OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 22.01.2020, 06:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KDZ - 1
PříspěvekNapsal: 01.12.2019, 16:51 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2668
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 18 times
Been thanked: 151 times
To by odpovídalo, na KPP800 se vešlo asi 500kB na jednu stranu, ale ta měla tónovou hřídel a posuv konstantní rychlostí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KDZ - 1
PříspěvekNapsal: 01.12.2019, 17:21 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 582
Has thanked: 26 times
Been thanked: 59 times
KZD má taky konstantní rychlost posunu elektronicky hlídanou ale asi funguje dobře jen v určitém rozsahu rozdílu otáček, jak je rozdíl moc velký tak to asi nedělá dobrotu vzhledem k tomu že se o tom zmiňují už výrobci...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 13.12.2019, 22:13 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 582
Has thanked: 26 times
Been thanked: 59 times
Tak jsem po delším úsilí spáchal kabel a mechaniku připojil k PMD. Nic nezasyčelo ani nezakouřilo, ale mechanika se pořád přetáčí na jednu stranu. Jediná chvíle kdy se nepřetáčí je, když držím Reset a potom po nahrání ovladače přes ROM 0 do BASICu při zadání příkazu FO/KSV apod. se taky zastaví a nic nedělá. PMD patrně čeká na reakci v cyklu, ovšem ven z něj vede pouze reset.

Tak bych se chtěl zeptat těch co tu mechaniku mají a umí používat, zda je to chyba mechaniky, nebo jsem snad připájel kabel špatně? Držel jsem se návodu ve formě té jedné A4 a kabel jsem po dokončení propípal, takže elektřinu vede všemi fousy dle návodu (ale třeba mám u něčeho provozní slepotu, letoval jsem to dlouho). Hraju si s tím na verzi PMD 85-3, nemá ta náhodou něco jinak oproti těm starším? U PMD už by mě to zase tak moc nepřekvapilo...

Používám basic3.rom + 3kzd1p32.rmm z emulátoru přes MegaROM. Basic normálně naběhne a pak i příkaz ROM 0 proběhne v pohodě a Basic se naučí příkazy FO, KSV a KLO. Ovšem na té mechanice mi to zatím nějak nechce fungovat, ta se jen točí a točí resp. zastaví a nic...

Edit: Tak po ručním propojení pinů funguje pouze přetáčení rychle doleva, ostatní signály jsou mrtvé. Tím mi z rovnice vypadává PMD a buď bude chyba v kabelu, nebo v mechanice. Ovšem nefungují mi signály ani co jdou do mechaniky napřímo (kupříkladu rychle vpravo, který je napřímo mezi piny 15 PMD a 30 mechaniky) :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 13.12.2019, 22:57 
Offline
Radil

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 503
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 116 times
PMD 85-3 na GPIO1 komunikuje s disketovkou, netluče se to spolu?
KZD byla implementována na starších PMD, kde se počítalo s diskem na HP-IB konektoru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 13.12.2019, 23:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 582
Has thanked: 26 times
Been thanked: 59 times
Disketovka není zapojená, používám pouze KZD-1 a ROM modul, tedy konfiguraci se kterou výrobce pracoval - kdo už měl disketovku, nemusel se crcat s mechanikou. Ostatně zkusil jsem oba GPIO a žádný rozdíl se nekonal.

Ale přijde mi že patrně ta mechanika je nějaká nakopnutá když se točí jen jedním směrem a zbytek povelů ignoruje i přes ruční cvakání na kontaktech konektoru :suicide: Ona po zapnutí normálně stojí ale v PMD se po zapnutí pořád převíjí jedním směrem a při jeho dalších povelech se zastaví...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 13.12.2019, 23:14 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 17:48
Příspěvky: 284
Bydliště: Košice
Has thanked: 176 times
Been thanked: 150 times
Mozno to bude zbytocne upozornenie, ale je dolezite sa neriadit pripadnym cislovanim na FRB konektore. Dolezite je, pin cislo 1 na FRB konektoroch PMD 85 pri pohlade zo zadu je vlavo dole. Neparnecpiny su dole, parne hore.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 13.12.2019, 23:19 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 582
Has thanked: 26 times
Been thanked: 59 times
Ano, konektor je zapojený na PMD určitě správně. Pin 1 je vlevo dole.

I zapojení konektoru v KZD souhlasí s příručkou, která je dost podrobná /obr. 9/.Proměřil jsem ještě konektor jaké napětí vlastně dává a zjistil jsem že -15 V sedí, +5V sedí, schází +15V a místo +12V je +17,5V Není to trochu málo a moc? Co může způsobit že ven leze ne 12 ale skoro 18V? Nějaký kraťas na cívce? A nula místo 15V taky nevypadá zdravě. Jen tiše doufám že to nespálilo jeden motor. Na obr. 8 je zapojení usměrňovacích diod na trafu, +12 V z něj leze bez regulace, +15V má stabilizaci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 14.12.2019, 18:34 
Offline
Profík

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 751
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 121 times
Pokiaľ malo byť 12V pri 220V vstupe, potom pri 240V vstupe (čo je dnes bežné), je výstup 13,09V striedavých. Po usmernení je na kondenzátore bez záťaže špičkové napätie 13,09 x 1,4 = 18,32V. Pri predpísanom odbere toto napätie klesne.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 14.12.2019, 20:58 
Offline
Kecka

Registrován: 30.10.2013, 21:55
Příspěvky: 53
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Já tuto mechaniku koupil někdy v roce 1990-91 ve výprodeji. Byla nová, ale vadná a chovala se nějak podobně. Když jsem pátral po závadě, tak jsem nakonec identifikoval OZ, myslím MA1458. Po výměně začala fungovat, ale protože jsem neměl ovládací software pro ZX, tak jsem se jí přestal dál zabývat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 14.12.2019, 22:47 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 582
Has thanked: 26 times
Been thanked: 59 times
Díky za tipy :-). Protože já sám ji neopravím (neumím měřit a ani nemám čím) tak budu asi hledat dobrou duši :twisted: . Ovládací software by byl, dokonce jak jsem se toho bál tak naopak v něm paradoxně není problém - v BASICu se jedná o jeden příkaz ROM 0 a mechanika je systému hned známá (díky Clouseau za tvůj megaROM :god2: ).

Po pročtení příručky je mi také více jasné že ovládání je poněkud komplikované, vzhledem k tomu že veškerá inteligence je na PMD, mechanika sama je čistě pasivní. Zjistil jsem, že třeba převíjení funguje pomalu na obě strany ale rychle už jenom na jednu, na druhou ani ťuk. A zápis dat taky nic, kazeta je i po zadání FO(KFORM) v PMD zcela netknutá i když se občas taky protáčí. Prostě je tam nějaká HW moucha, kterou sám nevyřeším. Na druhou stranu, mám na to čas a nespěchám takže otestuju kabel že funguje a když fungovat bude, tak už se půjde najisto do mechaniky.

PotPalo:
Jo už jsem se taky uklidnil, těch 12V totiž jde nestabilizovaně jen do motorků a ty se točí. Tedy nema problema. Spíš těch chybějících -15V by mohlo dělat čurbes, odběr je 40 mA a bude to nejspíš na napájení nějakých švábíků na desce, pár jich tam přece je a nedostatečné napětí v tom bude dělat čurbes.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 16.12.2019, 19:46 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 581
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
Czech Human píše:
Díky za tipy :-). Protože já sám ji neopravím (neumím měřit a ani nemám čím) tak budu asi hledat dobrou duši.


Dostal jsem se dnes k přečtení popisovanému problému a dovolím si několik poznámek:

Zapojení konektoru v dokumentaci KZD obr.5. není zrovna příliš jasné, řekl bych že je spíše zavádějící. Předpokládám, že jsi dobře zkontroloval zapojení propojovacího kabelu. Už tady bylo řečeno, že nelze se spoléhat na označení pinů na tělísku (liší se podle toho, jestli je tělísko určeno pro vodící kolík nebo vodící dutinku)!

Napětí +/- 15V, které je přivedeno ze stabilizátorů MAA 723, jsi snad měřil (píšeš že nemáš čím?) při odpojeném propojovacím kabelu a na správných pinech. Obě napětí jsou použita v řídící části a při absenci kteréhokoliv napětí nemůže řídící elektronika fungovat správně. Příčinou je buď vadný MAA 723 (už jsem se s tím i u nepoužívaných zařízení setkal) nebo je 15V zkratováno někde v obvodech řídící elektroniky.

Pokud jde o 12V, změřil jsem napětí na jiném KZD a naměřil jsem cca 16V (těch 18V se mi jeví hodně, záleží ale na napětí v síti). Zbývající napětí byla OK.

Pro úplnost uvádím popis části konektoru (zprava) na zadní straně KZD:
1 - 2 = -15V
3 - 4 - 5 - 6 = 0V
7 - 8 = +12V
9 - 10 = +5V
11 - 12 = +15V

Škoda, že Olomouc je hodně z ruky, snad se najde někdo poblíž.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 16.12.2019, 23:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 582
Has thanked: 26 times
Been thanked: 59 times
Počítat piny podle čísel na konektoru bez pečlivého pročtení manuálu si říká o zápalnou elektronickou oběť Manitouovi i s dýmy :-). Oni se s tím tehdy sice moc nedrbali jak se to připájí, ale v návodu je to popsané dobře (takové návody už se dneska nedělají, cítím se za tu větu věkem na několik milénií :lol: ).

Dle popisu v předchozích příspěvcích jsem se už uklidnil mimo tu -15V protože těch 12 je na motory a ty se točí. Spíš tam bude vevnitř něco odešlého do křemíkového nebe, když na jednu stranu běhají 2 rychlosti a na druhou jenom jedna děj se co děj. A nechodí data.

Takže ve výsledku se musí kabel vyzkoušet na KZD-1 co spolehlivě funguje aby byla jistota že není usmažený 7400 nebo 7404 v něm a když test proběhne k plné spokojenosti a ta mechanika tady nebude fungovat, tak se bude muset vrtat v mechanice. No a když kabel sklame, tak se bude muset dát nejprve do pořádku ten.

Osobně mě nejvíc saje že všechny tyhle socialistické vyfikundace jsou taková děsná DODOa ve všech směrech a není kousek pevné půdy, kde se bezpečně chytit. Ale to je na tom možná i to pěkné když pak vše funguje, že si člověk udělal kabel, všechno zapojil, případně i napsal více či méně funkční ovladače, že si pak řekne dobře jsem to udělal když to konečně vůbec funguje...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 16.12.2019, 23:20 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 581
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
Stále ale platí, že bez obou větví 15V to NEBUDE fungovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 16.12.2019, 23:21 
Offline
Profík

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 751
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 121 times
Napríklad v Didaktiku Gama sú osadené všetky pätice opačne. A neviem že by sa o tom niekde v návode písalo.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 16.12.2019, 23:34 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 582
Has thanked: 26 times
Been thanked: 59 times
jjilek píše:
Stále ale platí, že bez obou větví 15V to NEBUDE fungovat.


Ano, to rozhodně, ale mechanika samotná. I tak chci mít s kabelem jistotu že funguje. Přeci jen jsem ho pájel já :lol:


PotPalo píše:
Napríklad v Didaktiku Gama sú osadené všetky pätice opačne. A neviem že by sa o tom niekde v návode písalo.


To je zajímavá informace, ovšem v PMD je elektrické zapojení pinů dobře známé a pořád stejné co je mi známo, jediná věc co se mohla měnit bylo když nějaká soudružka napájela patici opačně ale fyzický pinout se nezměnil.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz