OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 06.10.2024, 17:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kufříkový počítač
PříspěvekNapsal: 01.01.2024, 22:11 
Prvnička

Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Dobrý den. Chtěl bych se na něco zeptat ohledně programování Z80, ale nejdříve, protože jsem tady nový, bych něco řekl o sobě. V 80. letech jsem vystudoval SPŠE obor automatizace, ale po celou dobu jsem se elektronikou moc nezabýval, takže se považuju za začátečníka. Dlouhodobě jsem byl lodním modelářem a k elektronice jsem se vlastně dostal úplnou náhodou. Před dvěma roky jsem potřeboval něco konkrétního z elektroniky, narazil jsem na časopis Praktická elektronika. Po nějaké době v něm začaly vycházet články na variantu PMI-80. Ve škole jsme používali TEMS 80-03 (doufám, že to píšu zprávně) a dá se říct, že jsem ten předmět měl rád.Říkali jsme mu kufr. Ta stavba mně prostě nadchla. Postavil jsem jednodušší variantu, autor ji nazval binární blikačka. Po odstranění několika chyb jsem ji konečně s velkou radostí rozjel. Pak jsem ji dal do plastové krabičky, přidal vypínač apod., aby to nějak vypadalo. Krabička je schválně trochu větší, aby se věc mohla rozšiřovat. Je tam použitý eeprom 28c64, programoval jsem ho na prog. willem 5.0. Psal jsem ručně přímo ve strojovém kódu. Plošný spoj udělat neumím, je to celé dělané na pájitelném plošném poli. V zapojení je použitý procesor Z80.
Pak jsem postavil i druhou variantu stejným způsobem. Některé její části se mi podařilo odzkoušet stejným způsobem jako tu první - odzkoušet obvod 8255 a 74175 pomocí blikání LED. Toto jsem zase napsal ručně přímo na programátoru. A teď konečně je tady problém, proč to celé vlastně píšu. Do softu programátoru se dají vložit soubory BIN, zatímco autor napsal soubor v HEX a ASM. Soubory jsou volně ke stažení na stránkách aradia. Zkoušel jsem nějaké věci z netu, ale pořád se mi nedaří ten soubor převést na BIN. Mohl by mi někdo poradit?
Přikládám pár fotek první varianty, za kvalitu se omlouvám.
Přeju pěkný den.

Předmět příspěvku: Re: Kufříkový počítač
PříspěvekNapsal: 02.01.2024, 09:04 
Pan Štábní

Has thanked: 382 times
Been thanked: 309 times
Zkus pouzit tuto utilitu pro prevod HEX->BIN:
Příloha:
Hex2bin.zip [10.82 KiB]
190 krát

Ale asi lepsi zpusob by byl zjistit, jak autor vygeneroval ze zdrojoveho souboru ten HEX a jestli by slo (urcite ano) vygenerovat primo BIN soubor. Nebo take jestli programator neumi nacist HEX soubor primo. V nem muzou byt treba ulozene nektere dulezite informace.
A take ten 'kufrikovy pocitac' TEMS 80-03 je tady docela znamy a uz se to tady probiralo, tak si to muzes dohledat. A lepsi je asi vse okolo PMI-80, to je mnohem beznejsi SBC. I kdyz ty by jsi se asi potreboval naucit, jak napsat kod, zkomipovat ho a nahrat do pocitace.

Poznamka: Zapomnel jsi prilozit ty prilohy ;-)

Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr

PříspěvekNapsal: 02.01.2024, 22:20 
Prvnička

Děkuji za reakci. Teď jsem snad přiložil fotky, nevšiml jsem si, že je musím zmenšit.
Hex2bin jsem zkoušel už předtím, píše to, že ten zdrojový soubor nemůže otevřít. To, co chci dostat do programátoru se přesně jmenuje Reinkarnácia PMI-80 alebo jednoduchá učebná pomocka z aradio.cz. Zkoušel jsem i jiné věci než hex2bin, to co jsem byl schopný vygooglit, ale bez úspechu. Na willema používám verzi softu 098d12c3, mělo by to být zprávně.

Přílohy:
foto222.jpg
foto222.jpg [ 77.42 KiB | Zobrazeno 8809 krát ]
foto111.jpg
foto111.jpg [ 90.71 KiB | Zobrazeno 8809 krát ]

PříspěvekNapsal: 03.01.2024, 00:22 
Pan Generální

Has thanked: 536 times
Been thanked: 636 times
Vytvořená binárka, jiná utilita (win32) a původní hex v příloze.
Program od Mikese dává stejný výsledek.

Přílohy:
pmi.zip [49.25 KiB]
193 krát

PříspěvekNapsal: 03.01.2024, 10:35 
Pan Štábní

Has thanked: 382 times
Been thanked: 309 times
Tady to mas v priloze zabalene vsechno, vcetne bat, ktery to cele prelozi. Je tam i prekladac.
Do zdrojaku jsem akorat doplnil direktivu END na konec, ktera tam chybela. Jen jsem pouzil jiny prekladac (TASM) a ten vygeneruje primo binarni soubor. Ja ho pouzivam radeji a tu binarku taky preferuji, pokud to nevadi.
Mozna se pletu (omlouvam se), ale z toho, co jsi napsal, jsem mel pocit, ze pomoci hex2bin prevadis puvodni zdrojovy text, ale to je pro prevod HEX souboru na BIN. Tedy jen na zmenu formatu souboru.
A programator, ktery pises, neznam, takze nevim. Nejlepe by asi bylo prostudovat navod ;-)

Přílohy:
PMI-reink.ZIP [128.93 KiB]
204 krát

Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr

PříspěvekNapsal: 03.01.2024, 21:11 
Prvnička

Děkuji mockrát za odpovědi. Bez problémů jsem to nahrál a odzkloušel (v NVSRAM DS1230Y).Dělá to další chyby, ale v podstatě mám odzkoušený display a klávesnici. V každém případě se to snaží o zavedení systému. Toto jsem neměl jak odzkoušet, v assembleru a nejenom v něm jsem velice slabý.
Programátor jsem použil Willem koupený v Číně za pěknou cenu, návod k němu nepřišel, ale to se dalo čekat. Přikládám fotku toho, co jsem vlastně dělal. Ještě jednou děkuji za pomoc.

Přílohy:
foto444.jpg
foto444.jpg [ 97.37 KiB | Zobrazeno 8680 krát ]
foto333.jpg
foto333.jpg [ 110.72 KiB | Zobrazeno 8680 krát ]

PříspěvekNapsal: 27.05.2024, 01:01 
Prvnička

Ozývám se po delším čase. Reinkarnační PMI-80 mám kompletně hotové s nahraným systémem a bez chyb. Nejdříve jsem prošel několik DF, hlavně témata s chybami pamětí apod. (nevyžádané přepisy pamětí). V jedné diskuzi doporučovali přečíst knihu Návrh a konstrukce desek plošných spojů. Podle této kniky jsem nasekal celkem solidní počet chyb. Desku jsem udělal celou znova. Na ní jsem zrušil měřící body, dal jsem přesné patice, k napájení všech IO jsem dal kondenzátory 2x10nF, na začátek napájení jsem dal elektrolyt 47uF. Napájení je z jednoho místa - napoprvé jsem udělal více napájecích budů dookola desky. Snažil jsem se dávat pozor na kvalitu pájení, ale při tak velkém nmožství spojů to zrovna lehké nebylo. Změnil jsem rozmístění součástek, zkrátil jsem co nejvíce všechna vedení. Moc jsem si nevěřil, že to půjde na pájitelném poli, ale jelo to napoprvé i s NVSRAM. Předem jsem si nevěřil, takže jsem měl připravenou variantu s EPROM (27C256)+SRAM(62256) s tím, že se to v případě nezdaru pokusím předělat. Nebylo potřeba, ten DS1230 se okamžitě rozjel. Skládal jsem to postupně a zároveň zkoušel (taky rada odněkud). EPROM na fotce je nezapojený, je s nahraným systémem, vlastně záloha. O systému - má to pěkně zpracované menu, demo - různé pěkné varianty pro 74175 a 8255 s použitím LEDek, I2C, RTS, prohlížní registrů, možnost vlastního programování ve strojovém kódu. Takže výše uvedený soft je vpořádku a odzkoušený. Zajímalo by mně, jestli někdo další toto dělal a jak se mu dařilo. Přikládám pár fotek.

Přílohy:
foto33.jpg
foto33.jpg [ 45.99 KiB | Zobrazeno 6778 krát ]
foto22.jpg
foto22.jpg [ 123.35 KiB | Zobrazeno 6778 krát ]
foto11.jpg
foto11.jpg [ 117.32 KiB | Zobrazeno 6778 krát ]

PříspěvekNapsal: 03.08.2024, 08:10 
Prvnička

Dobrý den. Ozývám se po nějaké době, tentokrát bych chtěl ukázat něco dalšího co jsem dělal.
Během stavby "reinkarnačního PMI80" jsem si postupně přestával věřit, že to vůbec někdy budu schopný zprovoznit. Takže jsem už během oživování vyhlídnul další stavbu a začal na ni postupně shánět součástky. Jedná se o Cvičný počítač se Z80 z těchto stránek: krapfen.cz/~nostalcomp/cvicny8080.hrml. Dělal jsem tu předělávku na Z80. Připadala mi snad spolehlivější a pro mně postavitelnější než "reinkarnační PMI80". A hlavně system je nahraný v EPROM a ne v NVRAM, odpadá možnost samopřepisování. Navíc je vzhledově blíže ke kufru, který jsme měli ve škole. Stavba předchozího počítače se mi sice povedla, ale v tu chvíli jsem měl už všechny součástky na stavbu tohoto dalšího. Bylo mi je líto nechat ležet ladem, tak jsem se do stavby pustil.
Použil jsem znova pájecí pole 15x20 cm, drátoval jsem zespodu, snažil jsem se o co nejvyšší kvalitu pájení. Při pro mně tak velkém množství drátů to nebyla žádná sranda. Všude jsou precizní patice, na napájení IO je všude 2x10nF, na vstupu napájení je elektrolyt 47uF. Když vynechám jednu chybu v zapojení, kterou jsem udělal, tak to jelo napoprvé. Přidávám fotky.

Přílohy:
cvičný22.jpg
cvičný22.jpg [ 64.7 KiB | Zobrazeno 4698 krát ]
cvičný11.jpg
cvičný11.jpg [ 63.32 KiB | Zobrazeno 4698 krát ]

PříspěvekNapsal: 09.08.2024, 08:21 
Prvnička

Ještě bych chtěl něco připsat. Celá věc, myslím Cvíčný Z80, mi silně připomíná ten můj vysněný školní kufr, takže jsem se ho pokusil trochu rozšířit a co nejvíce přiblížit k tomu kufru. Chtěl jsem hlavně přidat 8255, měl jsem pro něho předem určené místo vedle Z80, ale nakonec jsem přidal další desku. Stavy výstupů 8255 je buďto možné sledovat na ledkách nebo ty jumperovací lišty použít jako konektor. Celou věc jsem se pokusil fešně strčit do opravdového kufru. Je to obyčejný kufr na nářadí za pěknou cenu koupený v Hadexu. Trochu jsem si s ním pohrál, nakonec jsem přidal plexisklo, na skutečném kufru je taky. Na napájení jsem navíc přidal možnost napájení přes USB. Reproduktor je zatím navolno, díly na jednotranzistorový zesilovač už mám, snad budu schopný sepsat aspoň nějaký primitivní program na nějaké jeho písknutí. Zvažuju přidání motorku, jako je to ve skutečném kufru. Přidávám pár fotek

Přílohy:
z33.jpg
z33.jpg [ 64.69 KiB | Zobrazeno 4046 krát ]
z22.jpg
z22.jpg [ 63.92 KiB | Zobrazeno 4046 krát ]
z11.jpg
z11.jpg [ 63.81 KiB | Zobrazeno 4046 krát ]

PříspěvekNapsal: 09.08.2024, 08:26 
Pan Štábní

Has thanked: 34 times
Been thanked: 257 times
Ještě přidat rozhraní na magneťák, kompatibilní třeba s ZX.

PříspěvekNapsal: 10.09.2024, 19:57 
Prvnička

Ozývám se po celkem delší době, ale přece jenom. Udělal jsem připojení malého motorku k 8255 přes l293d (nic jiného mně nenapadlo) odzkoušel a funguje to. Pro malý repráček (8ohmů, 0,2W) jsem přidal jednotranzistorový zesilovač. Po delší době jsem konečně vypotil kratičký prográmek na jeho odzkoušení, vyšlo to, nějak to prostě bzuklo.
Přidat rozhraní na magneťák pro mně nebude asi jednoduché. Považuju se za pokročilejšího začátečníka, navíc se tímto bavím teprve krátkou dobu.
Na druhou stranu mně trochu láká připojení jehličkové tiskárny. Prozatím prohledávám internet, mám 2 vyřazené tiskárny EPSON LQ-300+ a EPSON FX-890. Stav nic moc, ale na zkoušení to určitě stačí.

Přílohy:
P90400311.jpg
P90400311.jpg [ 63.24 KiB | Zobrazeno 1696 krát ]

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]