OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 19.06.2021, 10:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 30.09.2019, 16:32 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 454
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times
Pokračování ...


Přílohy:
sit04.jpg
sit04.jpg [ 109.78 KiB | Zobrazeno 2346 krát ]
sit05.jpg
sit05.jpg [ 109.08 KiB | Zobrazeno 2346 krát ]
sit06.jpg
sit06.jpg [ 136.12 KiB | Zobrazeno 2346 krát ]

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.09.2019, 16:59 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2150
Has thanked: 124 times
Been thanked: 195 times
:slint:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.10.2019, 09:25 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 454
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times
Tak součástky zakoupeny (WK16412-2, KC810, KC507 a KF517), otestovány a oprtronum dopsané hodnoty odporu. Rozptyl parametru těch optronu byl odezdi ke zdi. I když jsem napsal hodnoty odporu tak se muže stát že s nimi to nepojede aneb mezi krásně fungujícím se střídou 1:1 a nefungujícím bylo několikrát méně než rozestup hodnot mezi řadou E24. Hlavně s vysílačem pro RS232C bylo veselo :hang: , aneb pracuje na hranici možností daného zapojení.

Pro možnost propojení více rozhozených sítí chce při nastavování dodržet jistá pravidla nejprve nastavit příjem, bráno z pohledu modulu sítě, to chce, aby na výstupu vývodu 15 nebo 2 CMOS 4049 (pro měřící bod jde využít dírka od neosazeného odporu R2 a v ose odporu R2 je nachystaná i zemnici ploška) byla symetrie 1:1 a pak nastavit vysilač tak aby převáděl se symetrii 1:1. Pro nasnování je vhodné mít stabilní zdroj kmitočtu se střídou 1:1. Zatím jsem to netestoval, ale jako zdroj signálu 1:1 by mělo vyhovovat vysílání z obvodu UART/USART znaku AAH, 8bitu bez parity a s jedním stop bitem. Na druhou stranu to stejnak bude zapotřebí hlavně pro nastavení IPRS v PMD85.

Taky jsem zkusil, zda převodníky MAX232 utáhnou ty optrony a výsledek byl pozitivní a fungovalo to, konkrétně jsem použil MAXIM MAX232EPE a kondenzátory jsem mněl kapkové tantaly z produkce TESLA. Jinak jsem zkoušel s 75150PC a 75154PC.

Platební údaje budou v SZ.


Přílohy:
balicky.jpg
balicky.jpg [ 151.92 KiB | Zobrazeno 2259 krát ]

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.10.2019, 12:44 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2150
Has thanked: 124 times
Been thanked: 195 times
Jsou nějaké novinky na této frontě? Tuhle problematiku jsem momentálně trochu upozadil vzhledem k vývoji Min ale hodlám se k ní zase vrátit. Co ten software? Jsou někde požadavky co by měl umět nebo alespoň popis funkcí?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.06.2021, 13:43 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 211
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
Zkusím oživit téma dotazem.

U IQ151 je síť FELNET (moduly SERI), zapojení je jednoduché, dvě dvoudrátovvé vedení (na jednom data, na druhém hodiny). Očekával bych, že tato vedení budou na obou koncích zakončená odpory o stejných hodnotách, ale dle dochovaných schémat je na jednom konci zakončení odporama 150ohmů, a na druhé straně (původně generátor hodin, ale později nahrazen) je zakončeno odpory 56 ohmů. Napadá někoho proč je to takto asymetricky zakončeno? Datová linka je přes 4k7 ještě navíc na konci s menšíma odporama napájena +5V


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.06.2021, 15:31 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.09.2018, 09:10
Příspěvky: 167
Bydliště: Bardejov
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times
Chcel by som sa spýtať, či by bolo možné do takejto siete pripojiť aj napr. takého Maťa? Je to síce podobná konštrukcia ako PMD no nie rovnaká. Kdesi som kedysi čítal, že pán Urda, ktorý tento počítač navrhol zamýšľal sieť, ak si dobré spomínam buď pre 8 alebo až 16 počítačov, malo sa to pripájať cez konektor pre magnetofón a ako koncentrátor mal slúžiť mikropočítač 8748, žiaľ nič viac sa nedochovalo len slovný popis. Bolo by preto zaujímavé, ak by sa Maťo dal k nejakej sieti s ostatnými počítačmi pripojiť, poprípade aspoň keby v sieti mohli byť počítače Maťo, PMD a Consul (keďže vychádzajú z dosť podobnej architektúry).

_________________
Didaktik M/Didaktik GAMA/PMI 80/MAŤO/Commodore64


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.06.2021, 20:44 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 454
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times
L00K …

Ty budiče u SERI, C2717 a PMD71 jsou shodné jak pro rozhraní RS485/RS422 takže tam bych se inspiroval. Ty budiče se dělají ve dvou verzích pro přijímače to jsou 75107 a 75108 kdy 75108 má otevřený kolektor a pro vysílače to je 74109 a 75110 kdy 75109 je schopná dodat proud 3.5 až 7mA a 75110 je schopná dodat proud 6.5 až 15mA.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.06.2021, 08:14 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 211
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
EC1045.01

právě proto, že jsem se díval jak je to udělané jinde jsem toto téma oživoval, prostě je mi podezřelé asymetrické zakončení vedení... PMD71 (teda pokud jsou všechny Ačkové krabičky stejné) má podobnou zakončovací kaskádu ale stejnou na obou koncích. Pánové z FEL jeden konec ukončili 150ohmy a druhý 56 ohmy... tuší někdo proč? Nebo je to jen emipricky přizpůsobené metodou pokus, nový omyl? Další otázkou pro mne neznámou je proč zrovna 150 ohmů nebo 180 ohmů u PMD, jakou to má souvislost s těmi linkovými vysílači/přijímači či kroucenou dvoulinkou (můj pracovní název STP cat -1 :) ).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.06.2021, 10:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 107
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times
Len tak medzi rečou, na akých IO adresách su PMD70 a PMD71 ? Podľa dekodérov adries som usúdil, že sú zhruba:
PMD70 na 8Ch-8Fh, 9Ch-9Fh, 0ACh-0AFh, 0BCh-0BFh, a 0DCh-0DDh,
PMD71 na 0FEh-0FFh.
No neviem, či je to takto presné.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.06.2021, 12:20 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 211
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
na http://www.sapi.cz/pmd-85/pmd7x.php jsou schémata a u nich i použité porty v popisu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.06.2021, 13:29 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 107
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times
Vďaka, toto som teda prehliadol :)
V prípade PMD70 je zrejme neúplné adresovanie:
1. notifikacia MASTER/oslovenie SLAVE" - použité sú iba adresy A6 a A7 - v skutočnosti sa používa iba 8Ch,
2. uvoľnenie/blokovanie vysielania - použité tiež nie všetky adresy - používa sa iba 0DCh a 0DDh.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz