OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 05.12.2022, 22:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 11.11.2021, 10:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1275
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 38 times
Been thanked: 314 times
EC1045.01 píše:
V C2711 - C2714 není klávesnice 259.1 ani 259.3, ani označeni na DPS nenese kód 259… ale 271.1… ty klávesnice z C2711 mám dvě takže vím co tam je, ale je konstrukčně podobná s řadou 259.

Psali to v tom katalogovém listu https://consul.odkaznik.cz/consul_2711
"Modul klávesnice (obsahuje): Klávesnici klávesnice typu Consul 259 - EC 0101"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 11.11.2021, 11:13 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 680
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
dex píše:
Psali to v tom katalogovém listu https://consul.odkaznik.cz/consul_2711
"Modul klávesnice (obsahuje): Klávesnici klávesnice typu Consul 259 - EC 0101"

Ale tahle podle vyobrazení je jiná než 259.3
Fotky ze všech možných stran jsou tady:
https://www.avito.ru/moskva/tovary_dlya ... 2005133636


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 11.11.2021, 17:04 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 646
Bydliště: Šlapanice
Has thanked: 89 times
Been thanked: 75 times
Ta klávesnice z toho ruského odkazu je 259.6, je tam detailní foto na typové označení, a ideově je podobná 259.13.

Ty 259.1 a 259.3 nemají jednu DPS ale tři.

A fotka klávesnice z C2711.


Přílohy:
271_1_cislo.jpg
271_1_cislo.jpg [ 77.92 KiB | Zobrazeno 2200 krát ]
271_1.jpg
271_1.jpg [ 132 KiB | Zobrazeno 2200 krát ]

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 19.11.2022, 12:19 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.09.2022, 16:24
Příspěvky: 13
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Jsem trosku offtopic, ale kdyz uz to v tematu zaznelo - mate prosim nekdo informace k AZJ 6416, te co byla u ZVT SPU800 / TP8 ? Podle knihy Sedláček, Pavel, Šenkýř, Oldřich a Militký, Jiří. Základy programování mikropočítače TP-8. Ostrava: Dům techniky ČSVTS, 1980 [i.e. 1981]. 94 s. jsem pochopil, ze to bylo ceklem chytre zarizeni, ktere interpretovalo celou radu ruznych control-codes. Na druhou stranu fotky SPUckove AZJ karty z Aukra vypadaji uplne jinak, tak nevim jak to vlastne bylo. Mate k tomu nekdo prosim blizsi informace?

Napsal jsem jednoduchy assembler na TP8 a pak castecny emulator, ktery umi spustit ten kod a na emulovane AZJ vypise texty podle prikladu v te knizce, takze problem bude asi ve fotkach z Aukra. Kazdopadne by mne to zajimalo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 19.11.2022, 14:41 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 680
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Nevím, jestli odpovím na otázku. Pokud si vzpomínám, tak klávesnice se připojovala až k monitoru AZJ6416.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 19.11.2022, 19:10 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.09.2022, 16:24
Příspěvky: 13
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
No ja mam nejakou fotku (zrejme) karty do SPU, na ktere je napsano AZJ 6416. Zvlastni na ni je, ze tam je par obvodu, myslim nejake citace, drobna logika, a PROMkovy generator znaku. Nic vic, tak nejak by to odpovidalo hodne zjednodusene TVD karte z TNSka.

Pritom SPUckovy kod z nejakcyh prikladu (CO/select=013) z periferie normalne cte (to bude klavesnice), posila tam ridici znaky, a dokonce cte i ze screen bufferu. To vypada na celkem sofistikovany system, ktery neodpovida te karte ke ktere mam foto. A proto se vlastne ptam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 21.11.2022, 00:11 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.09.2022, 16:24
Příspěvky: 13
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Abych tady nematl, uz nemuzu editovat predchozi prispevek nebo ho zlikvidovat - vsechno je jinak. V SPUcku je primitivni karta DPR, ta ma konektor, veskera logika je v te AZJ6416.

Karta o ktere jsem mluvil je primo z AZJ6416.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 21.11.2022, 16:51 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 646
Bydliště: Šlapanice
Has thanked: 89 times
Been thanked: 75 times
Nebude to tak že AZJ6416 bude terminál, pak bude klávesnice součástí toho terminálu a ta může bit na pevno SM1601, SM7202, … nebo na kabelu AND-16, AND-80, SM7202.M2 …, Jestli je nějaký obrázek tak by se hodil aneb je pak se čeho chytit.

Předpokládám, že to SPU800 jelo do terminálu, aneb to výkonově asi nic jiného nedalo.

V terminálech SM1601, SM7202 a vše co mělo stejnou bednu je osazená klávesnice CONSUL 259.13, u AND-16, AND-80 je kapotovaná klávesnice CONSUL 259.13 s redukčním kabelem. SM7202.M2 má jinou bednu a sériovou klávesnici CONSUL 262.5.

Terminál nemusí být nějak extra složitá mašinerie pokut se od něho nechce nic extra. Např. v SM1601 je celí terminál na jedné DPS, u „nahryznutého jablka 1“ je taky terminál a měli by to být horní dně řady IO.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 21.11.2022, 18:07 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 680
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 78 times
Bídná fotka je tady:
https://aukro.cz/prospekt-programovatel ... 6985659306


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 21.11.2022, 18:14 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.09.2022, 16:24
Příspěvky: 13
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Tady je lepsi fotka z jedne knizky: https://paste.pics/JXGKK (je tam SPU, AZJ i nejake periferie). Teda doufam, nejsem pametnik, ten system je o kousek starsi nez ja.

Mne uz to je celkem jasne jak to fungovalo, resp. ve vztahu AZJ6416 k SPU800 uz "nic nezkoumam", pro ucely emulatoru bych tedy uvital ridici kody toho AZJ, ale vzhledem k tomu ze jeste neni plne reversnuty ten procesor, tak je to zatim asi bezpredmetne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 21.11.2022, 18:29 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 646
Bydliště: Šlapanice
Has thanked: 89 times
Been thanked: 75 times
Podle vzhledu provedení to vypadá na jedu z prvních konstrukcí klávesnic CONSUL 259 tj. modelů tak od 1 až 3. Část té klávesnice je zapuštěná ve stole, aneb je příliš vysoká. Na té druhé fotce bych to tipl na CONSUL 259.1 (ta má taky numerickou klávesnici) … ta tiskárna za tím děrovačem vypadá na CONSUL 2111.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klávesnice Consul?
PříspěvekNapsal: 21.11.2022, 18:59 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 646
Bydliště: Šlapanice
Has thanked: 89 times
Been thanked: 75 times
Pár fotek CONSUL 259.1, ten lem je úroveň, co klávesnice koukala ven.


Přílohy:
C259-1_3.jpg
C259-1_3.jpg [ 121.67 KiB | Zobrazeno 416 krát ]
C259-1_2.jpg
C259-1_2.jpg [ 93.95 KiB | Zobrazeno 416 krát ]
C259-1_1.jpg
C259-1_1.jpg [ 95.75 KiB | Zobrazeno 416 krát ]

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz