OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 13.04.2024, 12:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak jsem Rhapsody OS zkoušel...
PříspěvekNapsal: 27.02.2024, 20:23 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10117
Bydliště: Praha
Has thanked: 1956 times
Been thanked: 1520 times
Někteří to možná neví, ale když byl MacOS na svém konci s 68k a reálně se uvažovalo o přechod na jiný procesor, krom PPC se také zvažoval Intel. Ano, ano. Apple nám málem přešel na Intel dřív, než stihl udělat ty svělé PPC stroje. No... A z té doby tu máme první nášlapy do *nixového světa, z kterého nakonec vznikl MacOS X. Ale mezitím...počkejte si...(ono není moc na co, že si s tím hraju teď naznamená, že už to není na světě odnepaměti)...vyvíjeli nový OS jak na PPC, tak souběžně na x86. No a s tím druhým jsem se rozhodl, že si budu hrát. Jedná se konkrétně o DR2 verzi, neboli Rhapsody OS5.1, který v sobě skrývá ještě hooodně věcí z OPENSTEPu, ale kompatibilní s ním už skoro není.
Instalační média se sestávají ze dvou disket a jednoho CD. Já nejsem lama, takže jsem se vykašlal na instalaci do nějakého "virtual boxu" a rovnou si sehnal hezké PII 350Mhz, byť Rhapsody má jako minimum 486 procák. Ale halt nemám žádnou volnou 486 nebo P1 mašinu, kterou by na to chtěl znásilňovat.
Samotná instalace je poněkud záludnější. Než jsem přišel na to, že HDD a CD-ROM musí být na jednom kabelu, tak jsem se dost navztekal. Prostě na secondary portu mi to cd-romku nechtělo najit ani za boha. A vzhledem k tomu, že nenalezená mechanika během instalačního procesu znamená "restart/vložit instalační disketu/vložit disketu s ovladači/vybrat ovladač", tak si asi umíte představit, jaký to je po pěti marných pokusech opruz.
Nakonec mi to dneska došlo (ne, nikde jsem se to nedočetl) a šlo se na instalaci samotnou. Ta je poměrně zdlouhavá. Jen její první půlka zabere asi 25 minut. Pak dojde k restartu a....PRD VELEBNOSTI! Comp mi zahlásil, že jaksi nemůže najít aktivní oddíl. Si říkám, že instalace vypsala, že je disk "ready to boot". No...nebyl. Tak naivně bootuji do DOS6.2 a spouštím FDISK. No ani kň, že jo. Takový druh oddílu to prostě nezná. No, co. Nabootoval jsem z diskety a dal si celou první fázi instalace znovu, protože "se asi něco pokakalo". Nepokakalo a opakovaný pokus dopadl stejně. Tak jsem zapojil svůj chatrný mozek, vložil disketu znovu a tentokrát do promptu boot vložil "hd(0,a)mach_kernel" (první disk, první oddíl). A světe div se, ono se to rozeběhlo. Teď jsem si nastavil drivery pro grafiku, zvuk, síť (pozor! oblíbené realteky to neumí!) a nainstaloval dodatečný software, co byl na CD (krom japonštiny, tu fakt neovládám). No a nyní na mě kouká další Restart. Jak to asi dopadne? To si povíme příště...

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak jsem Rhapsody OS zkoušel...
PříspěvekNapsal: 27.02.2024, 22:02 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10117
Bydliště: Praha
Has thanked: 1956 times
Been thanked: 1520 times
Tak po restartu naběhne asistent. Tam si vytvoříte účet, zvolíte zda chcete být součástí internetové sítě, která samozřejmě neexistuje, a ještě nějaké kravinky. Až to celé trochu poladím, tak pošlu foto fešného desktopu. Mám 64MB modul, z kterého záhadně adresuje jen 16MB, tak to dost swapuje. Možná se mu nelíbí 15-16MB ďoura. Uvídíme - zítra další experimenty.


Přílohy:
IMG_3001.jpg
IMG_3001.jpg [ 215.97 KiB | Zobrazeno 1051 krát ]

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak jsem Rhapsody OS zkoušel...
PříspěvekNapsal: 28.02.2024, 02:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.09.2022, 16:24
Příspěvky: 194
Has thanked: 8 times
Been thanked: 35 times
Tohle je pekny kus historie, ktery mne bohuzel trochu minul (ja jsem byl spis na ruzne Solarisy, UnixWare, SCO OpenServer, a tak).

Pozdeji jsem zkousel OpenStep na x86. Pamatuji si z toho, ze to bylo udesne pomale i na modernejsim zeleze, nez byl "dobovy" hardware.

[Mimochodem, OS/2ka pro PowerPC byla taky postavena na MACHu, jeden z MACH serveru tam je "OS/2 personality": https://www.os2museum.com/wp/os2-histor ... c-edition/ ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak jsem Rhapsody OS zkoušel...
PříspěvekNapsal: 28.02.2024, 19:20 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10117
Bydliště: Praha
Has thanked: 1956 times
Been thanked: 1520 times
Nakonec jsem dneska zavalený prací, takže jsem se k dalším testům nedostal. Snad zítra...

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak jsem Rhapsody OS zkoušel...
PříspěvekNapsal: 05.03.2024, 13:47 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10117
Bydliště: Praha
Has thanked: 1956 times
Been thanked: 1520 times
Tak se po pár dnech zase hlásím. Musím říct, že je Rhapsody dost vybíravé na HW, což se dá u nikdy nevydaného OSu docela pochopit. Například zvukovku vyžaduje opravdu tu správnou - neexistuje, že použijete nějakou, co prostě podporovaný SoundBlaster umí emulovat. A to ani v případě, že použijete cokoliv novějšího z řady SB, než ISA SB16. Co se týče grafik, tam je to lepší. S3, ATI, Matrox. Není problém. Síť/Internet se mi zatím nepodařilo rozchodit. I když jsem nakonec našel 3com síťovku (jak jsem psal, Realteky se nechytají), tak si to s routerem nepovídá. Ale je možné, že někde musím něco na routeru jinak nastavit. Mám nový "s hypa-čupa-zabezpečením pičo" a ještě se v něm moc nevyznám. Možná je to i proto, že si jako první chce povídat s dávno neexistujícím serverem a pak se zeptá, zda chci pokračovat bez networkingu. To se mušá probádat, až na to budu mít víc času. Prozatím tedy jen pěkná fotka desktopu, který bude všem applistům známý.


Přílohy:
IMG_3006.jpg
IMG_3006.jpg [ 1.07 MiB | Zobrazeno 769 krát ]

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak jsem Rhapsody OS zkoušel...
PříspěvekNapsal: 06.03.2024, 13:29 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.09.2022, 16:24
Příspěvky: 194
Has thanked: 8 times
Been thanked: 35 times
Diky!

Je k tomu nejake vyvojove prostredi (myslim vizualnejsi nez "vi", kde se da naklikat GUI) ? Neco na zpusob Xcode.

zde je Rhapsody ve starsim qemu: https://virtuallyfun.com/2017/04/22/dar ... -2-booted/ - bohuzel odkaz http://www.nextcomputers.org/forums/vie ... 3659#23659 mi nechodi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak jsem Rhapsody OS zkoušel...
PříspěvekNapsal: 06.03.2024, 13:58 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10117
Bydliště: Praha
Has thanked: 1956 times
Been thanked: 1520 times
Hele, něco pro developery tam je. Není toho málo, ale zatím jsem to nezkoumal. Nevím, co by se na tebou uvedeném odkazu mělo nacházet, ale něco je tady:
https://sourceforge.net/projects/aapl-d ... z/download
Hádám, že to je základ a ty si pustíš instalaci normálně z ISO image.
Nějaké další informace najdeš tady: http://www.rhapsodyos.org/
Spíš bych řekl, že tomu chybí nadšenci - asi by se to dalo programově dovybavit, protože nějaké appky z prvního MacOSX byly tuším univerzální.

Je škoda, že to tenkrát nevyšlo. Byla by to zajímavá alternativa k Woknům. Ale chápu Apple, že jeho cesty vedou svázaností s HW.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak jsem Rhapsody OS zkoušel...
PříspěvekNapsal: 06.03.2024, 14:08 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.09.2022, 16:24
Příspěvky: 194
Has thanked: 8 times
Been thanked: 35 times
No kdybys chtel experimentovat, je i Nextstep/OpenStep (mam dokonce cedecka, ale ISO jsou urcite na internetu). Tohle byly tehdy hodne inovativni systemy, alespon dle meho (?laickeho?) nazoru. Treba IPC typu MACH ports by se Linuxu hodila (treba by z toho mohlo tezit i Wine se svym zoufalym wineserverem). Stejne tak displaypostscript je o uroven jinde nez Win32 GDI&USER/X11/...

Take by mohlo byt fajn Rhapsody rozjet na PPC Macich, s exaktnim navodem; par jich mam.

Asi to je zname, ale Apple tehdy koketoval nejen s OS pro cizi platformy, ale naopak poskytl 3rd party "licenci" na postaveni klonu Apple (a mam pocit, ze tehdy je to ekonomicky zabijelo).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak jsem Rhapsody OS zkoušel...
PříspěvekNapsal: 06.03.2024, 16:47 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10117
Bydliště: Praha
Has thanked: 1956 times
Been thanked: 1520 times
Rhapsody na PPC Macích není problém. Tam jsou i jeho pozdější verze, až po ten MacOS X. Na Intelu mě to zaujalo, že je to vlastně MacOS nativně pro x86, tak si s tím nějak ve volných chvílích hraju. Ale samo nečekám, že to bude na nějaké používání.
Jinak jsem se setkal v návodech už s různými nepřesnostmi. Např. s tvrzením, že když si špatně navolíte při instalaci hardware, tak pak musíte celou instalaci udělat znovu. To není vůbec pravda. Kruciální je akorát diskový řadič. Ale ten když zvolíte blbě, tak se stejně instalace nerozeběhne.
Co je prevít, to je zvukovka. Ta, když je zvolena špatně, tak po instalaci naběhne plocha, točí se kolečko a prdlajs z toho. Takže reset a spustit s parametrem config=Default (bacha na velká/malá písmena, přecijen je to linux). Protože nemám žádný SB Pro a nižší k dispozici (tedy mám, ale v nějakých jiných peckách a hledat je nehodlám), tak jsem stejně na beepru. A doporučuji na reálném železe to tak při instalaci nechat a pak si s tím hrát až po ní. "Správce HW" normálně mezi programy je, jen si ho musíte na disku najít v aplikacích a ideálně vrznout na plochu.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz