OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Sokolovna Slavonn

Právě je 18.05.2022, 05:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 09.05.2022, 10:29 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 776
Has thanked: 17 times
Been thanked: 36 times
Co se zvuku tyka, vim jen jedno. Mel jsem na svem Pentiu 166 MMX ten PCI Soundblaster tusim 64 (nebo 128) a zvuk v DOS hrach byl mnohdy o poznani horsi nez na ISA Soundblaster 16 plug & play. Ta PCI zvukovka to snad jen emulovala? Jestli ma nekdo potrebu hrat DOS hry na zastaralem zeleze, tak tam ma urcite smysl original ISA Soundblaster 16 (a vyssi).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 09.05.2022, 11:21 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3360
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 334 times
Been thanked: 687 times
Koluje taka stara indianska legenda, ze ak zvuk v msdose, tak treba nejaku ISA zvukovku, pretoze s PCI zvukovkami su v msdose vzdy nejake problemy ich rozchodit.

Inak ja mam Gravis Ultrasound PnP PRO (do ISA slotu), pre demoscenu ideal, a vie emulovat aj soundblaster, takze aj dosove hry by s tym mali chodit. Krasne chodi aj pod Win98 a kdesi som videl drivery aj pre WinXP.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 09.05.2022, 11:27 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 562
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 51 times
Z ISA zvukovek mám nejlepší zkušenosti s ESS

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 09.05.2022, 11:40 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9874
Bydliště: Praha
Has thanked: 1626 times
Been thanked: 1252 times
Faktem je, že rozchodit novější onboard zvukovku v DOSu, je trochu oříšek. Sám se s tím teď peru u chaintechu, kde je nějaká yamaha ds-xg (nebo tak nějak). Už, už jsem našel zaručený driver pro DOS/Win98, ale prostě nefachá. V XP je ten zvuk takový dost plochý, tak ani nevím, zda ji chci používat. Problém je, že všechny PCI sloty jsem obsadil a zvukárna v ISA pod Winama zase často nestíhá u DirectX zvučení. Kááždopádně mám SB LIve! PCI a pod DOSem jsem si nikdy žádného problému nevšiml.

_________________
https://www.icrc.org/en/nuclear-ban-treaty-no-to-nukes


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 09.05.2022, 15:34 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 919
Bydliště: Praha
Has thanked: 59 times
Been thanked: 261 times
Tohle je pěkné čtení o tom, jak mohou PCI zvukové karty fungovat v čistém DOSu.
http://dosdays.co.uk/topics/pci_sound_cards_in_dos.php


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 09.05.2022, 16:09 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 2012
Has thanked: 239 times
Been thanked: 464 times
Souhlasím, že ISA zvukovka je na DOS hry lepší volbou. Ale tazatel má desku pouze s PCI + AGP.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 09.05.2022, 16:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1856
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 251 times
misticjoe píše:
zvukárna v ISA pod Winama zase často nestíhá u DirectX zvučení.
Niekedy stačí nastaviť nižšiu alebo žiadnu hardvérovú akceleráciu pre zvuk.

Zvuk na doske.... Mal som starú dosku kde bola na doske zvuková karta CMI8330, a POST screen ju vypisoval ako ISA kartu. Tá behala pod čistým DOSom perfektne. S PCI je problém. Aj SB128 PCI čo má legacy ovládače pre DOS, tak to iba emuluje ISA SB16. Tie ovládače sú nejaké TSR programy ktoré odchytávajú porty pre SB16 a prekladajú to pre SB128, a v niektorých hrách skrátka nefungovali.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 13.05.2022, 23:53 
Offline
Kecka

Registrován: 31.10.2021, 12:07
Příspěvky: 46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Win 98 se funguje ale mam problém. Preco my ide sempron 2200+ iba na 1ghz? Doska je KT4A-V


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 14.05.2022, 00:09 
Offline
Kecka

Registrován: 31.10.2021, 12:07
Příspěvky: 46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Moze byt problém ze posledný bios na tuto dosku je na msi support 3.20 ale ja mam 3.31a taky tam ani nieje v ponuke a nejde mu to flesnut na 3.20


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 14.05.2022, 01:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1856
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 251 times
Sempron 2200+ je 1.5 GHz procesor (166 MHz x 9). Pozri či je v BIOSe dobre nastavený, na týchto starých doskách sa tuším dala nastavovať frekvencia manuálne.

Ešte pozri CPU support list pre daný BIOS, či je tam uvedený aj tento procesor.

S tým BIOSom je treba ešte dať pozor na rôzne revízie dosiek. Pre rôzne revízie rovnakej dosky boli rôzne BIOSy. Hľadaj v rohu dosky niečo ako REV. a číslo, alebo VER. a číslo. To musí sedieť s tým pre ktorý je ten BIOS.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 14.05.2022, 01:14 
Offline
Kecka

Registrován: 31.10.2021, 12:07
Příspěvky: 46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Bios je presne na dosku v biosr je nastavene 100mhz Ešte skúšam k tomu original soft pod win 98 zapol som autooverclock a motali pridáva na fsb len neviem ci len ďalšieho resetu.

Problém som mal aj s vga radeon 9550 na supporte je ovladac 98/ME ale asi ide len pod me lebo Hadze bsod vo win 98. Tak som tam dal zatiaľ gf mx400 tam ide ovladac normalne


Naposledy upravil Marvell dne 14.05.2022, 01:23, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 14.05.2022, 01:22 
Offline
Kecka

Registrován: 31.10.2021, 12:07
Příspěvky: 46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Takže tenautoover clock nefunguje pod win pridava az kým nezmizne pc mam v biose nastaviť rucne 166x9 alebo 150 x10 ... toto tam ide nastaviť

https://miro1984.rajce.idnes.cz/Bios/
Ako to mam najlepšie nastaviť? Alebo je to jedno? Hlavne nech vyde tych 1,5ghz?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 14.05.2022, 09:50 
Offline
Kecka

Registrován: 31.10.2021, 12:07
Příspěvky: 46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Noo mam problém s tým cpu ked je násobic v biose nastavený na auto a fsb na 100. Tak cpu ide 100 x10
Ked to v biose zmením na 166x9 tak nejde zapnúť PC.
Poradíte my ako to nastavím?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 14.05.2022, 10:41 
Offline
Kecka

Registrován: 31.10.2021, 12:07
Příspěvky: 46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Neviem to nijak nastaviť násobč si dava x10 tak som dal fsb na 150 ale vo windovse 10 ide len na 133 x10 dal som na 155 ale vo windowse ukazuje 167×10.
Ked dam v biose nasobic namiesto auto na x9 166 x9 tak za nezačne pc


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stary Pc. Aky OS?
PříspěvekNapsal: 14.05.2022, 11:09 
Offline
Kecka

Registrován: 31.10.2021, 12:07
Příspěvky: 46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
S nasobicom ani nepohnem ked dam pod 10 tak nezapnem pc ked dam nad 10 tak aj tak aj tak rata fsbx10
Jedine 2 funkcne kombinácie mi idu 133x10 1333mhz alebo 166x10 1666mhz.
Mozem ho nechať na 1666 alebo radšej len na 1333mhz?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz