nebo stiskněte tlačítko windows start které to provede
jeho funkce se mění v usr bin / fbapps nebo fbrun tak nějak

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]